<strong>OL-DELTAKER:</strong> Yusra Mardini fra Syria måtte flykte fra livet i hjemlandet og bidro til å redde 19 andre da båten fikk problemer. Nå svømmer hun i OL. Foto: &nbsp;EPA/BARBARA WALTON
OL-DELTAKER: Yusra Mardini fra Syria måtte flykte fra livet i hjemlandet og bidro til å redde 19 andre da båten fikk problemer. Nå svømmer hun i OL. Foto:  EPA/BARBARA WALTON Vis mer

Yusra reddet 19 flyktninger fra drukningsdøden. Nå har hun vunnet i Rio

18-åringen kastet seg i vannet og dro båten i tre timer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

RIO DE JANEIRO (Dagbladet): OL-ilden er blitt tent i Brasil og utøverne som skal kjempe om medaljer og ære er på plass i millionbyen Rio de Janeiro.

Alle de 10 500 OL-utøverne har har en spesiell reise på veien til den brasilianske kystbyen - men noen historier er mer dramatisk og spekakulære enn andre.

<strong>I RIO:</strong> Yusra Mardini og hennes tyske trener Sven Spannekrebs. Foto: REUTERS/Michael Dalder
I RIO: Yusra Mardini og hennes tyske trener Sven Spannekrebs. Foto: REUTERS/Michael Dalder Vis mer

Syriske Yusra Mardini (18) bærer nemlig på noe helt spesielt. 18-åringen og hennes søster, Sarah, var avgjørende i å redde en båt med totalt 20 menneskeliv da båten de satt i fikk problemer på flukt mellom Tyrkia og Hellas.

- Det var bare fire av oss som kunne svømme, sier Mardini under en pressekonferanse i Rio, gjengitt av Independent.

Det har vært litt av en vei for Mardini fra den dramatiske flukten over Middelhavet til bassenget i Rio. Lørdag kveld svømte også jenta sin første distanse i OL.

Med tida 1,09,21 vant hun like godt sitt heat i 100 meter butterfly. Det var imidlertid ikke nok til å avansere til semifinalen i grenen, skriver NBC.

Uansett har den heltemodige jenta flere sjanser: allere på onsdag skal hun prøve å kvalifisere seg til finalene i 100 meter fristil.

Dro båten

Svømmeren er en av ti utøvere på et sammensatt flyktninglag i OL. De ti kommer fra Syria, Sør-Sudan, Kongo og Etiopia.

På flukt fra krigsherjede Syria måtte Mardini kaste seg ut i vannet, svømme og dra båten i tre timer.

- Jeg hadde et rep festet rundt armen og svømte med beina og én arm. Det var tre og en halv time i kaldt vann. Kroppen min var nesten... ferdig. Jeg klarer ikke å beskrive det, sier 18-åringen.

Mardini bor nå i Berlin.

- Uten svømmingen hadde jeg ikke vært i live i dag, sier den syriske kvinnen, ifølge Time.

<strong>CELEBERT:</strong> IOC-president Thomas Bach snakker med Yusra Mardini (t.v.). Foto: Michael Kappeler/dpa
CELEBERT: IOC-president Thomas Bach snakker med Yusra Mardini (t.v.). Foto: Michael Kappeler/dpa Vis mer

Vil tilbake

Hun var et stort svømmetalent da hun bodde i Syrias hovedstad Damaskus. Selv krig og elendighet stoppet ikke Mardinis ønske om å trene.

- Noen ganger måtte vi svømme i basseng der taket var sprengt av. Enkelte ganger kunne vi ikke trene på grunn av krigen, sier hun.

Flukten fra Syria gikk via Tyrkia, før den dramatiske ferden over vannet. Båten var egentlig beregnet på seks personer - og de 20 ombord havnet derfor i trøbbel da båten kollapset. Seinere gikk ferden via den greske øya Lesbos, Makedonia, Serbia, Ungarn og Østerrike. Nå er hun i den tyske hovedstaden Berlin.

Nå er hun en del av et lokalt svømmelag, har fått egen trener og hun er selv i trening to til tre timer hver morgen. Seinere er det skole - før ny trening på kvelden.

- Det har vært tøft, for alle. Jeg klandrer ingen dersom de gråter. Men noen ganger må vi bare gå videre. Jeg ønsker at folk skal se på flykninger som normale mennesker som har mistet hjemmene sine. Ikke fordi de ønsker seg bort, men fordi de har drømmer og må bort. Kanskje jeg vil bygge et liv i Tyskland. Når jeg blir en gammel dame kan jeg reise tilbake til Syria og lære bort mine erfaringer, sier Mardini.

<strong>I VANNET:</strong> 18-åringen fra Syria skal kjempe mot verdens beste svømmere i vannet i Brasil. Foto: &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; REUTERS/Stefan Wermuth&nbsp;
I VANNET: 18-åringen fra Syria skal kjempe mot verdens beste svømmere i vannet i Brasil. Foto:             REUTERS/Stefan Wermuth  Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer