Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Yuzuru Hanyu tok et historisk gull for Japan

Tidenes første OL-mester i kunstløp for menn.

IMPONERTE: Japans Yuzuru Hanyu holdt unna for canadiske Patrick Chan og ble Japans første OL-mester i kunstløp for menn. Foto:   REUTERS / Lucy Nicholson / NTB Scanpix
IMPONERTE: Japans Yuzuru Hanyu holdt unna for canadiske Patrick Chan og ble Japans første OL-mester i kunstløp for menn. Foto: REUTERS / Lucy Nicholson / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Yuzuru Hanyu holdt unna for canadiske Patrick Chan og ble Japans første OL-mester i kunstløp for menn.

På en kveld preget av fall, feil og savnet av Jevgenij Plusjenko ble 19-åringen også sitt lands første gullvinner i Sotsji-lekene.

Tenåringen falt en gang og snublet en gang i friløpet til musikk fra Nino Rotas «Romeo og Julie», men han fikk likevel dagens høyeste poengsum, hårfint foran Chan.

Det meste av seiersmarginen på 4,47 poeng skaffet han seg da han torsdag ble den første som har fått se 100-tallet for et kortprogram.

- En seier er en seier. Det kommer til å gå opp for meg snart. Dette er historisk, en gave til landet mitt, sa Hanyu, som er fra Sendai.

Chan feilet Den tredoble verdensmesteren Chan hadde alle sjanser til å ta gullet etter Hanyus feil, men 23-åringen leverte selv et friløp med tre feil og fikk bare 178,10 poeng mot Hanyus 178,64.

Dermed kunne Hanyus canadiske trener Brian Orser føye en ny OL-tittel til merittlista. Han hjalp Kim Yu-na til kvinnegullet i Vancouver.

Denis Ten fra Kasakhstan var bare på 9.-plass etter kortprogrammet, men dagens tredje beste friløp førte ham helt opp til bronseplass. De to beste var i en klasse for seg, men bak dem var det jevnt.

Ten var den eneste av de beste som gjennomførte et friløp uten feil.

Favorittfall Chan føyde seg inn i rekken av canadiske OL-favoritter som har skuffet. Orser selv, Kurt Browning og Elvis Stojko har alle kommet til olympiske leker som favoritter, men uten å omsette det i gull.

Hanyu sikret Japans annet OL-gull i kunstløp. Shizuka Arakawa vant kvinneklassen i 2006.

Årets kunstløpkonkurranse vil for alltid bli husket for den utøveren som ikke var med. Hjemmefavoritt Jevgenij Plusjenko trakk seg rett før torsdagens kortprogram på grunn av ryggsmerter, til enorm skuffelse for publikum.

(NTB)

Hele Norges coronakart