Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Zajc gir seg som landslagstrener

Ludvik Zajc (58) gir seg som landslagstrener for hopperne etter denne sesongen. Når kontrakten hans går ut i mai, har han avtale om ny jobb i Norges Skiforbund som assisterende sportssjef for hopp og kombinert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Da jeg skrev kontrakten ut 2001/2002-sesongen, sa jeg samtidig at denne vinteren er min siste som trener på dette nivået. Jeg har vært med så lenge i dette sirkuset, og synes jobben er blitt mer slitsom med åra. Jeg tok det lettere da jeg var ung, sier Ludvik Zajc til Dagbladet.no foran dagens avreise til helgas verdenscuprenn i 145-metersbakken i tyske Neustadt.

Avgjørelsen om å gi seg etter sesongslutt er definitiv.

- Jeg klarer å presse meg ut denne vinteren, da orker jeg ikke mer og sier stopp. Uansett om det blir OL-gull i Salt Lake i februar. Etter sesongslutt går jeg rett over i den nye jobben i skiforbundet. Da skal jeg blant annet ta meg av praktiske ting, holde kontakten med kretsene og jobbe med instruksjon. Jeg har god erfaring både med hopp og kombinert, og gleder meg allerede til å ta fatt, sier Ludvik Zajc.

Fiasko i åpningen

Akkurat nå har han mer enn nok med å få landslagshopperne til å prestere. Resultatmessig ble sesongstarten en gedigen fiasko, med 31. plass til Tommy Ingebrigtsen og 19. plass til Anders Bardal som norsk besteinnsats i de to v-cuprennene i Kuopio.

- Starten var helt jævlig. Samtidig går det ikke an å bli stemplet som «ræva igjen» etter bare to renn. Jakten som allerede har begynt, skal jeg snakke med gutta om i Neustadt i kveld. Ingen skal få knuse oss mens vi fortsatt skriver november. Det er vanskelig, men vi må beholde roen, kose oss og ikke voldta når vi kommer i bakken. Da vil vi også få resultater, sier Ludvik Zajc.

- Hopp er følelse

Foran OL-sesongen har landslagshopperne tredoblet den fysiske treningen. Samtidig er tankegangen hos løperne blitt mye riktigere.

- Etter fjorårssesongen ble vi enige om at Hopp-Norge må trene mer fysisk, og bestemte oss for et nytt opplegg. Vi har jobbet knallhardt fysisk, men startet med det veldig seint, midt i juni. Samtidig ble vi enige om ikke å jage, men i stedet ha roen i kroppen under oppbyggingen. Skihopping er følelse, og den får du bare når du er trygg, sier Ludvik Zajc.

Ro og tro er nøkkelord i landslagstrenerens filosofi akkurat nå.

- Vi er alle for utålmodige, og må hjelpe hverandre. Det gjelder både løpere og trenere. For å lykkes, må alle ha trua på hverandre. Uten trygghet og ro kan vi risikere å bli utbrent før Hoppuka ved nyttårstider. Det må vi for all del unngå, sier Ludvik Zajc.

Ikke «rævahoppere»

Foran VM-suksessene i Falun 1993 hoppet ikke nordmennene godt før i januar. Det samme kan skje nå.

- Etter en periode med knallhard, fysisk trening, hadde vi tre bra økter på snø i Gällivare. Før avreisen til Neustadt har vi trent på Lillehammer. Tommy Ingebrigtsen hadde ei god økt tirsdag, men hoppet dårlig i går. Også for han gjelder det å finne den indre roen og trua, sier Ludvik Zajc.

Seks norske hoppere reiste i dag til v-cuprennene i Neustadt lørdag og søndag: Tommy Ingebrigtsen, Anders Bardal, Olav Magne Dønnem, Roar Ljøkelsøy, Bjørn Einar Romøren og David Andersen.

- Samtidig med at vi jobber langsiktig, må vi prestere i vinter. Etter resultatene i Kuopio, trenger vi et pusterom. Sånn sett passer det oss bra med lite norske pressefolk i Neustadt. Det vi ønsker oss aller minst, er å bli stemplet som rævahoppere etter hvert helvetes renn, sier Ludvik Zajc (16 VM- og OL-medaljer i hopp og kombinert) til dagbladet.no

(Dagbladet.no)

Hele Norges coronakart