Zamba-Zidane trøstet brassene

Zinedine Zidane i egen klasse da Frankrike slo storfavoritt Brasil ut av mesterskapet. Du setter børsen!

Frankrike - Brasil 1-0.

(Dagbladet.no) Frankrike åpnet VM skrekkelig og listet seg videre fra gruppespillet. Men noe har skjedd med franskmennene - noe virkelig stort.

Man kunne ane at noe stort var i gjære da de snudde 0-1 til 3-1-seier mot Spania.

Og i kveld var et fantastisk comeback et faktum.

- Vi var nødt til å spille en kjempekamp for å slå Brasil, og det var akkurat det vi gjorde. Det viktigste var å aldri slutte å løpe. Vi fortjente å vinne, fastslår banens gigant, Zinedine Zidane overfor AP.

- Vi spilte godt, og dette var ingen flakseseier. Vi hadde en klar plan før kampen, vi fulgte den og ga aldri opp, sier matchvinner Thierry Henry.

På pressekonferanser denne uka har Brasil bare flirt når de har fått spørsmål om de frykter en reprise fra VM-finalen i 98, da Frankrike slo dem 3-0 i Paris. Men etter Thierry Henrys scoring i det 57. minutt er laget som av nesten samtlige eksperter ble utropt til tidenes største VM-favoritt - Brasil - slått ut. Og det allerede i kvartfinalen.

Mesteren Zidane

KONGEN: Zinedine Zidane ser ned på en knust Ze Roberto,og trøster så godt han kan. Veteranen var banens gigant da Frankrike slo ut storfavoritt Brasil. Foto: AP
KONGEN: Zinedine Zidane ser ned på en knust Ze Roberto,og trøster så godt han kan. Veteranen var banens gigant da Frankrike slo ut storfavoritt Brasil. Foto: AP Vis mer

Men slik brassene har framstått i dette mesterskapet, er det på ingen måte noen stor fotballsensasjon.

Særlig ikke når mesteren Zinedine Zidane, avskrevet av mange, spiller så magisk at tanken på at han legger opp etter VM ikke bare blir vemodig - den blir nesten uutholdelig.

I kveld viste han fram hele reportoaret - dragningene, overstegsfintene, pasningene, dribleraidene. Og etter kampen tok han en trøsterunde der utslåtte brasilianere lå sønderknust på gressmatta.

- Vi er i semifinalen nå, men vi vil ikke stoppe der, lover Zidane.

Vinnermålet kom selvsagt etter et nytt perfekt slått frispark av Zidane. Skjønt selvsagt er kanskje en overdrivelse - ettersom Zidane aldri hadde gitt Henry en målgivende pasning - før i dag.

Han så at Thierry Henry fikk stå nokså umarkert på bakre stolpe, og la ballen akkurat i det rommet.

Fra 3-4 meter bredsidet Henry ballen enkelt opp i nettaket på hel volley.

Det vil nok likevel bli diskutert i ettertid om målet skulle vært annullert for offside, i hvert fall blant de med hjerte for Brasil. Men spillere som sto i offside deltok ikke i spillet, og mye av skylda må en sløv Roberto Carlos ta på sin kappe.

Seieren var uansett fortjent nok.

Skuffelsen Ronaldinho

Anført av en gnistrende Zidane var Frankrike best i store deler av kampen, og Brasil skapte knapt en eneste målsjanse før helt mot slutten.

- Det er tungt å bli eliminert når vi var så nære å nå semifinalen. Jeg hadde ikke forberedt meg på dette, og hadde ingen andre gjort heller, sier Brasil-trener Carlos Alberto Parreira.

Brasil skrek etter litt magi fra Ronaldinho, mannen som skulle bli dette VMs store spiller.

Men magien var fraværende - like fraværende som den har vært gjennom hele dette mesterskapet. Av alle skuffelsene på Brasil må nok Ronaldinho tåle å bli karakterisert som den aller største. Ikke nødvendigvis fordi han har vært så mye dårligere enn de andre - men fordi forventningene var så skyhøye.

Nå møter Frankrike Portugal i semifinalen.

<B>AVGJØRELSEN:</B> Her blir Henry matchvinner for Frankrike. Og for første gang scoret han på pasning fra Zidane!