ETTERTRAKTET: Brasilianske Hulk var en ettertraktet spiller på overgangsmarkedet i sommer, men endte i Zenit St. Petersburg. I høst har han både opplevd lønnssjalusi fra lagkamerater og vært i krangel med manager Spalleti.  Foto:  GIUSEPPE CACACE, AFP / NTB SCANPIX
ETTERTRAKTET: Brasilianske Hulk var en ettertraktet spiller på overgangsmarkedet i sommer, men endte i Zenit St. Petersburg. I høst har han både opplevd lønnssjalusi fra lagkamerater og vært i krangel med manager Spalleti. Foto: GIUSEPPE CACACE, AFP / NTB SCANPIXVis mer

Zenit-supportere ber klubben ikke kjøpe svarte eller homofile

- Vi er ikke rasister, men...


(Dagbladet): Den største supportergruppa til det russiske fotballaget Zenit St. Petersburg har skrevet et åpent brev til klubben der de ber klubben avstå fra å kjøpe svarte spillere.

- Vi er ikke rasister, men vi ser fraværet av svarte spillere i Zenit som en viktig tradisjon, skriver supportergruppa som kaller seg Landskrona ifølge nyhetsbyrået Reuters.

- Det vil la Zenit opprettholde en nasjonal klubbidentitet, noe som er symbolet på St. Petersburg, heter det i brevet.

Supportergruppa lister opp hvilke nasjoner eller områder de synes det er greit at klubben henter spillere fra:

- Vi ønsker bare spillere fra andre slaviske nasjoner, som Ukraina og Hviterussland, de baltiske landene og Skandinavia. Vi har den samme mentaliteten og historisk og kulturell bakgrunn som disse nasjonene.

Mot «seksuelle minoriteter» Supporterne skriver at klubben «aldri har vært mentalt knyttet til Afrika, Sør-Amerika, Australia eller Oceania» og at «svarte spillere nå praktisk talt blir tvunget på Zenit», ifølge Sky Sports.

De skriver også i brevet at de motsetter seg at spillere fra «seksuelle minoriteter» representerer Zenit.

I sommer kjøpte klubben brasilianske Hulk og belgiske Axel Witsel. Kjøpene har skapt uroligheter også blant lagkamerater som har vært irriterte på de høye lønningene til de utenlandske stjernene.

Ber om toleranse Klubben avslo tidligere i dag å kommentere utspillet fra supportergruppa, men lagets italienske manager Luciano Spalleti har gitt klart uttrykk for hva han mener om holdningene som kommer fram i brevet - uten at han refererer direkte til skriveriene.

- Toleranse for meg er evnen til å forstå og godt forskjeller. Videre betyr det å være tolerant at du kjemper mot enhver form for dumhet. Jeg kan personlig forsikre om at jeg vil gjøre alt jeg kan for å bistå dem som ønsker å forklare hva toleranse er, og behovet for å respektere andre kulturer og tradisjoner, sier Spaletti ifølge Sky Sports.

- Laget har samlet spillere fra forskjellige land og etniske grupper som jobber sammen for å nå felles mål. Deres samlede anstrengelser bringer konkrete resultater, sier italieneren.

Tidligere Zenit- og Russland-spiss Aleksander Panov sier supporterne ikke har noen rett til å påvirke klubbens rekrutteringspolitikk.

- Hvis vi ikke har gode nok spillere fra St. Petersburg, hva skal klubben gjøre da? Alle klubber verden rundt har svarte spillere. Om de ikke er i Zenit, så er det Zenits problem, sier Panov.