Zidane årets spiller, FIFA årets feiginger

Zinedine Zidane er av verdens landslagssjefer i fotball kåret til årets spiller. Han vant for annen gang, foran Luis Figo og fjorårsvinneren Rivaldo.

FIFA, som i anledning det forestående århundreskiftet også ville kåre århundrets spillere, markerte seg som årets feiginger da de i siste øyeblikk innstiftet en ekstra jurypris slik at både avstemningsvinner Diego Maradona og juryfavoritten Pelé kunne hedres som det 20. århundrets største spiller.

I kvinneklassen vant kinesiske Sun Wen internettavstemningen, mens amerikanske Michelle Akers ble hedret av juryen.

Rett valg?

Juventus-spilleren Zidane hjalp Frankrike til EM-triumf to år etter at han avgjorde VM-finalen, men året hans besto ikke bare av oppturer. Han ble nylig utestengt i fem europacupkamper etter å ha blitt utvist i to mesterligaoppgjør på rad.

Som vanlig offentliggjorde FIFA tidlig de tre fremste i avstemningen, uten å avsløre hvem som fikk flest stemmer av dem. De fleste spekulasjoner gikk på forhånd i retning av at Luis Figo ville få prisen.

Figo imponerte både for Portugal i EM, for Barcelona, og for Real Madrid etter at han ble solgt for ny verdensrekordsum.

Kalde føtter

FIFA stoler på landslagssjefene, men fikk et akutt anfall av kalde føtter da de innså at skandaleombruste Diego Maradona kom til å vinne nettavstemningen om århundrets spiller.

Søndag besluttet FIFA-styret å kåre to sett med århundrets spillere: Internett-avstemningsvinnerne og spillere valgt av en «FIFA-jury». Dermed fikk også «fasitsvaret» Pelé sin pris.

Hege Riise, Linda Medalen og Gunn Nyborg var blant de åtte nominerte kvinnene, men nådde ikke opp verken i nett- eller juryavstemningen.

Allerede tidligere i uken avslørte FIFA at Nederland ble kåret til årets landslag, og Nigeria til årets mest forbedrede landslag. Real Madrid ble kåret til århundrets lag, mens Leeds-spilleren Lucas Radebe fikk fair play-prisen for sitt engasjement mot rasisme i fotballen.

(NTB-AFP)

ÅRETS SPILLER: Zinedine Zidane.
<B>SLÅTT IGJEN: Luis Figo.