Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Zidane-effekten har uteblitt for Real Madrid

Klarer han å få fram det beste i Ronaldo?

(FourFourTwo): Kalassifre mot Deportivo La Coruna, Sporting Gijon og Espanyol har overskygget svake kamper mot Real Betis og Granada. Samme tendens som det var under Rafael Benitez' ledelse. Zinedine Zidane kan gå på vannet og kurere spedalskhet over natta har noen spanske medier hevdet. Så langt har han vært langt fra noen frelser i sjefsstolen.

Komfortable seire over Sporting Gijon og Espanyol hjemme på Santiago Bernabéu har vært nok for noen å hevde at det har vært en Zidane-effekt i Real Madrid. En konklusjon som baserer seg på korttidshukommelse, for også forgjenger hadde en tendens til å gruse smålagene hjemme.

I virkeligheten er det null bevis for noen Zidane-effekt basert på resultatene alene. Etter fem kamper i lederstolen er resultatene identiske med Benitez i den samme perioden. Men hva med prestasjonene på banen? Har Madrid vist nok for å forsvare managerbyttet, eller er det de samme problemene som stadig dukker opp.

Voksesmerter Et av de store argumentene for å gi Zidane jobben, var at han kunne få på plass en mer proaktiv spillestil og bevege seg bort fra kontringsspillet som har dominert klubben de siste åra. En slik drastisk endring er risikabelt. Spesielt midt i sesongen. Madrid har helt klart ballen mer under Zidanes ledelse. 60 prosent i snitt på de fem kampene han har styrt - mot Rafas 56 prosent, men å gjøre det til et bedre pasningsspill er noe helt annet.

Spillerne bruker fortsatt for lang tid med ballen, det oppbyggende spillet går med andre treigt. Det har blitt en tendens at pasningsspillet blir brutt før de nærmer seg mål. Reals største sjanser kommer fortsatt fra innlegg og raske angrep etter brudd. Det har vært noen små tegn som tyder på at Zidanes fotball er smått på gang i den spanske hovedstaden. Målet mot Betis 24. januar som et godt eksempel.

Men det skjer for sjeldent at Reals gode tekniske spillere får ballen til å gå hurtig mellom seg.

Savnet: Ronaldo Rafa Benitez ble på jevnt basis kritisert for ikke å få det beste ut av Cristiano Ronaldo. Da Zidane tok over, var han selv klar på hans treningsmetoder skulle få portugiseren opp mot sitt gamle stornivå. Nye øvelser ble brukt for å få Ronaldo opp på sitt gamle stornivå.

For portugiseren har truffet mål langt mindre enn før. Mindre enn 25 prosent av hans skudd har truffet mål når Real har ligget under eller hatt uavgjort. Kort fortalt: Hans bidrag har ikke vært like viktig som tidligere. Hintet om at Ronaldo fortsatt kan kom mot Espanyol 31. januar. 31-åringen scoret hat trick, hvor en var en herlig soloprestasjon, men med tanke på at han scoret fem ganger mot samme lag under Benitez, er det for tidlig å konkludere.

 MIDTBANEHÅPET:  Luka Modric har hatt en positiv kurve under Zidanes ledelse.  Foto: AP Photo/Daniel Tejedor/NTb Scanpix.
MIDTBANEHÅPET: Luka Modric har hatt en positiv kurve under Zidanes ledelse. Foto: AP Photo/Daniel Tejedor/NTb Scanpix. Vis mer

Kunne han følge opp med ny god kamp? Nei. Mot Granada leverte han en av sine svakeste prestasjoner så lenge han har spilt i Madrid. Et farlig skudd var alt han bidro med. Og det at han var fraværende på topp 18-lista over pasningskombinasjoner sier at han svært lite delaktig.

Cristiano Ronaldo-versjonen som spilte mot Granada liknet mistenkelig mye på den samme som spilte under Benitez. Zidane har ikke utrettet noe mirakel ennå.
 
Press Madrids angrepsspill er ikke det eneste Zidane må gjøre noe med. Deres inkonsekvente defensive spill bør også stå på agendaen. Franskmannen har tidligere snakket klokt om defensive linjer og et aggressivt presspill, men i praksis har feilene dukket opp i hver eneste kamp.

• Følg Dagbladet FourFourTwo på Facebook!

Madrid prøver å presse høyere, men de presser mer individuelt enn som et kollektiv. Nærmeste spiller går for gjenvinning, men får ikke hjelp av nærmeste lagkamerat. Det har resultert i en rekke forseelser og unødvendig frispark. Mot mindre lag som ikke har styrke nok i det offensive til å straffe Real, kommer de seg unna med det, men mot tøffere lag har de fått et langt større problem. Real slapp inn fire mot Barcelona under Benitez.

Fortsetter de å forsvare seg som de gjør nå, vil de slippe inn vel så mange under Zidane neste gang de skal møte MSN.

Midtbane-puslespillet Tusenkronersspørsmålet er likevel hvordan han skal få midtbanen til å fungere? Reals ubalanserte tropp gjør den vanskelig å komponere. Med så mange nummer 10-spillere, i startoppstillingen, må han klare å unngå passivitet defensivt og mangel på flyt offensivt.

Å overbevise en spiller som James Rodríguez om å jobbe hardere defensivt, og mindre av individuelle finesser er ikke bare bare. Problemet er noe av det samme med Isco og Toni Kroos. Håpet var at Zidane skulle løse det bedre enn forgjengeren. Det har vist seg å være vanskeligere enn først antatt. James har gått fra svært delaktig til nesten fraværende i andre kamper. Isco kan levere en drømmeassist i den ene kampen, og produsere ingenting i den neste.

Begge har en tendens til å falle ut når det virkelig blir en krig på banen. Og med slike soldater på banen vil Zidane slite med å vinne krigen. Det er likevel håp i en annen midtbanespiller.

I kontrast til sine lagkamerater har Luka Modric tidvis vært briljant under sin nye manager med et fokusnivå mange kan lære mye av. Det var hans feil som ledet til Granada-kontringen som ga mål i helga, men det var også hans pågangsmot som resulterte i den fantastiske vinnerscoringen like før slutt. Zidane forklarte seinere at han hadde bedt sin nummer 19 om å ta nettopp den type løp som ledet til målet.

Et klart eksempel på et taktisk grep underveis. Kan han få ut noe av det samme i James og Isco, vil hele laget bli mer stabilt.

Da kan vi begynne å snakke om en Zidane-effekt.