Zidanes kortslutning, Aamodts bragd og Branns kollaps

Dette gjorde sterkest inntrykk i idrettsåret 2006. Hva vil du huske best?

(Dagbladet.no): 2006 går mot slutten. Vi stilte 10 idrettselskere følgende to spørsmål:


1. Hvilken hendelse/begivenhet husker du aller best fra 2006?

2. Hvilken utøver eller hvilket lag skuffet deg mest i 2006?

Tom Nordlie, LSK-trener

1. Det som slår meg først er Kjetil André Aamodt og Ole Einar Bjørndalen. Det var noe spesielt med OL-gullet til Aamodt, og det rørte litt. Var det noen som kunne klare det var det han. Jeg har sansen for fighterviljen hans og evnen til å ta ut alt når det gjelder.

For min egen del er det klart at den siste kampen med Viking var spesiell, da vi slo Brann 5-0.

2. Jeg synes Brasil i VM var en gedigen skuffelse, både når det gjaldt løpskraft , mangelen på bruk av ferdigheter, motivasjon, interesse - det aller meste.

Arne Scheie, hopp- og fotballfantast

SJOKKET: Foran flere hundre millioner TV-seere gikk Zinedine Zidane amok og stanget ned Marco Materazzi i et øyeblikks galskap. Frankrikes kaptein klarte ikke å overhøre strømmen av ukvemsord fra italieneren, og avsluttet karrieren på tristeste måte. Foto: EPA
SJOKKET: Foran flere hundre millioner TV-seere gikk Zinedine Zidane amok og stanget ned Marco Materazzi i et øyeblikks galskap. Frankrikes kaptein klarte ikke å overhøre strømmen av ukvemsord fra italieneren, og avsluttet karrieren på tristeste måte. Foto: EPA Vis mer

1. Det var usedvanlig morsomt da Roar Ljøkelsøy tok to gullmedaljer i skiflygings-VM, både individuelt og for lag. Og jeg må ikke glemme Lars Bystøls OL-gull i normalbakke, som kom så overraskende. Ellers har det vært store prestasjoner i alpint og skiskyting, men hvis jeg må velge to stykker, blir det Roar og Lars.

2. For meg er de største skuffelsene i år det Brasil og England prestere under fotball-VM. Derimot ble jeg mektig imponert over deT Tyskland gjorde.

Petter Solberg, rallykjører

1. Det jeg husker aller best er nok da Zidane skallet ned Materazzi i finalen. Jeg hadde aldri trodd han kunne gjøre noe sånt. Det sier vel litt om at alle kan miste kontrollen.

2. Alle forventet vel at Norge skulle gjøre det enda bedre i OL. Det er sånn det er. Men det er bare å gasse på neste gang!

Davy Wathne, TV 2-anker

1. Man husker gjerne det siste best, og det var EM-finalen i håndball. Men det største var fotball-VM og Zidane. En så svær fotballspiller, så mange forventninger og ståhei det var rundt hans siste kamp, og så ender det med at han lusker av banen med rødt kort. Det er den ultimate idrettsbegivenheten for media. Det var et helt ubegripelig, uvirkelig øyeblikk. Man måtte bare klype seg i armen. Det var nesten så man glemte hvem som vant finalen.

2. Det som skuffet meg mest var at Brann ga fra seg seriegullet. De hadde en historisk sjanse, men sølte det vekk i stedet for å forvalte den store ledelsen de hadde. Helvetesuken i månedskiftet juli/august, da det ble tap mot Lillestrøm, Start og Vålerenga, gjorde at verden ble snudd opp ned. Det er mange i Bergen som har ergret seg og ligget våkne på grunn av måten dette skjedde på.

Zidanes kortslutning, Aamodts bragd og Branns kollaps

Karen Espelund, generalsekretær NFF

1. Jeg tror nok det jeg husker best er Ole Gunnar Solskjærs landskamp mot Ungarn, og den flotte starten på kvaliken vi fikk. Ole Gunnar scoret to mål selv, og har hatt en stor effekt på hele laget.

2. Jeg hadde forventet mer at Brasil i VM, i likhet med de fleste.

Inge Bråten, trener for Sveriges langrennslandslag

1. Den tirsdagen i Pragalato under OL huskes best, hvor svenskene tok sine første OL-gull siden 1994, og de første gullmedaljene i langrenn siden 1988. Først Anna Dahlberg og Lina Andersson, deretter Bjørn Lind og Tobias Fredriksson. Det var også en liten personlig oppreisning for meg, etter å ha blitt stemplet som en som ikke hadde greie på langrenn av enkelte nordmenn.

2. Du får meg ikke til å svare de norske langrennsløperne. Jeg nøyer meg med å si at alle gjør sitt beste, og alle kan ikke lykkes bestandig.

Morten Gamst Pedersen, Blackburn og Norge

1. Man husker selvfølgelig det som skjedde med Zidane, det er er historie som aldri blir glemt. Det var en spesiell måte å avslutte karrieren på, for å si det mildt, men jeg vil uansett huske ham som den store fotballspilleren han var. For egen del vil jeg huske å ha spilt i Europa for første gang, og 6. plassen i Premier League, med seier over United og Chelsea hjemme.

2. Jeg er mest skuffa over de italienske klubbene som var involvert i korrupsjonsskandalen.

Frode Øverli, Pondus-skaper

1. Det må være VM-finalen, da Zidane skulle ta livet av Materazzi. Det var et dramatisk øyeblikk for min del. Da var alt ødelagt, og mafiaen fra Italia vant hele greia. Jeg var nummen resten av finalen.

2. Den største skuffelsen var at Brann ledet med 1000 poeng til sommeren, og likevel ikke vant Tippeligaen. I år hadde jeg faktisk begynt å tro at det kunne gå.

Håvard Lilleheie, humorist

1. Opprykket til Godset huskes best. Det er ikke vits å utbrodere, vi er tilbake i det gode selskap, som er stort for norsk fotball.

2. Hva jeg er mest skuffa over? Det må bli norsk fotball igjen, og Start. Både på grunn av nedturen, og for at de sparka mannen som ga dem oppturen. Det var skuffende og rart.

Karl Arne Johannessen, idrettspresident

1. Det er så mye jeg vil huske. Det siste er EM-finalen i håndball, der jeg var så heldig å få være til stede. Det var storartet. Jeg vil også huske Kjetil Andrés OL-gull i Torino, en fantastisk prestasjon, ikke minst fordi han skadet seg like i forveien. Alexander Oens svømmemedalje i EM er også verdt å minnes, det er en uhyre krevende idrett, og at en nordmenn hevder seg så godt er veldig imponerende.

2. Brasils fotballandslag må være den største skuffelsen. Jeg hadde ventet en oppvisning i kreativ og spennende fotball, men det så vi lite til. De virket som noen overbetalte latsabber.

• Din mening: Hva kommer du til å huske best fra idrettsåret 2006?

SPRAKK</B>: Martin Andresen og Brann hadde stø kurs mot seriegull, men taklet ikke presset og endte til slutt bak Rosenborg.
<B>HUSKER ZIDANE BEST</B>: Petter Solberg reagerte med vantro på Zidanes springskalle.
PRAKTSESONG</B>: Morten Gamst Pedersen var et mareritt for Manchester United i 2005/2006-sesongen. Her setter han inn ett av dem. Gary Neville er for seint ute.
<B>BLE SLAKTET</B>: Ronaldo så ut som en ruslebiff og Brasil var ikke i nærheten av å innfri de enorme forventningene under sommerens fotball-VM. Det ble exit i kvartfinalen etter tap mot Frankrike.
<B>LIDER MED BRANN</B>: Davy Wathne har nok ligget søvnløs flere netter etter at Brann rotet bort seriegullet.
<B>MIRAKELET</B>: Bare noen dager etter at Kjetil André Aamodt hadde vridd kneet alvorlig i utfor, kjørte han ned til OL-gull i super-G.