BEKYMRET: Suzann Pettersen følger nøye med på Zika-virusets omfang. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
BEKYMRET: Suzann Pettersen følger nøye med på Zika-virusets omfang. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Zika-viruset får «Tutta» til å revurdere OL-deltakelse

- Bekymringsfullt, sier golf-stjerna.

Suzann Pettersen (34) er helt tydelig på at omfanget av zikaviruset må være på et kontrollert nivå før OL i Rio. I verste fall må hun vurdere sin egen deltakelse.

Det norske golfesset bor til daglig i Florida hvor de, til tross for geografisk nærhet til land med zikautbrudd, så langt har sluppet unna viruset. Det er registrert enkelttilfeller hos innbyggere som har kommet smittet hjem fra reise, men det finnes foreløpig ingenting som tyder på at viruset sprer seg via myggen i staten.

Med under et halvt år til sommerlekene i Rio begynner det å haste for arrangørene. Enkelte utøvere har uttalt seg svært skeptiske, og i USA har landets olympiske komité sagt til sine deltakere at de ikke må delta om de føler en reell frykt for zikaviruset. Andre mener derimot at frykten er overdrevet og ikke noe problem.

Golferen Suzann Pettersen befinner seg trolig et sted midt mellom de to gruppene.

- Det er naturligvis veldig bekymringsfullt. Det gjør jo at man tenker seg om to ganger. Jeg føler meg trygg på at dette blir prioritert, og jeg er sikker på at helse og hygiene blir prioritert. Men hvis det blir helt krise, må man jo vurdere hva man skal gjøre. Vi følger absolutt med på det som skjer, sier Pettersen til NTB.

Hentet spillerne hjem Forskningen på det ferske zikaviruset er foreløpig noe mangelfull, men viruset knyttes til fosterskader og den medfødte misdannelsen mikrokefali. Verdens helseorganisasjon har erklært det pågående utbruddet som en global folkehelsekrise.

Pettersen forteller at hennes management i USA har hentet hjem alle sine golfere fra Brasil. De ønsker ikke å ta noen sjanser med sine utøvere.

- Det er jo viktig å være føre var. Det blir nok slik en stund til, men så satser vi på at de har mer informasjon når det nærmer seg, sier Pettersen.

- Men det er klart man blir bekymret når det ikke finnes noen vaksine, legger hun til.

God start Pettersen er blant Norges fremste medaljehåp under Rio-OL. Hun åpnet sin sesong på LPGA-touren med en fin sjetteplass omtrent på hjemmebane i Florida. Der var hun med i seierskampen helt til de to-tre siste hullene.

- Jeg har hatt en veldig god oppkjøring hvor jeg har blitt «pushet» av de unge spillerne i Team Norway.

- Ingen skader eller plager med kroppen?

- Kroppen blir bare bedre og bedre, faktisk. Det var veldig mye bra spill i forrige turnering. Nå er det snakk om finjusteringer, sier 34-åringen, som torsdag satte kursen østover mot Thailand hvor neste ukes LPGA-turnering spilles. Den vant Pettersen i 2007.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram