Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Mezut Özil gir seg på det tyske landslaget

Özil trekker seg fra landslaget. Langer ut mot fotballpresidenten

Mezut Özil droppet nyheten på Twitter søndag ettermiddag.

SINT: Mezut Özil trekker seg. Foto: Kieran McManus/BPI/REX/Shutterstock
SINT: Mezut Özil trekker seg. Foto: Kieran McManus/BPI/REX/Shutterstock Vis mer

- Det som har frustrert meg mest er behandlingen jeg har fått fra det tyske landslaget og spesielt fra fotballpresident Grindel. Det gjør at jeg ikke lenger ønsker å ha på meg tysk landslagsdrakt. Jeg føler meg uønsket og føler det jeg har oppnådd med landslaget siden 2009 er blitt glemt, skriver Özil på Twitter.

I kjølvannet av VM og dramaet rundt bildetakingen med Tyrkias president Recep Erdogan, velger nå Özil å snakke ut. Han er ekstremt skuffet over hvordan visse tyskere og aviser har behandlet han, i tiden etter at bildet ble tatt, til VM var over.

- Mennesker med rasistiske meninger burde ikke fått lov til å jobbe i det største fotballforbundet i verden, som har mange spillere med ulik etnisk bakgrunn. Holdninger som deres representerer ikke spillerne, skriver han.

Jan Aage Fjørtoft reagerer på nyheten.

- Özil har nettopp annonsert hans avgang fra det tyske landslaget. Gratulerer til alle som mobbet han til denne avgjørelsen. Gratulerer til alle som sa at han var grunnen til et dårlig tysk verdensmesterskap. Takk Özil for en god karriere for Tyskland, skriver Fjørtoft på Twitter.

Kritikk mot landslaget

Reinhard Grindel har nemlig gått ut i mediene og lagt skylden på Özil for det dårlige verdensmesterskapet. Tyskland klarte ikke å kvalifisere seg til sluttspillet, noe som var sjokkerende for de regjerende verdensmesterne.

Nå orker ikke Özil mer og tar saken i egne hender.

Fotballspilleren startet med å takke for all støtten han har fått.

- Jeg har spilt i de tre tøffeste ligaene i verden. Det hadde jeg aldri klart uten mine lagkompiser og trenerteam i Bundesliga, Premier League og La Liga.

Han fortsetter med å snakke om kritikken han møter etter dårlige fotballkamper, spesielt i mediene.

- Det har jeg lært å takle. Men det jeg ikke takler, er de tyske avisene som skylder på min etniske bakgrunn og et enkelt bilde som grunnen til det dårlige mesterskapet i år. De prøver å snu en hel nasjon mot meg, skriver han videre.

Så kommer kanskje det som sjokkerer mest. Det er utsagnene rettet mot det tyske landslaget, og spesielt fotballpresident Reinhard Grindel.

Özil sier at han aldri har følt seg hjemme på landslaget.

- I Grindel og hans supporteres øyne er jeg tysk når vi vinner, men en immigrant når vi taper.

- Jeg er ikke akseptert i det tyske samfunnet på grunn av bakgrunnen min, til tross for at jeg betaler skatt, donerer penger til tyske skoler og vinner VM.

- Jeg vet at han ville ha meg bort av landslaget. Etter det bildet, skrev han det klart og tydelig på sosiale medier, men Joachim Löw og Oliver Bierhoff sto opp for meg og støttet meg, skriver Özil.

Bildedrama

Dramaet startet visst etter at Özil og Erdogan ble avbildet sammen, i forkant av VM. Özil ville gjerne forklare hvorfor han ble avbildet, både til Grindel og mediene, men ble møtt av Grindels egne politiske meninger.

- Jeg er vokst opp i Tyskland, men min familie har dype røtter i Tyrkia. Jeg har to hjerter, et tysk hjerte og et tyrkisk hjerte. Mora mi har lært meg å respektere hvor jeg kommer fra, og dette er verdier jeg fortsatt har i dag, skriver Arsenals midtbanespiller.

- Det var derfor jeg ble avbildet med Erdogan og dette prøvde jeg å forklare Grindel. I stedet valgte han å snakke om sine egne politiske meninger, fortsetter Özil.

Han skriver at han også hadde et møte med den tyske presidenten, Frank-Walter Steinmeier, som var mye mer imøtekommende enn det Grindel skal ha vært.

- Frank-Walter Steinmeier var genuint interessert i hva jeg ville si. Vi kom til enighet og skulle sende ut en pressemelding angående saken. Dette ble Grindel opprørt av, da han ville at selve laget skulle sende ut den første pressemeldingen. Han ble også irritert over at Steinmeier og hans pressekontor ble innblandet i saken, skriver Özil videre.

Når det gjelder årsaken til bildet, forklarer spilleren seg slik:

- Bildet hadde ingen politiske intuisjoner. Det handlet om at jeg respekterer det høyeste embete i hjemlandet til min familie. Jeg er fotballspiller, ikke politiker, og vårt møte hadde ikke noe med politikk å gjøre. Jeg er sikker på denne respekten for det politiske embetet også ble delt av dronningen og Theresa May da de tok imot Erdogan i London, skriver han.

Fotball-VM

Mezut Özil forteller at de etter hvert kom til en enighet.

- Vi ble til slutt enige om at det beste var å fokusere på VM i Russland, og det var det jeg gjorde. Fram til nå. Jeg nekter å få skylden for hans inkompetanse og manglende evner til å gjøre jobben skikkelig.

Nå velger Özil å avslutte samarbeidet med tyskerne.

- Det er med tungt hjerte at jeg velger å gi meg på landslaget, på grunn av denne følelsen av rasisme og mangel på respekt. Valget var ekstremt vanskelig, for jeg har alltid gitt alt for mine lagkamerater og trenere.

- Men da høytstående menn på det tyske landslaget behandler meg og mine røtter på den måten, og bruker meg som politisk propaganda, da er det nok. Jeg nekter å la det gå forbi. Rasisme bør aldri bli akseptert, avslutter han.