Özils vei fra «Apeburet» til Emirates

Historien om rasisme, integrering og et lite fotballgeni.

DER AFFENKÄFIG: Mesut Özil måtte finne seg i å spille i det de lokale bare kalte for «apeburet» på grunn av den høye andelen innvandrere som benyttet fotballbanen. Ti år senere er Özil et forbilde for alle tyskere, uansett bakgrunn. AFP PHOTO/ PATRIK STOLLARZ
DER AFFENKÄFIG: Mesut Özil måtte finne seg i å spille i det de lokale bare kalte for «apeburet» på grunn av den høye andelen innvandrere som benyttet fotballbanen. Ti år senere er Özil et forbilde for alle tyskere, uansett bakgrunn. AFP PHOTO/ PATRIK STOLLARZVis mer

(Dagbladet): Det kalles bare «apeburet». Urbant plassert ved ei gangsti mellom Grabenstrasse og Olgastrasse i den nord-østre delen av Gelsenkirchen. Bare navnet kan få enhver til å heve øyenbrynene med tanke på Tyskland og landets tunge mørke historie.

Mellom to store boligkomplekser står et fire meter høyt grønnmalt gitter. Buret omkranser alle fire sidene av den rektangulære grusen i midten. På hver sin kortside står det to hvite fotballmål i metall. Beliggende bare et steinkast unna barneskolen på Emmastrasse er banen vanligivs full av håpefulle unge som drømmer seg ut i verden. «Der Affenkäfig» i Gelsenkirchen har nok sett sine beste år. Det har kanskje også sett sin beste spiller.

Playmaker Arsenals nye stjerneskudd heter Mesut Özil. Kjøpt til Holloway i Nord-London for 42,5 millioner pund fra gigantene Real Madrid. Det er den nest dyreste spilleren kjøpt til den engelske toppdivisjonen noensinne. 24-åringen kommer fra tre ekstremt gode sesonger i den spanske hovedstaden der har vært nest sist på ballen hele 86 ganger.

Det tallet kan hverken fotballmagikere som Xavi, Iniesta, Ribery eller Mata vise til. Men Mesut Özil er mer enn bare en ekstremt god fotballspiller, han er et sjeldent unntak i integreringen i Tyskland.

Tyrkisk opphav Selv om Özil er født og oppvokst i Tyskland har han alltid vært klar over og stolt over sine tyrkiske røtter. Özils bestefar flyttet til Gelsenkirchen for over 40 år siden som «gastarbeider», eller arbeidsinnvandrer på godt norsk. Familien bosatte seg i bydelen Bismark, nord-øst, et område hvor andelen av unge med innvandrerbakgrunn er høy og integreringen dårlig.

- Teknikken min er fra Tyrkia mens disiplinen min er tysk. Der var her jeg jeg ble en fotballspiller, uttalte Özil i følge The Guardian om oppveksten i Gelsenkirchen og «apeburet».

Men Özil brydde seg ikke om svart eller hvit, han ville bare spille fotball. «Apeburet» ble hans arena. Ujevn grus og dårlige fasiliteter stoppet ikke en ung Özil som trente time etter time. Buret sørget for at ballen konstant var i spill og sørget for høy intensitet, lik den Robin van Persie vokste opp med i Rotterdam. Her utviklet Özil sin fantastiske teknikk, upåklagelige pasningsspill og haukelignende overblikk.

Fotballredaktøren i den tyske avisa Die Welt, Lars Wallrodt, møtte Özils barndomsvenner i Gelsenkirchen. Alle sa det samme om unge Mesut: han kom til å bli noe stort. Det var ingen tvil.

-  Mesut var den beste spilleren på banen selv om han kun var åtte og de andre var tolv. Han hadde et medfødt talent, men var samtidig veldig fokusert på hvordan han skulle bli bedre. De var sjanseløse, sa Wallrodt i følge The Telegraph.

Ny generasjon Özil ble etter hvert plukket opp av Schalke 04s ungdomsakademi i 2005 etter å ha spilt for diverse klubber i Gelsenkirchen og ha tilbragt fem år i Rot-Wiess Essen. Özil debuterte for «Die Köningsblauen» mot Bayer Leverkusen i 2007 på offensiv midtbane, tierplassen, i fraværet av suspenderte Lincoln. Bare 17 år ble han utropt til den neste store i tysk fotball, men prestasjonene dalte mer og mer utover sesongen.

I 2008 flyttet Özil beite til Werder Bremen og ble øyeblikkelig en suksess. I Bremen fikk han kallenavnet «den nye Diego», etter den brasilianske ballkunstneren i klubben. Deretter fulgte landslagsspill og verdensmesterskap i Sør-Afrika før telefonen fra Florentino Perez kom. Özil ble den første tyskeren med innvandrerbakgrunn som slo i gjennom internasjonalt.

Mesut Özil banet vei for en ny generasjon tyskere. Tyske fotballspillere er generelt glad i Bundesliga og få prøver lykken i utlandet. I EM 2012 spilte kun fire av 27 spillere i troppen utenfor Tyskland. Sammen med Khedira i Real Madrid, Lukas Podolski i Arsenal og Miroslav Klose utgjør han dagens generasjon tyske spillere med innvandrerbakgrunn som har slått i gjennom i utlandet. Özil hadde valget å spille for Tyrkia og Tyskland. Mesut valgte fødelandet.

Bambi-pris Etter VM i 2010 fikk Özil den årlige BAMBI-prisen som gis til den personen som «gjort fortreffelig arbeid i media for å inspirere det tyske folk» for sin integrering i det tyske samfunnet. Angela Merkel var raskt ute å rose Özil som unntaket i en trøblete og vanskelig tysk integreringspolitikk, mens nasjonalistpartiet NPD kalte Özil for en «plastikk-tysker». Dette viser bare hvor mye motstand tyskere med innvandrerbakgrunn møter i det tyske samfunnet.

- Integrering skaper noe nytt og gjør Tyskland til et mer fargerikt land, sa Özil da han mottok prisen i 2010.

Overgangen til Arsenal markerer et nytt kapittel i karrieren til Mesut Özil. Fra gatefotball i Gelsenkirchen til majestetiske Emirates Stadium markerer Özil seg som noe mer enn bare en fotballspiller, han markerer håp. Håp om en bedre fremtid for tyskere med innvandringsbakgrunn i et Tyskland som aldri har slitt mer med integrering enn det man gjør nå.

Alt startet i «apeburet» i Olgastrasse.

TYRKISK BAKGRUNN: Selv om Özil er født i Tyskland er både far og bestefar fra Tyrkia. Selv om Mesut regner seg som halvt tyrkisk valgte han å spille for det tyske landslaget.  EPA/EMILIO NARANJO
TYRKISK BAKGRUNN: Selv om Özil er født i Tyskland er både far og bestefar fra Tyrkia. Selv om Mesut regner seg som halvt tyrkisk valgte han å spille for det tyske landslaget. EPA/EMILIO NARANJO Vis mer