Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Historien om manager Zinedine Zidane

Zinedine Zidane: Mannen som aldri skulle vært manager. Slik tok han Real Madrid med storm

Å vinne Champions League to ganger på rad sementerte Zinedine Zidanes status som mesterhjerne. Denne sesongen får vi virkelig se hva franskmannen er laget av.

VERDENS BESTE: Real Madrid-manager Zinedine Zidane ble kåret til verdens beste trener på bakgrunn av forrige sesong. Denne sesongen har ikke gått på skinner for franskmannen. Foto: PPAUK/REX/Shutterstock/NTB Scanpix
VERDENS BESTE: Real Madrid-manager Zinedine Zidane ble kåret til verdens beste trener på bakgrunn av forrige sesong. Denne sesongen har ikke gått på skinner for franskmannen. Foto: PPAUK/REX/Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(FourFourTwo): Det snur fort i fotballen. Det er Zinedine Zidane og Real Madrid et eksempel på. Etter at treneren nylig ble kåret til verdens beste på bakgrunn av prestasjonene med klubben forrige sesong, har det begynt å murre skikkelig i Madrid-leiren.

Og spørsmålene er mange: Kan Zidane snu den vonde trenden? Har franskmannen mistet garderoben? Er ikke spillerne hans sultne på suksess lenger? Og må manageren ta deler av skylden dersom det er slik?

Det som iallfall er sikkert, er at Zidane går inn sin tøffeste periode som manager. Vi tar et tilbakeblikk på Zidanes forholdsvis korte tid i Real Madrid i denne artikkelen.

Vil vinne alt

Real Madrids nye manager er 25 minutter inn i sin første pressekonferanse 5. januar 2016.

Den frammøtte forsamlingen har stort sett hostet opp de vanlige spørsmålene som gjerne dukker opp under slike seanser, og det er ikke noen svar som skiller seg ut fra Los Blancos siste ansikt i «tritutador de endrenadores» (manager-kverna), som gulper opp og spytter ut managere regelmessig.

Men det er et spørsmål som har pirret nysgjerrigheten til nykommeren. Han setter seg opp i stolen, klør seg på den skallede issen og justerer på mikrofonen foran seg.

Til slutt rister han på hodet og ser stirrende til venstre på journalisten som stilte spørsmålet.

- Hva vil Zinedine Zidane være glad for mot slutten av sesongen?

- Ganarlo todo, er svaret. «Å vinne alt».

- Målet vårt er å vinne. Vi har to titler å vinne og mot slutten av sesongen ønsker vi å vinne begge.

Real Madrid ligger på tidspunktet på tredjeplass, fire poeng bak serieleder og byrival Atlético Madrid.

De har tapt det første El Clasico-oppgjøret mot Barcelona med 0-4 og gikk på hodet ut av Copa del Rey etter bruk av en ikke-spillerberettiget spiller, Denis Tsjerysjev. Lenger framme venter en vanskelig kamp mot Roma i Champions League.

Los Blancos er fullstendig i uorden, og majoriteten av troppen snakket såvidt med Zidanes forgjenger Rafael Benitez. Ingen, ikke fans, ikke spillere eller journalister, tror denne katastrofale sesongen kan reddes.

Klubbpresident Florentino Perez har søkt hjelp hos en klubblegende med bare 18 måneders erfaring i tredjedivisjon som hovedtrener for reservelaget, fordi han vet at Gullballen-vinneren fra 1998 i det minste vil forene en fanskare som stadig oftere ber om Perez' hode på et fat.

Zidane er, ifølge kråkene i den Barcelona-baserte avisa Mundo Deportivo, «et plaster på såret». Og alt Zidane kan fokusere på etter denne bilkræsjen av en kampanje, er å vinne. Vinne alt.

VALGTE ZIDANE: Real Madrids klubbpresident Florentino Perez. Foto: AP/NTB Scanpix
VALGTE ZIDANE: Real Madrids klubbpresident Florentino Perez. Foto: AP/NTB Scanpix Vis mer

Vant det meste

18 måneder etter at han kom med den lovnaden, har mannskapet hans vunnet sju av de ti turneringene de har deltatt i, inkludert La Liga, to UEFA Super-cuper og Champions League to ganger.

Real Madrid ble den første klubben til å forsvare sistnevnte siden 1990, og den eneste klubben til å gjøre det siden turneringen skiftet format i 1992/93-sesongen.

Da Real Madrid vant The Double (La Liga og Champions League) i 2016/17-sesongen, var det første gang siden 1957/58-sesongen.

- Ingen forventet «manageren Zidane» og det inkluderer meg selv, innrømmet han tidligere i år.

- Når du stopper å spille, tenker du på ting og utnytter tiden med familien, men min tanke var å være på banen. Jeg er fra banen. Jeg ønsket virkelig dette.

Mannen som aldri skulle vært manager, har nå muligheten til å bli den første treneren i turneringens historie til å vinne tre Europacup-titler på rad.

Hvordan klarte Zidane, mannen som endte sin spillekarrière ved å stange ned Marco Materazzi, å slukke sin indre flamme for å følge mentor Carlo Ancelotti, José Mourinho og Pep Guardiola og bli den beste fotballmanageren i verden? Og det på bare 18 måneder?

Da Zinedine Yazid Zidane stanget hodet i brystkassa til Marco Materazzi med ti minutter igjen av ekstraomgangene i 2006-VM, ønsket ikke den beste spilleren i sin generasjon å ha noe mer med fotballen å gjøre.

Han hadde vunnet 15 store trofeer, inkludert VM, EM og Champions League, og hadde blitt den vakre sportens Monet-maleri, Beethoven-symfoni og Runejev-dans.

Så grasiøs var Zidane, at man lurte på om han hadde studert hver eneste bevegelse kona Veronique - en profesjonell ballettdanser fram til hun var 18 - noensinne hadde framført, da han leverte volleyscoringen med venstrefoten som var klistra i vinkelen i Champions League-finalen i 2002.

REGJERENDE MESTERE: Zinedine Zidane ledet Real Madrid til Champions League-gull. Foto:  REUTERS/Eddie Keogh/NTB Scanpix
REGJERENDE MESTERE: Zinedine Zidane ledet Real Madrid til Champions League-gull. Foto: REUTERS/Eddie Keogh/NTB Scanpix Vis mer

Etter han la opp

Zizou er født og oppvokst i det notoriske Marseille-nabolaget La Castellane med sine foreldre Smail og Malika fra Algerie. Han returnerte til sine nordafrikanske røtter etter spillerkarrieren og ble ansiktet utad til utallige reklameprodukter og, viktigst av alt, fant han sin plass i det daglige familielivet som fotballen tidligere hadde nektet ham.

Hver dag plukket Zidane opp sønnene fra skolen og kjørte dem til Real Madrids treningsanlegg Valdebebas i audien sin, som han hadde fått for å være klubbambassadør.

Han satt rolig på tribunen med et skjerf, en hatt og en frakk for å unngå å bli gjenkjent, og så Enzo, Luca og Theo (med lille Elyaz sittende ved sin side) ta sine første steg i fotballen.

Deretter kjørte han hele gjengen tilbake til familiehjemmet i Conde Orgaz, Madrid-forstaden hvor han har bodd siden han først ankom den spanske hovedstaden i 2001.

- Jeg hadde mange tilbud om å fortsette, men jeg takket nei - det forteller alt, sa han til FourFourTwo tilbake i 2013.

- Du blir trøtt av det. Jeg klarte det ikke mer. Du er alltid på et hotell om du spiller hver tredje dag. Det kan virke moro i begynnelsen, men ikke når du er 34 eller 35. Men du savner adrenalinet du får når du spiller. Du vil alltid savne det.

De to siste setningene viste seg å være spesielt lærerike. Zinedine Zidane gikk fra å være en klubbambassadør, til å bli Perez' spesialrådgiver og bindeleddet til garderoben under José Mourinho i 2010, og deretter sportsdirektør 12 måneder seinere og til slutt Ancelottis assistent i 2013.

Likevel var det ikke noe som dempet Zizous ønske om adrenalin. Mannen som ønsket å bli lastebilsjåfør som barn, fordi folk ville lite på ham, måtte bli manager.

- Han lette på innsiden av seg selv etter den beste måten å bli suksessfull gjennom eget arbeid på, og ikke bare ved å bli kalt Zidane, har broren Farid avslørt om den perioden i Zidanes liv.

- Yaz (som de nærmeste kaller ham) savnet følelsen av angst og press som fotballen skaper, sier Zidanes andre bror Noureddine.

- Og han kan kjenne på den følelsen igjen som trener.

PERLESCORING: Zinedine Zidane med scoringen mot Bayer Leverkusen. Foto: AP Photo/Denis Doyle/NTB Scanpix
PERLESCORING: Zinedine Zidane med scoringen mot Bayer Leverkusen. Foto: AP Photo/Denis Doyle/NTB Scanpix Vis mer

Startet i Castilla

Mange var overrasket da Zidane tok over Real Madrid Castilla, klubbens reservelag, sommeren 2014. Men en håndfull mennesker hadde allerede sett at han var kapabel til å bli trener.

- Jeg kan fortelle deg at Zidane var en av de beste spillerne jeg har jobbet med etter 40 år som manager, forteller Paulo Campos, assistenten til Real-manager Vanderlei Luxemburgo fra 2004 til 2005.

- Men han var aldri høy på seg selv. Han tilbrakte timevis på å snakke med lagkamerater som ikke forsto noe, eller for å gi sine egne meninger om det taktiske.

- Du vet den følelsen du får: «Hvordan tenkte han på det?» Zidane tenkte ikke bare på det, han hadde fem andre alternativer i tillegg, sier Campos.

Dersom Perez ønsket at Zidane skulle bli Madrids Pep Guardiola og guide andrelaget til opprykk, ville presidenten få seg et sjokk, for Castilla tapte fem av de første seks kampene.

Zidane var også involvert i en kontroversiell situasjon siden han ikke hadde gjort ferdig trenerlisensen til UEFA Pro, som du må ha for å jobbe som trener i Spanias fire øverste divisjoner.

Siden han hadde valgt å ta lisensen over tre år med Det franske fotballforbundet, i stedet for Spanias alternative og raskere mulighet for elitespillere, ble han ikke ferdig med trenerkurset før mai 2015 - ni måneder etter at han hadde tatt over jobben i Castilla.

Sjefen for Spanias trenerforbund, Miguel Angel Galan, krevde at Zidane skulle bli suspendert. Real Madrid anket avgjørelsen i retten og vant fram. Det var på ingen måte en god start på sesongen.

Vokste som trener

Guy Lacombe var Zidanes mentor da han skulle ta trenerlisensen og var også franskmannens første trener på Cannes' ungdomsakademi da Zidane var 15 år.

- Han måtte finne sin egen måte. Det var lettere for ham å gå gjennom dette tidlig i karrieren. Han hadde nettopp lært hvor vanskelig denne jobben kan være. Han trengte et år å vokse på, sier Lacombe.

- Han forsto det, at uansett hva som er kampplanen, så må du sette sammen noe spesielt: Spillerne dine, profilen deres, hvordan du jobber med dem på spesielle ting, legger Lacombe til.

- Jo bedre han lærte spillerne å kjenne, jo bedre ble ting.

Derik var Zidanes førstevalg som stopper for Castilla den sesongen.

- Den første dagen han trente Castilla, hadde vi en prat i garderoben før vi gikk ut for å trene, forteller Derik til FourFourTwo.

- Jeg var overrasket over hvor rolig og nesten sky han var. Han snakket ikke så mye, men det han sier gir ham umiddelbar respekt. Han sa bare at han ønsket at vi skulle gå ut på trening og nyte det.

- Han er veldig krevende. Fra første dagen ønsket han at vi skulle spille god fotball og rykke opp. Vi klarte ikke å oppnå det, men han var god til å skape en vinnermentalitet, sier han.

Da Zidane ble oversett for toppjobben som Benitez fikk i Real Madrid sommeren 2015, virket det som han fikk enda et år på å fortsette utviklingen i Castilla. Benitez var kanskje sjefen, men det var ikke noe tvil om at det var en rev utenfor hønsehuset.

- Vi visste alle sammen at Zidane var førstevalget dersom Rafa ikke overlevde sesongen, sier Marca-journalist Ruben Jimenez til FourFourTwo.

- For å være ærlig så var det ikke mye framgang å spore på Castilla-laget hans, men det var alltid en følelse av at ting ville bli bedre for Zidane på førstelaget.

FIKK SPARKEN: Rafael Benitez. Foto: Jon Super/SilverHub/REX/Shutterstock/NTB Scanpix
FIKK SPARKEN: Rafael Benitez. Foto: Jon Super/SilverHub/REX/Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

Talent alene er verdiløst

4. januar 2016, dagen etter en 2-2-kamp mot Gary Nevilles Valencia, fikk Benitez fyken, bare seks måneder inn i kontraktstiden som opprinnelig var på tre år.

Perez fikk moral-«boosten» han var desperat etter. Dagen etter møtte mer enn 5000 supportere opp foran Valdebebas for å se Zidanes første trening. Det var så stort ønske blant fansen om å få et glimt av Zizou, at atmosfæren var mer som en kampdag inne på Santiago Bernabeu.

Likevel var Zidanes første dager mer enn å bare leve av navnet sitt. I tillegg til å ha ambisjoner om å vinne trofeer, ble 45-åringens første pressekonferanse bemerket med at han brukte ordet «jobb» ikke mindre enn 14 ganger.

Han ville ha innsats fra spillerne sine og sa at han ikke ville stoppe før han hadde levert suksess. Zidane var rask med å skape en rutine. Han ankommer treningsanlegget 08.30 og forlater det ikke før mellom 21.30 og 22.00.

Mot slutten av hver trening har han et møte med resten av trenerne - assistentene David Bettoni, Hamidou Msaidie, keepertrener Luis llopis og fitnesstrenerne Antonio Pintus og Javier Mallo - for å analysere flere videoer av treningen og diskutere tankene de har.

- Jo fortere ukene går, jo mer snakker han om motstanderen og hvordan han ønsker at laget skal spille. Jeg vet at han fortsatt trener på denne måten, sier den tidligere Castillas-stopperen Derik.

- Du har den elementære filosofien om å opprettholde en god defensiv struktur, og angripe som et lag, men på torsdager og fredager vil han at spillerne skal forstå planen, og spesielt hvor motstanderen er svakest så du kan utnytte det, han er hensynsløs på den måten, sier han.

Innimellom forberedelsene finner Zidane tid til en løpetur på 45 minutter, en økt med Bikram yoga hver dag og ideelt sett også tid til en tenniskamp. Han har for lenge siden akseptert at han ikke får mye søvn og han rekker ikke lenger å hente ungene på skolen.

- Jeg er overbevist om viktigheten av dag til dag-arbeidet jeg gjør med spillerne. Det er fundamentalt og gir et tydelig budskap: Å vinne, uttalte han på sin første pressekonferanse i klubben.

Det er en filosofi som har vært med Zidane siden han spilte i Juventus på midten av 90-tallet. Talent alene er verdiløst uten hardt arbeid.

Det viktigste var at Zidane raskt implementerte en harmonisk atmosfære i troppen. Hans siste ord til spillerne før jomfrukampen som trener, mot Deportivo, var enkle og var ment for å skape en relasjon. Han sa:

- Gå ut der og ha det moro og få publikum til å glede seg over det. Nyt det.

Den siste frasen ble repetert før hver kamp. Madrid knuste Deportivo 5-0.

- Det var en veldig tøff og delikat periode, sier Jimenez.

- Han endret lagets mentalitet og fikk tilbake gleden i troppen. Han ønsker at spillerne skal ha ballen, spille bra fotball. Han vil egentlig at Real Madrid skal spille slik han gjorde, og det er stort sammenliknet med Benitez. Rafas fotball var kjedelig og spillerne likte ikke å spille for ham, og stilen hans hadde ikke noe med Madrids identitet å gjøre.

- Zidane var i en garderobe hvor den tidligere manageren omtrent ikke hadde noe forhold til spillerne og hadde tapt 0-4 mot Barcelona. Selvtilliten var lav og de så ikke ut til å vinne noe trofé. Det var det siste kortet presidenten kunne spille og se på dem nå, sier Jimenez.

SNUDDE TRENDEN: Real Madrid ble et maskineri under Zidane. Foto: Eduardo Dieguez/DYDPPA/REX/Shutterstock/NTB Scanpix
SNUDDE TRENDEN: Real Madrid ble et maskineri under Zidane. Foto: Eduardo Dieguez/DYDPPA/REX/Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

Sky foran kamera

Det var bred enighet om at mangel på kommunikasjon ville være Zidanes største problem. Han hadde ikke holdt en eneste pressekonferanse som Castilla-sjef, fordi det kreves ikke i tredjedivisjon.

- Når kameraene er på meg, forestiller jeg meg at familien kan se på og det stresser meg, har Zidane tidligere innrømmet.

Og likevel elsker Zidane å snakke med spillerne på tomannshånd. Det er delvis en tillært oppførsel.

- Jeg husker hvordan han smilte da jeg pleide å si noen ord på arabisk til ham, forklarer Campos, som tilbrakte flere år i Midtøsten før han ble Madrid-assistent.

- Jeg tok ham tilbake til hans arabiske røtter. Langt unna Algerie hadde han en venn som snakket morsmålet hans. Det knyttet oss mer sammen, sier han.

Zidanes forhold til Karim Benzema skal være liknende. Begge er av algerisk opphav, begge er introverte, og begge er familiemenn.

- Han gir meg alt, har Madrid-spissen tidligere sagt om sin manager og mentor.

- Han ønsker at jeg skal gjøre det bra. Han snakker kanskje ikke så mye, men ordene hans er klare og før hver kamp sier han som regel noe som får meg til å føle meg bra.

Når Benzema sier at Zidane ikke snakker mye, tuller han ikke. Samtalene med spillerne er normalt begrenset til to (maksimum tre) taktiske temaer, fordi Zizou mener at spillerne ikke er kapable til å huske mer når kampen sparkes i gang.

- Det viktigste er beskjeden du gir spillerne, hevdet Zidane tidligere i år i et intervju med meksikansk TV.

- Jeg vil at det skal være få instrukser til gruppa. De er profesjonelle og de vet hvordan de skal spille. Du må holde det enkelt.

Til sjuende og sist stoler Zidane på spillerne sine, og han er i ferd med å bli det han selv satte mest pris på fra trenerne han har hatt opp gjennom karrieren.

- Dersom du har en fornøyd Real Madrid-garderobe, betyr det at du er en veldig flink trener, fordi det ikke er enkelt å gjøre så mange stjerner fornøyde, sier Derik, som ofte trente med førstelaget da han spilte for Los Blancos.

- Resultatene kommer som følge av det. Hver gang du spiller, ser du et samlet lag som spiller for manageren sin. Han snakket alltid på tomannshånd med spillerne, og med tanke på hvor god han var, kan du ikke unngå å lytte til rådene han kommer med. Det er ikke noen som er bedre enn Zidane til å forklare hva du gjør riktig og hva du gjør feil, sier han.

Der ligger også Zizous andre store styrke. Han velger kanskje å vifte bort alle spørsmål om hans berømte glansdager som spiller ved hver mulighet, men den han er betyr noe.

VAR I REAL MADRID: Derik Osede. Foto: NTB Scanpis
VAR I REAL MADRID: Derik Osede. Foto: NTB Scanpis Vis mer

Utfordret Ronaldo

En av grunnene til at Benitez mistet Real Madrid-garderoben var fordi han forsøkte å lære Cristiano Ronaldo hvordan han skulle ta frispark, til tross for Newcastle-managerens begrensede spillerkarriere.

Ronaldo, som har vunnet Gullballen fire ganger, hatet denne innblandingen.

Zidane utfordret i stedet portugiseren til en konkurranse på treningsfeltet. De satte opp en rekke baller 18 meter fra mål, med en oppblåsbar mur og en keeper. Zidane vant.

- Han er en bedre teknisk fotballspiller enn alle oss, erindrer Chelsea-spissen Alvaro Morata, som spilte under Zidane da de tok en historisk dobbel i fjor.

- Han kunne fortsatt vært aktiv, det er jeg sikker på. Han ble med på å slå ballen inn i boksen da vi hadde skuddtrening og alle avleveringene var perfekte. Alle de tingene gjør at du ønsker å imponere ham.

- Navnet hans alene ga ham respekt i garderoben. Han er én av de beste spillerne i historien og det betyr at du har mer respekt som trener på bakgrunn av hva du har oppnådd. Han snakker til deg, han lytter. Det er hans store styrke og det forteller deg hvilken type person han er, sier Morata.

Hjerne bedre enn muskler

Men de første månedene forløp ikke helt uten problemer. Etter en taktisk oppvisning av Diego Simeone etter et 0-1-tap mot Atlético Madrid februar 2016, vendte Zidane seg mot en spiller som hadde representert Rafas uinspirerte lag.

Casemiro var en utskjelt defensiv midtbanespiller som spilte i Claude Makelele-rollen. Benitez fikk så mye kritikk for å bruke brasilianeren, at han følte seg tvunget til å bruke Luka Modric og Toni Kroos som defensive midtbanespillere i Real Madrids 0-4 tap mot Barcelona.

Men etter tapet for Atlético Madrid, gikk Zidane tilbake til Casemiro, og en 4-3-3-formasjon for å gi forsvaret støtte. Han overbeviste klubbpresident Perez om at det var nødvendig for å gi Ronaldo, Benzema, Modric og Gareth Bale mulighet til å blomstre.

- Hvorfor legge på et nytt lag med gullakk på en Bentley når du mister hele motoren?

Ordene tilhører Zidane da Perez solgte Makelele til Chelsea og erstattet ham med David Beckham i 2003. Det tok Perez 13 år, og en påminnelse fra Zidane, for å ta hintet.

Innen april hadde Casemiros høye press satt tonen for Real Madrids kvartfinale-comeback mot Wolfsburg, der klubben hentet inn et 0-2-tap i den første kampen og vant 3-0 i returen på Santiago Bernabeu.

Til tross for at de vant de siste 12 ligakampene, virket den spanske tittelen usannsynlig, men klubbens 11. europeiske cuptittel var til å ta og føle på etter at de slo ut Manchester City.

Simeones Atlético ga Zidane en sjanse til å få en taktisk revansj. Bortsett fra skikkelig talent, er det temperamentet til Zidane som vil bli husket fra spillerkarrieren hans. 13 av hans 14 røde kort kom som følge av hevn.

- Jeg har lært meg å ikke vise noe spenning, fordi det smitter over på spillerne, har han tidligere uttalt om flammen som brenner inni ham.

«Mas vale la manã que fuerza», sier spanjolene, hjerne er bedre enn muskler.

- Følelsen jeg har på sidelinja er helt annerledes enn da jeg spilte. På banen kunne jeg endre ting og fikse ting til tider, men nå er det bare spillerne.

Før den Champions League-finalen i 2016, med spillere som snakket om «press» og «spenning» under oppbyggingen, var Zidanes siste ord med på å dempe nervene da spillerne gikk ned spillertunnelen.

Mange av spillerne som tok straffe i straffesparkkonkurransen, innrømmer at de husket Zidanes korte tale før de skulle skyte fra krittmerket: «Jeg skulle ønske jeg kunne spille».

Ingen bommet.

FVANT CHAMPIONS LEAGUE: Real Madrid og Pepe. Foto: AP/Manu Fernandez/NTB Scanpix
FVANT CHAMPIONS LEAGUE: Real Madrid og Pepe. Foto: AP/Manu Fernandez/NTB Scanpix Vis mer

Rullerte på laget

Den sommeren ønsket Zidane å vri kniven i ryggen på rivalene i Spania og Europa. Ja, Real Madrid hadde vunnet Champions League, men det var ikke nok. Han ønsket å vinne La Liga, en turnering Los Blancos bare hadde vunnet én av de siste åtte sesongene.

For å klare det, visste Zidane at han måtte rullere og sørge for at spillerne var på tå hev i hver eneste kamp.

- Fysisk må vi forbedre oss mye, hadde han uttalt i løpet av sesongen.

Han ba om å få hente fitnesstrener Antonio Pintus fra Lyon. Zidane hatet italienerens harde treningsøkter da de første gang møttes for mer enn to tiår siden i Juventus, men han glemte aldri hva han fikk ut av det på sikt.

Pintus påførte Real Madrid-troppen de samme smertene som Zidane gikk gjennom. Første dag under oppkjøringen var det blod, svette, tårer og spy. Mye spy. Øktene besto av balanseøvelser, hopping og spurter, som deretter ble skylt ned med en 30 minutters løpetur. Hver. Eneste. Trening. I tre uker.

- Pintus har vært så viktig, uttalte Modric på slutten av sesongen.

- Så mye av dette året er takket være ham.

Med spillerne i bedre form enn noen gang, var Zidane trygg nok til å rullere. Selv om han ikke fikk hovedmålet Paul Pogba, kom akademispillerne Diego llorente, Alvaro Morata og Marco Asensio tilbake etter låneopphold.

Alle var sultne etter å vise hva de kunne og kom inn på laget når det trengtes.

Oktober 2016 vant Real Madrid 6-1, 5-1, 7-1 og 4-1, alle med forskjellige ellevere. Da Isco startet mot Atlético Madrid helga etter den internasjonale pausen, ble Benzema, Sergio Ramos og James Rodriguez hvilt. Det fikk folk til å heve øyenbrynene.

Isco ble gitt en fri rolle i kampen, og den friske playmakeren svevde mellom Atléticos kompakte forsvar og Real Madrid vant 3-0. Spanske Marca kalte triumfen «un baño tactico» - en taktisk triumf. Zidane hadde på effektivt vis stoppet Simeone.

- Nøkkelen er forholdet han har til spillerne sine, sier Derik.

- De er superstjerner, men Zidane vet når fotballspillere er på sitt beste og når de trenger hvile, slik at de spiller de viktigste kampene når de er i best mulig form. Og alle aksepterer det på grunn av dette, sier han.

Men systemet hadde sine problemer. Før jul resulterte triksingen med spillere til at klubben tapte 0-4 mot Sevilla, og endte samtidig en ubeseiret rekke på 40 kamper, før det ble exit i Copa del Rey mot Celta Vigo.

«Doktor, dette er alvorlig», var forsiden til spanske Marca etterpå.

Det var Zidanes verste måned som manager, hvor klubbdirektører kritiserte eksperimentet hans med trebackslinje mot Sevilla spesielt. En 3-3-kamp mot Las Palmas resulterte i noen liknende overskrifter.

Etter hvert gjorde han mindre endringer på laget. Selvtilliten vokste, noe som igjen ga gevinst på banen.

- I starten trodde jeg ikke det var bra for laget, har Modric seinere uttalt.

- Når du spiller og deretter blir hvilt, tenker du at du vil miste formen. Til slutt viste Zidane oss hvor viktig de andre spillerne kan være.

- Nå tenker jeg det er bra, men det har også hjulpet på hvordan de andre kom inn i laget. Vi har vunnet kamper på grunn av dem. Seinere har alle snakket om A-laget og B-laget, men vi ser ikke på det på den måten. Vi er Madrid. Et lag! Alle som spiller kan gjøre en god jobb, sier Modric.

FIKK SPILLETID: Isco og Marco Asensio. Foto: Belen Diaz/DYDPPA/REX/Shutterstock/NTB Scanpix
FIKK SPILLETID: Isco og Marco Asensio. Foto: Belen Diaz/DYDPPA/REX/Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

Hvile for Ronaldo

Ingen spillere fikk større fordel av rulleringen enn Cristiano Ronaldo. Han returnerte fra 2016-EM med et skadet kne og satte seg ned med Zidane for å ta en prat.

Manageren fortalte CR7, som nå var 31 år, om sin rulleringsplan, og sa at Ronaldo fortsatt ville spille mye, men at det ville hjelpe karrieren hans å få hvile innimellom.

Zidane mente at Ronaldo ville være mer uthvilt og frisk og dermed kunne bli en nøkkelfigur, i stedet for å være utslitt i jakten på toppscorertrofeet.

Han håpet Ronaldo ville ha mer innflytelse på sesongavslutningen enn han hadde under Champions League-finalen i 2016.

- Hør på meg og vi vil skape historie, sa han.

- Det er fordi vi trenger deg at jeg ønsker at du ikke alltid spiller.

CR7 lyttet kun fordi det var Zidane som snakket. Zidane skjønner at talismanen hans trenger skryt mer enn de fleste.

- Dersom jeg spilte på samme lag som Cristiano, ville han vært stjerna uten tvil.

Ronaldo er samtidig «i ekstase» over Zizou som «ser fotball på en helt annen måte enn andre trenere».

- Ingen trener har kommet bedre overens med Cristiano enn Zidane, bekrefter Marca-journalist Jimenez.

- Han har fått ham til å evaluere karrieren bedre. Å hvile og rullere.

Mellom mars 2018 og mai 2017, spilte ikke Ronaldo en eneste bortekamp i La Liga. Han var ikke engang med på reisen. Zidane og resten av trenerstaben forsto at Ronaldo ikke klarer å sitte stille på innbytterbenken, og at det derfor ikke ville være hvile for ham.

Han ønsker å komme innpå dersom ting ikke går bra. Hjemme i stua kan han se kampen og unngå alt stresset.

Det hjalp at Isco og Marco Asensio tok ansvaret i Ronaldos fravær. Sistnevntes to scoringer mot Sporting Gijon var det definitive beviset på at Zidanes rulleringspolitikk fungerte.

Det betydde heller ikke noe at Bale ble skadet (igjen) i tapet mot Barcelona i april.

Dette var en ubarmhjertig seiersmaskin, som manageren hadde dyrket siden hans aller første pressekonferanse. Han hadde gjort det ved å bruke ungdomslaget til å gi førstelagsspillerne pusterom.

FIKK HVILE: Superstjerne Cristiano Ronaldo. Foto: David Klein/Sportimage via PA Images/NTB Scanpix
FIKK HVILE: Superstjerne Cristiano Ronaldo. Foto: David Klein/Sportimage via PA Images/NTB Scanpix Vis mer

Jager kontinuitet

15 år tidligere hadde Perez' filosofi om at de unge spillerne skulle gi støtte til galacticos-stjernene feilet, fordi trenerstrukturen ikke var på plass. Nå hadde Zidanes tid i Castilla sørget for å etablere den rutinen.

- Jeg ser talenter hver dag på Valdebebas, fortalte Zidane til FourFourTwo i 2013.

- Det er spillere der som kommer til å klare det, men 80-90 prosent vil gjøre det utenfor Real Madrid. Jeg er her for å endre på det. Du kan ikke bli et fenomen på ti minutter. Det må være kontinuitet.

Morata, Nacho, Llorente, Lucas Vasquez, Dani Carvajal og Mariano hadde alle slått gjennom og var avgjørende for at Real Madrid vant sin første La Liga-tittel på fem år.

- Jeg ønsker å danse. Jeg skal ikke gjøre det, men på innsiden er jeg veldig, veldig glad, uttalte Zidane da gullet var sikret etter 2-0 mot Malaga.

Han spilte med en 4-4-2 diamantformasjon, med Isco bak Ronaldo og Benzema eller Morata.

Ronaldo scoret sju mål på tre Champions League-kamper, fem av dem i løpet av to kamper mot Bayern München i kvartfinalen og et hattrick i den første kampen mot Atlético Madrid, for å bevise genialiteten til managerens langsiktige plan.

Taktisk genistrek

Champions League-finalen mot Juventus ga Zidane muligheten til å vise det.

I uka før kampen, brukte Zidane trening etter trening på å terpe på 45-graders pasninger langs bakken, etter at Zidane hadde bitt seg merke i at Juventus hadde en tendens til å forsvare området like foran keeper Gianluigi Buffons mål, i kvartfinalen mot Barcelona.

- Juventus-forsvarerne er briljante når det kommer til innlegg i boksen, men ikke så bra når det kommer til lave 45-graders pasninger, sa Modric etter 4-1-seieren i Cardiff.

- Vi jobbet konstant med det og det var slik vi klarte å score tre av våre fire mål. Gratulerer til treneren.

Den taktiske triumfen til Zidane kom da kritikerne forsøkte å si at franskmannens prestasjoner skjedde på bakgrunn av hans rykte som motivator, og ikke på grunn av hans taktiske disposisjoner.

- Det er ikke noe tvil om at det fortsatt er de som mener at Zidane ikke er en taktiker, som mener at alt hviler på spillerne, men alt starter med ham, sier journalisten Jimenez.

- Han endret formasjon og hentet inn Isco, Asensio og Mateo Kovacic også. Det på bakgrunn av hans filosofi og fotballhjerne.

Derik er enig.

- Du kan si at han har fantastiske spillere, men det er de samme spillerne som ikke leverte den siste sesongen under Carlo Ancelotti og sleit under Rafael Benitez. Det betyr ikke noe hvor gode spillerne er, du må lære deg hvordan du skal styre dem.

Å bli den første Real Madrid-treneren siden 1958 til å vinne ligaen og Europa-cupen samme sesong, betydde mye for noen som har Blanco-blod. Zidane sa «gracias» 18 ganger i pressekonferansen etterpå.

- Du nyter det litt mer som trener, fordi det føles vanskelig å oppnå de seirene, forklarer Zidane.

- Nøkkelen er at alle har følt seg viktige. Men det viktigste av alt er at alle spillerne kommer jævla godt overens.

President Perez var ikke mindre ekstatisk.

- Zidane dirigerer orkesteret som ingen andre, sa han etter sluttsignalet, og bekreftet at manageren og vennen ville fortsette i jobben i 2017/18-sesongen.

- Vi har de beste spillerne og jobber med ungguttene. Han har endret historien vår helt siden han kom til oss i 2001 og vi vil for alltid være takknemlige, sa Perez.

VANT IGJEN: Real Madrid-spillerne feirer Champions League-seieren over Juventus. Foto: NTB Scanpix
VANT IGJEN: Real Madrid-spillerne feirer Champions League-seieren over Juventus. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Overtalte Ronaldo

Ingen Real Madrid-manager, selv ikke José Mourinho, har hatt like mye makt på Bernabeu.

Da det kom rapporter i spansk og portugisisk presse i sommer på at Ronaldo hadde lyst å forlate klubben, fordi han følte seg forfulgt etter skattebråket, var Zizou den første personen som ringte ham. Han ønsket å forstå situasjonen selv.

- Chris, vi trenger deg, sa treneren fra familieferien i Italia.

Zidane forklarte at det var CR7s vinnermentalitet han trengte mer enn scoringene han leverte.

Ronaldo satte pris på gesten, og Zidane klarte å overtale Gullballen-favoritten til ikke å gå offentlig ut eller ta en forhastet beslutning.

Alt arbeidet med å forklare hvordan Zidane kunne forlenge karrieren hans, betydde at verdens beste spiller ble værende i den spanske hovedstaden. Det spørs om noen andre kunne overtalt ham til å bli værende.

Alle spillerne stoler på Zidane. Ti dager før Champions League-finalen mot Juventus, marsjerte Zidane inn på Florentinos kontor for å si: «Keylor Navas er min keeper».

Det var med på at Perez ikke valgte å signere David de Gea. Navas er kanskje ingen stjerne, men den gjennomgående kvaliteten han har vist over tre sesonger, særlig den siste, og den rolige atmosfæren han skaper i gruppa, gjorde at Zizou ville beholde ham.

Isco har på sin side utviklet seg til å bli en av de beste fotballspillerne i Europa under Zidane, og det var rett og rimelig at han fikk starte Champions League-finalen i stedet for Gareth Bale.

«Pocos cambios» var beskjeden i sommer - få endringer. Supertalentet Kylian Mbappé kunne kommet inn, men bare dersom Ronaldo, Benzema eller Bale ble solgt.

I stedet dro han til Neymar og PSG. Det ble derfor ingen «bobma» (overgangsbombe) som Perez likte å komme med. Det var bare Dani Ceballos, den 20 år gamle midtbanespilleren fra Real Betis, og Theo Hernandez fra Atlético Madrid som ble hentet. Sistnevnte som backup for Marcelo.

Han sendte også James på lån til Bayern München i et par sesonger. Han klarte aldri å spille seg til fast plass på laget, og da James ropte «dra til helvete» etter å ha blitt tatt av banen etter 72 minutter mot Leganes forrige sesong, rant begeret over for Zidane.

Han er en lojal manager, men det får være grenser for hvor tålmodig han er med spillerne.

LÅNT UT: James Rodriguez. Foto: Jeff Holmes/REX/Shutterstock/NTB Scanpix
LÅNT UT: James Rodriguez. Foto: Jeff Holmes/REX/Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

Sendte ut Morata

En slik innflytelse har også sine ulemper. Zidane følte at han ikke lenger kunne stå i veien for spissene Morata og Mariano, som begge hadde vokst sin vei inn i A-laget via juniorlaget.

Morata scoret tre mål på sine fire første kamper i Chelsea-trøya, og Mariano scoret fire mål på fem kamper i Lyon.

Da Benzema skadet kneet i midten av september og mistet seks uker, var Zidanes eneste naturlige nummer 9 spilleren Borja Mayoral, en 20-åring med bare åtte førstelagskamper i Madrid, og som bare hadde scoret to ganger på 19 Bundesliga-kamper på lån i Wolfsburg i 2016/17-sesongen.

For kanskje aller første gang hadde treneren latt hjertet styre hodet.

- Han ønsket meg lykke til i framtiden og sa at jeg måtte nyte mitt nye kapittel, sier Morata til FourFourTwo.

- Han har alltid sagt ting øye til øye. Det viser hvilken person han er, sier han.

- Når du ser på troppen vår, så mangler vi kanskje en nummer 9, innrømmet Zidane etter Benzemas skade i en skuffende 1-1-kamp hjemme mot Levante, særlig siden Bale stadig fikk hjemmepublikumet mer og mer mot seg.

- Jeg skulle ønske Morata ble her, men han ville spille mer fotball, noe som var hans valg.

Det resultatet ble også tydeligere da Real Madrid måtte klare seg uten Cristiano Ronaldo, som fikk fem kampers utestengelse for å dytte en dommer i den spanske Supercupen mot Barcelona.

Kritiserte dommeren

For første gang følte Zidane for å kritisere dommeren.

- Jeg er ikke ute etter å slåss med dem, men alle kan forbedre seg og dommere er ikke noe unntak, sa han.

- Å tro at Cristiano nå vil miste fem kamper, huff, det er noe som er i gjære her. Jeg er irritert over dette, i likhet med alle, fordi straffen er stor for en liten bagatell.

Det var annerledes da Ronaldo ikke spilte på grunn av rulleringer, det var Zidanes valg. Når han ikke var tilgjengelig i det hele tatt, kom de ikke over hindringer.

- Vi trenger Cristiano til å score målene våre, har Theo Hernandez uttalt.

- Vi hadde sjanser, men vi spolerte dem.

Alt dette til tross for at klubben vant den spanske Supercupen og UEFAs Supercup med en nydelig forestilling mot Manchester United. For mange var det uhørt for en Real Madrid-manager å kritisere en dommer, særlig når det trenger gjennom troppens psyke.

Zidane kritiserte spillernes holdninger mot Levante («vi spiller med for mye selvtillit») og slaktet spillerne i pausen under åpningskampen mot APOEL i Champions League denne sesongen.

Ifølge Marca hevdet Zidane at spillerne «hadde dårlige holdninger, null intensitet og null vilje» etter å bare ha ledet 1-0 til pause. De vant til slutt 3-0.

- Madrid er nå den dominerende kraften i europeisk fotball, sa Zizou etter seieren i Cardiff.

- I morgen må vi vise det igjen.

Og likevel så det ut som Zidane var under press for første gang på 18 måneder, det virket nesten som det var en for stor byrde å være så gedigne favoritter til ny Champions League-triumf.

UTVIST: Cristiano Ronaldo fikk det røde kortet. Foto: AP Photo/Manu Fernandez/NTB Scanpix
UTVIST: Cristiano Ronaldo fikk det røde kortet. Foto: AP Photo/Manu Fernandez/NTB Scanpix Vis mer

Rivalene sliter

Dette så likevel bare ut som mindre bagateller i forhold til det som skjedde noen hundre mil nordøst i Catalonia. Madrids nåværende mannskap er det beste siden klubben vant fem strake Europa-cuper på 50-tallet og det kommer på en tid hvor Barcelona har mistet kronen.

Neymar er borte, presidenten mottar konstante ytringer om å gå av og må møte i retten på grunn av brasilianerens overgang, og både klubben og Lionel Messi klarer ikke å bestemme seg for om han faktisk har signert en ny avtale, som går ut til sommeren.

- Etter så mange sesonger med Barcelona-dominans, hvor Real Madrids beste sesonger på lenge kommer samtidig som det er ustabilt i Barcelona, er ganske gledelig for Madridistas, sier Jimenez.

- Misforstå meg rett, Real Madrid er mer interessert i det som skjer på Bernabeu, men det smaker litt bedre.

Zidane har alltid hatt et ønske om å skape Real Madrid-historie. I 2003 uttalte han at han ønsket å vinne «la decima, undecima og duoedecema».

Han mente som spiller, men han har sikret Los Blancos' 10., 11. og 12. Europa-cup som assistent, deretter som manager i 2014, 2016 og 2017. Laget hans er også favoritter til å vinne la decimotercero (det trettende) denne sesongen. De var i alle fall lenge det.

Han har fortsatt ikke hintet om hva som er planen til sommeren, når kontrakten går ut, og har uttalt: «Jeg vet at jeg ikke vil være her for alltid». Men han lever og puster Real som få andre.

- Real Madrid er det beste laget i verden på bakgrunn av hva de har prestert de siste to årene, sier Derik.

- Og per definisjon blir den beste klubben i verden ledet av den beste manageren.

Zidane er ikke enig i det. «Neeeeeeei», sa han da spørsmålet dukket opp etter triumfen i Cardiff.

Paulo Campos mener Zidanes suksess er unik blant verdensklassespillere som seinere har blitt managere.

- Zidane studerte for å bli trener, sier han.

- Han nådde toppen steg for steg. Å få muligheten til å bidra på toppnivå betyr ikke at du skjønner spillet fullstendig, men hans «fotballintelligens» er sjelden. I framtida vil han bli manager for et viktig landslag, som Frankrike i et VM.

Marcas Jimenez plasserer også Zidane på øverste hylle. Motstanderen er knust, troppen står bak ham, og presidenten danser etter fløyta hans.

- Han vil være en del av en elitegruppe med de beste trenerne i historien med Pep, Cruyff og Ancelotti dersom han vinner Champions League for tredje gang på rad, sier han.

- Men personlig tror jeg han allerede er der.

Udødeligheten venter kanskje. Igjen. Men først må franskmannen snu den vonde trenden, i den vanskeligste perioden han har vært i som manager for de liljehvite.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!