Zlatan er solgt for over en milliard

Selv om prisen sank med 64 prosent på ett år.

MILLIARDMANNEN: Zlatan Ibrahimovic er så god til å spille fotball at svensken i løpet av karrieren har blitt solgt for over én milliard kroner. Foto: MANU FERNANDEZ/AP
MILLIARDMANNEN: Zlatan Ibrahimovic er så god til å spille fotball at svensken i løpet av karrieren har blitt solgt for over én milliard kroner. Foto: MANU FERNANDEZ/APVis mer

||| (Dagbladet): Zlatan Ibrahimovic ble i går klar for AC Milan og han vil bli presentert for fansen i forbindelse med kveldens serieåpning mot Lecce på San Siro.

Dette blir Zlatans femte internasjonale storklubb i karrieren, og han har de siste åra sørget for enorme transaksjoner mellom klubbene.

Samlet sett er Ibrahimovic nå solgt for over én milliarder kroner.

Ble stadig dyrere Den svenske spissen har vært ettertraktet siden han spilte for Malmö på starten av 2000-tallet. Flere klubber var ute etter signaturen hans, men det var til slutt nederlandske Ajax som fikk napp.

Dette har Zlatan kostet:

• Ajax kjøpte ham for 7,8 millioner euro i 2001.

AC MILAN: Zlatan Ibrahimovic møtte i går Milans visepresident Adriano Galiani i Barcelona. Milaneserne vil neste år starte betalingen av 24 millioner euro til katalanerne. Foto: TONI GARRIGA/EPA
AC MILAN: Zlatan Ibrahimovic møtte i går Milans visepresident Adriano Galiani i Barcelona. Milaneserne vil neste år starte betalingen av 24 millioner euro til katalanerne. Foto: TONI GARRIGA/EPA Vis mer

• Tre år seinere betalte Juventus 16 millioner euro for svenskens tjenester.

• I 2006 la Inter 24,8 millioner euro på bordet.

• Og i fjor sommer betalte Barcelona 66 millioner euro da de hentet ham til Spania.

- En kjempedeal Overgangen til Milan er sånn sett litt mer komplisert. Han har blitt enig med milaneserne om en fireårskontrakt, men er bare på utlån det første året. Neste sesong betaler italienerne 24 millioner euro - som skal overføres til Barcelona over tre år.

Dette betyr at Ibrahimovic samlet sett er blitt solgt for 138,6 millioner euro i løpet av karrieren. Og uavhengig av kurs- og konjunkturendringer vil det tilsvare over én milliard norske kroner.

Og denne milliarden er oppnådd tross et prisfall det siste året på 64 prosent. Barcelona selger ham videre etter én sesong, for 42 millioner euro mindre enn de måtte ut med.

BARCELONA: Katalanerne betalte 66 millioner euro for ett år siden. Foto: ANDREU DALMAU/EPA
BARCELONA: Katalanerne betalte 66 millioner euro for ett år siden. Foto: ANDREU DALMAU/EPA Vis mer

- Dette er en fantastisk deal for Milan, de får ham for slikk og ingenting. Milan-ledelsen har vært ute etter ham flere ganger, og var nær ved å få ham da han gikk til Inter, sier Per-Jarle Heggelund til Dagbladet.

Han skal kommentere Milans åpningskamp mot Tore Reginiussens Lecce for Canal+ i kveld, en kamp Ibrahimovic skal se fra tribunen.

Går for gull Zlatan selv er overlykkelig over at kontrakten nå er undertegnet.

- Jeg er veldig fornøyd med at alt nå er i orden. Jeg skal gjøre alt for å vinne noe med Milan, som er en av verdens største klubber, til og med større enn Barcelona. Jeg vil vinne Champions League, scudettoen og alt som går an å vinne, sier han til Expressen.

Og Heggelund tror Milan allerede i år blir en reell tittelutfordrer i Italia.

- Absolutt. De får ei angrepsrekke med Pato, Zlatan og Ronaldinho som ikke står tilbake for noen - og Zlatan vinner titler, det har vi sett i de andre klubbene han har vært i, sier kommentatoren.

INTER: Italienerne kjøpte ham for 24,8 millioner euro i 2006. Foto: DANIEL DAL ZENNARO/EPA
INTER: Italienerne kjøpte ham for 24,8 millioner euro i 2006. Foto: DANIEL DAL ZENNARO/EPA Vis mer

Heggelund trekker også fram et artig poeng når det gjelder karrieren til Ibrahimovic, og det er at han følger i barndomshelten Ronaldos fotspor.

- Zlatan hadde jo plakat av Ronaldo på gutterommet, sier Heggelund, og ramser opp følgende karriereutvikling:

I Ronaldos fotspor • Begge dro først til en nederlandsk klubb: Ronaldo til PSV, Zlatan til Ajax.

• Så reiste de videre til en klubb i det europeiske toppsjiktet: Ronaldo til Barca, Zlatan til Juve.

• Deretter gikk turen til Inter for dem begge.

• Og så til spansk storklubb: Ronaldo til Real Madrid og Zlatan til Barca.

JUVENTUS: De svarthvite betalte 16 millioner euro i 2004. Foto: TONY GENTILE/REUTERS
JUVENTUS: De svarthvite betalte 16 millioner euro i 2004. Foto: TONY GENTILE/REUTERS Vis mer

• Og så ble den internasjonale karrieren avrundet - for Ronaldos vedkommende, i hvert fall - i AC Milan.

Så får vi bare håpe at Zlatan takler «fotballalderdommen» bedre. 33 år gamle Ronaldo spiller nå for brasilianske Corinthians og kalles av slemme tunger for «Ronaldo, den fete».

AJAX: Nederlenderne hentet Zlatan fra Malmö for 7,8 millioner euro i 2001. Foto: VINCENT JANNINK/EPA
AJAX: Nederlenderne hentet Zlatan fra Malmö for 7,8 millioner euro i 2001. Foto: VINCENT JANNINK/EPA Vis mer