SVENSKENES FAVORITT: Helena Jonsson er for tida verdens beste skiskytter. Her feirer hun en v-cupseier i Ruhpolding lørdag. Foto: AFP/DDP/STEFFI LOOS
SVENSKENES FAVORITT: Helena Jonsson er for tida verdens beste skiskytter. Her feirer hun en v-cupseier i Ruhpolding lørdag. Foto: AFP/DDP/STEFFI LOOSVis mer

Zlatan-fansen rasende på Jonsson-pris

Skiskytter stemt fram av folket.

|||

Zlatan Ibrahimovic-fans er i harnisk over at det svenske folket stemte fram skiskytteren Helena Jonsson til overlegen vinner av Jerring-priset på Idrottsgalan i går kveld.

Skiskytterkometen Jonsson (25) sprengte alle tidligere grenser for popularitet da det svenske folket ga henne «folkets idrettspris» med 67,6 prosent overvekt. Det var ny rekord.

Dermed står fjorårets verdenscup- og VM-gullvinner i svenske idrettshistoriebøker på linje med legender som Ingemar Stenmark, Gunde Svan, Pernilla Wiberg, Magdalena Forsberg og Annika Sörenstam.

- Det er så stort at jeg nesten ikke tror det selv. Jeg sitter her og gråter, uttalte Jonsson, som i likhet med Zlatan valgte å holde seg hjemme fra gallaen i Globen.

- En skam!

Superstjernen Zlatan (28), forrige sesongs toppscorer i Italia og den første sådan på 54 år, ble knust og henvist til annenplass i avstemmingen. Den nåværende Barcelona-spissen vant prisen i 2007 og var storfavoritt blant ekspertene til gjentakelse.

- Spør noen utenfor Sveriges grenser om de vet hvem Helena Jonsson er. Spørsmålet er om vi noensinne får fram en større svensk fotballspiller, heter det i ett av hundrevis med innlegg på Aftonbladets nettside.

- En skam, blir utdelingen kalt i et annet.

Tennisesset Robin Söderling, orienteringskometen Helena Jansson og svømmesensasjonen Sarah Sjöström havnet på de neste plassene.

Helena Jonsson ble gallaens dronning ettersom hun også stakk av med prisen for fjorårets beste kvinnelige idrettsutøver. I tillegg ble 25-åringen tildelt Svenska Dagbladets guldmedalj, en av de gjeveste idrettsutmerkelsen i Sverige.

Fikk én pris

Zlatan Ibrahimovic måtte ta til takke med én pris; fjorårets mannlige utøver. Den vant fjorårets Serie A-vinner i kamp mot syklisten Gustav Larsson, golfspilleren Henrik Stenson og Robin Söderling.

Fjorårets nykommer i svensk idrett ble Jonas Jerebko, basketballspilleren som ble den første svensken i NBA. Prisen for fjorårets svenske idrettsprestasjon gikk til den 15 år gamle svømmeren Sarah Sjöström.

Ishockeydommer Wolmer Edqvist fikk Sportspegelens egen pris for innsatsen med å reddet livet til en ishockeyspiller i Karlskoga forrige høst.

På den norske Idrettsgallaen tidligere denne måneden, var det langrennsstjernen Petter Northug som stakk av med gallakongetittelen. Han vant blant annet Folkets idrettspris.

(NTB-TT)

NÅDDE IKKE OPP: Zlatan Ibrahimovic ble årets mannlige utøver i Sverige, men nådde ikke opp når hovedutmerkelsen ble delt ut. Foto: AFP/LLUIS GENE
NÅDDE IKKE OPP: Zlatan Ibrahimovic ble årets mannlige utøver i Sverige, men nådde ikke opp når hovedutmerkelsen ble delt ut. Foto: AFP/LLUIS GENE Vis mer