DÅRLIGERE BLIR DET IKKE: Zlatan Ibrahimovic er en av verdens beste fotballspillere når han vil. Med Sverige i Frankrike synes han ikke å ha lyst til veldig mye. EPA/DANIEL DAL ZENNARO
DÅRLIGERE BLIR DET IKKE: Zlatan Ibrahimovic er en av verdens beste fotballspillere når han vil. Med Sverige i Frankrike synes han ikke å ha lyst til veldig mye. EPA/DANIEL DAL ZENNAROVis mer

Zlatan gjør Sverige til EM's kjedeligste lag - to kamper, INGEN avslutninger på mål

Zlatan Ibrahimovic la som vanlig lista høyt da han tok ordet før EM. På vei til skjebnekampen mot Belgia står han med to nesten meningsløse riv.

Italia-Sverige 1-0 (0-0)

ETTER 90 MINUTTER mot Irland hadde Sverige ingen avslutninger mellom stengene, det var irene som scoret et selvmål til 1-1. Etter 180 minutter har de ennå ikke satt en mostanderkeeper på prøve. Og derfor sliter jeg litt med superlativene selv om jeg hører svenske eksperter snakke om spillemessige framskritt mens de roser store deler av den defensive gjennomføringen mot Italia.

Skal du videre i EM må du nemlig score mål.

Og Sverige skaper ikke målsjanser en gang.

ZLATAN IBRAHIMOVIC BAR Sverige til dette sluttspillet i Frankrike. På plass i turneringa, etter elleve scoringer i kvalifiseringen og tre av fire i de to play off-kampene mot Danmark, har han stort sett stått stille. Og det kler ikke en spiller hvis ego kanskje er det største på Planeten Volleywood.

Samtidig som det dreper det meste Sverige prøver på offensivt.

ERIK HAMRÉNS SUKSESSOPPSKRIFT på fotball handler i grove trekk om tre ting: 1) individuelle ferdigheter, 2) filosofi/struktur/formasjon, og 3) viljen til et liv som toppidrettsutøver, eller attityd som Sveriges landslagstrener tok inn i den norske fotballterminologien i løpet av Rosenborg-tida. Og hadde fotball vært matematikk kunne man sagt at faktorenes orden er likegyldig.

Men det er ikke det.

Fotball er mer komplisert enn som så.

EN OG TRE handler om individuelle ferdigheter og den enkeltes vilje til forsakelse for å nå lengst mulig. To hviler i stor utstrekning på trenerens fotballfilosofi og taktiske valg. Og aksepteres faktor to av de som kan krysse av for en og tre er du langt på vei ifølge Hamrén.

Om alle er på bølgelengde.

MEN DET ER en faktor fire også i dette spillet. Som heter tilstedeværelse. Eller oppofring om du vil. Mens andre vil kalle det tæl, vilje og hjerte. Og det spiller ingen rolle om du scorer maksimalt på Hamréns en, to og tre om du ikke har fullt hus på nummer fire.

Min påstand, etter å ha sett Zlatan i to kamper i Frankrike, er at han scorer pinlig lavt på den siste.

ZLATAN IBRAHIMOVIC BLIR ikke fortalt hvordan han skal spille sin fotball. Han er Zlatan, for pokker. Og det du får med Zlatan er Zlatan. Og da spiller det ikke så veldig stor rolle om oppspillmønstre er lagt og bevegelser som skal komme laget til gode er avtalt.

Selv som landslagstrener er du prisgitt hva Zlatan føler for og finner på.

OG HAN HAR ikke følt for å gjøre for mye i disse to kampene mot Irland og Italia. Nei, det er ikke hans feil at alene at Sverige er anemiske offensivt. Men det er Zlatans feil at han stort sett bare holder seg inne i banen, knapt tar dueller og ikke er villig til å skape rom for medspillerne. Og når han ikke agerer på det spisskameraten gjør, som å plukke opp andreballer når makker John Guidetti jobber som ei bikkje for laget, virker Zlatan Ibrahimovich mot sin hensikt.

Og blir et problem framfor en styrke.

SVERIGE MÅ SLÅ Belgia for å gå til åttendelsfinalen. Det er vanskelig å se. Ikke bare fordi Zlatan må gå over neste høyde for ikke å ryke ut, men fordi hele laget har sine klare mangler. For selv om altså defensiven var lovende så lenge Italia ikke var alt for hissige på grøten og ga Sverige bedre tid med ballen enn Irland gjorde - et forsvarsspill som først slo noen sprekker da italienerne i andre omgang la inn perioder med høyt press og større aggressivitet - så ser ikke Sverige ut som et godt fotballag.

I hvert fall ikke godt nok.

AVGJØRELSEN MOT ITALIA, Eders 1-0 i det 88. minutt, kom fordi Sverige ikke orket mer. Det begynte med et kjapt italiensk innkast midt på Sveriges halvdel, fortsatte med en tapt hodeduell og endte i katastrofe da Eders små kjappe skritt inn i Sveriges godt besatte forsvar ikke ble håndtert. Og når du har ingenting på topp blir det veldig ofte sånn i den andre enden.

Du orker bare å forsvare deg så lenge.

Og så taper du.