FOTBALL: Zlatan Ibrahimovic er en skikkelig pengemaskin og kan le hele veien til banken. AFP PHOTO/JONATHAN NACKSTRAND
FOTBALL: Zlatan Ibrahimovic er en skikkelig pengemaskin og kan le hele veien til banken. AFP PHOTO/JONATHAN NACKSTRANDVis mer

Zlatan kan le hele veien til banken

Zlatan Ibrahimovic har trigget overgangssummer på 1,3 milliarder kroner. Selv har han tjent omtrent like mye. Og han har betalt veiavgiften for 1000 år.

(Finansavisen): Zlatan Ibrahimovic har spilt inn 1,2 milliarder svenske kroner så langt i sin suksessrike karriere, skriver Veckans Affärer, som har tatt et dypdykk i 32-åringens økonomi.

I Ajax, Juventus, Inter, Barcelona og AC Milan tikket 687 millioner svenske kroner inn på konto i årene 2001-2012.

Så gikk ferden til Paris og Paris St. Germain, og i løpet av to sesonger der har Ibrahimovic notert seg for lønnsinntekter på 244 millioner svenske kroner.

Videre anslår det svenske magasinet sponsorinntektene i løpet av de siste ti årene til 200 millioner svenske kroner (fra blant andre Nike og Volvo), mens 1,5 millioner solgte eksemplarer av biografien «Jag är Zlatan» har bidratt med pene 75 millioner svenske kroner.

I tillegg ruller 350.000 svenske kroner inn hver måned fra app-selskapet Mikz, skriver Veckans Affärer.

Har peiling på pengene Og de som tror superstjernen ikke har peiling på egen økonomi, må tro om igjen.I sin biografi, ført i pennen av David Lagercrantz, lærte Ibrahimovic en lekse da han ble solgt fra Malmö FF til Ajax i 2001.

Han følte seg da lurt av Malmö FFs sportsdirektør Hasse Borg.

- Det merket meg, ærlig talt, og innbill dere ikke ett sekund at jeg ikke har peiling på mine penger og vilkår, sier Zlatan selv i boken.

Zlatan har også, i løpet av sin karriere, trigget overgangssummer på 157 millioner euro fra Europas toppklubber, eller ca. 1,3 milliarder kroner målt i dagens kurser.

Raske biler, fete eiendommer Og hvordan investerer så fotballesset sine penger?

Hans lidenskap for raske biler er godt dokumentert i den nevnte boken. I tillegg eier Ibrahimovic en rekke eiendommer rundt om i Sverige, blant annet en villa han kjøpte for 30 millioner svenske kroner på Limhamn i Malmö i 2007.

Den villaen skal nå være til salgs.

Videre har han ifølge Veckans Affärer et hus på Resarö i skjærgården utenfor Stockholm, kjøpt for 13 millioner svenske kroner i 2010.

Det ligger i den svenske skjærgården omtrent 3 mil utenfor Stockholm sentrum. Det skal ha vært landslagskollega Olof Mellberg som gjorde ham kjent med stedet.

Betalte veiavgift for 1.000 år Beboerne på øya spleiser på å holde veien i orden, og betaler en avgift hvert år. Da Ibrahimovic hadde glemt å betale avgiften, var det Lars-Johan Jarnheime som fikk i oppdrag å inndra pengene fra fotballproffen.

Han fikk tak i mobilnummeret til Zlatan, og da han traff ham på telefon spurte Zlatan hvor stor avgiften var.

- Den er på 500 kroner i året, svarte Jarnheime.

Rett etter fikk velforeningen inn betalingen fra Zlatan. Den var på 500.000 kroner. Han hadde betalt for de neste 1.000 årene.

Byens feteste I fjor kjøpte han dessuten Elimkyrkan i Østermalm i Stockholm, og planen er ifølge svenske medier å gjøre denne om til byens feteste bolig.

I et intervju med Dagens Industri, gjort i kjølvannet av «Jag är Zlatan»-lanseringen, fortalte Ibrahimovic kortfattet om sine investeringer.

- Det er ulike ting, alt fra statsobligasjoner til børsen til vanlige fond. Det er mange ting, men jeg skal ikke stå her å snakke detaljert om jeg har kjøpt Hennes & Mauritz, sa han til avisen.

Flere nyheter Nå kjøper vi ny bil fremfor å importere brukt
Kjøpt bolig med feil? Dette kan du kreve selger for
Analytiker: - "Verktøykassa" er tom