Zlatan Ibrahimovic åpner seg opp i intervju

Zlatan ut mot svensk media: - Det handler om rasisme

Mener han har blitt utsatt for rasistiske holdninger både i fotballen og fra media.

ÅPEN: Zlatan Ibrahimovic åpner seg opp i et intervju med franske Canal Plus. Svensken mener han har blitt utsatt for rasistiske holdninger både i fotballen og fra media. Foto: AFP PHOTO / Oli SCARFF
ÅPEN: Zlatan Ibrahimovic åpner seg opp i et intervju med franske Canal Plus. Svensken mener han har blitt utsatt for rasistiske holdninger både i fotballen og fra media. Foto: AFP PHOTO / Oli SCARFFVis mer

(Dagbladet): I et åpenhjertig intervju med franske Canal Plus forteller Zlatan Ibrahimovic om det han mener er en underliggende rasisme i det svenske samfunnet.

Stjernespissen mener han aldri har blitt behandlet med den respekten han fortjener.

Ifølge Ibrahimovic handler kritikken rettet mot han om hans bakgrunn. Faren og moren til 36-åringen kommer fra henholdsvis Bosnia og Kroatia, mens han selv er oppvokst i Sverige.

- Det handler om rasisme. Det finnes «under cover»-rasisme, det er jeg hundre prosent sikker på. For jeg heter ikke Andersson eller Svensson. Om jeg het det, hadde de forsvart meg selv om jeg ranet en bank. Men de forsvarer meg ikke på den måten de burde, forteller han i et intervju gjengitt av Aftonbladet.

- Jeg led

Det er i et intervju med tidligere lagkamerat Olivier Dacourt at svensken åpner seg opp. De to spilte sammen i Inter.

Det var under karrierestarten i Malmö at Ibrahimovic første gang opplevde det han mener er en form for rasisme.

- Da jeg kom til Malmö ble jeg ikke akseptert på samme måte som andre. Jeg kjente at jeg ikke passet inn. Jeg var det svarte fåret og de likte ikke innstillingen min. Jeg var ikke som de andre, jeg var ikke blond og hadde ikke svensk hvit hud. Jeg led, forteller han.

Forholdet til media

Manchester United-spilleren, som for tiden ute med en kneskade, forteller videre om hvorfor han oppfattes som arrogant og det anspente forholdet til svensk media.

- Jeg vet hvordan de fungerer. Får de ikke det de vil, blir de gale. De kan skrive drit om meg, men jeg bryr meg ikke. Jeg blir sterkere, for jeg trenger ikke de, men de trenger meg. Når jeg sier ting, kan ikke media akseptere alt, forteller Ibrahimovic, og viser til den gangen han foreslo å bytte ut Eiffeltårnet med en statue av han selv.

- Jeg visste at de ikke kunne akseptere det jeg sa om Eiffeltårnet, men jeg gjorde det bevisst. Om jeg mener det eller ikke er en annen sak. Jeg vet akkurat hva jeg gjør, sier svensken.

- Franskmenn er arrogant

Uttalelsen om landemerket falt ikke i god jord hos stolte franskmenn, og under tiden i Paris Saint Germains ble Ibrahimovic flere ganger anklaget for å være arrogant.

Den karakteristikken kjøper ikke fotballspilleren.

- Jeg fikk høre at de hadde et problem med holdningen min. Kaller de meg arrogant? Franskmenn er jo kjente for å være arrogant. Da burde de jo elske meg! Jeg representerer Frankrike veldig godt, mener han.

Skadeproblemer

Det var i fjorårets Europa League-finale at Ibrahimovic pådro seg den verste skaden gjennom en lang karriere.

Den store svensken hoppet til værs i en duell, og landet forkjært. Man kunne umiddelbart seg at skaden var alvorlig, og spissen ble tatt av banen.

Etter en lang periode med opptrening, var han tilbake på banen for Manchester United denne sesongen. Det har derimot bare blitt én kamp fra start og fire innhopp i Premier League. Nå er han skadet igjen, men kan forhåpentligvis snøre på seg fotballskoa igjen om få uker.