TØFF OPPVEKST: Zlatan Ibrahimovic forteller blant annet om oppveksten i bydelen Rosengård i Malmö i den nye boka «Jag är Zlatan». Foto: Stefano Rellandini, Reuters/Scanpix
TØFF OPPVEKST: Zlatan Ibrahimovic forteller blant annet om oppveksten i bydelen Rosengård i Malmö i den nye boka «Jag är Zlatan». Foto: Stefano Rellandini, Reuters/ScanpixVis mer

Zlatans mamma slo ham med sleiv

Så måtte han gå i butikken kjøpe ny.

- Det var tøft, sier Zlatan Ibrahimovic om oppveksten som beskrives usminket i den nye boken «Jag är Zlatan».

Boken er ført i pennen av David Lagercrantz, men det er den svenske fotballstjernens egen historie som presenteres.

Et tomt kjøleskap, en mage som skriker etter mat. En hardt arbeidende og stresset mor som sliter for å få pengene til å strekke til, og ikke kvier seg for å slå barna med en sleiv om hun synes det trengs. En far som lar seg prege av krigen på Balkan, der slektninger er drevet på flukt, og ikke orker å bidra.

Møter med sosialvesenets utredere, med lærere og rektorer som mente han trengte psykiatrisk hjelp eller spesialundervisning. Uro og utrygghet.

Dette var hverdagen for gutten Zlatan.

I selvbiografien forteller mannen og stjernen Zlatan detaljert om den vanskelige oppveksten, årene som gjorde ham til den han er. Midt i alt det ubehagelige finnes også humor, varme og kjærlighet.

Budskap - Hvordan det var da jeg vokste opp, hvordan miljøet var, det er det viktigste i denne boken. Ikke det som har skjedd den siste tiden, for det vet alle om, bortsett fra detaljene, sier Milan-stjernen i et intervju med TT.

- Det er kanskje mitt budskap til alle ungdommer, at man kan lykkes selv om man ikke er som alle andre. Det er viktig.

Zlatan Ibrahimovic er Sveriges suverent største fotballstjerne og mottok mandag gullballen som årets spiller for femte år på rad. I boken forteller han om følelsen av å være annerledes.

- Det er mest andre som får meg til å føle meg slik. Det kan være slitsomt, men jeg er flinkere til å kontrollere situasjonene enn jeg var tidligere, sier han.

Zlatan legger ikke noe mellom i beskrivelsen av situasjonen i hjemmet. I ett kapittel forteller han om da moren slo ham med en sleiv så hardt at den gikk i stykker, og han som straff ble sendt for å kjøpe en ny.

Omtanke - Det var omtanke i det også, bare på en annen måte. Det er viktig at man forstår det. Det er flere måter å vise at man elsker noen enn å si det. Det var harde bud i vår familie, men ingen ville noen ille. Både pappa og mamma gjorde sitt beste, sier han.

- Jeg diskuterte ikke med familien og sa «jeg har skrevet det og det, hva godkjenner dere?» Jeg sa at jeg skriver som det var. Det var ikke det letteste for oss, men alle gjorde det beste ut av det vi var gjennom.

30-åringen har vært stjerne i Malmö, Ajax, Juventus, Inter, Barcelona og nå Milan. Han har scoret 28 mål på 72 landskamper for Sverige.

- Det er barndommen som formet meg til den jeg er i dag, absolutt. Ellers hadde jeg ikke vært her i dag, kanskje hadde jeg vært et helt annet menneske. Alt som er hendt var ment å hende, sier han.

(NTB)