GLIMT AV MAGI: Zlatan Ibrahimovic som Ajax-spiller i november 2001. Drøye syv måneder tidligere fikk han nederlenderne til å kaste seg over kontraktsarbeidet etter en perle av en scoring mot Moss på La Manga.Foto: SCANPIX/REUTERS/Ian Hodgson
GLIMT AV MAGI: Zlatan Ibrahimovic som Ajax-spiller i november 2001. Drøye syv måneder tidligere fikk han nederlenderne til å kaste seg over kontraktsarbeidet etter en perle av en scoring mot Moss på La Manga.Foto: SCANPIX/REUTERS/Ian HodgsonVis mer

Zlatans superscoring mot Moss gjorde Ajax nervøse

- Vi sto bare og måpte, husker Knut Torbjørn Eggen.

(Dagbladet): Det har etter hvert blitt en velkjent fotballhistorie at Lyn forsøkte å sikre seg Zlatan Ibrahimovic i et noe håpefullt øyeblikk en gang i 2001.

Vidar Davidsen mimret med Dagbladet om dette i fjor, og husket blant annet at han sto på sidelinja på La Manga, da en superscoring av svensken fikk Ajax-direktør Leo Beenhakker til å bla opp rekordsummen 85 millioner kroner.

I den nye selvbiografien sin forteller Ibrahimovic selv om det han kaller «noe av det vakreste jeg har gjort», en perle av en prestasjon - i treningskamp mot ingen andre enn norske Moss:

«Fotball bare skjer, og jeg vippa ballen på direkten i mottaket, over en back, en sånn liten lobb som du med en gang kjenner er perfekt, og så stakk jeg», begynner Ibrahimovic.

Sju linjer med fotballmagi senere smeller ballen i nettet.

«Jeg storma ut på banen med armene utstrakt og brølte. Journalistene som var til stede, var sikre på at det var «Zlatan, Zlatan». Men kom igjen, hvorfor skulle jeg rope mitt eget navn? Jeg ropte «Showtime, showtime!»»

Eggen husker ypperste klasse
Knut Torbjørn Eggen var Moss-trener på den tida, og så følgelig målet i levende livet.

Han sier han husker to ting fra den kampen.

- Det ene var at Rune Tangen tok et straffespark. Han var ekspert med å holde igjen så han så hvor keeperen gikk, og keeperen hadde vel passert høyre stolpe da ballen trillet i det andre hjørnet. Selv keeperen lå på bakken og lo, sier Eggen til Dagbladet.

- Det andre var Zlatan sitt mål.

En skjelvende YouTube-video viser kunstverket, og Eggen har sett det igjen flere ganger. Det var noe helt spesielt.

- Det er finessespill av ypperste klasse. Han får ballen ca 30 meter fra mål, en hard pasning litt fra siden. Jeg tror Rune Tangen er den første forsvareren som kommer, på dette tidspunktet ligger hele fireren kompakt. Men Zlatan slår på en måte under ballen, slik at den med stoppskru går over hodet på Tangen. Så kommer vel Jan Tore Ophaug som neste midtforsvarer ut, og da løper Zlatan ballen over ham med hælen, minnes Knut Torbjørn Eggen.

- Da kommer begge backene inn for å sikre, så han kunne egentlig ikke løpe gjennom. Men før ballen går i bakken, skyter Zlatan på halvspretten, og lager midtskill på Rino Hansen i målet.

MÅPTE: Tre utrolige prezstasjoner i en sammenhengende sekvens på et par sekunder, sier daværende Moss-trener Knut Torbjørn Eggen om scoringen som ble et nøkkeløyeblikk i Zlatans karriere.

Foto:ARNT E. FOLVIK
MÅPTE: Tre utrolige prezstasjoner i en sammenhengende sekvens på et par sekunder, sier daværende Moss-trener Knut Torbjørn Eggen om scoringen som ble et nøkkeløyeblikk i Zlatans karriere. Foto:ARNT E. FOLVIK Vis mer

- Det er litt av en scoring?

- Vi sto jo bare og måpte. Det er tre prestasjoner som holder utrolig nivå, i en sammenhengende sekvens på et par sekunder. Det er jo utrolig vanskelig å gjøre om du er alene på banen, til og med. Det var så ekstremt, sier Eggen.

Ajax fryktet konkurranse
Eggen kan ikke huske om han fastslo at han hadde sett en kommende superstjerne, men målet la han definitivt merke til.

Det gjorde også Leo Beenhakker, som ifølge Vidar Davidsen tok opp telefonen, snakket med noen i et halvt minutt, og puttet telefonen tilbake i Gucci-jakka.

Ikke lenge etter var Zlatan Ibrahimovic Ajax-spiller.

Ifølge svensken selv var det imidlertid ikke slik at scoringen gjorde at nederlenderne bestemte seg - det var de allerede i ferd med å gjøre. Men den fikk skikkelig fart på Leo Beenhakker.

«Jeg kan forestille meg hva Beenhakker tenkte. Han må ha blitt ganske vill. Han kan knapt ha sett noe liknende. Men seinere skulle jeg få vite at han også hadde blitt urolig. Han hadde funnet det han lette etter, en storvokst spiller som var målfarlig og teknisk, og som på ren bestilling scora tidenes mål», skriver Zlatan, sedvanlig beskjedent.

«Men han var ikke dummere enn at han skjønte at den oppvisningen hadde sendt verdien min i været, og hadde noen andre storklubber hatt speidere rundt banen, ville det blitt en sinnssyk budrunde. Leo Beenhakker bestemte seg for å handle umiddelbart.»

Zlatan Ibrahimovic ble som kjent i Ajax i tre år, før han i 2004 forsvant videre til Italia og Juventus.

I lørdagens utgave av Dagbladet Magasinet kan du lese et eksklusivt intervju med Milan-stjernen.

STORT MAGASINET-INTERVJU: I Dagbladet Magasinet på lørdag kan du lese et eksklusivt intervju med Zlatan Ibrahimovic.
Faksimile: Dagbladet
STORT MAGASINET-INTERVJU: I Dagbladet Magasinet på lørdag kan du lese et eksklusivt intervju med Zlatan Ibrahimovic. Faksimile: Dagbladet Vis mer