«Zucca» og Northug stakk av med to priser hver under årets Idrettsgalla

Vant kategoriene årets lagspiller, navn, utøvernes pris og mannlige utøver.

DE STØRSTE: Zucca og Northug var kveldens største idrettshelter under Idrettsgallaen. De tok to priser hver. Foto: AFP / NTB SCANPIX
DE STØRSTE: Zucca og Northug var kveldens største idrettshelter under Idrettsgallaen. De tok to priser hver. Foto: AFP / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I kveld gikk årets Idrettsgalla av stabelen i Kristins Hall på Lillehammer. Flere profiler er ute av landet i konkurranse, deriblant landslagene i langrenn, alpint og svømming, men gallaen var full av idrettsstjerner, klare for å feire hverandre.

Den aller gjeveste prisen, årets navn, som stemmes fram av folket, var det umulig å forutse en vinner blant alle de fantastiske utøverne som var valgt ut som kandidater av juryen.

Petter Northug stakk av med prisen, og takket moren, faren og alle som hadde stemt på han.

« Årets kvinnelige utøver» I Val di Fiemme hadde NRK satt opp et studio hvor langrennsstjernene var. Og da Petter Northug jr. delte ut prisen for «Årets kvinnelige utøver», kunne det ikke passet bedre. Den prisen stakk nemlig Therese Johaug av med.

Hun slo dermed lagvenninne Marit Bjørgen (to VM-gull, ett VM-sølv, vinner av verdenscupen sammenlagt og vinner av Tour de Ski), Silje Norendal (gull i slopestyle i X Games) og Suzann Pettersen (vant LPGA-turneringen i Ontario, Canada).

«Gullballen» Alexander Tettey og Omar Elabdellaoui ble satt på plass av Ada Hegerberg, som til daglig spiller i Lyon.

- Shit skal jeg kanskje ikke si. Men dette er utrolig stort. Tusen takk. Jeg føler jeg har mye knallbra folk både i Lyon og Norge. Takk til deg, Tom Nordlie. Og tusen takk til juryen for troen på meg, sa Hegerberg etter å ha mottatt prisen.

«Årets gjennombrudd» I fjor stakk Martin Ødegaard av med prisen. I år var Kristian Blummenfelt (triathlon, EM-bronse), Henrik Christiansen (svømming, EM-bronse på 1500 meter fri), Aleksander Aamodt Kilde (alpint, på pallen for første gang i verdenscupen i Super-G), Kenneth Gangnes (hopp, tok sin første verdenscupseier på Lillehammer, og Norges individuelle seier nummer 100 i verdenscupen), Isabelle Pedersen (friidrett, Norges beste med 9. plass på 100 meter hekk i VM) og Jarl Magnus Riiber (kombinert, NM-gull og tredjeplass i verdenscupen i Ramsau).

Svømmeren Henrik Christiansen stakk av med prisen «Årets gjennombrudd», men ettersom han er i Flagstaff, Arizona, var det foreldrene som tok i mot prisen.

«Årets mannlige funksjonshemmede utøver» Andreas Bjørnstad (svømming, VM-sølv på 400 meter fri), Eirik Bye (langrenn, VM-bronse i stafett, en seier og fire andreplasser i verdenscupen), Bjørnar Erikstad (seiling, VM-sølv i 2,4 meters-klassen) og Tommy Urhaug (bordtennis, EM-gull single etter seier over regjerende verdensmester).

Tommy Urhaug vant, og fikk dermed sin femte pris på Idrettsgallaen gjennom sine år som utøver.

«Årets teampresentasjon» De nominerte til prisen var preget av fjorårets VM i Falun.

Hopplandslaget med sitt gull i laghoppinga (Anders Bardal, Anders Jacobsen, Anders Fannemel og Rune Velta), det kvinnelige stafettlaget (Heidi Weng, Therese Johaug, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Marit Bjørgen) og det mannlige stafettlaget (Niklas Dyrhaug, Didrik Tønseth, Anders Gløersen og Petter Northug jr).

Hopplandslaget stakk av med prisen, men på grunn av konkurranse og kommentering, var det kun Anders Bardal som var til stede for å motta prisen.

«Årets mannlige utøver» Kjetil Jansrud (alpint, ett VM-sølv, nummer to i verdenscupen sammenlagt, vinner av Super-G cupen og utforcupen sammenlagt), Aleksander Kristoff (sykkel, seier i Flandern rundt i tillegg til rundt 20 seirer totalt), Petter Northug jr. (langrenn, fire VM-gull, nummer tre i verdenscupen sammenlagt, nummer to i Tour de Ski), Martin Johnsrud Sundby (langrenn, vinner av verdenscupen sammenlagt, nummer to i distansecupen og vinner av Tour de Ski), Rune Velta (hopp, to VM-gull, ett VM-sølv og en VM-bronse) og Mats Zuccarello (ishockey, spilt seg til stjernestatus i New York Rangers) var de nominerte.

Petter Northug jr. takket sine støttespillere i takketalen etter å ha vunnet årets mannlige utøver.

«Årets ildsjel» For første gang måtte årets ildsjel være under 26 år gammel. Dette i forbindelse med ungdoms-OL på Lillehammer som arrangeres senere i år.

Sajandan Rutthira (Furuset, Oslo), Sara Stokken Rott (Kalandseid, Hordaland), Even Røysheim (Søre Ål, Oppland), Adrian Viken (Inderøy, Nord-Trøndelag) og Trygve Kjærland Olsen (Alta, Finnmark) var de nominerte.

Oslogutten Sajandan Rutthira stakk av med prisen, og var rørt til tårer da han holdt sin takketale.

«Årets kvinnelige funksjonshemmede utøver» Aida Dahlen (bordtennis, EM-gull single), Helle Sofie Sagøy (badminton, VM-gull single og double, kåret til female para-badminton player of the year) og Birgit Skarstein (roing, VM-bronse) kjempet mot Sarah Louise Rung (svømming, fire VM-gull, ett VM-sølv og en VM-bronse) om prisen.

Rung har vunnet prisen fire ganger tidligere, og stakk også av med den for femte gang i kveld.

«Årets trener» Daimi Akin (kickboksing, to VM-gull, ett VM-sølv, to VM-bronse og tre profesjonelle VM-titler i fullkontakt), Morten Eklund (svømming, trener for Sarah Louise Rung), Thorir Hergeirsson (håndball, ledet håndballjentene til nytt VM-gull), Alexander Stöckl (hopp, to VM-gull, ett VM-sølv og en VM-bronse) og Stein Ørn (trener for Alexander Kristoff) kjempet om prisen som årets trener.

Den gjeve prisen endte opp hos Alexander Stöckl, som på grunn av konkurranse måtte la Anders Bardal motta prisen på hans vegne.

«Årets lag» I prisen for årets lag, var curlinglandslaget nominert for sine EM-sølv og EM-bronse, håndballjentene for sitt VM-gull, Molde fotballklubb for å være gruppevinner i Europaligaen og undervannsrugbylandslaget for å forsvare sitt VM-gull.

Som i fjor stakk håndballjentene av med prisen, som ble tatt i mot av trener Thorir Hergeirsson.

«Årets forbilde» Det er juryen som avgjør årets forbilde, og det er ingen nominerte til denne prisen. Kjetil Jansrud stakk av med prisen, og hadde spilt inn takketalen på video.

- Jeg vil takke foreldrene mine for oppdragelsen. Takk, var noe av det Jansrud sa i takketalen.

«Årets lagspiller» Med sine elleve landslagsmål var fotballspilleren Ada Stolsmo Hegerberg nominert. Heidi Løke var nominert med sin sentrale rolle på Norges gullag under VM i desember. Patrick Thoresen og Mats Zuccarello spiller begge ishockey, og var nominert til prisen for sine roller på henholdsvis SKA St. Petersburg, som vant KHL-mesterskapet 4-3, hvor Thoresen scora det avgjørende målet. Zuccarello har spilt seg til stjernestatus på New York Rangers, og blir hyllet av publikum hver eneste kamp.

Zuccarello, som ble alvorlig skada i fjor, har kjempet seg tilbake, og mottok fullt fortjent prisen som årets lagspiller.

- Takk til venner, familie og lagkompiser. Denne her er til laget og de nærmeste, takket «Zucca».

«Åpen klasse» Thorbjørn Urskog/Flora Bouchereau (dans, VM-gull i boogie-woogie for femte gang på rad), Magnus Carlsen (sjakk, forsvarte VM-tittelen i hurtigsjakk, vinner av Grand Chess Tour), Andreas Mikkelsen (rally, vant sitt første VM-rally i Spania, og ble nummer tre sammenlagt), Thea Therese Vingmark Næss (kickboksing, VM-gull, profesjonell VM-tittel, vinner 8 star tournament), Robert Paulsbyen (VM-gull, kickboksing, profesjonell VM-tittel, vinner Irish Open, vinner av Best Fighter i Italia), Bartosz Piasecki (fekting, bronse i Europalekene) og Petter Solberg (rallycross, forsvarte VM-tittelen) kjempet alle om tittelen i åpen klasse.

En rørt Thea Therese Vingmark Næss vant prisen, og takket treneren og mannen sin.

- Jeg skylder deg vel sånn cirka tre tusen middager, sa hun til mannen sin, Christian. Treneren Daimi Akin fikk også oppmerksomhet.

- Du ser det beste i oss. Takk for at du alltid har hatt troa på meg.

«Utøvernes pris» I denne kategorien er det utøverne selv som stemmer fram en vinner.

Mats Zuccarello stakk av med sin andre pris for kvelden i denne kategorien, sannsynligvis mye for å ha kjempet seg tilbake fra den alvorlige skaden, hvor han mistet taleevnen, i tillegg til å virkelig ha spilt seg inn i den nord-amerikanske hockeyligaen NHL, for New York Rangers.

«Idrettsgallaens hederspris» I denne kategorien er det juryen som avgjør, og det er ingen nominerte.

Hege Riise stakk av med seieren i denne kategorien.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer