ÅPENHJERTIG: I et innlegg på en amerikansk nettside forteller Mats Zuccarello om livet som ishockeyproff. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
ÅPENHJERTIG: I et innlegg på en amerikansk nettside forteller Mats Zuccarello om livet som ishockeyproff. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

Zucca om usikkerheten og den tøffe tida: - Jeg «blacket ut»

Mats Zuccarello skriver åpenhjertig om oppveksten, familien og livet i New York.

(Dagbladet): Den norske NHL-stjernen spiller i disse dager i verdenscupen i ishockey - en landslagsturnering som arrangeres av NHL.

Samtidig som nordmannen konkurrerer i turneringen i Toronto, har han publisert et lengre blogginnlegg på den amerikanske nettsiden The Players' Tribune, under tittelen «Hvordan vi spiller hockey i Norge».

Mener USA har noe å lære av Norge

På nettstedet deler stjerner fra ulike idretter tanker og refleksjoner om livet på og utenfor idrettsarenaen, og Rangers-stjernen gir blant et innblikk i hvordan det er å komme fra «lille» Norge.

Han forteller at det er få i USA som vet mye om hjemlandet hans.

STJERNE: Til tross for nervøsitet og usikkerhet, har Zucca blitt en av Rangers største stjerner. Foto: Bruce Bennett / Getty Images / NTB Scanpix
STJERNE: Til tross for nervøsitet og usikkerhet, har Zucca blitt en av Rangers største stjerner. Foto: Bruce Bennett / Getty Images / NTB Scanpix Vis mer

- Vi er en lykkelig nasjon, og livskvalitet er det viktigste for oss. Folk bryr seg ikke om hvor mye penger du tjener, eller hva yrket ditt er. Det er tiden når man ikke er på jobb som er viktig, når du er med familie og venner - og alt det vakre som omgir oss. Jeg skulle av og til ønske at USA hadde holdninger som ligner på dette, skriver Zucca på Theplayerstribune.

Han gir også leserne noen historier fra barndommen på Løren der han hver uke skrudde på svensk TV for å få med seg NHL-høydepunktene.

Var sjenert og tilbakeholden

I artikkelen vier han mye plass til foreldrenes viktige rolle både da han var et ungt talent i Oslo og da han flyttet hjemmefra for å bli proff.

Den tidligere Modo-spilleren innrømmer at han har vært usikker og ensom spesielt i starten av utenlandsoppholdene sine.

- Da jeg kom til Sverige, var jeg veldig sjenert og tilbakeholden. Jeg ville ikke gjøre noen feil - jeg var redd. Selv om jeg bare var tre timer unna Norge, var moren og faren min mine viktigste støttespillere, skriver Zucca.

POPULÆR: Mats Zuccarello er et yndet intervjuobjekt i New York. Foto: Richard Harbus / Polaris / NTB Scanpix
POPULÆR: Mats Zuccarello er et yndet intervjuobjekt i New York. Foto: Richard Harbus / Polaris / NTB Scanpix Vis mer

Den samme usikkerheten merket nordmannen på kroppen da han skulle delta på sin første treningscamp med New York Rangers i 2010. 29-åringen forteller at han ofte tenkte at han ikke var god nok og at det «var like greit å bare dra hjem».

- Jeg «blacket ut» den første uken, jeg husker ikke mye, skriver han og fortsetter:

- Jeg elsket å være nær vennene mine og familien, så da jeg kom hit følte jeg meg ensom, og det ødela mye for spillet mitt på isen.

Men igjen var det foreldrene - og spesielt moren - som fikk han til å tenke annerledes.

- Hun minnet meg om hva jeg hadde følt da jeg så Forsberg og Näslund (da han spilte i Sverige), og hvordan jeg hadde fått deres respekt. Hun fortalte meg at jeg skulle ta en titt på meg selv og se hvor det hadde tatt meg i livet, skriver han på nettstedet.

Får skryt av Roy Johansen

Roy Johansen, tidligere landslagssjef og nå VIF-trener, har fulgt Zucca tett i en årrekke. Han synes det er fint å se at Rangers-stjernen deler tankene sine med fansen.

SKRYTER: Roy Johansen mener Zucca er en strålende hockey-ambassadør. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
SKRYTER: Roy Johansen mener Zucca er en strålende hockey-ambassadør. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

- Man får jo et inntrykk av at det er mye glamour ved å spille i New York, men det er veldig bra at det også kommer frem andre sider, sier Roy Johansen til Dagbladet.

- De som velger å gå til utlandet, må akseptere at det er slik. Er du proff i NHL eller russisk hockey er det godt lønna, og de fleste vet at det likevel følger med noen ulemper, legger han til.

Men han synes det er fint at man også kan være ærlig om de tøffe tidene.

- De som spiller i NHL kan risikere å bli sendt ned i AHL eller bli byttet til annen klubb i løpet av svært kort tid, og det er klart det er tøft. Det er ingen kjære mor, sier han.

Roy Johansen skryter av det gutten fra Løren har gjort for norsk hockey de siste årene.

- Mats er en fantastisk ambassadør for norsk ishockey. Han er en av Norges største utøvere - et stort forbilde. Og han er også veldig klar over hva nettopp dét innebærer, så jeg synes det er bra med åpenhet, sier den tidligere landslagssjefen.