Zuccarello Aasen kan ta hopplandslaget på fritida

- Ikke gjør noe annerledes, sier alltid Mika Kojonkoski til de som sliter i bakken. Kanskje han bør ringe Norges nye hockeyhelt i New York.

ENKELT OG GREIT: Han gjør det han har øvd på og kan, Mats Zuccarello Aasen. Derfor scorer han på straffer. Hver gang. Og tenk om det hadde vært like greit for skihopperne å gjøre det samme. Hver gang. Foto: SCANPIX/AP/Mary Altaffer
ENKELT OG GREIT: Han gjør det han har øvd på og kan, Mats Zuccarello Aasen. Derfor scorer han på straffer. Hver gang. Og tenk om det hadde vært like greit for skihopperne å gjøre det samme. Hver gang. Foto: SCANPIX/AP/Mary AltafferVis mer

Oslo — tirsdag 25. januar

SKIHOPPING ER IKKE vanskelig. Sier de. Bare du har baller. Normal is plenty, less is more, ikke finn på noe tull, ikke tenk, kjør de vante bevegelsene dine — det enkle er alltid det beste. Og hadde det ikke vært mennesker vi snakket om er jeg sikker på at Anders Jacobsen hadde vært tilbake der han var da han vant hoppuka.

Samtidig som jeg ville satt gode penger på at Bjørn Einar Romøren ville hatt 250 under skia sine etter den store skiflygingsuka i Vikersund den andre helga i februar.

I NEW YORK RANGERS er Mats Zuccarello Aasen blitt en ny NHL-hit fordi han gjør akkurat det hoppgutta ikke klarer. Han gjør det han kan. Til det perfekte. Hver eneste gang. For i motsetning til en skihopper på vei mot overgangen (eller radien som de kaller det slik at mora mi (84) ringer og spør hvorfor hopperne så ofte snakker om geometri) lurer ikke Zucca på hva han skal gjøre når han plukker opp pucken i midtsirkelen.

Det vet han.

Fordi han har øvd på det mange ganger.

I NHL ER det nå blitt en regel at hver eneste gang Mats Zuccarello Aasen  tar straffeslag, da scorer han også mål. I natt ble tre av tre til fire av fire da han kjørte bevegelsene sine slik at New York slo Washington 2-1. Og det er ikke noe hokus pokus over det den lille nordmannen utfører alene med motstanderens målvakt — etter hvert må jo alle ha lært seg hva som kommer.

Men perfekt er det.

Og det perfekte er det ofte vanskelig å slå.

GOD BALANSE, STOR fart inn mot keeper, lavt tyngdepunkt, kvikke bein og hofter, ekstremt følsomme (tekniske) hender og en lang kølle for en så liten hockeyspiller å være. Zucca har eltet alle disse ingrediensene sammen til det perfekte straffeslaget i ishockey. Og da jeg så den (foreløpig) siste straffescoringa på Nyhetskanalen i dag morges ble jeg stående og måpe før jeg lo rått foran TVn på det SATS-studioet jeg frekventerer.

Etter hvert som reprisene gikk sin gang var det stadig fler som gliste rått og lot seg imponere av Zucca.

MANGE IDRETTSFOLK HAR mye å lære av guttens ro, fokus og tro på egne ferdigheter. Det er ikke nødvendig å gjøre mer enn det som er godt nok. Hvis den finta eller bevegelsen du har funker — og hvis det er noen der ute som husker Liverpools Steve Heighway så vet de at du kan komme veldig langt med bare en finte — da er det ikke noe mer å mase om.

Og som Rangers-proffen sier tørt — "jeg bruker den til den ikke virker mer".

Etter det jeg så på TV i morges er det ingen umiddelbar fare for at den går ut på dato.

EN SKIHOPPER HAR ca 0,3 sekunder på seg til å gjøre alt riktig på hoppet før kroppen i metaforiske vendinger skal omgjøres til ei flyvende pappskive som lufta i bakken skal bære mot de store lengdene. Det er veldig lite. Til sammenlikning har derfor Zucca et hav av  tid for å time sine bevegelser. Men det er ikke tida som er poenget her — det er evnen til å stole på seg selv og det du kan.

Hver eneste gang.

Og der er vår nye NHL-stjerne en av de beste gutta i klassen.

Så jeg skjønner godt hvorfor fotballgutta med Gamsten i spissen nå har fått seg en ny norsk idrettshelt.

At han bor og kan besøkes i New York er jo heller ingen ulempe.

PS! (Skrekk og gru): For 10 år siden så jeg en blakk Mike Tyson hente penger og leke med 35 år gamle Brian Nielsen i Parken. Nå er det muligheter for at 45 år gamle Brian Nielsen — som aldri har vunnet et belte av betydning (ja han hadde et IBO-belte, men det hadde Lukkøye også, og det var laget av noe som minnet om kreppapir) — skal bokse mot 48 år gamle Evander Holyfield 5. mars.

Jeg er ikke religiøs, men kjære gud, om du finnes.

Stopp det.

250? Bjørn Einar Romøren med rekorden under skia.
Foto: Primoz Lovric / SCANPIX
250? Bjørn Einar Romøren med rekorden under skia. Foto: Primoz Lovric / SCANPIX Vis mer