SLITER FORTSATT: Mats Zuccarello har ingen fysiske smerter etter møtet med pucken i 2015, men han merker fortsatt episoden på kroppen. Foto: Jacquees Hvistendahl / Dagbladet
SLITER FORTSATT: Mats Zuccarello har ingen fysiske smerter etter møtet med pucken i 2015, men han merker fortsatt episoden på kroppen. Foto: Jacquees Hvistendahl / DagbladetVis mer

Mats Zuccarello

Zuccarello sliter fortsatt, to år etter dramaet

Åpner opp i intervju etter at han ble valgt som én av New York Rangers' visekapteiner denne sesongen. – Jeg er motivert for å gi alt, sier han til Dagbladet.

(Dagbladet): Ett av de størst øyeblikkene det norske hockeyunikumet har hatt kom da han ble den første (og eneste) nordmannen til å spille Stanley Cup-finale i 2014.

Zuccarello vil også alltid huske sluttspillet for noe helt annet.

Det skjedde 24. april 2015. I Stanley Cup-kampen mot Pittsburgh Penguins kom en puck susende mot ham med en fart opptil 150 kilometer i timen.

GIKK AV ISEN: Mats Zuccarello fikk en puck i hodet og måtte gå av isen da New York Rangers vant 2-1 over Pittsburgh Penguins natt til lørdag. Video: Viasat Vis mer Vis mer Vis mer

Nordmannen skled av banen med hodet bøyd nedover. Han var i store smerter.

Pucken traff tinningen så hardt at Zuccarello fikk både hjerneblødning og kraniebrudd. Det kunne fort ha satt en stopper for karrieren på isen.

- Jeg var redd

30-åringen pådro seg et brudd i hodeskallen og lå på sykehus i tre dager. Han mistet også taleevnen og følelsene i den ene armen og deler av ansiktet i fire dager.

Zuccarello har tidligere sagt følgende om dramaet:

- Jeg kunne ikke prate da jeg kom til garderoben. Så jeg skjønte ikke hva som skjedde. Da jeg kom til sykehuset var jeg redd. Jeg kunne ikke gå eller røre meg de første to-tre ukene. Når jeg reiste meg opp av sofaen, holdt jeg på å besvime.

- Jeg har vært redd for Mats, og jeg fryktet han skulle få varig mén. Det har vært en tung periode. Han vært veldig klar på at han skulle bli bra, uttalte kompisen og lagkamerat på landslaget, Alexander Bonsaksen, til VG.

Fortsatt bivirkningen

Zuccarello mistet resten av Stanley Cup-sluttspillet, men var tilbake på isen neste sesong. Han dro jevnlig til logoped for å få orden på snakketøyet.

KLAR FOR NY SESONG: New York Rangers åpnet NHL-sesongen med 2-4 tap mot Colorado Avalanche. I kveld møter de Toronto Maple Leafs. Foto: NTB Scanpix
KLAR FOR NY SESONG: New York Rangers åpnet NHL-sesongen med 2-4 tap mot Colorado Avalanche. I kveld møter de Toronto Maple Leafs. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I intervjuet med New York Post åpner Zuccarello opp om at han fortsatt merker episoden på kroppen – to år seinere.

- Noen ganger blir ord borte. Hvis jeg er stresset, spent eller snakket fort kan hele setninger bli borte, forteller nordmannen.

Han fortsetter:

- Doktoren har fortalt meg at det er normalt. Språket mitt er på 85 prosent, og jeg må leve med det. Jeg har fått beskjed om at det skal bli normalt igjen, men vi får se.

I intervjuet med New York Post hyller Rangers-trener Alain Vigneault 30-åringen for måten han har kommet tilbake på isen på. Det er ikke bare-bare etter den opplevelsen. Det er fort gjort å bli "redd" i duellene og gå med en konstant frykt for at det kan skje igjen.

Så - hvordan har Zuccarello kommet seg over det?

- Mats er en av de råeste og mest dedikerte personene jeg kjenner, både som idrettsutøver og privatperson. Han gir aldri opp og har et konkurranseinstinkt og en vinnerskalle som få. Hvis noen forteller ham at han ikke klarer noe, så gir han bare seg aldri før det motsatte er bevist, forteller manager Kevin Skabo til Dagbladet.

Han fortsetter:

- Motganger og utfordringer gjør Mats sterkere, og da jeg fikk bekreftet at han kom til å bli frisk etter hodeskaden, var jeg aldri i tvil om at han kom til å slå tilbake - sterkere enn noen gang. Og det har han gjort på alle mulige måter.

«Rangers hjerte og sjel»

Sesongåpningen til New York Rangers var langt fra en drømmestart, og i Mats Zuccarellos verden har det lite å si hva han leverer - eller at han nylig ble utnevnt til visekaptein i den tradisjonellrike klubben – hvis laget ikke leverer.

På akkurat dette punktet er han den rake motsetningen til Cristiano Ronaldo.

Kanskje var det akkurat dette som gjorde at det denne uka ble klart at den norske NHL-stjerna blir en av New York Rangers' assistent-kapteiner denne sesongen.

I et intervju med New York Post i forbindelse med utnevnelsen blir 30-åringen fra Løren i Groruddalen hyllet som «Rangers hjerte og sjel.»

Det har vært en lang reise siden han ankom den amerikanske storbyen i 2010. Han har blitt degradert til AHL-laget, tok en svipptur til Russland under lockouten i 2012–13 – og har kommet tilbake – bedre enn før.

Zuccarello har gjennom blodslit på isen opparbeidet seg rollen som en av fansens favoritter i den amerikanske storbyen. Han har flere ganger blitt kåret til fansen favoritt.

- Vil passe på de unge

Og nå er han altså belønnet.

Det var under en oppkjøringskamp i september at New York-klubbens materialforvalter måtte stryke på den hvite A-en på Zuccas bryst for første gang.

Zuccarello forteller til Dagbladet at det var et stort øyeblikk for ham:

- Jeg ble kalt inn til sjefen rett før sesongstart, og da bekreftet han at de ønsket å tilby meg rollen. Det var selvfølgelig stort å bli forespurt om å ta på seg en lederrolle. Jeg har spilt hockey en del år nå, og har hatt gleden av å spille sammen med flere fantastiske kapteiner og visekapteiner som jeg har sett opp til og lært masse av. At jeg nå selv har det ansvaret er derfor en veldig stor ære for meg.

- Kan du fortelle om hvilke tanker du gjør deg om rollen og hvordan du vil håndtere den?

- Jeg har lært masse av tidligere kapteiner og visekapteiner som jeg har spilt med, og har opplevd hvordan de har vært gode ledere og rollemodeller både på og av isen. De tar ansvar og løfter hele laget, og det er essensielt viktig når man møter motgang og trenger den ekstra pushen for å yte maksimalt. Jeg har alltid prøvd å bare være meg selv og jobbe så hardt jeg kan for laget. Jeg kommer til å fortsette med det og spesielt prøve å være et godt forbilde for de unge spillerne. Det er mange store legender som har spilt med både en A og en C på Rangers-drakta, så jeg vet det er store sko som skal fylles. Jeg er i hvert fall klar og motivert for å gi alt for denne klubben, for gutta på laget, folka i organisasjonen og fansen vår.