Sterke reaksjoner på arrestasjon av norske journalister

Generalsekretæren i Amnesty International hadde ikke trodd det ville skje. Norges idrettsforbund er rystet.

ARRESTERT: NRK-medarbeiderne Halvor Ekeland (t.v.) og Lokman Ghorbani ble arrestert i Qatar da de var på reportasjereise i landet i forkant av neste års fotball-VM. Natt til onsdag er de på vei hjem til Norge etter at de ble løslatt. Foto: NRK / NTB
ARRESTERT: NRK-medarbeiderne Halvor Ekeland (t.v.) og Lokman Ghorbani ble arrestert i Qatar da de var på reportasjereise i landet i forkant av neste års fotball-VM. Natt til onsdag er de på vei hjem til Norge etter at de ble løslatt. Foto: NRK / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Reaksjonene er sterke på at de to NRK-journalistene Halvor Ekeland (32) og Lokman Ghorbani (45) ble arrestert i Qatar under en reportasjetur foran fotball-VM.

- Dette er en ekstremt dårlig måte å markere ettårsdagen før fotball-VM. Selv om det har vært mange angrep fra myndighetene på ytringsfriheten i landet, hadde jeg ikke trodd at dette ville skje med norske journalister, sier generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty International til NRK P2.

Han mener reaksjonen mot NRK-journalistene viser «neven bak silkehanskene» til regimet i Qatar.

Skulle møte kritiker

De to NRK-journalistene ble pågrepet før de skulle intervjue en kjent regimekritiker søndag etter forhåndavtale.

Da Ekelend og Ghorbani ble pågrepet, var regimekritikeren allerede forsvunnet.

De to journalistene ankommer Gardermoen onsdag morgen, og skal møte ledelsen i NRK om hva som har skjedd. I går kveld hadde ikke kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen fått noen begrunnelse fra Qatar om hvorfor de to journalistene ble pågrepet.

NRK-reporterne fortalte VG under mellomlanding i København tidlig onsdag morgen at de var 32 timer i varetekt.

- Vi har blitt avhørt, men er først og fremst glad for å være tilbake i Europa. Vi har hatt det slitsomt. Vi skal ha en del møter med NRK og finne ut av en del ting, og komme tilbake med kommentarer etter hvert, sier Ekeland til avisa.

- Rystende

Norges idrettsforbund reagerer kraftig på hendelsen.

- Disse opplysningene er rystende, sjokkerende og totalt uakseptable. Vi tar på det sterkeste avstand fra at journalister, enten de kommer fra Norge eller fra andre land, og som utfører sitt samfunnsoppdrag for å dekke forberedelsene til internasjonale idrettsmesterskap, blir arrestert. Medienes frie stilling er ufravikelig. Samtidig er jeg lettet over at de norske journalistene nå ser ut til å være i god behold, sier Idrettspresident Berit Kjøll og legger til:

- Det må nå bli en slutt på å tildele store internasjonale mesterskap til land som ikke respekterer pressefriheten og ytringsfriheten.

Norges fotballforbund fordømmer «Qatars angrep på ytringsfriheten» i en pressemelding.

- Det er helt uakseptabelt at qatarske myndigheter arresterer journalister som driver saklig, kritisk journalistikk. Vi reagerer meget sterkt på dette og er dypt bekymret for journalisters vilkår i Qatar. Vårt tydelige standpunkt vil varsles til politiske nivå i FIFA, både direkte fra eget styre og via UEFA-gruppen som håndterer disse Qatar-spørsmålene, sier Terje Svendsen, president i Norges Fotballforbund.

Ber regjeringen ta grep

Guri Melby (V) ber nå regjeringen komme på banen i denne saken.

Hun krever at egjeringen må redegjøre for hvordan Norge skal forholde seg til idrettsarrangementer i land med menneskerettighetsbrudd.

Venstre har tidligere tatt til orde for politisk boikott av fotball-VM og OL i Kina.

Melby mener det er urovekkende at de to norske journalistene Halvor Ekeland og Lokman Ghorbani satt fengslet i over 30 timer i Qatar i forbindelse med en reportasjereise.

- Dette har regjeringen valgt å overse, og ikke fulgt opp. Derfor vil jeg og Venstre be regjeringen om en redegjørelse i Stortinget for å få drøftet hvordan Norge som land skal forholde seg til store idrettsarrangement der det også er grove menneskerettsbrudd, skriver Venstre-lederen i en uttalelse til NTB.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer