Siste innlegg

Mina Ridder-Nielsen Janssen

Uniformert politi på barneskole onsdag morgen:

I går opplyste politiet at de etterforsker et overgrep mot ei skolejente, som skal ha funnet sted i et skogholt i Time kommune på Jæren tirsdag ettermiddag.

Jenta var da på vei hjem fra skolen, og politiet har beskrevet gjerningspersonen som en voksen mann.

Onsdag morgen skriver Stavanger Aftenblad at uniformert politi er på plass på barneskolen. Avisa skriver også at det blir satt inn flere tiltak på skolen til jenta onsdag som følge av hendelsen. Blant annet vil lærere bruke tid på informere elever om saken, og skolen vil ha flere ansatte ute i friminuttene.

Foto: NTB
Nyhetsstudio - Etterforsker overgrep mot skolejente

Nyhetsstudio - Etterforsker overgrep mot skolejente

dagbladet
Gå til Nyhetsstudio
Studioet fortsetter under annonsen
Angelica Hagen

To menn pågrepet for ildspåsettelse:

To personer er pågrepet etter et branntilløp i Froland i Aust-Agder natt til onsdag, opplyser politiet på Twitter.

Ifølge NTB er det to menn i 20-åra som er pågrepet, mistenkt for å ha forsøkt å tenne på boligen.

- Vi fikk melding om et branntilløp utenfor en enebolig i Froland rundt klokka 1.40. Brannvesenet var raskt på stedet, og det ble bare mindre skader, men to menn i 20-årene er pågrepet, forteller operasjonsleder Jarl Nilsen i Agder politidistrikt til NTB.

Han sier det er en relasjon mellom de to pågrepne og personene som bodde i boligen.

Det var i 02-tida at politiet meldte om branntilløpet. Alle personer er gjort rede for og ingen ble skadd. Brannen startet på utsiden av boligen.

Gå til Nyhetsstudio
Angelica Hagen

New Zealand: Oppdaget smitte fra februar:

New Zealand rapporterte onsdag om seks nyoppdagede smittetilfeller, som også er de tidligst kjente tilfellene av covid-19 i landet.

Det ene bekreftede smittetilfellet og de andre fem sannsynlige tilfellene stammer fra februar.

En person på besøk fra Italia ble syk med symptomer som stemmer over ens med coronavirus. Flere personer i familien ble også syke, men familiemedlemmet hadde ikke reist via Kina og ingen ble derfor testet for covid-19.

- Italia var ikke på det tidspunktet regner som et usikkert land med tanke på smitte, opplyser helsedepartementet.

Smitten ble først oppdaget etter at en av personene fra familien fikk sår hals i september og ble testet. Testen avdekket en gammel infeksjon.

Personen fra Italia er dermed det første coronatilfellet på New Zealand ettersom vedkommende meldte om symptomer 21. februar. Fra før ble en reisende fra Iran 28. februar regnet som landets første tilfelle.

- Som følge av det vil de andre medlemmene av familien bli regnet som de første lokale coronatilfellene på New Zealand, sier helsedepartementet, som legger til at smittetilfellene skal undersøkes videre.

New Zealand har rapportert i alt 1824 smittetilfeller og har meldt om 25 koronarelaterte dødsfall.

(NTB)

NY SMITTE: New Zealand har oppdaget ny smitte. Statsminister Jacinda Ardern. Foto: Fiona Goodall / Reuters / NTB
Gå til Nyhetsstudio
Angelica Hagen

Støre stiller til gjenvalg:

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre bekrefter at han ønsker en ny periode på Stortinget.

Sjokkerende er det ikke.

Men nå har Arbeiderpartiets leder og statsministerkandidat kommet med sin tilbakemelding til nominasjonskomiteen i Oslo.

- Jeg har svart at jeg stiller meg til disposisjon for Oslo Arbeiderparti, sier Støre til NTB.

Det tas for gitt at han vil få 1. plass på listen. Men Støre selv er klar på at formalitetene skal følges til punkt og prikke.

- Jeg har snakket med nominasjonskomiteen leder, som jeg forstår ønsker å intervjue kandidatene. Så jeg legger til grunn at hvis jeg er kandidat, så må jeg til intervju, sier han.

Støre tronet øverst på Oslo Aps stortingsliste også i 2017. I 2013 sto han derimot på 3. plass bak daværende leder Jens Stoltenberg og nåværende nestleder Hadia Tajik.

Lenger ned på listen er det ventet at det vil bli kamp om de sikre plassene i år. Nominasjonskomiteen ledes av Tone Tellevik Dahl, som var byråd i Oslo i årene 2015–2019. Nominasjonsmøtet holdes 1. desember, og nominasjonskomiteen må være klar med sin innstilling senest 24. november.

(NTB)

VIL BLI PÅ STORTINGET: Jonas Gahr Støre tar gjenvalg. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Gå til Nyhetsstudio
Vegard Kristiansen Kvaale

Morgennytt:

FHI snur om munnbind Støtter mer bruk av munnbind

Ødegaard coronasmittet Har testet positivt, ifølge spanske medier

Nytt Trump-angrep: - Kosmetisk kirurgi USAs president med nytt valgmøte

Gå til Nyhetsstudio
Vegard Kristiansen Kvaale

Frykter smittefare hos Venstre:

Flere i Venstre er kritiske til at partiet skal samle 200 personer til landsmøtet på Jessheim nå i helgen.

Rundt 200 partimedlemmer skal samles for å velge en ny partileder i Venstre. Men få dager før møtet går leder Ane Brevik i Bergen Venstre ut og mener man bør avlyse det fysiske møtet på grunn av smittesituasjonen i Norge.

– Jeg synes det er vanskelig å forstå at man skal ha et fysisk landsmøte slik situasjonen er nå, sier Ane Breivik til Bergens Tidende.

Hun mener det er ugreit å reise hele veien til Ullensaker på et arrangement med 200 personer, samtidig som Bergen har strenge coronarestriksjoner.

– Nå holder smitten på å blusse opp i Oslo-området også. Jeg tenker at situasjonen akkurat nå tilsier at landsmøtet bør avvikles digitalt, sier Breivik.

Generalsekretær Marit Meyer i Venstre sier landsmøtet vil bli gjennomført fysisk, og at de har tatt forholdsregler for å hindre smitte.

– I planleggingen av møtet har vi vært i tett dialog med smittevernmyndighetene, og vi har planlagt et fysisk møte basert på de råd og retningslinjer vi har fått, skriver Meyer i en tekstmelding til Bergens Tidende.

(NTB)

Gå til Nyhetsstudio
Vegard Kristiansen Kvaale

Enighet i elektriker-meklingen:

EL og IT Forbundet ble natt til onsdag enige med arbeidsgiverorganisasjonen Nelfo om lønns- og arbeidsvilkårene til drøyt 13.000 elektrikere.

Rett før klokken tre natt til onsdag ble EL og IT Forbundet og Nelfo enige om lønnsoppgjøret 2020. Dermed ble en streik i elektrofagene avverget. 5.500 elektrikere var klare for streik om partene ikke hadde blitt enige.

– Dette har vært en lang og vanskelig forhandlingsprosess, men vi har nå et resultat som vi kan anbefale for medlemmene våre. Vi har fått viktige gjennomslag på alle de prioriterte områdene, sier forhandlingsleder og leder i EL og IT Forbundet, Jan Olav Andersen.

Oppgjøret er innenfor rammen av frontfaget på 1,7 prosent.

– Jeg er glad for at vi ble enige med EL og IT Forbundet om årets lønnsoppgjør. Det har vært tøffe forhandlinger hvor begge parter har måttet gi og ta, sier Ove Guttormsen i Nelfo.

(NTB)

Gå til Nyhetsstudio
Vegard Kristiansen Kvaale

Scandinavian Star-kapteinen døde:

Hugo Larsen, som var kaptein på Scandinavian Star i 1990, er død. Larsen ble 86 år gammel.

Larsen bisettes i Sandefjord 29. september, ifølge dødsannonsen i Sandefjords Blad onsdag.

159 mennesker mistet livet i brannen om bord i Scandinavian Star natt til 7. april 1990.

Skipet var på vei fra Oslo til Frederikshavn da brannen oppsto. Skipets eier, skipsreder Henrik Johansen, rederidirektøren Ole B. Hansen og skipets norske kaptein Hugo Larsen ble i november 1993 dømt til seks måneders ubetinget fengsel. De måtte etter rettens mening bære ansvaret for store mangler ved sikkerheten om bord.

Dommen ble stadfestet av dansk høyesterett 22. november 1993. I 2004 forsøkte Larsen å få dommen opphevet, men han lyktes ikke.

(NTB)

DØDE: Kaptein Hugo Larsen på vei ut av den danske Sø- og Handelsretten, etter første dag av rettssaken. FOTO: Jon Eeg/NTB
Vurderer egen gransking

Vurderer egen gransking

dagbladet
Gå til Nyhetsstudio
Ralf Lofstad

Ekteparet Tybring-Gjedde vitner:

I rettssaken mot Laila Bertheussen er halve dagen satt av til vitneforklaringene fra ekteparet Ingvil Smines Tybring-Gjedde og Christian Tybring-Gjedde.

De to profilerte Frp-politikerne er begge fornærmede i saken, ettersom de i februar i fjor - mens Smines Tybring-Gjedde var sikkerhetsminister - mottok et trusselbrev hvor teksten hadde hentydninger til teaterstykket «Ways of Seeing», og som seinere viste seg å ha urin på seg.

PST mener Bertheussen - som sammen med samboeren og daværende justisminister Tor Mikkel Wara var adressat for et nesten identisk brev i samme tidsrom - laget begge brevene, noe hun nekter for å ha gjort.

De to kvinnene var nære venninner, og Smines Tybring-Gjedde har bare bedt om et symbolsk oppreisningsbeløp på 5000 kroner. Ektemannen har ikke fremmet noe krav.

Mesteparten av utspørringen vil ventelig dreie seg om brevene, men Smines Tybring-Gjedde vil trolig også bli spurt om sin rolle i Messenger-gruppa Hækaveh - hvor hun deltok sammen med blant andre Bertheussen, Rita Karlsen fra Human Rights Service samt flere profilerte kvinner fra Frp's mest innvandringskritiske fløy.

Christian Tybring-Gjedde gikk etter de første truslene mot Wara og Bertheussen hardt ut mot kunstnerne bak «Ways of Seeing». Dette vil også trolig bli nevnt i rettssal 250 i dag.

Resten av dagen er satt av til etterforskere fra PST og Oslo politidistrikt, som skal redegjøre for undersøkelser rundt printeren aktoratet mener Bertheussen brukte til å lage de nevnte trusselbrevene med, for så å kvitte seg med den.

SKAL VITNE: Ingvil Smines Tybring-Gjedde (55). Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
Lailas gåtefulle nettverk

Lailas gåtefulle nettverk

dagbladet
Gå til Bertheussen-saken studio
Vegard Kristiansen Kvaale

Pences fly kolliderte med fugl:

Flyet til USAs visepresident, Mike Pence, måtte returnere til flyplassen i New Hampshire, etter at flyet ble truffet av en fugl under avgang, melder AP.

Flyet fikk problemer med en motor etter møtet med fuglen. Et bilde fra hendelsen viser hvordan det ryker fra en motor på høyre siden. Ingen personer ble skadd i hendelsen.

Pence var tirsdag kveld på vei hjem til Washington D.C. fra et valgkamparrangement i en hangar på flyplassen nær Gilford i New Hampshire, da hendelsen fant sted.

Da flyet, "Air Force Two", tok av fra Manchester-Boston Regional Airport, ble det truffet av fuglen.

Gå til Nyhetsstudio