Angrepet på Kongressen

Marlene Lundberg Holm

Erna Solberg: - Helt uakseptabelt:

Statsminister Erna Solberg (H) reagerer på angrepet på Kongressen i USA, og betegner det som «helt uakseptabelt», under en pressekonferanse på Statsministerens kontor onsdag.

- Dette har vært det absolutt mest krevende punktet vi har sett fra amerikansk politikk, det vi så igår, sier hun.

I et demokrati skal den tapende part anerkjenne et valgnederlag, sier hun. Derfor oppfordrer hun på det sterkeste at den amerikanske Kongressen samles igjen, og får avklart endelig valgresultat.

Hun håper nå at alt skal gå fredelig for seg i tida framover. På spørsmål om hvordan hun vil karakterisere Donald Trumps oppførsel i forkant av angrepet, svarer hun følgende:

- Det er ingen tvil om at han har ansvar for den polariseringen, og om å oppildne sine tilhengere til å ikke akseptere valget. Det er det som er bakgrunnen for hele denne opphetede situasjonen, sier Solberg og fortsetter:

- Så kan man ha lange analyser om at amerikansk politikk har vært splittet i 30 år - og at dette har blitt bygget opp, men Donald Trump har et ansvar for det, sier hun.

Solberg reagerer på at nasjonalgarden ble kalt inn til Washington så seint.

Hun sier at dersom opplysningene stemmer om at det var visepresident Mike Pence som tilkalte nasjonalgarden - og ikke president Donald Trump, så er det ledelsessvikt.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
Studioet fortsetter under annonsen

Merkel: - Rasende:

- Disse bildene gjorde meg rasende og trist, sier Tysklands forbundskansler Angela Merkel på en pressekonferanse, ifølge den tyske TV-kanalen DW.

Hun sier at Trump må ta noe av skylda for gårsdagens angrep på Kongressen i USA.

- Han har sådd tvil om utfallet av valget, og det satt stemningen for kveldens hendelser, sier Merkel til DW.

- Ordene til president Joe Biden og mange andre gjør meg sikker på at dette demokratiet er mye sterkere enn angriperne og opprørerne, sier Merkel.

Uttalelsen til Merkel kommer rett før Trumps løfte om å gi fra seg makten på fredelig vis. Det løftet kom etter at Kongressen formelt godkjente valgresultatet.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Angela Merkel. Foto: Michael Kappeler / AFP / NTB

Solberg gratulerer Biden:

Statsminister Erna Solberg skriver på Twitter at hun ser fram til samarbeidet med Joe Biden.

- Gratulerer til den valgte presidenten Joe Biden med å bli bekreftet av kongressen. Norge ser fram til samarbeidet med deg og laget rundt deg, skriver Solberg.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Statsminister Erna Solberg. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Trump: - Fullstendig uenig i resultatet:

Donald Trump har sendt en uttalelse der han sier at han er uenig i valgresultatet.

- Selv om jeg er fullstendig uenig i resultatet av valget, og fakta støtter meg, så vil det uansett bli en rolig og fredelig overgang 20. januar. Jeg har alltid sagt at vi ville fortsette vår kamp for å sørge for at bare lovlige stemmer ble opptalt, skriver Trump i uttalelsen.

Uttalelsen kommer minutter etter at Kongressen formelt har godkjent Joe Biden som USAs neste president. Det skjedde rundt 03.30 lokal tid, etter at godkjenningsprosessen ble avbrutt da Trump-tilhengere tok seg inn i kongressbygningen onsdag kveld norsk tid.

Trump har fremdeles ikke lagt fram noen konkrete beviser på at det har forekommet utbredt valgfusk, selv om han har hevdet dette helt siden valgdagen 3. november.

- Selv om dette betyr slutten på den beste første perioden i president-historien, er det bare begynnelsen på vår kamp for å gjøre Amerika storslagent igjen, skriver Trump.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Godkjent

Godkjent

dagbladet

Biden har passert grensa:

Joe Biden har passert grensa på 270 valgmenn, og er formelt bekreftet som president i USA av Kongressen.

Kongressen holder på med opptelling og godkjenning av valgene i de ulike delstatene, og Biden har fått stemmene til 306 valgmenn.

Det skjer rundt 03.30 lokal tid, etter at opptellingen måtte stoppe på grunn av angrepet på Kongressen onsdag ettermiddag.

- Det totale antallet valgmenn oppnevnt for å stemme på president i USA er 538. Dermed er flertallsgrensa 270. Joseph R. Biden fra delstaten Delaware har fått 306 stemmer. Donald J. Trump fra delstaten Florida har fått 232, sier visepresident Mike Pence.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Joe Biden er USAs neste president. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB

- Trump er ikke skikket til å være president:

Frp-nestleder Sylvi Listhaug er sterkt kritisk til Donald Trump etter scenene som utspilte seg i Washington onsdag. Hun mener Mike Pence bør ta over nå.

- Trump har ansvaret for at han har oppildnet disse massene over lang tid, sier Frp-nestleder Sylvi Listhaug under Politisk kvarter på NRK.

Onsdag ettermiddag lokal tid stormet en gruppe opprørere seg inn i kongressbygningen i Washington D.C. i USA mens Kongressen seremonielt skulle godkjenne resultatet av presidentvalget.

Listhaug presiserer at opprørerne også selv er ansvarlige. Hun er opprørt over scenene som utspilte seg i Washington onsdag.

Flere har tatt til orde for at visepresident Mike Pence bør ta over som president fram til Joe Biden formelt innsettes om to uker. Listhaug er enig.

- Trump er ikke skikket til å være president etter det vi har sett nå, men det er amerikanske politikere som skal bestemme det, sier hun.

Listhaug fikk også spørsmål av NRK om hun burde ha kritisert Trump tydeligere i løpet av de fire årene han har hatt makten.

- Jeg tror ikke en politiker i Norge som sitter på Stortinget, ville ha gjort noe inntrykk verken på Trump eller andre, sier hun.

(NTB)

Live-published photos and videos via Shootitlive

Foto: NTB

Opprydningen er i gang:

Kongressbygningen bærer preg av opprørerne som stormet bygget onsdag, både inni og utenfor. Inne i kongressalen går det mot godkjenning av Bidens valgseier.

Kongressmedlemmene måtte raskt evakueres da Trump-tilhengere stormet bygget onsdag ettermiddag lokal tid. Drøyt seks timer senere gjenopptok Kongressen den seremonielle godkjenningen av Joe Bidens valgseier.

Mens dette fortsatt pågår, ryddes det opp i gangene etter opprørerne.

Utenfor kongressbygningen ligger restene av TV-utstyr som opprørerne har ødelagt og samlet i en haug. President Donald Trump har nærmest gjort «fake news» til et mantra, og hans stadige misnøye mot mediene er velkjent.

Demokraten Andy Kim er avbildet mens han hjelper politiet å legge søppel og rot fra opprørerne opp i en sekk inne i inngangshallen til kongressbygningen.

Opprørerne tok seg også inn i kontoret til speaker Nancy Pelosi. Noen har revet av en bit av skiltet på døren til kontoret hennes.

Fire personer døde som følge av volden som fulgte, deriblant en kvinne som ble skutt og drept da hun forsøkte å ta seg inn gjennom en barrikadert dør. Over 50 personer er pågrepet.

(NTB)

Demokraten Andy Kim hjelper ATF-politiet med å rydde opp etter onsdagens opptøyer. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB

Folkevalgte i USA krever gransking:

Flere kongressmedlemmer krever gransking av politiets håndtering av opptøyene onsdag, da hundrevis av opprørere tok seg inn i kongressbygningen.

Representanten Val Demings, en tidligere politisjef fra Florida sier at det pinlig åpenbart at politiet i kongressbygningen ikke var forberedt.

- Jeg ville helt sikkert ha tenkt at de hadde vist mer styrke og sørget for at det ble avsatt et område for demonstranter i trygg avstand fra kongressbygningen, sier hun.

Hun sier til MSNBC det var åpenbart at politiet var underbemannet og at det ikke så ut til at de hadde noen plan for å hanskes med tusener av demonstranter som kom til Kongressen etter å ha blitt oppildnet av Trumps påstander om et rigget valg.

Kongressmedlemmer måtte søke tilflukt under skrivebordene sine og hente fram gassmasker mens politifolk forgjeves forsøkte å barrikadere bygningen. Noen tok seg inn i salen til Senatet og Representantenes hus, og til kontorene til noen av kongressmedlemmene.

Karen Bass fra California sier hun er sjokkert over poster på sosiale medier av en betjent fra kongressbygningens eget politi som tar en selfie sammen med en av opprørerne.

- Ville du tatt en selfie sammen med en bankraner, spør hun. (NTB)

Live-published photos and videos via Shootitlive

Sikkerhetstopp sier opp:

Assisterende nasjonal sikkerhetsrådgiver i Det hvite hus, Matt Pottinger, skal ha sagt opp sin stilling etter etter angrepet på Capitol Hill onsdag, ifølge CNN.

Pottinger skal ha trukket seg som en reaksjon på avtroppende president Donald Trumps håndtering av angrepet.

To av Donald og Melania Trumps fremste støttespillere har tidligere onsdag gått av etter de voldelige opptøyene i Washington D.C.

Stephanie Grisham var pressesekretær og kommunikasjonsdirektør i Det hvite hus og deretter stabsjef for presidentens kone, førstedame Melania Trump.

En av pressesekretærene i Det hvite hus, Sarah Matthews, slutter også. Hun skriver i en uttalelse at hun er stolt og beæret over å ha fått jobbe i Det hvite hus, men at det nå er på tide å gi seg, for å sikre en fredelig maktovertakelse.

- Som en som har jobbet i Kongress-bygningen syns jeg det jeg så i dag var dypt forstyrrende. Jeg fratrer nå min rolle med umiddelbar virkning, sa Matthews, ifølge ABC News.

SLUTTER: Assisterende nasjonal sikkerhetsrådgiver i Det hvite hus, Matt Pottinger, skal ha sagt opp sin stilling. Foto: AP Photo / Mark Schiefelbein / Pool

Kina gjør narr av USA for opprøret i Washington:

På internett i Kina blir det gjort narr av USA for kaoset i og ved kongressbygningen, med sammenligninger av demonstrasjonene i Hongkong i 2019.

Den kinesiske statlige avisen Global Times kommer i en bildeserie på Twitter med flere stikk til hvordan amerikanske politikere omtalte de store demonstrasjonene i Hongkong i 2019.

Avisen skriver at flertallsleder Nancy Pelosi i Representantenes hus beskrev demonstrasjonene i byen som «et vakkert syn», en kommentar de la ut sammen et bilde av en av opprørerne på et kontor i kongressbygningen.

- Det gjenstår å se hva hun vil si om de siste hendelsene på Capitol Hill, skriver avisen.

Demonstranter i Hongkong tok seg sommeren 2019 inn i den lovgivende forsamlingen i byen og ramponerte portretter og vegger.

På det sosiale mediet Weibo florerer det av meldinger om kaoset i Washington. Et innlegg som kritiserer europeiske ledere for doble standarder, har fått flere tusen positive reaksjoner.

- Det som skjer i Hongkong i fjor, blir gjentatt i på Capitol, skriver en bruker.

(NTB)

Live-published photos and videos via Shootitlive

SAMMENLIGNER: Som i Hongkong i 2019 ble den lovgivende forsamlingen i USA stormet onsdag. Foto: Julio Cortez / AP / NTB