Annonse

Angrepet på Kongressen

Erna Solberg: - Helt uakseptabelt

Statsminister Erna Solberg (H) reagerer på angrepet på Kongressen i USA, og betegner det som «helt uakseptabelt», under en pressekonferanse på Statsministerens kontor onsdag.

- Dette har vært det absolutt mest krevende punktet vi har sett fra amerikansk politikk, det vi så igår, sier hun.

I et demokrati skal den tapende part anerkjenne et valgnederlag, sier hun. Derfor oppfordrer hun på det sterkeste at den amerikanske Kongressen samles igjen, og får avklart endelig valgresultat.

Hun håper nå at alt skal gå fredelig for seg i tida framover. På spørsmål om hvordan hun vil karakterisere Donald Trumps oppførsel i forkant av angrepet, svarer hun følgende:

- Det er ingen tvil om at han har ansvar for den polariseringen, og om å oppildne sine tilhengere til å ikke akseptere valget. Det er det som er bakgrunnen for hele denne opphetede situasjonen, sier Solberg og fortsetter:

- Så kan man ha lange analyser om at amerikansk politikk har vært splittet i 30 år - og at dette har blitt bygget opp, men Donald Trump har et ansvar for det, sier hun.

Solberg reagerer på at nasjonalgarden ble kalt inn til Washington så seint.

Hun sier at dersom opplysningene stemmer om at det var visepresident Mike Pence som tilkalte nasjonalgarden - og ikke president Donald Trump, så er det ledelsessvikt.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Erna Solberg: - Helt uakseptabelt
Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
Annonse

Merkel: - Rasende

- Disse bildene gjorde meg rasende og trist, sier Tysklands forbundskansler Angela Merkel på en pressekonferanse, ifølge den tyske TV-kanalen DW.

Hun sier at Trump må ta noe av skylda for gårsdagens angrep på Kongressen i USA.

- Han har sådd tvil om utfallet av valget, og det satt stemningen for kveldens hendelser, sier Merkel til DW.

- Ordene til president Joe Biden og mange andre gjør meg sikker på at dette demokratiet er mye sterkere enn angriperne og opprørerne, sier Merkel.

Uttalelsen til Merkel kommer rett før Trumps løfte om å gi fra seg makten på fredelig vis. Det løftet kom etter at Kongressen formelt godkjente valgresultatet.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Merkel: - Rasende
Angela Merkel. Foto: Michael Kappeler / AFP / NTB
Annonse

Solberg gratulerer Biden

Statsminister Erna Solberg skriver på Twitter at hun ser fram til samarbeidet med Joe Biden.

- Gratulerer til den valgte presidenten Joe Biden med å bli bekreftet av kongressen. Norge ser fram til samarbeidet med deg og laget rundt deg, skriver Solberg.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Solberg gratulerer Biden
Statsminister Erna Solberg. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Annonse

Trump: - Fullstendig uenig i resultatet

Donald Trump har sendt en uttalelse der han sier at han er uenig i valgresultatet.

- Selv om jeg er fullstendig uenig i resultatet av valget, og fakta støtter meg, så vil det uansett bli en rolig og fredelig overgang 20. januar. Jeg har alltid sagt at vi ville fortsette vår kamp for å sørge for at bare lovlige stemmer ble opptalt, skriver Trump i uttalelsen.

Uttalelsen kommer minutter etter at Kongressen formelt har godkjent Joe Biden som USAs neste president. Det skjedde rundt 03.30 lokal tid, etter at godkjenningsprosessen ble avbrutt da Trump-tilhengere tok seg inn i kongressbygningen onsdag kveld norsk tid.

Trump har fremdeles ikke lagt fram noen konkrete beviser på at det har forekommet utbredt valgfusk, selv om han har hevdet dette helt siden valgdagen 3. november.

- Selv om dette betyr slutten på den beste første perioden i president-historien, er det bare begynnelsen på vår kamp for å gjøre Amerika storslagent igjen, skriver Trump.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Les hele saken

Godkjent

Annonse