Annonse

Ari Behns bisettelse

Ari Behn bisettes i Oslo domkirke klokka 13.

Den 47 år gamle forfatteren, kunstneren og prinsesse Märtha Louises tidligere ektemann gjennom 14 år tok sitt liv 25. desember. Ari Behn og prinsesse Märtha Louise fikk tre døtre sammen, Maud Angelica (16), Leah Isadora (14) og Emma Tallulah (11).

Dagbladet vil ha direktesending fra bisettelsen, gjennom NRK 1, og vil i forkant også ha direktesending utenfor Oslo domkirke.

I studioet: Amanda Walnum

1972 - 2019
Trenger du hjelp?


Mer informasjon om krisetelefoner og nettsteder finnes på Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging sine informasjonssider: nssfinfo.no.
Annonse
Maud Angelica skal holde minneord
PYNTET: Kisten er pyntet foran Ari Behns bisettelse. Foto: NRK

Maud Angelica skal holde minneord

Ari Behn og prinsesse Märtha Louises datter, Maud Angelica Behn (16), skal holde minneord for faren i bisettelsen, ifølge NTB.

Datteren har også tegnet et bilde av Ari Behn, som pryder programmet for bisettelsen sammen med et portrettfoto tatt av Behns nære venn Per Heimly.

Ifølge programmet, blir det tre fellessanger underveis: «Det hev ei rose sprunget», «Et barn er født i Betlehem» og «Deilig er jorden».

Kåre Conradi, Dennis Storhøi og Elisabeth Thorsen skal lese tekster, og Ari Behns mor og far skal også holde minneord.

For øvrig skal Sigvart Dagsland og Erik Hillestad fremføre «Alt eg så» som solosang.

Bisettelsen avsluttes med klokkespillet «Arie for Ari» av musiker og komponist Jon Håtun, også kjent som Jono El Grande.

Annonse

Minneordet hylles av organisasjoner

Både Rådet for psykisk helse og Landsforeningen for etterlatte ved selvmord (Leve) mener budskapet i Maud Angelica Behns (16) minneord er viktig.

Generalsekretær Terese Grøm i Leve sier til NRK at Maud Angelicas budskap gikk langt utover 16-åringens egen sorg.

- Vi vet at følelsen av å være en byrde for sine omgivelser er veldig sterk. Hun var klar på at sånn var det ikke. Det er bare sorg, smerte og savn hos dem som sitter igjen, sier Grøm.

Generalsekretær Tove Gundersen i Rådet for psykisk helse sier til kanalen at Behn-familiens åpenhet danner grunnlag for en ny måte å snakke om selvmord på i norsk offentlighet.

- Ved å gi de etterlatte et ansikt har Maud Angelica grepet hele nasjonen, sier hun.

(NTB)

Annonse

Tror Maud Angelicas tale har reddet liv

Journalist og programleder Haddy Njie, som er gift med Maud Angelicas fadder Trond Giske, tror 16-åringens sterke tale i farens bisettelse har reddet liv.

- Hun klarer med en slik kraft å stå der i sårbarheten sin og sorgen sin, og likevel se andre. Hun ser at dette skjer hver dag, og at det finnes mennesker som akkurat nå sitter og ikke ser noen annen utvei. Jeg er sikker på at hun med den talen hun valgte å holde i dag, og med den kraften hun holdt den med, har reddet liv og har forandret menneskers liv, sa Njie til NTB etter Ari Behns bisettelse i Oslo domkirke.

I sitt minneord oppfordret Ari Behns eldste datter Maud Angelica folk som sliter med mørke tanker, til å oppsøke hjelp.

Behns familie har siden hans bortgang 1. juledag vært åpne om at han tok sitt eget liv. Njie tror også dette har forandret noe i Norge.

- At familien valgte å være så ærlige fra første stund, at de ikke skjulte det og ikke skammet seg, som jeg tror veldig mange gjør i en slik situasjon, det har forandret måten vi snakker om selvmord på, mener Njie.

(NTB)

Annonse

- Hun er et enestående barn

Ap-politiker Trond Giske hyller sitt fadderbarn, Ari Behns eldste datter Maud Angelica, i etterkant av bisettelsen:

- Hun er et enestående barn og hun viser en utrolig styrke i dag. Det er mye sorg som skal behandles og bearbeides, og det er vell kanskje i dagene etter en bisettelse, når verden går videre, at det kan føles som tyngst. Så vi får ta det med oss og vise omsorg og kjærlighet for folk rundt oss, sier Giske til Dagbladet.

- Hva kan talen lære oss?

- Jeg vet ikke annet enn at å bry seg om hverandre. Og å se andre midt oppe i egen sorg synes jeg det står utrolig respekt av, sier Giske.

Maud Angelica holdt en sterk og rørende tale under bisettelsen. Under minneordet trakk hun spesielt fram at det alltid finnes en utvei for alle som har gått igjennom psykisk sykdom, selvskading, dårlig selvfølelse eller selvmordstanker.

Les mer om talen hennes her:

Les hele saken

- Vi elsker deg pappa

Annonse

- Veldig, veldig sterkt og sørgelig

- Det er nesten ubeskrivelig, fordi det er en så trist samling. Så det har vært veldig, veldig sterkt og sørgelig, sier Mia Gundersen etter bisettelsen.

Hun beskriver dødsbudskapet, som kom første juledag, som et stort sjokk.

- Det var nok sånn som det var for veldig mange i vårt land, et stort sjokk at han valgte seg vekk fra livet. Det er det verste som kan skje, ikke minst for familien. Det å se en familie som har blitt opprevet av at faren valgte å ikke ville mer, det er veldig sørgelig, sier Gundersen.

- Hvordan vil du huske han?

- Ari Behn han var en lun fyr synes jeg. det jeg likte aller best med ham, var dybden hans. Han gikk dypere, han var filosofisk, og der traff jeg og han hverandre på et punkt. Jeg tror at jeg og han var på en veldig sånn sjelelig frekvens sammen. For meg har jeg mistet en jeg kom til å savne.