Ari Behns bisettelse

Amanda Walnum

Erna: - Hør på Maud:

- Det er en sterk opplevelse. Det var en vakker seremoni. Det var nært og smertefullt å oppleve familiens store sorg, sier statsminister Erna Solberg til Dagbladet etter bisettelsen.

- Hva har Ari Behn betydd for det norske folk?

- Ari Behn har betydd mye fordi han var en spesiell person i møte med mennesker. Han har møtt mange mennesker som har blitt berørt av kunsten hans, litteraturen hans, men også han som person, sier Solberg og fortsetter:

- Så tror jeg at åpenheten om selvmord gjør at mange kommer. Det er mange som opplever dette som kanskje også et viktig punkt i deres liv fordi man snakker så åpent om det.

Solberg viser til den sterke talen til Ari Behns datter, Maud Angelica (16). Statsministeren mener det er første steg for å forebygge selvmord.

- Det viktigste er kanskje å høre på det Maud sa i dag; Be om hjelp. Det er første steget. Ganske mange av de mennene som begår selvmord har aldri bedt om hjelp, aldri gått til behandling, ikke bedt om hjelp i nærmeste familie, de har ikke kommet til det steget at de har turt å be andre om hjelp.

Christian Roth Christensen / Dagbladet
Studioet fortsetter under annonsen

Minneordet hylles av organisasjoner:

Både Rådet for psykisk helse og Landsforeningen for etterlatte ved selvmord (Leve) mener budskapet i Maud Angelica Behns (16) minneord er viktig.

Generalsekretær Terese Grøm i Leve sier til NRK at Maud Angelicas budskap gikk langt utover 16-åringens egen sorg.

- Vi vet at følelsen av å være en byrde for sine omgivelser er veldig sterk. Hun var klar på at sånn var det ikke. Det er bare sorg, smerte og savn hos dem som sitter igjen, sier Grøm.

Generalsekretær Tove Gundersen i Rådet for psykisk helse sier til kanalen at Behn-familiens åpenhet danner grunnlag for en ny måte å snakke om selvmord på i norsk offentlighet.

- Ved å gi de etterlatte et ansikt har Maud Angelica grepet hele nasjonen, sier hun.

(NTB)

Tror Maud Angelicas tale har reddet liv:

Journalist og programleder Haddy Njie, som er gift med Maud Angelicas fadder Trond Giske, tror 16-åringens sterke tale i farens bisettelse har reddet liv.

- Hun klarer med en slik kraft å stå der i sårbarheten sin og sorgen sin, og likevel se andre. Hun ser at dette skjer hver dag, og at det finnes mennesker som akkurat nå sitter og ikke ser noen annen utvei. Jeg er sikker på at hun med den talen hun valgte å holde i dag, og med den kraften hun holdt den med, har reddet liv og har forandret menneskers liv, sa Njie til NTB etter Ari Behns bisettelse i Oslo domkirke.

I sitt minneord oppfordret Ari Behns eldste datter Maud Angelica folk som sliter med mørke tanker, til å oppsøke hjelp.

Behns familie har siden hans bortgang 1. juledag vært åpne om at han tok sitt eget liv. Njie tror også dette har forandret noe i Norge.

- At familien valgte å være så ærlige fra første stund, at de ikke skjulte det og ikke skammet seg, som jeg tror veldig mange gjør i en slik situasjon, det har forandret måten vi snakker om selvmord på, mener Njie.

(NTB)

- Hun er et enestående barn:

Ap-politiker Trond Giske hyller sitt fadderbarn, Ari Behns eldste datter Maud Angelica, i etterkant av bisettelsen:

- Hun er et enestående barn og hun viser en utrolig styrke i dag. Det er mye sorg som skal behandles og bearbeides, og det er vell kanskje i dagene etter en bisettelse, når verden går videre, at det kan føles som tyngst. Så vi får ta det med oss og vise omsorg og kjærlighet for folk rundt oss, sier Giske til Dagbladet.

- Hva kan talen lære oss?

- Jeg vet ikke annet enn at å bry seg om hverandre. Og å se andre midt oppe i egen sorg synes jeg det står utrolig respekt av, sier Giske.

Maud Angelica holdt en sterk og rørende tale under bisettelsen. Under minneordet trakk hun spesielt fram at det alltid finnes en utvei for alle som har gått igjennom psykisk sykdom, selvskading, dårlig selvfølelse eller selvmordstanker.

Les mer om talen hennes her:

- Vi elsker deg pappa

- Vi elsker deg pappa

dagbladet

- Veldig, veldig sterkt og sørgelig:

- Det er nesten ubeskrivelig, fordi det er en så trist samling. Så det har vært veldig, veldig sterkt og sørgelig, sier Mia Gundersen etter bisettelsen.

Hun beskriver dødsbudskapet, som kom første juledag, som et stort sjokk.

- Det var nok sånn som det var for veldig mange i vårt land, et stort sjokk at han valgte seg vekk fra livet. Det er det verste som kan skje, ikke minst for familien. Det å se en familie som har blitt opprevet av at faren valgte å ikke ville mer, det er veldig sørgelig, sier Gundersen.

- Hvordan vil du huske han?

- Ari Behn han var en lun fyr synes jeg. det jeg likte aller best med ham, var dybden hans. Han gikk dypere, han var filosofisk, og der traff jeg og han hverandre på et punkt. Jeg tror at jeg og han var på en veldig sånn sjelelig frekvens sammen. For meg har jeg mistet en jeg kom til å savne.

Støre hedrer familiens åpenhet:

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier til Dagbladet etter bisettelsen at det var veldig mektig, og at han hadde en følelse av at det var et utrolig stort felleskap som var til stede i Oslo domkirke.

- Det ble veldig nært og ærlig. Og det forteller om at døden er noe mennesker har til felles. Også i frykt og fortvilelse. Jeg synes særlig at dattera sa ord som vi aldri kommer til å glemme, sier en Støre til Dagbladet.

Han forteller at han har møtt Behn i jobbsammenheng. At han har erfart den åpne personen som beskrives.

- I dag tenker jeg at det er familiens åpenhet rundt selvmord som det er viktig å ta med seg. At det er viktig å hegne om dem som er igjen, som har opplevd dette og lever med dette. Det var en viktig påminnelse.

Han ble spurt om hva vi kan gjøre for å forhindre selvmord.

- Jeg tror vi vanlige, dødelige kan tenke på å være der for folk. Være til stede når mennesker sliter, og være tydelige på hva mennesker betyr for oss, avslutter Støre.

Stoltenberg preget av Maud Angelicas ord:

En tydelig preget Jens Stoltenberg uttalte etter bisettelsen Ari Behns bror, Espen Bjørshol, sa noe viktig i sine minneord.

- Det viktigste i dag er å minnes og hedre Behn. Famnilien har vært veldig åpen om hvordan han gikk bort. Broren hans og dattera Maud Angelica sa noe veldig viktig om det.

- De sa at det alltid er en vei ut. Det er viktig å ikke gi opp håpet. Også må vi huske at det er et hjelpeapparat der ute, sier Nato-sjefen.

Jens Stoltenberg la heller ikke skjul på at Maud Angelicas minneord gjorde sterkt inntrykk på ham-

- Det sterkeste i Mauds tale var hvordan hun uttrykte sin kjærlighet til faren sin på, og tegningen som hun aldri fikk gitt til ham. Det gjorde sterkt inntrykk, sier han.

Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet

Bisettelsen avsluttes:

Kista bæres ut av kirka og inn i en ventende bårebil, tett fulgt av den nærmeste familien, til «Passacaglia i c-moll» av Johann Sebastian Bach.

Rett over klokka 14.30 spilles klokkespillet: «Arie for Ari» av Jon Håtun.

Kistebærerne, som blant annet var kronprins Haakon, bror Espen og far Olav og resten av den nærmeste familien og venner utveksler klemmer etter at kista ble lagt inn i bårebilen.

Hele kongefamilien og Ari Behns familie er samlet på plassen utenfor Oslo Domkirke, der de tar et siste farvel.

Kronprinsesse Mette-Marit gråt på kronprins Haakon skulder da bårebilen kjørte av gårde.

Jordpåkastelse og velsignelse:

- I faderens, sønnens og den hellige ånds navn. Av jord er du kommet, til jord skal du bli. Av jorden skal du igjen oppstå, sier biskop Kari Veiteberg.

Så spilles en ny fiolinsolo, «Gabriels Obo» av Ennio Morricone, fremført av Mari Samuelsen. Deretter skal hele kirken ta del i fellessang: «Deilig er jorden».

Alle som ble stående på utsiden av kirka under bisettelsen, sang også med til «Deilig er jorden», ifølge Dagbladets reportere på utsiden.

Tale og bønn:

Etter at de frammøtte i fellesskap har sunget «Et barn er født i Betlehem», er det klart for tale og bønn fra Oslo domkirke.

Biskop Kari Veiteberg sier:

- Kjære sørgende. I dag, når vi tar avskjed, synger vi julesalmer. Vi gjør det sammen. Og jeg vil si at vi gjør det på tross av mørket som omgir livet og kloden vår. Har dere lagt merke til at nesten alle julesalmer handler om jul i mørket? spør biskopen.

Hun fortsetter:

- Som familien var inne på, var det også i Ari Behns liv et mørke. Et mørke som ble stadig sterkere det siste året. Et mørke som for ham virket uovervinnelig.

- Vi tar avskjed ved å synge julesalmer. Familien har valgt bibeltekster som har blitt brukt av generasjoner før oss i møte med døden. Det rare med tekstene er at de kan høres som om de er skrevet for oss. Slik at vi kan gå inn i dem å gjøre dem til våre.

Det viktigste når alt kommer til alt, er tro håp og kjærlighet, sier biskopen.

- Utfordringene våre som sørgende er å holde håpet oppe og være sammen om kampen mot alt som truer livet, sier Veiteberg og legger til at hun forsaker alt det vonde.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Ari Behn bisettes i Oslo domkirke klokka 13.

Den 47 år gamle forfatteren, kunstneren og prinsesse Märtha Louises tidligere ektemann gjennom 14 år tok sitt liv 25. desember. Ari Behn og prinsesse Märtha Louise fikk tre døtre sammen, Maud Angelica (16), Leah Isadora (14) og Emma Tallulah (11).

Dagbladet vil ha direktesending fra bisettelsen, gjennom NRK 1, og vil i forkant også ha direktesending utenfor Oslo domkirke.

1972 - 2019

Trenger du hjelp?


Mer informasjon om krisetelefoner og nettsteder finnes på Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging sine informasjonssider: nssfinfo.no.