Bertheussen-saken

Ralf Lofstad

- Jeg er fornærmet:

- Jeg er fornærmet i denne saken, sier Laila Anita Bertheussen (55) i vitneboksen.

Bertheussen ankom Oslo tingrett klokka 08.44, sammen med sin mann (og motpart i rettssaken) og sin forsvarer John Christian Elden. Hun har annerledes stylet hår i dag, og er ikledd ei lyseblå skjorte.

Hele dagen i dag er reservert til den tiltaltes frie forklaring. Hun virker målrettet og snakker med klar og stødig stemme.

Hun starter med å fortelle at hun er fra Lødingen sør på Hinnøya i Nordland.

- Anita er det bare pressen som bruker, understreker hun, og legger til:

- Det er det jeg pleier å fortelle om meg selv. Men nå har jeg ikke noe valg.

Berthussen flyttet til Oslo i 1984 for å begynne på gymnas. 55-åringen forteller at hun møtte sin samboer, Tor Mikkel Wara, i 1994.

- Jeg var veldig forelsket, sier hun.

Bertheussen redegjør for sin kroniske sykdom.

- Jeg er nå helt handikappet, sier hun, og forteller at hun tilbringer mye tid hjemme, der hun blant annet fordriver tida med å bake.

55-åringen går svært detaljert til verks, f.eks. når hun legger fram hvordan familien fikk installert kameraer fra Stanley Security, og hensynene som måtte tas.

- Katten vår er en gammel dame, forklarer hun.

Bertheussen forteller videre at det var en del tekniske problemer med overvåkingskameraene.

- En dag hadde to kameraer sluttet å virke, sier hun.

55-åringen forteller så at hun ble vist hvordan hun kunne slå av kameraene manuelt.

Live-published photos and videos via Shootitlive

FORKLARER SEG: Laila Anita Bertheussen. Teging: Fedor Sapegin / Dagbladet
Studioet fortsetter under annonsen

Elden tilbakeviser påstand:

Advokat John Christian Elden sa det var hans klare forsvarerråd at Laila Anita Bertheussen skulle nekte videre avhør med PST.

Elden gikk åpenbart kamplysten løs på sin forsvarerprosedyre etter at aktoratet i saken mot Laila Anita Bertheussen hadde lagt ned påstand om to års fengsel for 55-åringen torsdag formiddag. Elden trakk ikke uventet fram mangelen på konkrete bevis som peker mot Bertheussen, og han snakket om skillet mellom indisiebevis og direkte bevis.

Statsadvokat Marit Formo mistenkeliggjorde onsdag det at Bertheussen hadde nektet å la seg avhøre videre av PST, selv etter at hun sommeren 2019 hadde fått fullt innsyn i hele etterforskningen så langt. Dette angrep Elden da han svarte på beskyldningene i sin prosedyre.

– Hun fikk råd fra advokaten sin om å stille til avhør for det hun var siktet for, men ikke for et politi på fisketur. Forsvarerrådet er alltid: Forklar deg, men kun innenfor siktelsen. Hun var kun siktet for ett forhold, og det var hun ferdig avhørt om på det tidspunktet politiet ville ha henne i nye avhør, sa Elden i Oslo tingrett.

Han la til at Bertheussen gjennom sommeren og høsten fikk økt mistillit til PST. Hun opplevde at etterforskningen fra politiets side var preget av tunnelsyn, og hun opplevde at det kom lekkasjer fra saken.

– Hun sa at «Nå må det henlegges, jeg vil ikke mer». Hun har svart på alle spørsmål her i retten. Hun kritiseres først for ikke å forklare seg for politiet, og så kritiseres hun for å forklare seg for retten, sa Elden.

(NTB)

Tegning: Fedor Sapegin

Krever to års fengsel:

Aktor Frederik Ranke mener at Laila Bertheussen bør dømmes til to års fengsel.

Bertheussen står tiltalt for trusler, angrep på de høyeste statsorganers virksomhet og anklage om oppdiktet straffbar handling.

– Vi mener at denne saken skiller seg fra tidligere avgjørelser, og det må vises i en streng påstand, sa Ranke under redegjørelsen og viste til at Bertheussen sto bak flere trusler, og at de var nøye planlagt.

– I vår sak har tiltalte gjort omfattende forberedelser over lang tid og nøye iscenesatt sine trusler, sa statsadvokaten.

Rankes medaktor Marit Formo, konkluderte tydelig tidligere torsdag formiddag at det ikke var noen tvil om at det var Bertheussen som hadde framsatt truslene.

Ranke sa i sin drøftelse tidligere torsdag at truslene han mener at Bertheussen har kommet med har fått store konsekvenser.

Han trakk fram hvordan ekteparet Tybring-Gjedde begge lot seg prege av trusselbrevet de mottok 29. januar i fjor. Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde lot være å gå på jobb en dag og samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde lot etter hvert helt være å bruke sin egen bil av frykt for noen skulle ha gjort noe med den.

(NTB/Dagbladet)

Tegning: Fedor Sapegin

Trusler skjerpet risikovurdering:

Truslene mot daværende justisminister Tor Mikkel Wara førte til at PST to ganger skjerpet sikkerhetsnivået, sa aktor Frederik Ranke

I sin drøftelse om Laila Anita Bertheussen har brutt straffelovens bestemmelser om trusler mot myndighetspersoner, forklarte statsadvokat Frederik Ranke inngående hvilke konsekvenser truslene aktoratet mener 55-åringen står bak medførte.

Han trakk fram hvordan ekteparet Tybring-Gjedde begge lot seg prege av trusselbrevet de mottok 29. januar i fjor. Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde lot være å gå på jobb en dag og samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde lot etter hvert helt være å bruke sin egen bil av frykt for noen skulle ha gjort noe med den.

Når det gjaldt Bertheussens egen samboer, daværende justisminister Tor Mikkel Wara, fikk de mange hendelsene mer omfattende konsekvenser.

– PST skjerpet risikovurderingen av Wara to ganger. Det ble satt i gang omfattende sikkerhetstiltak. Fem konkrete trusler, sa Ranke og viste til at Waras kontaktperson i PST hadde fortalt tingretten at det er sjelden med fysiske angrep mot norske politikere.

– Tiltalte var kjent med PSTs vurdering – hun kunne bivåne de nye tiltakene fra orkesterplass i sin egen forestilling, sa Ranke.

(NTB)

Bertheussen med ny veske:

I dag starter prosedyrene i rettssaken mot Laila Anita Bertheussen (55). Bertheussen er tiltalt for blant annet trusler mot sin samboer Tor Mikkel Wara og ekteparet Ingvil Smines Tybring-Gjedde og Christian Tybring-Gjedde.

Bertheussens vesker har blitt et tema i løpet av de siste ukene, og i dag har tiltalte med seg ei ny veske. Veska er påtrykt en emoji og påskriften «Skyldig i å ha tisset. Pesspreik si nu æ».

Ifølge politiet har trusselbrev sendt til Wara/Bertheussen og Tybring-Gjedde-ekteparet urin på seg.

Tiltaltes vesker har blitt et tema de siste ukene. Første dag av rettssaken hadde hun med seg ei veske med et sitat fra politiadvokat Thomas Blom. Sitatet gikk på at det er påtalemyndighetenes oppgave å bevise tiltales skyld, og ikke tiltalte selv som skal bevise sin uskyld.

Påtalemyndigheten vil i dag påbegynne sin avsluttende prosedyre, som vil munne ut i en påstand om straff. De vil bruke cirka halvannen dag på å oppsummere bevisførselen og motiv.

Bertheussen selv er til stede i rettssalen sammen med samboer Tor Mikkel Wara. Fornærmede Ingvil Smines Tybring-Gjedde er også tilbake i rettssal 250.

VESKE: Tiltalte Laila Bertheussen hadde med seg denne veska i rettssaken onsdag. Foto: Berit Roald / NTB

Wara: - Så spor i snøen:

Tor Mikkel Wara (55) er nå tilbake i vitneboksen. Han forklarer at samboeren, tiltalte Laila Bertheussen (55), pekte ut spor i snøen for ham etter bilbrannen 10. mars.

- Det var gått et døgn, og Laila hadde begynt å reflektere over hva som hadde skjedd. Hun viste meg at der sto bilen, dette så hun, og så videre. Fra grillterrassen, hvor vi røyker og griller mat, peker hun ut hvor disse sporene er, sier Wara.

Brann-natta var han i Liverpool på guttetur, og kom ikke hjem igjen før om kvelden 10. mars. Da var brann-dramaet over.

- Så du disse sporene? spør Bertheussens forsvarer Bernt Heiberg.

- Ja, jeg så disse sporene, svarer Wara.

Bertheussen har forklart at hun så spor i snøen etter bilbrannen - som ledet til siktelsen av henne 14. mars. En politikvinne som rykket ut til Wara og Bertheussens hus brann-natta, forklarte tidligere i dag at hun ikke kunne se noen spor da hun undersøkte eiendommen.

Det er på det rene at det falt snø mellom 10. og 14. mars.

- Hele blomsterbedet var snøfritt. Det var det også på gangstien, hvor det ligger fliser, minnes Wara om tidspunktet da han så sporene.

Aktor Marit Formo konfronterer den tidligere justisministeren med at politiet ikke fant sporene.

- De gikk ikke rundt huset, forklarer Wara.

Formo presser den tidligere ministeren på at han ikke nevnte sporene i et PST-avhør 21. mars i fjor - ei uke etter at siktelsen mot samboeren ble tatt ut.

- Det var en kriseliknende situasjon. For meg dreide dette seg om sju punkter som utgjorde mistanken mot henne. Jeg skulle ønske jeg hadde nevnt dem, sier Wara.

Bertheussen nekter all straffskyld for den omfattende tiltalen, som bl.a. går på å ha hindret landets øverste styringsorganer i sitt virke.

Wara - som var nettopp en representant for landets øverste styringsorganer - har tidligere forklart at han ikke ble hindret i sitt arbeid ved de ulike anslagene mot hjemmet hans.

- Jeg oppfattet det som rettet mot Laila, sier 55-åringen om trusselbrevet paret mottok 17. januar i fjor, da en av parets søppelkasser brant.

TILBAKE: Tor Mikkel Wara er tilbake i vitneboksen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Bertheussen-saken - Nytt tilståelsesbrev

Bertheussen-saken - Nytt tilståelsesbrev

dagbladet

Lomheim: 100 prosent sikker:

Språkprofessor Sylfest Lomheim vitner nå om språket i flere «tilståelsesbrev» sendt til Laila Bertheussens forvarer John Christian Elden.

Professorens konklusjon er at forfatteren av tekstene er norsk, selv om brevene gir inntrykk av å være skrevet av en utenlandsk person, med innslag av engelsk.

- Konklusjonen om at skriveren er norsk, er 100 % prosent sikker, sier han.

Professoren, som har analysert fire tekster - for en stor del skrevet på Dymo-strimler - forklarer:

- Teksten inneholder både korte og litt lengre innslag som avslører det vi kaller idiomatisk norsk. Altså talemåter som er slik at det bare er en person med norsk oppvekst som presterer dem, sier Lomheim og trekker fram eksempler som «LØSNER POSEN MEN RE KER IKKE Å TENNE P».

Lomheim mener også, med litt mindre skråsikkerhet, at avsenderen er kvinne, og ikke ung.

- Ordbruken er rett og slett for lite røff og hard, sier han, og trekker fram hvordan forfatteren (eller «skriveren», som han sier) bruker ordet «tisse» i passasjen «AA LA B HUND TISSE PÅ BREV OG ØDELEGGE BIL ER OK MEN VILLE ØDELEGGE HELE LIVET TIL FAM WARA BERTHEUSSEN»:

- Menn bruker ikke slike ord, unntatt når de snakker med barn eller elever i småskolen, sier Lomheim.

- Bruker ikke menn ordet «tisse»? spør brevenes mottaker Elden.

- Jo, men bare i enkelte sammenhenger, sier Lomheim, og sier det ville være mer naturlig for en mann å skrive «pisse» i et trusselbrev.

Lomheim var egentlig oppført som vitne onsdag for to uker siden - men ble sendt hjem igjen til Kristiansand etter ti minutter av forsvarer Elden, som ønsket en skriftlig rapport om funnene. Den foreligger nå.

Brevene, og e-poster til en Dagblad- og en NRK-journalist, er sendt av én eller flere personer som påtar seg ansvaret for trusselanslagene mot Tor Mikkel Wara. De inneholder opplysninger som bare personer med inngående kjennskap til Wara og Laila Bertheussens hjem kan besitte, og forteller også at trusselbrev sendt til samboerparet samt ekteparet Ingvil Smines Tybring-Gjedde og Christian Tybring-Gjedde har urin på seg - hvilket politiet etter videre undersøkelser fant stemte.

Lomheim har tidligere analysert brevene og e-postene for Dagbladet, og kom også da til at det dårlige språket er tilgjort, og at avsenderen sannsynligvis har norsk som morsmål.

Elden setter spørsmålstegn ved Lomheims habilitet, ettersom han i avhør med PST har uttalt at Bertheussen kan stå bak brevene.

- Jeg er ikke blind, jeg hadde jo lest avisene, forklarer den pensjonerte professoren, hvis faglige spisskompetanse er oversettingsteori.

Han påpeker at han bare veier 69 kilo, så det kan ikke brukes som argument for hans faglige tyngde, som Elden gjentatte ganger spør om.

- En faglig lettvekter, altså, reponderer Elden spøkefullt - til latter fra salen.

VITNER IGJEN: Språkprofessor Sylfest Lomheim. Foto: Berit Roald / NTB
Laila Anita Bertheussen i retten - Dymo-tilståelse sentral i rettssaken

Laila Anita Bertheussen i retten - Dymo-tilståelse sentral i rettssaken

dagbladet

Forsvarer møtte smittet:

Bernt Heiberg, en av Laila Bertheussens forsvarere, opplyser ved rettsdagens start at en av deltakerne på et møte i forsvarergruppa har testet positivt på covid-19, og lurer på om han må gå i karantene.

- Reglene er at du skal i karantene dersom du har vært i nærkontakt - dvs. vært nærmere enn to meter - fra en smittet i mer enn 15 minutter, påpeker fagdommer Yngvild Thue.

- Vi satt med god avstand, og jeg tror ikke det var sammenhengende i mer enn to minutter, svarer Heiberg.

Han understreker at han ikke vet hvem av møtedeltakerne som var smittet.

- OK, da får du holde to meters avstand til alle oss her, konkluderer dommer Thue - til latter i salen.

Rettsforhandlingene fortsetter dermed - med Heiberg til stede. Forsvareren, som jobber i Advokatfirmaet Elden, tar etter hvert på seg munnbind, som den eneste blant aktørene.

Smitteverntiltakene er svært strenge i Oslo tingrett. Samtlige av aktørene sitter med stor avstand, med en pleksiglass-vegg mellom seg.

Laila Bertheussen er også til stede. Hun står et par meter til høyre for Heiberg i retten, altså atskilt fra den munnbind-bærende forsvareren med en pleksiglass-vegg.

MØTTE SMITTET: Forsvarer Bernt Heiberg (i midten) har vært på møte med en smittet. Her fra retten i dag, med aktor Frederik Ranke (t.h.) og PST-etterforsker Marius Bø Nilsen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Reagerer kraftig: - Hadde corona

Reagerer kraftig: - Hadde corona

dagbladet

Nytt tilståelsesbrev:

PST har mottatt et nytt tilståelsesbrev, opplyser aktor Marit Formo i retten.

- NRK har mottatt et brev med hovedsakelig samme innhold som brevet til advokat Elden 13. august. Det er overlevert PST, sier Formo.

John Christian Elden, som forsvarer Laila Bertheussen, har i fjor og i år mottatt en rekke brev fra én eller flere personer som hevder å stå bak trusselhandlingene mot Wara/Bertheussen-hjemmet.

- Dette brevet er poststemplet i Norge i slutten av august, sier statsadvokaten.

Brevene til Elden er gjennomgående skrevet på dårlig norsk og engelsk, og inneholder bl.a. opplysninger som bare personer med inngående kjennskap til huset kan vite om.

«Will this never end. Wara did not do it», sto det i det siste brevet til Elden.

- Ordlyden er i bunn og grunn identisk med det siste brevet til Elden, der avsenderen/avsenderne prøver å skape blest om seg selv, forklarer aktor Formo til Dagbladet i en pause.

Hun understreker imidlertid at de to brevene er sendt på vidt forskjellige tidspunkt.

- Dette siste brevet er poststemplet i Norge 31. august, mens det siste til Elden ble poststemplet i Sverige 10. august, sier statsadvokaten.

Forsvaret mener brevene peker på andre gjerningspersoner enn den tiltalte 55-åringen.

Det kommer fram at brevet - som bare er adressert til «NRK» - lå uåpnet i ei posthylle hos statskringkasteren. Direkteredaktør Espen Olsen Langfeldt sier til Journalisten at brevet ble levert til politiet ettersom det ble ansett for å være en kopi av Elden-brevet, som tidligere er lagt fram i retten, og dermed ikke «upublisert redaksjonelt materiale».

I dag er siste dag med bevisførsel i rettssaken, som er betydelig kortet ned i forhold til opprinnelig framdriftsplan. Etter dette gjenstår bare prosedyrene.

I dag legger en etterforsker fra PST fram en detaljert sammenstilling av bevis rundt bilbrannen 10. mars i fjor - hendelsen som førte til at Berthussen ble siktet fire dager seinere.

I tillegg returnerer språkprofessor Sylfest Lomheim, som skal uttale seg om språkføringen i e-poster sendt fra ukjente personer til en Dagblad-journalist. I likhet med brevene til Elden har e-postene karakter av en tilståelse og er også skrevet på dårlig norsk.

TIL NRK: Det nye brevet, som er stilet til NRK og poststemplet 31. august i år. Foto: NRK
Laila Anita Bertheussen i retten - Dymo-tilståelse sentral i rettssaken

Laila Anita Bertheussen i retten - Dymo-tilståelse sentral i rettssaken

dagbladet

Wara forklarer seg på ny:

I dag er siste ordinære dag i rettssaken mot Laila Bertheussen (55). Etter dette gjenstår bare prosedyrene, etter at hovedforhandlingen har tatt vesentlig kortere tid enn først antatt.

Blant bevisførselen for øvrig skal PST sammenstille bevisene om bilbrannen 10. mars i fjor, bl.a. ved hjelp av en video. I tillegg returnerer språkprofessor Sylfest Lomheim, og gjør et nytt forsøk på å forklare seg om ordlyden i e-poster sendt til Dagblad-journalist Steinar Suvatne.

Lomheim ble avbrutt av Bertheussens forsvarer John Christian Elden da han skulle avgi forklaring for to uker siden. Nå er han tilbake, etter å ha levert en skriftlig rapport.

COMEBACK: Tor Mikkel Wara (55) inntar vitneboksen på ny. Foto: Gorm Kallestad / NTB

- Jeg skamma meg:

Laila Berthussen starter dagen med å si noen ord. Hun vil kommentere det som ble lagt fram av påtalemyndighetene onsdag. Aktoratet la fram en rekke dommer mot Laila Bertheussen, hvor hun blant annet er tatt for stjeling.

- PST prøver seg på karakterdrap igjen og igjen. Det eneste disse dommene sier om meg, er at jeg alltid tilsto. Jeg kjenner sannheten. Jeg visste at det jeg gjorde var feil, og jeg ba om hjelp.

Bertheussen er i dag i rettssalen. Mange av dagene har hun tilbrakt på bakrommet, hvor hun har fulgt saken på videolink. Hun bærer en veske med påskriften «It is all about me». Bak henne sitter hennes samboer Tor Mikkel Wara.

Senere i dag skal vi få høre en rekke politivitner uttale seg om kontakten med Wara og Bertheussen, og trusselvurderingene som ble gjort rundt boligen til samboerparet. Noen av seansene vil foregå bak lukkede dører.

Bertheussen-saken - Bøtelagt etter at hun traff Wara

Bertheussen-saken - Bøtelagt etter at hun traff Wara

dagbladet