Bertheussen-saken

Ralf Lofstad

Tolvåring varslet om brannen:

Dagen i dag har dreid seg om brannen i papirsøppelkassa utenfor Tor Mikkel Wara og Laila Bertheussens hjem 17. januar i fjor. Det kommer fram at ei tolvårig jente ringte på og varslet at det brant.

- Hun var på vei hjem fra skolen, og anslår at dette var ca. 13.35, leser forsvarer Bernt Heiberg fra avhøret, som ble tatt opp av to politibetjenter samme dag som brannen, med moren til stede som verge.

Jenta gikk på fortauet på samme side av veien som Wara/Bertheussen-huset.

- Hun kjente at det luktet brent, og så flammer rett over søppelkassa, leser Heiberg.

Wara og Bertheussens to søppelkasser står rett ved enden av gjerdet i innkjørselen.

- Hun løp for å varsle, og de inne i huset brukte litt tid for å komme ut. Hun løp så tilbake, og så at flammene sto mye høyere, leser Heiberg.

Jenta forklarte så at det kom til en måkebil.

- Måkebilen veltet søppelkassa, og det ble skuffet snø inn i den for å slokke, leser Heiberg.

Bertheussen forklarte seg tidligere i dag selv om hendelsen. Hun fortalte at hun selv ikke åpnet da tolvåringen ringte på, men sendte yngstedatteren isteden.

- Jeg åpner aldri, jeg er ikke alltid så anstendig påkledd, svarte hun på aktor Marit Formos spørsmål.

Bertheussen forklarte videre at hun trodde jenta kanskje solgte lodd.

Lars Egil Finnvik-Skeie, overbetjent og teknisk etterforsker fra Oslo politidistrikt, forklarte at brannen var startet med åpen ild i kombinasjon med rødsprit.

Det kom fram at Bertheussen i etterkant av brannen googlet om det er mulig å «seinantenne» en slik brann ved hjelp av en slags mekanisme. Dette er tema bare ett annet sted: i en e-post til Dagbladets journalist Steinar Suvatne der avsenderen påstår å stå bak brannen.

«Søple kasse prøvd å brenne natt men self tenning difficult», står det i e-posten.

Bertheussens forsvarer John Christian Elden lurte på om rødspriten kan ha blitt helt opp i søppelkassa på forhånd. Det kunne ikke politietterforsker Finnvik-Skeie gi noe definitivt svar på.

Den tiltalte 55-åringen forklarte også at hun i tida før brannen hadde krevd at samboerens PST-vakter skulle sjekke søppelkassene hver dag - men at dette ikke alltid skjedde. Hun fortalte også at hun hadde bladd seg tilbake i videoovervåkingsfila for å kontrollere dette.

En av Waras livvakter forklarte at han ikke helt kunne huske hvorvidt han sjekket søpla denne dagen eller ei, fordi han først tre måneder etter (etter at siktelsen mot Bertheussen ble tatt ut) ble bedt om å skrive rapport om dette.

- Jeg tror ikke det var noe av interesse i bøtta, dersom jeg sjekket, sa han i vitneboksen.

Live-published photos and videos via Shootitlive

INNHOLDET: Innholdet i papirsøppelkassa. Her ble det funnet spor av rødsprit. Foto: Politiet / PST / NTB
Mystiske e-poster: - Her tilstår avsender lovbruddene i Wara-saken

Mystiske e-poster: - Her tilstår avsender lovbruddene i Wara-saken

dagbladet
Studioet fortsetter under annonsen

Forklarer Helse-skritt: - Står og kjører:

Laila Bertheussen (55) er tilbake i vitneboksen og fortsetter forklaringen om kjøreturen som munnet ut i funnet av den sju meter lange tøyremsa med flasker med bensin, 11. februar i fjor.

PST-etterforsker Snorre Mortensen har i går og i dag lagt fram ei tidslinje for kjøringen, som for en stor del basert på registreringer på Helse-appen hennes. Aktoratet mener det er hull i denne, blant annet på turen fra 7-Eleven og hjemmet - da appen har registrert bevegelse FØR Bertheussen går ut av bilen. Men 55-åringen forklarer dette:

- Det som alle har glemt, er at jeg ikke kan sitte, så veldig ofte står jeg og kjører bil, sier den tiltalte - som nekter straffskyld for å ha iscenesatt hendelsen med tøystykket selv.

Bertheussen stiller i vitneboksen med krykke. Hun har rosa briller, rosa skjorte og en rosa utgave av håndveska med «ikke tiltaltes oppgave å bevise sin uskyld»-sitatet fra PST-advokat Thomas Blom.

55-åringen forteller at dagen i dag er den første da hun kjører selv til retten. Hun har kroniske smerter som hun flere ganger har redegjort for.

- Kan du forklare dette? spør hennes forsvarer Bernt Heiberg.

- Jeg får smerter ved alle typer sitting, og er avhengig av å ha en høy bil. Derfor kjører jeg venstrefoten i golvet for å løfte meg opp - da blir det til at man tråkker litt, sier Bertheussen, og mener altså at det kan forklare Helse-appens registrering av gåbevegelse når hun ifølge seg selv satt i bilen.

Bertheussen har hele tida stått i retten - både når hun har forklart seg, og når hun har hørt på de andre involverte i saken.

Statsaadvokat Frederik Ranke går så over til å snakke om trusselbrevet som Tor Mikkel Wara fant i postkassa utenfor hjemmet 2. mars i fjor. Det håndskrevne brevet har ordlyden «JÆVELA RASISTER / VI VENTET PÅ DERE / DU OG DEN FEIGE FRP HORA TURTE IKKE KOMME / VI VENTER PÅ DERE».

Aktoratet og forsvaret har fått hver sin håndskriftekspert til å analysere brevet. Ranke sier deres ekspert (fra Kripos) konkluderer med at håndskriften med stor sannsynlighet tilhører Bertheussen. Det reagerer hun sterkt på.

- Den skriftanalysen er noe av det verste jeg har hørt i hele mitt liv, sier hun bestemt.

Forsvarets sakkyndige kommer til en annen konklusjon enn aktoratets ekspert om håndskriften.

- Vår ekspert mener konklusjonen fra Kripos er altfor bastant, og at det ikke er sannsynlighetsovervekt for at håndskriften er hennes, sier forvarer Bernt Heiberg til Dagbladet.

Under sin forklaring onsdag sa Ingvil Smines Tybring-Gjedde at «FRP HORA» trolig henviste til henne, ettersom hun også var adressat for et trusselbrev i januar/februar 2019, der avsender skriver «VI SES 2602 KL 20», antakelig en hentydning til en framtidig visning av teaterstykket «Ways of Seeing». Ingen av de «inviterte» dukket opp.

I dag har Bertheussen flere syrlige stikk til Tybring-Gjedde-paret. Smines Tybring-Gjedde har forklart at hun fattet mistanke til at Bertheussen selv sto bak truslene, og at hun varslet en departementsråd ved Statsministerens kontor kort tid før siktelsen ble tatt ut i mars i fjor. Hun sa hun følte seg dolket i ryggen av venninna.

- Jeg var ikke spesielt redd. At Tybring-Gjedde løper rundt som skremte gjess, får være deres problem, sier 55-åringen om tidsrommet da politiets bombegruppe undersøkte pulveret som lå sammen med «FRP HORA»-brevet.

Smines Tybring-Gjedde har forklart at hun ble svært redd av trusselbrevet hun mottok en knapp måned tidligere, og iverksatte en rekke sikkerhetstiltak. Hun har også uttalt at hun syntes Bertheussen syntes påfallende uberørt av de gjentakende truslene.

Statsadvokat Ranke spør Bertheussen hvem «FRP HORA» kan vise til.

– Jeg tror i hvert fall ikke det er Tybring-Gjedde, selv om hun sikkert liker oppmerksomheten, er det syrlige svaret.

Tybring-Gjedde-parets bistandsadvokat Hermann Skard ønsker ikke å kommentere Bertheussens stikk, utover:

- Jeg synes det bare er trist.

STÅR I RETTEN: Laila Bertheussen (55). Tegning: Fedor Sapegin / Dagbladet
Bertheussen-saken - De mystiske minuttene

Bertheussen-saken - De mystiske minuttene

dagbladet

Skal forklare seg om «Frp-hora»-brev:

I dag skal Laila Bertheussen (55) forklare seg om trusselbrevet samboeren Tor Mikkel Wara (55) fant i familiens postkasse 2. mars i fjor. Sammen med brevet lå et hvitt pulver.

«JÆVELA RASISTER / VI VENTET PÅ DERE / DU OG DEN FEIGE FRP HORA TURTE IKKE KOMME / VI VENTER PÅ DERE», lyder brevet - håndskrevet denne gangen.

Teksten er formodentlig en hentydning til brevene sendt til Wara og Bertheussen, og ekteparet Tybring-Gjedde en måned tidligere, der datoen for en visning av teaterstykket «Ways of Seeing» var nevnt.

På starten av dagen skal Bertheussen bli spurt ut om kjøreturen hun gjennomførte 11. februar i fjor, da et langt tøystykke med flasker med bensin ble funnet bak bilen ved returen til hjemmet.

PST-etterforsker Snorre Mortensen redegjorde i går for tidslinja for turen. Aktoratet synes flere intervaller er mistenksomme, mens forsvaret synes Bertheussen forklarte seg uttømmende om turen.

Foto: Politiet/PST/NTB
Bertheussen-saken - De mystiske minuttene

Bertheussen-saken - De mystiske minuttene

dagbladet

- Ikke noe persilleblad, som Tybring-Gjedde:

- Jeg er ikke noe persilleblad, som Tybring-Gjedde - men jeg har enorm sprøyteskrekk sier Laila Bertheussen (55) i vitneboksen.

Den tiltalte 55-åringen er tilbake i vitneboksen i Oslo tingrett, for å forklare seg om gjenstander bundet bak familiebilen 11. februar i fjor. Hun nekter for å stå bak dette.

I et opphetet vitnemål i går fortalte Ingvil Smines Tybring-Gjedde hvor redd hun ble av trusselbrevet hun og mannen Christian Tybring-Gjedde mottok 5. februar. Den daværende sikkerhetsministeren sa bl.a. at hun ble svært paranoid og i en periode gikk ned på alle fire for å sjekke at ingenting var festet under bilen.

Bertheussen er tiltalt for å ha laget brevet, men nekter skyld også for dette.

Under Smines Tybring-Gjeddes vitemål i går gikk det fram at forholdet mellom de to tidligere nære venninnene nå er svært dårlig. Eksministeren forklarte at hun etter hvert fattet mistanke til at Bertheussen selv sto bak hærverket og truslene hun nå er tiltalt for, og at hun varslet en departementsråd ved Statsministerens kontor om dette.

På spørsmål om hun - dersom Bertheussen skulle bli kjent skyldig - følte seg dolket i ryggen, var Smines Tybring-Gjeddes svar:

- I goes without saying.

Bertheussen på sin side parerte ved å utelukke at hun selv måtte ha lekket et bilde av den ramponerte familiebilen fra 6. desember 2018 - som Smines Tybring-Gjedde hevdet under sitt vitnemål.

Tybring-Gjedde-paret er fornærmede i saken. Deres bistandsadvokat Hermann Skard ønsker ikke å kommentere persilleblad-uttalelsen fra den tiltalte overfor Dagbladet.

Bertheussen forklarer seg fritt om hva hun gjorde den dagen: Hun ventet til Tor Mikkel Wara var hjemme før hun skulle gjennomføre en serie ærender, som å kaste søppel på gjenbruksstasjonen på Smestad, og kjøpe kattemat og -sand.

Dette var dagen før en større operasjon i foten, som hun har hatt store plager med, og hun ønsket å gjøre innkjøp foran flere dager med stillesitting hjemme.

- Jeg sitter der, ganske kjørt, sier hun om da hun parkerte utenfor 7-Eleven Ullern, like før hun kjørte hjem. Det er da kommentaren om Tybring-Gjedde faller.

Bertheussen stiller med krykke i vitneboksen. Hun er iført en lyserød genser, svart bukse og svart sjal. Tor Mikkel Wara er ikke til stede i retten i dag, i motsetning til i går. Også ekteparet Tybring-Gjedde glimrer med sitt fravær.

TILBAKE I VITNEBOKSEN: Laila Bertheussen (55). Tegning: Fedor Sapegin / Dagbladet
Følte seg dolket i ryggen

Følte seg dolket i ryggen

dagbladet

Fant unik «signatur»:

- Konklusjonen er at det er tilnærmet samsvarende registeravvik mellom frimerkene funnet i [Tor Mikkel Wara og Laila Bertheussens hjem] og på konvoluttene, sier Kripos-etterforsker Håkon Schjønsby i Oslo tingrett.

I en fascinerende presentasjon i beste «CSI»-stil går etterforskeren svært detaljert til verks når han skal redegjøre for en eventuell sammenheng mellom frimerkene på trusselbrevene sendt til Wara/Bertheussen og ekteparet Tybring-Gjedde i månedsskiftet januar/februar i fjor.

Under politiets ransaking av Wara/Bertheussen-boligen i mars i fjor fant de et frimerkehefte fra den populære serien «Fyrtårn». Av ti frimerker i heftet var fire fjernet - to hver med fyrtårnene Sandvigodden og Sklinna.

Begge konvoluttene med trusselbrevene hadde to frimerker - ett med hvert av de samme motivene som på merkene fjernet fra heftet.

Alle frimerker har sin egen «signatur», i form av små variasjoner i produksjonen, på samme måte som et våpenløp avsetter helt særegne merker på prosjektilene. For frimerkenes del kan dette spores på mikroskopnivå gjennom såkalt registeravvik og hvordan merkene er kuttet.

I moderne såkalt offset-trykk frambringes de ferdige fargene ved at komponentfargene (gul, cyan, magenta etc.) trykkes med hver sin trykkplate etter hverandre. Trykkene skal ideelt treffe nøyaktig samme sted på papiret, men er som regel forskjøvet noe - registeravvik, som vil være det samme for alle merkene i ett og samme hefte.

- Vi ser at gul er forflyttet, 0,10 mm til venstre sammenliknet med magenta. Cyan er forflyttet 0,10 mm ned, sier Kripos-etterforskeren om de gjenværende merkene i heftet fra huset.

Dette avviket finner Schjønsby igjen på frimerkene på begge trusselbrevene. Mikroskopbilder fra et referanseparti (frimerker kjøpt av ham selv på et postkontor i Oslo) ser markant annerledes ut.

- Dette frimerket her kan umulig komme fra [Wara/Bertheussen-huset], fordi registeravviket er ulikt både for gul og magenta, sier politimannen.

Han beskriver en svært møysommelig oppsporingsprosess, der bl.a. trykkeriet i Nederland er kontaktet. Svaret fra dem var at mellom 5 og 10 prosent av frimerkene har dette avviket.

I tillegg til registeravviket er måten frimerkene er kuttet på en typisk «signatur». Schjønsby sammenlikner et mikroskopbilde fra heftet fra huset med et fra referanseheftet.

- Det dreier seg om hvordan motivet begynner på papiret på frimerkene. På merkene funnet i [Wara og Bertheussens hjem] begynner motivet på tilnærmet samme sted, sier Schjønsby og viser at på merkene fra referanseheftet begynner motivet merkbart mer til venstre, i forhold til merkets fjerde øvre tagg.

Kripos har undersøkt 275 «Fyrtårn»-hefter, og kommer altså til konklusjonen om samsvaret.

Det går for øvrig fram av presentasjonen at 1 404 000 slike hefter er produsert, 533 000 er solgt.

Laila Bertheussen er tiltalt for selv å ha laget trusselbrevene, noe hun nekter for.

Schjønsby har tidligere i dag redegjort for at en HP Envy 5020-printer kan være brukt i produksjonen av brevene. PST mener Bertheussen kjøpte en slik printer rett før brevene ble sendt.

Etterforskeren viste at bokstavene på mikronivå har såkalte avsetninger med samme størrelse, form og særpreg som avsetninger på prøveutskrifter Kripos har foretatt med samme type printer.

FIRE MANGLER: Fire frimerker fra heftet fra Wara/Bertheussen-hjemmet mangler. De samsvarer motiv- og produksjonsmessig med frimerkene på trusselbrevene. Foto: Politiet/PST/NTB

Skal forklare seg om flasker:

I dag skal Laila Bertheussen forklare seg om tøyremsa med flasker som var bundet bak Wara/Bertheussen-familiens bil 11. februar i fjor.

Det var politipatruljen som holdt vakt ved familiens hus som oppdaget tøyremsa med flaskene, som viste seg å inneholde små mengder bensin. Dette skjedde kort tid etter det siste trusselbrevet var forsøkt sendt til boligen.

Bertheussen satt bak rattet på Ford S-Maxen da tøyremsa og flaskene ble oppdaget. Aktoratet mener den tiltalte 55-åringen selv festet gjenstandene til bilen, noe hun nekter for.

I tillegg til Bertheussen skal en teknisk etterforsker fra Oslo-politiet forklare seg om funnet. Dagen starter imidlertid med en Kripos-etterforsker som forklarer seg om beslag gjort i familiehjemmet.

FLASKER MED BENSIN: Tøyremsa med flaskene funnet 11. februar i fjor. Foto: Bjørn Carlsen / Dagbladet
Bombegruppa til Waras bolig etter dette funnet

Bombegruppa til Waras bolig etter dette funnet

dagbladet

Krever svar fra Solberg om Bertheussen-varsling:

Statsminister Erna Solberg (H) kan ha fått bekymringsmelding om Laila Bertheussen før hun kritiserte teaterstykket «Ways of Seeing». Arbeiderpartiet krever svar.

- Dette er alvorlig. Om dette er sant, har enten Erna Solberg lagt skylden på teateret mot bedre vitende, eller så har noen ikke gjort jobben sin med å informere. Hvis Erna Solberg har visst om bekymringsmeldingen, er det en skandale, sier kulturpolitisk talsperson Anette Trettebergstuen i Arbeiderpartiet til TV 2.

Hun sikter til vitneprovet daværende beredskapsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde (Frp) ga i Oslo tingrett onsdag. Den tidligere statsråden syntes etter hvert venninnen Laila Bertheussen reagerte mistenkelig rolig og avdempet på de angivelige truslene og skadeverket på bilen og boligen hun delte med samboeren, daværende justisminister Tor Mikkel Wara (Frp).

Mistanken ble formidlet til departementsråden, som skulle ta den videre til statsministeren noen dager før Bertheussen ble siktet og pågrepet, hevdet Tybring-Gjedde. Men det gikk bare ett døgn fra Solbergs kritikk til PST gikk til pågripelse. Statsministeren gjorde da et poeng ut av at «Ways of Seeing» også rammet «familie og de rundt oss», og at trusler oppleves «vanskeligere når det rammer eiendeler og annet. Det tenker jeg faktisk at de som står bak stykket bør tenke over».

- Statsministerens kontor ble varslet på telefon om at Bertheussen var siktet av PST cirka to timer før PST offentliggjorde dette. Dette var første gang Statsministerens kontor ble varslet om at Bertheussen kunne ha hatt en rolle i saken. For øvrig har vi ingen ytterligere kommentarer til den pågående rettsaken, sier statssekretær Rune Alstadsæter (H) til Dagbladet.

(NTB/Dagbladet)

Angrep pressen:

Etter sin kones svært offensive forklaring inntar Frp-politiker Christian Tybring-Gjedde vitneboksen. Han starter med en monolog som for en stor del er et angrep på pressen.

- Pressen har ingen interesse av å verne meg som offer. Jeg vil derfor heller ikke i dag konkretisere noe av det jeg har blitt utsatt for, sier Tybring-Gjedde, og fortsetter, i høyt tempo:

- Kan politiske redaktører, journalister og andre som er i salen i dag, forsikre meg om at dere ikke har skrevet meldinger som kan oppleves ubehagelig at publiseres? Ingen vil hevde at det er et profesjonelt nettverk, sier han og sikter til at Messenger-gruppa Hækaveh, som Ingvil Smines Tybring-Gjedde, var medlem av sammen med tiltalte Laila Bertheussen, er framstilt som et hemmelig maktnettverk.

Frp-politikeren kaller pressen og dens kommentatorer «et jammer i et ekko-kammer», og går til angrep mot ulike kommentarer skrevet i pressen om saken, inkludert Dagbladets Martine Aurdal, men også BTs Eirin Eikefjord og Dagsavisen Lars West Johnsen.

Han mener kommentatorene har utvist «åpenbar forakt» for medlemmene i Messenger-gruppa, og at de har skrevet «spydige, nedverdigende og sårende kommentarer»

Han mener hans kones samtaler er «helt irrelevante» for saken, og påpeker at de er fornærmede og ikke siktede i saken.

- Jeg ønsker ikke å være en del av denne saken, og ønsker et mindre mediepress på meg og andre politikere. Jeg har ikke gjort noe galt, sier Christian Tybring-Gjedde.

Statsadvokat Frederik Ranke har ingen spørsmål knyttet til Tybring-Gjeddes frie forklaring, men spør heller om de konkrete hendelsene i saken, først og fremst trusselbrevet som ble sendt til ekteparet.

I RETTEN: Christian Tybring-Gjedde og bistandsadvokat Hermann Skard under rettssaken mot Laila Anita Bertheussen i sal 250 i Oslo tingrett. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Følte seg dolket i ryggen

Følte seg dolket i ryggen

dagbladet

- Trakassering!:

Etter dagens første pause i rettssaken mot Laila Bertheussen ber Hermann Skard, bistandsadvokat for ekteparet Ingvil Smines Tybring-Gjedde og Christian Tybring-Gjedde, om ordet. Han har et kraftig utfall mot forsvarerne til Bertheussen, John Christian Elden og Bernt Heiberg.

Årsaken er at de sistnevnte på kort varsel har lagt inn nytt materiale i saksdokumentene som direkte berører Smines Tybring-Gjedde.

- Klokka 08.45, like før retten ble satt, la forsvaret inn 168 sider med meldinger. Dette er trakassering, og jeg har bedt retten om å utelate dette, sier Skard bestemt.

Elden svarer:

- Det var litt av en tirade. Poenget er Messenger-samtalene mellom Ingvil Smines Tybring-Gjedde og Laila Bertheussen, stort sett i sin helhet. Vi vil se at det er opphold i meldingene, det gjelder blant annet de dagene tiltalen gjelder - 5., 6., 7. og 8.

Elden sikter her til februar i fjor, da Tybring-Gjedde-ekteparet mottok et trusselbrev, som Bertheussen er tiltalt for å ha laget og sendt. Hun nekter straffskyld for dette.

De to kvinnene hadde i perioden tiltalen gjelder, et nært forhold og var svært aktive med å sende meldinger til hverandre. Forsvaret mener samtaleloggene har relevans i bevisførselen.

Retten kommer til at samtaleloggene ikke legges fram nå. Skard roer seg noe, og ber om at bare meldinger med relevans for bevisførselen blir lagt inn, før han setter seg.

Elden spør ut Smines Tybring-Gjedde - som er svært opptatt av å få fram hva Messenger-gruppa Hækaveh - der hun, Bertheussen, Rita Karlsen i Human Rights Service og prominente medlemmer av Frp's mest innvandringskritiske fløy var medlemmer - var for noe.

- Den var opprettet for at jenter skulle kunne snakke sammen, sier hun.

Aktoratet har tidligere lagt fram samtalelogger fra gruppa, der Bertheussen av Smines Tybring-Gjedde blir anbefalt å få hjelp til å skrive en kronikk av Karlsen. Kronikken ble publisert i VG.

Smines Tybring-Gjedde - som var statssekretær på tidspunktet for de aktuelle chattene - er svært oppbrakt over at enkelte har sett likheter mellom det «rasistiske nettverket» som beskrives i «Ways of Seeing», og Hækaveh.

- Det er en forferdelig beskrivelse når man står oppi det og har det forferdelig vondt, sier hun i dramatisk stemmeleie.

- Det er ikke nødvendig å være redd eller aggressiv, bemerker Elden.

Smines Tybring-Gjedde framholder at Messenger-gruppa for en stor del var et forum for trivielle samtaler. I samtalene som er lagt fram i retten, bruker særlig hun svært mange emojier.

- Den var ei halvveis fjasegruppe, med kakeoppskrifter, kattebilder og hundebilder. Det må være lov å ha mange utropstegn og mange emojier, sier eksministeren.

Etter en liten pause gjør Laila Bertheussen - som i dag sitter på et bakrom og følger forhandlingene - en kort gjesteopptreden i rettssalen. Hun ønsker å presisere at hun selv ikke kan ha lekket et bilde av den nedtaggede familiebilen til pressen 6. desember 2018, samme dag som hærverket.

- Jeg har sjekket alt av logger. Min første kontakt med Rita Karlsen var 18. desember. Jeg har ikke sendt noe til Rita Karlsen før den 18. Det er bare én måte bildet kunne kommet ut på. Og det er ikke fra meg, sier Bertheussen.

Bildet dukket først opp på Karlsens nettsted Rights.no - hjemmesida til Human Rights Service. Seinere på dagen brakte NRK nyheten om anslaget mot Tor Mikkel Wara og samboerens hjem.

- Så ifølge din oppfatning er det Tybring-Gjedde som har sendt bildet videre? spør fagdommer Yngvild Thue.

- Jeg kan ikke skjønne noe annet, svarer den tiltalte 55-åringen.

FORNÆRMEDE: Ingvil Smines Tybring-Gjedde og Christian Tybring-Gjedde er fornærmede i Bertheussen-saken. Her med sin bistandsadvokat Hermann Skard (t.v.). Foto: Terje Bendiksby / NTB
Mektige venner og hemmelige rådgivere

Mektige venner og hemmelige rådgivere

dagbladet

- Utrolig ubehagelig og vanvittig flaut.:

Ingvil Smines Tybring-Gjedde går knallhardt ut i vitneboksen i rettssaken mot Laila Bertheussen.

- Jeg ønsker å peke på hva saken startet med i utgangspunktet. Det var reaksjoner på at navngitte personer ble konstruert inn i et rasistisk nettverk fra teateret «Ways of Seeing», hvor det også ble gjort snikfilming av våre boliger.

- Det opplevdes som invasjon av mitt privatliv. Og merk: MITT PRIVAT LIV, nærmest tordner 55-åringen.

Ekssikkerhetsministeren og ektemannen Christian Tybring-Gjedde ankom retten i 08.20-tida. De er fornærmede i saken, etter at de mottok et trusselbrev 5. februar i fjor.

Smines Tybring-Gjedde er fra starten imidlertid mest opptatt av at hun ifølge seg selv ble krenket av «Ways of Seeing», hvor huset hennes vises på video - i likhet med Wara og Bertheussens.

Hun er også tidlig ute etter å ta luven av Messenger-gruppa Hækaveh, hvor hun deltok sammen med Bertheussen, Rita Karlsen i Human Rights Service og flere medlemmer av den mest innvandringskritiske fløyen i Frp.

- Den var ment som en ventil av privat karakter, som ikke var ment for offentligheten, sier eksministeren.

- Det handlet ikke om hvilken makt vi hadde, vi var der som privatpersoner.
Min tilstedeværelse i den gruppa hadde ikke noe med min politiske profesjon å gjøre, verken som statssekretær eller statsråd, sier hun videre.

På rettens første dag la aktoratet fram samtalelogger der det kommer fram at Bertheussen rådførte seg med Smines Tybring-Gjedde om lekkasje til pressen fra det første angrepet mot Wara og Bertheussens hus 6. desember 2018.

- Det har oppstått spekulasjoner i mediene om lekkasjer og «bevisste strategimøter». Jeg avviser det på det sterkeste. Men jeg har også forståelse for at gruppa tillates vekt i retten. Det ene er fordi tiltalte i en periode var medlem. Det andre er at PST har hentet inn beviser fra gruppa, selv om det er utrolig ubehagelig og vanvittig flaut, sier Smines Tybring-Gjedde.

55-åringen - som virker usedvanlig godt forberedt til sin frie forklaring - sier man må akseptere at PST har tilgang til visse data, for å stoppe alvorlige straffbare handlinger.

- Det jeg ikke kan akseptere, er at materialet underveis i en rettssak havner i mediene. Partene har nøye vurdert hva som er nødvendig å dokumentere i retten, sier hun, og sikter til Filter Nyheters publisering av samtalelogger fra Hækaveh.

- Lekkasjen er en invasjon av private personers privatliv, og kan svekke tilliten til PST. Jeg mener PST er tjent med å finne ut hvordan materialet fant veien til pressen.

Hun legger til:

- 6. desember var det første anslaget hos Bertheussen og Wara. Jeg tenkte at det var forferdelig ille, men tenkte også på hva vi nå kunne bli utsatt for. Framleggelsen [av Messenger-tråden] gjorde at jeg ble beskyldt for å ha lekket informasjon fra regjeringen til media. Det er feil. Hun [Bertheussen] hadde selv allerede sendt den til media. Jeg tenkte da: «Kan det være at hun spiller på flere hester?»

OFFENSIV: Ingvil Smines Tybring-Gjedde står i vitneboksen. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Jazzet med jentene - som varslet om mistanke

Jazzet med jentene - som varslet om mistanke

dagbladet

Ekteparet Tybring-Gjedde vitner:

I rettssaken mot Laila Bertheussen er halve dagen satt av til vitneforklaringene fra ekteparet Ingvil Smines Tybring-Gjedde og Christian Tybring-Gjedde.

De to profilerte Frp-politikerne er begge fornærmede i saken, ettersom de i februar i fjor - mens Smines Tybring-Gjedde var sikkerhetsminister - mottok et trusselbrev hvor teksten hadde hentydninger til teaterstykket «Ways of Seeing», og som seinere viste seg å ha urin på seg.

PST mener Bertheussen - som sammen med samboeren og daværende justisminister Tor Mikkel Wara var adressat for et nesten identisk brev i samme tidsrom - laget begge brevene, noe hun nekter for å ha gjort.

De to kvinnene var nære venninner, og Smines Tybring-Gjedde har bare bedt om et symbolsk oppreisningsbeløp på 5000 kroner. Ektemannen har ikke fremmet noe krav.

Mesteparten av utspørringen vil ventelig dreie seg om brevene, men Smines Tybring-Gjedde vil trolig også bli spurt om sin rolle i Messenger-gruppa Hækaveh - hvor hun deltok sammen med blant andre Bertheussen, Rita Karlsen fra Human Rights Service samt flere profilerte kvinner fra Frp's mest innvandringskritiske fløy.

Christian Tybring-Gjedde gikk etter de første truslene mot Wara og Bertheussen hardt ut mot kunstnerne bak «Ways of Seeing». Dette vil også trolig bli nevnt i rettssal 250 i dag.

Resten av dagen er satt av til etterforskere fra PST og Oslo politidistrikt, som skal redegjøre for undersøkelser rundt printeren aktoratet mener Bertheussen brukte til å lage de nevnte trusselbrevene med, for så å kvitte seg med den.

SKAL VITNE: Ingvil Smines Tybring-Gjedde og Christian Tybring-Gjedde ankom rettssalen i 08-tida. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
Lailas gåtefulle nettverk

Lailas gåtefulle nettverk

dagbladet