Annonse

Bertheussen-saken

Ny veske: «It´s all about me!»

Laila Bertheussen (55) er tilbake i vitneboksen torsdag, og har med seg en ny veske for anledningen. Denne har påskriften «It´s all about me». Under står det «David & Goliath».

Tiltaltes vesker har tidligere fått stor oppmerksomhet. Den første dagen av rettssaken hadde hun med seg en veske med et utdrag fra en e-post fra politiadvokat Thomas Blom. Budskapet var at bevisbyrden ligger på aktoratet, og at det ikke er tiltaltes oppgave selv å bevise sin uskyld.

Flere ganger har hun også hatt med seg en veske med påskriften «Feminist, ja visst!»

Bertheussen skal forklare seg om den siste hendelsen i tiltalen, nemlig det som skjedde utenfor Wara og Bertheussens bolig 10. mars 2019. Da begynte det å brenne i samboerparets bil utenfor boligen. Dette var hendelsen som gjorde at PST rettet mistanke mot tiltalte.

Bertheussen har tidligere nektet straffskyld på alle punkter.

Annonse

Tybring-Gjedde om dommen: - Fornøyd

- Nå er ikke dommen rettskraftig ennå, men dette viser jo at det å angripe eller true dem som er satt til å lede landet, det tar samfunnet på største alvor. Her var det en domsavsigelse fra et enstemmig dommerpanel, som gir meg oppreisning, og gir en streng straff.

Det sier Ingvil Smines Tybring-Gjedde til Dagbladet etter domsavsigelsen mot Laila Bertheussen.

- Så langt er jeg veldig fornøyd med det jeg har hørt og erfart i dag.

Anker på stedet

- Det er sjokkerende, det her. Jeg anker på stedet, sier Laila Bertheussen.

Oslo tingrett er nettopp ferdig med å avsi den omfattende dommen på ett år og åtte måneders fengsel mot 55-åringen, som hittil har forholdt seg rolig, stående svartkledd og med et stort svart munnbind.

Bertheussen er dømt til ett år og åtte måneders fengsel for angrep på demokratiet, trusler og brannstiftelse - men frikjent for å iscenesette en forbrytelse.

Les hele saken

Laila Bertheussen dømt til ett år og åtte måneder

Annonse

- Erna burde lagt seg flat

Laila Bertheussen ble fredag formiddag dømt til ett år og åtte måneder fengsel for angrep på demokratiet, brannstiftelse og trusler.

Dommen i Oslo Tingrett er enstemmig. Vil det komme et politisk oppgjør etter rettsoppgjøret, spør vi i dagens «Rett På?»

- Erna Solberg har ikke kommet med noen unnskyldning, og det var jo bare dagen før Bertheussen ble pågrepet at hun gikk ut og sa «Black Box» gjorde det vanskeligere å være politiker, sier Martine Aurdal.

Hun mener Solberg for lengst burde lagt seg flat.

Hør hele podkasten her.

Elden om dommen: - Skuffende

Laila Bertheussen (55) er i Oslo tingrett dømt til fengsel i ett år og åtte måneder, kunngjorde dommer Yngvild Thue fredag 12.00.

- Det vi legger merke til, er at vi har fått medhold i at det ikke finnes noe avgjørende fellende bevis i denne saken, og at de bygger på en såkalt samlet bevisvurdering, sier Bertheussens forsvarer John Christian Elden til Dagbladets reporter i retten.

Han sier Bertheussen er skuffet.

- Hun synes det er skuffende at retten har dømt henne uten at det er bevis som er rettet mot henne. Men vi hører nå dommen under opplesning, og så får vi se hva som blir totalkonklusjonen og rettens begrunnelse når vi er ferdig.

Elden mener Bertheussen ikke kan ha stått bak handlingene hun er dømt for, ut ifra datoene retten legger til grunn.

- Det blir spennende å høre resten av opplesingen av dommen. Hvem hun eventuelt skal ha samarbeidet med, og hvordan retten vurderer dette.

Annonse

Black Box-kunstner om dommen: - Glad og letta

Laila Bertheussen (55) er i Oslo tingrett dømt til fengsel i ett år og åtte måneder, kunngjorde dommer Yngvild Thue fredag 12.00.

Bertheussen er dømt for angrep på demokratiet, brannstiftelse og trusler. Dommen er enstemming.

Hun frifinnes imidlertid for tiltalepunktet knyttet til straffelovens paragraf 225, som gjør det straffbart å «foreta noe for å vekke mistanke om at en straffbar handling er begått, uten at den er det».

Selv om retten frifinner henne for «oppdiktet kriminell handling», er de ikke i tvil om at Bertheussen var svært opptatt av å knytte Black Box teater til trusselhandlingene.

Teaterkunstner Pia Maria Roll Jessen var en av kunstnerne bak stykket Ways of Seeing, som ble satt opp på Black Box teater. Hun kommenterer dommen slik:

- Vi er bare helt ekstremt glad og letta og takknemlige. Det betyr at politi og påtalemyndighet ikke har trodd på konspirasjonsteorien som ble laget av Bertheussen sammen med deler av Frp og Human Rights Service for å stilne kritiske stemmer - i dette tilfellet oss, sier hun til Dagbladet.

Under rettssaken kom det fram at Bertheussen i en periode deltok i en gruppechat sammen med fornærmet Ingvild Smines Tybring-Gjedde, tidligere statsråd for samfunnssikkerhet i Justis- og beredskapsdepartementet for Frp, og en skribent for nettstedet Human Rights Service.

Teaterkunstnerne Pia Maria Roll, Sara Baban og Hanan Benammar ble i mars 2019 siktet for å ha krenket privatlivets fred etter en anmeldelse fra Bertheussen. Saken ble til slutt henlagt.

- Vi håper at dette nå kan skape en større bevisthet om hvor
ekstremt destruktivt for demokratiet det er hvis folk med makt kan bruke konspirasjonsteorier for å knuse motstand. Det er det som er trusselen
mot demokratiet, sier Roll Jessen.

I desember 2018, før hendelsene Bertheussen er dømt for, gikk daværende justisminister Tor Mikkel Wara hardt ut mot teatret i en kronikk i Aftenposten. Blant annet omtalte han Black Box teater som "moralsk konkurs".

- Det er Smines og Wara som blir framstilt som ofre i denne saken. Så dette er folk som virkelig kan PR. Det er helt åpenbart at motivet var å ramme oss.