Doping-razzia i VM

Marthe Ihle

Syklist skal ha innrømmet bloddoping:

Den omfattende dopingetterforskningen i Østerrike har gjort at to av deres fremste langrennsløpere er tatt for bloddoping - Max Hauke ble pågrepet midt i en blodoverføring.

Nå har politiet jobbet videre med det som skal være en stor dopingring med legen Mark Schmidt i sentrum. Nå har en østerriker, syklist som sådan, innrømmet bloddoping. Det bekrefter statsadvokaten i Innsbruck.

Flere østerrikske medier skriver søndag at det dreier seg om syklisten Stefan Denifl, som blant annet har en etappeseier i Vuelta a Espana på merittlista.

Denifl skal nylig ha blitt pågrepet og så løslatt etter å ha lagt alle kortene på bordet.

Det er det østerriske mediehuset ORF som melder om Denifls doping i dag. Du kan lese deres sak her: https://tirol.orf.at/news/stories/2967760/

Foto: AFP PHOTO / JOSE JORDAN
Studioet fortsetter under annonsen
Marthe Ihle

Skandalelegen til avhør:

Tyske Thueringer Allgemeine skriver at Mark Schmidt, legen som skal være nøkkelpersonen i den angivelige dopingringen de fem langrennsløperne hører til, kommer til å samarbeide med politiet i avhør. Det bekrefter hans advokat.

Avisa skriver at det vi har fått vite til nå, trolig bare er toppen av isberget. Tyske og østerrikske aviser skriver at alt fra 60 til 100 utøvere skal være tilknyttet denne dopingringen, og det er ventet at flere navn kommer ut.

Politiet skal ha beslaglagt godt og vel 40 blodposer fra legens kontor.

Østerriksk sykkelprofil innrømmet doping etter arrestasjon

Østerriksk sykkelprofil innrømmet doping etter arrestasjon

dagbladet
Marthe Ihle

Drar Tyskland inn i dopingskandalen:

Østerrikes skipresident Peter Schröcksnadel trekker Tyskland inn i dopingskandalen som har rystet ski-VM de siste dagene.

Onsdag slo dopingskandalen ned som en bombe i VM i Seefeld. Politiet gjorde razzia, og totalt fem utøvere ble arrestert og har senere innrømmet dopingbruk. Det var to østerrikere, en kasakhstaner og to estlendere. Men skandalen er større enn som så, mener Østerrikes skipresident Peter Schröcksnadel.

- En etterforsker har fortalt meg at tyske utøvere også er involvert, og at denne saken er internasjonal. Det avgjørende er at jukserne måtte få hjelp fra utlandet for å jukse, sier han til tyske Bild.

Schröcksnadel har fordømt dopingbruken til sine utøvere, Max Hauke og Dominik Baldauf, men insisterer på at det østerrikske skiforbundet ikke har vært involvert. Han peker på at sentrum for dopingnettverket som er blitt avslørt, ligger i Tyskland.

Den tyske legen Mark Schmidt pekes på som hovedmannen bak dopingnettverket. Han risikerer ti års fengsel dersom han blir kjent skyldig.

Fra tysk hold er de tydelige på at de ikke har vært involvert.

- Ingen tyskere var mål for razziaen, og foreløpig er ingen tyskere involvert i dette, sier Alfons Hörmann, president i Tysklands olympiske komité.

Lars Mortsiefer, tjenestemann i Tyskland antidopingbyrå, har også påpekt at ingenting tilsier at tyske utøvere er involvert.

(NTB)

Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix
Marthe Ihle

Dopinglegen skal ha fått tre millioner:

Den tyske legen som er nøkkelmann i dopingsaken i ski-VM, tjente cirka 3 millioner kroner året på sin ulovlige butikk. Mark Schmidt risikerer ti års fengsel.

Fem VM-utøvere har innrømmet juksingen. Ifølge den tyske avisen Bild skal Schmidt ha fått betalt cirka 48.000 kroner i året av alle sine 60 kunder. Bild Zeitung mener å vite at det skal være over 100 utøvere som har vært på lista. Det skal være utøvere som driver med både svømming, sykling, friidrett, håndball og fotball.

Det betyr et samlet beløp på snaut 3 millioner kroner. Klientene skal ha fått behandling i flere etapper hvert år som del av avtalen.

Det dreier seg om det som kan kalles gammeldags bloddoping. Det vil si at utøverne tappes for cirka én liter blod. Så fryses dette ned og oppbevares ved omkring 80 kuldegrader.

Når idrettsfolkene ønsker det, tines blodet og varmes opp til cirka 37 varmegrader og tilføres utøverne. Slik økes antall røde blodceller og gir et høyere oksygenopptak under konkurranser.

Det er uklart hvor mye bedre idrettsfolkene presterer etter bloddoping, men et sted mellom fem og ti prosent nevnes av dopingeksperter.

Schmidt skal ha oppbevart opp mot 50 blodposer i flere spesialfrysere i en egen garasje i nærheten av sitt hjem i Erfurt. Han risikerer opp til ti års fengsel dersom påtalemyndigheten når fram i rettsprosessen.

- Han vil bli varetektsfengslet, og han plasseres i München-Stadelheim-fengselet. Han samarbeider fullt ut med etterforskerne. Det står etter forholdene bra til med ham, sa Schmidts advokat Andreas Kreysa for et par dager siden.

Det er ventet at det kommer et skred av nye avsløringer i saken i tiden som kommer.

Schmidts praksis i Erfurt var inntil torsdag offisielt medisinsk senter for idrett i Thüringen-området. Lisensen ble inndratt etter onsdagens aksjoner.

(NTB)

Foto: WichmannTV/dpa-Zentralbild/dpa
Yngve Gjerde

Doperne er sporløst forsvunnet:

SEEFELD/OSLO (Dagbladet): Det østerrikske skiforbundet forteller Dagbladet at de ikke har noen planer om å avholde en pressekonferanse med Max Hauke og Dominik Baldauf etter deres fengsling og seinere løslatelse.

Faktisk vet de ikke hvor de to oppholder seg for øyeblikket.

- Nei, nei vi har ingen planer om det. Vi vet ikke hvor de er hen en gang for øyeblikket. Jeg vil tro at de har gått i skjul etter løslatelsen sin. Vi sitter ikke med noe mer informasjon, sier Sophie Schimpl, presseansvarlig for langrenn i det østerrikske skiforbundet.

- For øyeblikket har vi ingen kontakt med dem, fortsetter Schimpl.

Marthe Ihle

Trond Nystad ferdig i Østerrikes skiforbund:

Det var VG som først meldte at Trond Nystad sier opp sin stilling som landslagstrener for østerrikerne.

Nystad bekrefter også dette overfor Dagbladet.

Oppsigelsen er levert som en konsekvens av at han føler seg sviktet av Max Hauke og Dominik Baldauf, som innrømmet bloddoping torsdag.

Les mer her:

Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
Nystad sier opp jobben: - Et enkelt valg

Nystad sier opp jobben: - Et enkelt valg

dagbladet
Marthe Ihle

Vant for første gang rett før VM:

Max Hauke, som ble pågrepet av politiet mens han fikk ulovlig blodoverføring i VM-byen Seefeld, vant sin første internasjonale seier 10. februar.

Det skriver nettstedet Idrettspolitikk.no , som noterer at fire av de fem langrennsløperne som ble tatt for bloddoping i Seefeld var med i FIS-rennet i Planica.

Hauke vant rennet i 20 km fri teknikk fellesstart, mens Aleksej Poltoranin ble nummer seks og Karel Tammjärv nummer 12. Andreas Veerpalu endte på 47.-plass.

Dagen før vant Poltoranin 15 km klassisk foran Tammjärv.

Den østerrikske løperen Johannes Dürr, som ble avslørt for EPO under OL i Sotsji, endte på 54.-plass i fellesstarten. Han greide ikke å kvalifisere seg til VM, men hans uttalelser i et tysk dokumentarprogram i januar kan ha bidratt til etterforskningen som resulterte i razziaen i Seefeld.

Før seieren i Planica hadde Hauke vært på pallen bare i nasjonale renn i Østerrike. I VM gikk han sammen med Dominik Baldauf inn til 6.-plass i lagsprinten. Baldauf ble også pågrepet og har i likhet med de fire andre innrømmet bloddoping.

(NTB)

Foto: NTB Scanpix
Marthe Ihle

Lekket sjokkfilmen - fikk sparken:

Det var noen rystende videobilder som gikk verden rundt torsdag kveld. En politibetjent filmet nemlig da politiet tok Max Hauke på fersk gjerning med en nål i armen.

Denne politibetjenten er nå sparket. Det melder Krone Zeitung.

Politiet skal nå sette seg ned å skrive en rapport om hendelsen, men den aktuelle politimannen er ferdig i jobben umiddelbart.

Fersket i sjokkvideo. Dette sa han rett før VM

Fersket i sjokkvideo. Dette sa han rett før VM

dagbladet
Marthe Ihle

Iversen: - Skrekk og gru:

SEEFELD/OSLO (Dagbladet): Det er ingen tvil om at dopingskandalen preger VM-deltakerne i Seefeld.

- Skrekk og gru. Jeg prøver å ikke la det gå inn på meg i denne situasjonen vi er i nå, jeg kan ikke bruke frustrasjon på det midt i et mesterskap. Men uten å ta i for hardt er det tragisk trist. Du kan finne de verste ordene du har. Dette preger oss alle, sier Ole Morten Iversen til Dagbladet fredag formiddag.

Iversen, som kjenner Andreas Veerpalu, som har innrømmet bloddoping, innrømemr at saken går inn på ham. Men han sier at han prøver å ikke ha så mye fokus på det, da det tross alt er et VM som skal avsluttes de neste dagene.

- Det går en støkk i en. Dette må jeg ikke la gå inn på meg, jeg må gjøre den jobben jeg skal. Jeg må la følelsene og aggressjonen komme seinere.

- For du kjenner at det ligger der?

- Ja, absolutt.

Iversen har tidligere omtalt Veerpalu som en snill og god gutt.

- Dette har nok med hva slags miljø og omgivelser du befinner deg i. Hvis han kommer inn i dette miljøet og blir påvirket av feil kreftene, en ung, sårbar, ambisiøs gutt kan bli med på ting han kanskje ikke er tøff nok til å si nei til, sier Iversen.

Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
Marthe Ihle

FIS vil suspendere:

SEEFELD (Dagbladet): Max Hauke, Dominik Baldauf og Aleksej Poltoranin ble alle sluppet fri av det østerrikske politiet i går etter å ha innrømmet bloddoping.

Siden saken er en kriminalsak i Østerrike, og det er politiet som sitter på bevisene, har det blitt spekulert i om de tre utøverne teoretisk ville kunne stille til start på den gjenstående femmila i VM.

Til Dagbladet avkrefter FIS' antiodoping-koordinator Sarah Fussek at det er tilfelle. Hun forteller at FIS vil gi utøverne en såkalt "provisional suspension" som utestenger utøverne på ubestemt tid. Dette er den samme typen utestengelse som Alexander Legkov, Jevgenij Belov og flere andre russere fikk før OL i Pyeongchang forrige sesong.

- Det vil definitivt ikke være mulighet for dem til å konkurrere igjen i dette VM, sier Fussek til Dagbladet.

Hun forteller Dagbladet at FIS har en god dialog og samarbeid med det østerrikske politiet.

Sjokkvideo: Her blir Hauke tatt på fersken

Sjokkvideo: Her blir Hauke tatt på fersken

dagbladet
Marthe Ihle

Annonsørinnhold