Ekstremværet «Elsa»

Frode Andresen

Problemer med telenettet i Innlandet:

Søndag ettermiddag melder Innlandet politidistrikt at det er problemer med telenettet i Vestre Sildre og Vang kommune. Problemene kan skape problemer for befolkningens mulighet til å kommunisere med nødetatene.

- Hvis det ikke oppnås kontakt via telefon med nødetatene, så har Røde Kors opprettet base på Vangsheimen sykehjem, skriver politiet og opplyser har publikum kan henvende seg der.

I tillegg patruljerer politiet langs E16.

Poliitdistriktet presiserer at nødnettet fungerer som normalt, og at det har fungert hele tiden.

Også fylkesmannen i Vestland melder om trøbbel med mobildekningen i området fra Filefjell til Fagernes, ifølge Sogn Avis. I en pressemelding opplyses det at Nasjonal kommunikasjonsmyndighet slår fast at området er helt uten dekning.

Studioet fortsetter under annonsen

Kan bli rekord:

Vannstanden i Stavanger og Bergen er ventet å nå toppen rundt midnatt. Foreløpig ligger vannstanden begge steder noe under prognosene.

I Stavanger er vannet ventet å stå høyest mellom klokka 23 og midnatt, med 191 centimeter over sjøkartnull, ifølge prognosene. Høyeste målte vannstand i Stavanger er 182 centimeter i 1994.

Ved 21.40-tiden sto imidlertid vannet rundt 10 centimeter under prognosene.

I Bergen kan det også bli rekordhøy vannstand rundt midnatt, med 246 centimeter over sjøkartnull. Den stående rekorden er på 240 centimeter. Men også i Bergen sto vannet ved 21.40-tiden rundt 20 centimeter lavere enn prognosene.

(NTB)

Under prognosene:

Bergens Tidende melder at vannstanden på Bryggen i Bergen klokka 21.40 ble målt til 176 centimeter over normal vannstand.

Det er 19 centimeter under den opprinnelige prognosen.

Høy vannstand i Bjørvika:

Flytebroa fra Bjørvika til Sørenga i Oslo var stengt mandag kveld på grunn av den høye vannstanden, som følge av ekstremværet Elsa.

Flotoppen i Oslo var ventet i 19-tiden. Mandag kveld steg vannstanden på det meste 185 centimeter over sjøkartnull og over én meter over beregnet tidevann, ifølge tidevannstabellen.

Den målte vannstanden er rundt 15 centimeter lavere enn prognosene. Stormfloen mandag kveld førte til stengte broer og oversvømte parkbenker.

Etter klokka 19 sank vannstanden noe igjen.

(NTB)

Seks døde etter uvær i Europa:

Et voldsomt uvær har kostet minst seks mennesker livet og ført til store problemer for reisende i en rekke europeiske land.

Uværet fikk først navnet Ciara, men kalles Sabine i Tyskland. Vindkast med vindhastigheter på over 160 kilometer i timen er registret blant annet i Bayern.

Flomvann førte til store materielle skader i Storbritannia, og 130.000 husstander i Frankrike mistet strømmen. Både fly- og togtransporten ble hardt rammet mandag.

Uværet rammet en rekke land i Nord-Europa samtidig som nordmenn forberedte seg på ekstremværet Elsa og ekstremt høy vannstand.

Flomvann førte til store materielle skader i Storbritannia, og 130.000 husstander i Frankrike mistet strømmen. Også i Polen var titusener uten strøm.

Både fly- og togtransporten ble hardt rammet. Over 700 flyginger i Tyskland ble kansellert, og på Schiphol lufthavn i Amsterdam var antallet til sammen over 400 søndag og mandag.

I Sveits er flere tog- og taubaneavganger kansellert. Også skoler ble stengt etter at det ble registret vindkast på opptil 148 kilometer i timen.

(NTB)

Her treffer flomtoppene:

Flomtoppene er varslet slik, ifølge NRK:

Stavanger: klokka 23.45
Bergen og Måløy: 00.06
Florø: 00.09
Ålesund: 00.16
Trondheim: 00.10 og 00.55

- Det blir ekstremt nivå mellom klokken 23 mandag og 03 tirsdag, sier statsmeteorolog Magnus Haukeland til statskanalen.

Kystverket advarer:

Kystverket rykker mandag kveld ut på Twitter, der de advarer om at det er fare for grunnstøting langs hele kysten på grunn av den høye vannstanden i området.

Det er sendt ut et rødt farevarsel for områdene på Vestlandet. I Bergen er flomtoppen ventet klokka 00.00.

Tidligere mandag måtte Kystverket bistå en båt som gikk på grunn. Dette var riktignok utenfor Tromsø. Båten hadde 20 passasjerer, hvorav seks ble sendt til sykehus med lettere skader.

Foto: Geir Mørk
Nyhetsstudio - Passasjerfartøy gikk på grunn

Nyhetsstudio - Passasjerfartøy gikk på grunn

dagbladet

Bryggen stenges:

Bryggen i Bergen stenges fra mandag klokka 22.00 til tirsdag klokka 03.00, skriver Bergens Tidende.

- Nå er alle etatene blitt enige. Veien blir stengt ved Kjøttbasaren og til Sandvikstorget fra klokken 22 mandag kveld til klokken 3 natt til tirsdag, sier trafikkoperatør Ronny Sleire hos Vegtrafikksentralen.

Kaifronten er også sperret av vis-à-vis Bryggeloftet og til Dreggekaien for å unngå at folk trør feil og havner i sjøen, skriver BT.

Oversvømmelser på Østlandet:

Det er ikke bare på Vest- og Sørlandet vannstanden er høy mandag. Også i Sandefjord var gatene fylt av vann før mørkets frambrudd mandag.

Bilder fra Osloområdet - Huk og Bygdøy, blant annet - viser at vannstanden er høy også der. Sykkelstier og brygger ligger under vann.

Foto: Geir Eriksen

Sørlandet har nådd flomtoppen:

Vannet steg over bryggekanten i Kristiansand sentrum, mens parkeringsplasser og kjellere sto under vann i flere byer da Sørlandet nådde flomtoppen.

Den høyeste vannstanden i Kristiansand var ventet mellom klokka 17 og 18 mandag ettermiddag.

Bilder fra Fædrelandsvennen viser at Bystranda i sørlandsbyen ved 16.30-tiden var oversvømt av sjøvann. Samtidig sto både parkeringsplasser og kjellere under vann i Arendal, Grimstad og Lillesand.

I Mandal gikk vannet over brygga i Øvrebyen, og ved Marnar Café måtte restaurantsjef og eier Christina Weber ta fram en svaber for å holde vannet unna i ettermiddagstimene.

(NTB)

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Forberedt på høy vannstand:

Meteorologene har advart mot ekstremt høy vannstand i flere norske fylker. Det er sendt ut et rødt farevarsel i Agder, Vestlandet, sør for Stad, Møre og Romsdal og Trøndelag.

Vannstanden med «Elsa» forventes å bli betydelig høyere enn med «Dirdik», som rammet Rogaland, Sunnhordland, Hardanger og Agder på nyåret.

I Bergen kan Elsa føre til at byen får den høyeste vannstanden som noen gang er registrert.

Den høyeste vannstanden som er registrert i Bergen, var den 27. februar 1990.

Kan slå rekorden fra 1990

Kan slå rekorden fra 1990

dagbladet

Følg Dagbladets direkterapportering av ekstremværet «Elsa», som rammer Norge.