Fotball-EM 2021

Didrik Kjær

UEFA tar draktgrep:

UEFA ber det ukrainske landslaget fjerne politiske budskap fra årets EM-drakt etter klager fra det russiske fotballforbundet, det skriver RMC-journalist François Pinet på Twitter.

UEFA bekrefter nå dette i en uttalelse til Reuters.

Søndag lanserte Ukrainas fotballforbund sine flunkende nye drakter. De skapte sinne i Russland.

På framsida av det ukrainske landslagets nye EM-trøyer kan man så vidt skimte et omriss av et kart som viser hele Ukraina, inkludert Krim-halvøya, som i 2014 ble ulovlig annektert av Russland.

Folkerettsbruddet ble kraftig fordømt av et så godt som samlet verdenssamfunn, og blant andre EU, USA og Norge svarte med kraftige sanksjoner mot Vladimir Putins Russland.

Russland reagerer likevel sterkt på drakta. Reaksjonene kommer blant andre fra høytstående rikspolitikere og prominente diplomater.

- Dette er en politisk provokasjon, raste Vladimir Dzjabarov, medlem av Russlands føderasjonsråd og tidligere FSB-general.

- Jeg håper denne drakta blir bannlyst, sa Dmitrij Svisjtsjov, medlem av den russiske Dumaen, og ba UEFA om å ta grep.

UEFA fortalte derimot til BBC tidligere denna uka at Ukrainas drakter er godkjente av UEFA og i tråd med deres regelverk.
Nå skal altså forbundet likevel bedt Ukraina om å fjerne det politiske budskapet på drakta.

- Denne spesifikke kombinasjonen av de to slagordene anses å være tydelig politisk, med historisk og militær betydning, sa UEFA i en uttalelse.

Foto: Ukrainas fotballforbund
USA «elsker det»: Russland raser

USA «elsker det»: Russland raser

dagbladet
Studioet fortsetter under annonsen

Utskjelt stjernespiss scorer:

Spania - Polen, 1-0

Kritikken har hagla rundt Álvaro Morata etter at han bommet på to målsjanser i EM-kampen som endte 0-0 kampen mot Sverige. Men etter en drøy havltime spilt mot Polen fikk han sin revansj. Han setter sitt tjuende mål for det spanske landslaget, etter en målgivende pasning fra Moreno.

Like etter er det Polens Lewandowski som skaper sjanser. Med et innlegg til Swiderski ser det lyst ut for utligning, men sistnevnte svikter i avslutningen. Like etter gjør duoen det igjen. Først med et stolpeskudd fra Swiderski, før Lewandowski prøver på returen, uten hell.

Etter uavgjort mot Sverige i forrige kamp på eget gresss i Sevilla, ligger spanjolene et poeng bak svenskene i gruppe E.

Polen derimot, lever farlig, etter tap mot Slovakia i St. Petersburg. Med tap mot Spania i dag risikerer de å måtte slå Sverige med opptil flere mål i neste kamp. Samtidig må Spania slå Slovakia.

Spania: Unai Simon - M. Llorente, Pau Torres, Laporte, Alba - Koke, Rodri, Pedri - Moreno, Morata, Olmo.

Polens: Szczesny, Bednarek, Swiderski, Klich, Glik, Moder, Bereszynski, Zielinski, Jozwiak, Puchacz, Lewandowski.

Foto: NTB

Utligner etter sjokkstart::

Antoine Griezmann utligner til 1-1 for bortelaget etter at Ungarns Attila Fiola rystet Frankrike med kampens første mål i første omgang.

Med drøye 10 min av kampen kommer Mbappe med en gedigen sjanse for Frankrike, men den store sjansen blir reddet av en stor redning av Gulácsi.

Det ungarske laget har likevel gitt motstand til storfavoritt og regjerende verdensemester Frankrike.

- De løper og løper, de har nesten løpt fem kilometer mer enn Frankrike. Det er nesten en spiller det, sier TV 2s Nils Johan Semb om innsatsen til det ungarske laget i andre omgang.

Etter en aggressiv start fra hjemmelaget, var det Frankrike som tok mer og mer over.

Nærmest var Kylian Mbappe som fikk en stor mulighet til å sende Les Bleus i ledelsen. Lucas Digne slo et godt innlegg, men Mbappe fikk ikke ordentlig dreis på headinga. Frankrike nærmer seg her nå!

Frankrike åpnet mesterskapet sterkt ved å slå Tyskland, mens Ungarn hang bra med mot Portugal, men tapte til slutt fortjent 3-0.

Frankrike er av mange tippet som vinner av EM, og må således tåle favorittstempelet mot Ungarerne.

Ungarn:
Gulacsi - Botka, Orban, Szalai - Nagy, Nego, Kleinheisler, Schafer, Fiola - Szalai, Sallai

Frankrike:
Lloris - Pavard, Varane, Kimpembe, Digne - Kante, Pogba, Rabiot - Griezmann, Benzema, Mbappe

Foto: NTB

Tysk målfest mot Portugal:

Portugal - Tyskland, 2 - 4

Ronaldo, som satte sitt mål nummer 107 for det portugisiske landslaget tidligere i kveld, bidro til at Diogo Jota satte Portugals andre mål for kampen, etter en målgivende pasning.

Det ble til slutt tysker seier. For Robin Gosens sørget for tyskernes fjerde mål, like etter at lagkamerat Kai Havertz klinket inn det tredje.

I første omgang satte imidlertid Portugals Ruben Dias og Raphael Guerreiro både en og to selvmål for hjemmelaget i ledelsen.
Dermed gikk det mot ydmykelse av portugiserne i Munchen.

Med sitt landslagsmål nummer 107 er Ronaldo kun to mål bare rekorden til Ali Daei. Han har også 19 mål i EM og VM totalt.

- Det et forsøk, og så er det mål. Karrieren til Cristiano Ronaldo er helt bestialsk, skriver den anerkjente spanske analytikeren MisterChip på Twitter.

Portugal er regjerende EM-mestere fra 2016. Tyskland vant VM i 2014.

Men siden storfavoritt Frankrike spilte uavgjort mot Ungarn tidligere var det viktig med tysk seier i kveld. Med tap hadde Tyskland vært så godt som ute. Med seier venter en gigantisk kamp mellom Portugal og Frankrike i det siste gruppespillet.

Portugal: Rui Patricio - Semedo, Pepe, Dias, Guerreiro - Danilo, William Carvalho - Bernardo Silva, Bruno Fernandes, Diogo Jota - Cristiano Ronaldo.

Tyskland: Neuer - Ginter, Hummels, Rüdiger - Kimmich, Gündogan, Kroos, Gosens - Havertz, Gnabry, Müller.

Kampen kan du følge live her:

Foto: NTB

Svanberg vender tilbake til EM-troppen:

Svenske Mattias Svanberg (22) er friskmeldt etter covid-19 og er tilbake i EM-troppen før den siste kampen i gruppespillet.

Det svenske fotballforbundets pressesjef Jakob Kakembo Andersson opplyser dette til Fotbollskanalen. Svanberg testet positivt for corona før mesterskapet og har vært i isolasjon siden.

Bologna-spilleren kommer til å trene individuelt til å begynne med.

Dejan Kulusevski, den andre spilleren som testet positivt for corona, er allerede tilbake i EM-troppen. Han ble sittende på benken under hele oppgjøret mot Slovakia som endte med 1-0-seier torsdag.

– Han var kun aktuell for å spille i 15-20 minutter, men jeg ville ha (Alexander) Isak på banen. Derfor ble det ikke et innhopp for Dejan, sa landslagssjef Janne Andersson etter kampen.

Sveriges neste kamp er mot Polen til onsdag i St. Petersburg.

(NTB)

Foto: NTB

England - Skottland 0-0:

Slutt! Det ender 0-0 på Wembley. England leverer en skuffende forestilling mot et oppofrende Skotsk mannskap.

75 min: Gareth Southgate har sett nok av Harry Kane og tar av stjernespissen med et kvarter igjen på Wembley. Ingen stor forestilling av Tottenham-spissen.

62 min: Redning på strek! Reece James redder England med et nødskrik. Lyndon Dykes fyrer fra fem meter, men James rekker akkurat tilbake på streken og får headet vekk avslutningen.

Pause: Begge lagene har skapt sjanser nok til å score, men det står utrolig nok 0-0 til pause på Wembley. Det resultatet er det nok Skottland som vil være mest fornøyde med:

- England må gjøre noen bytter. De har vært dårlige, sier den engelske landslagsspilleren Chris Waddle til BBC Radio 5 i pausen.

- Tempoet har sunket litt, men etter 40 minutter har Skottland vært det bedre laget. England har hatt de bedre sjansene, men Skottland har kontrollert spillet, sier Waddle.

30 min: Så er skottene veldig nære en ledelse! Pickford varter opp med en strålende redning når høyreback Stephen O'Donnell fyrer fra drøy sju meter. Skottlands største mulighet så langt.

13 min: Stor sjanse for Mount! Skottland mister ballen dypt inne på egen halvdel. Sterling plukker opp og skjærer inn i sekstenmeteren fra venstresiden. Han finner Mount som har tatt turen inn foran mål. Mount slurver med avslutningen og setter ballen like utenfor.

11 min: Stolpetreff! En corner finner Stones helt alene foran mål. Stones får avslutte med hodet fra kort hold, men headingen går rett i stolpen.

4. min Skottland med kampens første visitt! O'Donell drar seg fri på høyresiden og finner Che Adams. Spissen smeller til, men forsøket blir blokkert.

Foto: Afp

DBU: Eriksen er utskrevet fra sykehuset:

Christian Eriksen har vært gjennom en vellyket operasjon og har blitt utskrevet fra Rigshospitalet, det opplyser det danske fotballforbundet på Twtter.

Eriksen skal selv ha besøkt landslaget i Helsingør. Nå vil han reise hjem og være sammen med familien.

I en uttalelse i pressemeldingen takker Eriksen for støtten.

- Tusen takk for den enorme støtten - det har vært fantastisk å se og oppleve. Operasjonen gikk bra, og jeg har det bra under omstendighetene. Det var veldig godt å se gutta igjen etter den fantastiske kampen de spilte i går kveld. Ingen grunn til å si, at jeg vil heie masse på dem på mandag mot Russland, sier Eriksen i uttalelsen.

Foto: AFP

SLUTT: Kroatia -Tsjekkia: 1-1:

Kampen er over, og det ender med poengdeling.

47 min. Perisic hamrer ballen i hjørnet! Inter-spilleren får ballen ute til venstre og avanserer innover i banen før han elegant legger kula i lengste. Da er vi like langt!

33 min: Tsjekkias stjernespiss får en albue i hodet og går ned for telling. Spissen slår i gresset, og kameraene viser at Schick blør ganske mye fra nesa. VAR ser så på situasjonen. Dommeren dømmer straffe og Lovren får det gule kortet for albuen. Kroatene raser mot avgjørelsene. Schick tar selv straffesparket og sender Tsjekkia i ledelsen!

Lagene:
Luka Modric stater som forventet på midtbanen til Kroatia, som gjør to endringer fra tapet mot England. Dejan Lovren kommer inn i midtforsvaret og Josip Brekalo går inn på vingen.

Tsjekkia gjør kun en endring fra laget som slo Skottland. Alex Kral er henvist til benken, og erstattes av Slavia Praha-proffen Tomás Holes!

Kroatia:
(4-2-3-1): Livakovic - Vrsaljko, Lovren, Vida, Gvardiol - Modric, Kovacic - Perisic, Kramaric, Brekalo - Rebic.

Tsjekkia:
(4-2-3-1): Vaclik - Coufal, Kalas, Celustka, Boril - Holes, Soucek - Masopust, Darida, Jankto - Schick.

Foto: AFP

Hjertestarter kan sette stopper for Christian Eriksens Serie A-karriere:

Christian Eriksen vil trolig ikke få spille i italienske Serie A etter at han har fått operert inn en hjertestarter.

Eriksen, som fikk hjertestans under Danmarks første EM-kamp 12. juli, skal få operert inn en såkalt ICD-enhet.

Ingenting er avklart om Inter-spillerens videre karriere, men ifølge protokollen Cocis 2017 gis det ikke tillatelse til å spille om man bærer en ICD.

Reglene gjelder for idretter der det er risiko for traumer, noe som kan tolkes som kontaktidretter (herunder fotball).

En ukontrollert ball eller en takling kan deaktivere mekanismen som gir elektrisk støt i tilfelle hjertestans, sier professor Enrico Castellacci til avisen Il Messaggero.

Reglene er utformet strengere enn i andre land fordi legene kan bli holdt ansvarlig dersom de godkjenner en utøver som senere skulle få hjertestans i en kamp, ifølge Ritzau.

Det er også høyst tvilsomt om Eriksen kan spille i Premier League i framtiden.

– I Storbritannia vil han ikke få spille. Vi har ganske strenge regler, sier kardiolog Sanjay Sharma, som var Eriksens hjertelege i Tottenham, til Sky News.

Nederlenderen Daley Blind, som spiller for Ajax og det nederlandske landslaget i EM, har spilt med en ICD siden 2019.

(NTB)

Foto: AP

LIVE: Sverige 1-0 Slovakia:

Sverige går i ledelsen. Dommer dømmer straffespark og Emil Forsberg stepper opp. Han er sikker mot Dubravka, 1-0!

Nå hagler det plutselig sjanser St. Petersburg. Først er det Kucka som header, og Olsen som må gi til corner. Like etterpå knuser Augustinsson det som er i lufta, men Dubravka er på jobb!
Strålende redninger fra begge keeperne!

Ett minutt ut i den andre omgangen får vi kampens største mulighet. Isak får ballen i godt lege og brenner til, men Skriniar får blokkert til corner.

Lagene går til pause på 0-0. En førsteomgang som ikke går inn i noen historiebøker.

Lars Tjærnås oppsummerer det fint.

- Jeg har større tro på å finne ledig parkeringsplass i Oslo sentrum enn på målsjanser i Sverige- Slovakia nå, skriver han på Twitter

I forkant av kampen har det vært coronasmitte i den slovakiske troppen. Torsdag formiddag bekreftet Slovakias landslagssjef at både en spiller og en i støtteapparatet hadde testet positivt for covid-19.

Sverige gjør ingen endringer på laget.

Olsen - Lustig, Lindelöf, Danielson, Augustinsson - Larsson, Ekdalm Olsson, Forsberg - Berg, Isak.

Foto: NTB

Truer med å flytte EM-finalen:

UEFA truer med å flytte EM-finalen fra Wembley til Puskas Arena i Budapest. Det melder The Times.

De skriver at UEFA misliker at innreisereglene til England kan føre til at 2500 VIP-tilskuere må i karantene ved ankomst til landet.

Derfor skal UEFA nå true med å flytte finalen til Ungarn hvor innreisereglene ikke er de samme.

The Times skriver at politikerne i England nå vurderer om de skal lette på kravene. De frykter likevel at det kan føre til økt smitte.

Da Ungarn spilte mot Portugal denne uka, skjedde det med over 60 000 tilskuere på tribunen.

Annonsørinnhold