Fotball-EM 2021

Stian With

Stormer Wembley:

Kl.21 spiller England EM-finale mot Italia i det som blir en av de største kampene noensinne på Engelsk jord.

60.000 elleville tilskuere skal overvære kampen inne på Wembley, men timer før kampstart var det flere som forsøkte å storme arenaen.

Både område utenfor Wembley og Londons gater har vært fylt til randen helt siden morgentimene.

Bilder viser også store folkemengder i retning Wembley stadion. En mektig stadion som i utgangspunktet huser 90 000 personer.

Det er ventet at omtrent 66 000 skal få slippe inn på arenaen i kveld.


Studioet fortsetter under annonsen

Pedri beste unge spiller i EM:

Det europeiske fotballforbundet (Uefa) har utpekt det spanske supertalentet «Pedri» som turneringens beste unge spiller under årets europamesterskap.

Pedro González López, bedre kjent som «Pedri», har imponert voldsomt under årets mesterskap. 18-åringen fra kanariøyene var en av Spania-trener Luis Enriques viktigste brikker, i en Spania-tropp som kun var en straffesparkkonkurranse fra å ta seg til gårsdagens finale på Wembley.

- Det Pedri har gjort i denne turneringen, 18 år gammel, har ingen gjort. Ikke engang Andrés Iniesta gjorde det. Det er helt utrolig og unikt, sa Luis Enrique etter semifinaletapet mot Italia.

Den unge midtbane-magikeren, som til daglig spiller for Barcelona, blir dermed den andre spilleren som mottar prisen, etter at kåringen ble innført i EM 2016 i Frankrike. Portugisiske Renato Sanches var den første som gikk til topps i kåringen.

Spillere måtte i år være født 1. januar 1998 eller senere for å være kvalifisert for den prestisjetunge prisen.

(NTB)

Foto: Shutterstock

19 politibetjenter skadd etter EM-bråket:

Politiet i London pågrep 49 personer for ulike lovbrudd på finaledagen i fotball-EM, og 19 politifolk ble skadd i møte med voldelige supportere.

Italia vant søndagens EM-finale etter ekstraomganger og straffesparkkonkurranse, og mens politiet takker de mange tusen tilhengerne for å oppføre seg pent, var det flere som ikke klarte å besinne seg.

– Frustrerende nok ble 19 av våre betjenter skadd da de konfronterte ustabile folkemengder. Dette er helt uakseptabelt, melder politiet på Twitter.

I alt 49 personer ble pågrepet søndag, og politiet opplyser at de kommer til å være synlig til stede gjennom hele natten.

Tidligere på dagen stormet en flokk billettløse fotballtilhengere sperringer ved Wembley i håp om å få se finalen. Noen av dem klarte å ta seg helt inn på stadion.

(NTB)

Foto: NTB

Hetset etter straffebommene:

Marcus Rashford, Jadon Sancho og Bukayo Saka misset straffene i straffesparkkonkurransen i EM-finalen, hvor Italia gikk seirende ut.

I etterkant har hetsen rent inn, ifølge BBC har trioen også vært offer for rasistiske meldinger.

Det engelske fotballforbundet har gitt sin støtte til spillerne.

- Vi vil gjøre det klart at slik motbydelig oppførsel ikke er velkommen. Vi vil gjøre alt for å støtte spillerne rammet, og at personene som står bak dette blir straffet, skriver FA i en uttalelse.

Foto: NTB

Stormet banen:

En tilskuer kom seg forbi vaktene og inn på banen under den pågående EM-finalen.

Banestormeren skal ha ved gjentatte anledninger ute på banen ha klart å komme seg unna vaktene før han til slutt måtte kaste inn håndkle.

Hendelsen ble ikke vist under NRKs sending.

Det er ikke første gang under mesterskapet at uvedkommende tar seg inn på banen under kamp.

Da Finland møtte Belgia i gruppespillet tok en lettkledd kvinne seg inn på kampen.

Banestormeren hadde på seg en slags badedrakt med skriften «WTF COIN», som er en type kryptovaluta. Hun reklamerte også med nettadressen for dette på drakten.

Også da Tyskland møtte Ungarn var det en banestormer som tok seg inn på banen.

Mannen entret banen like før kampstart. Under Ungarns nasjonalsangene tok han seg inn på banen med et Pride-flagg, men også der viste ikke TV-bildene hendelsen.

Foto: NTB

Bryter seg inn:

England fikk en drømmestart på kampen foran 66.000 tilskuere på Wembely.

Nasjonalarenaen har en kapasitet på 90.000, men grunnet smitteverntiltak får de kun ha 66.000 innenfor portene.

Kampen er en av de største på engelsk jord noensinne, og det kan godt tenkes at de hadde klart å selge ut stadion opptil flere ganger.

Journalist i The Independent, Melissa Reddy, skriver på Twitter at flere uten billett har tatt seg inn på stadion underveis i kampen.

Videoer viser flere supportere som holder unna vakter for å komme seg forbi dem og inn på stadion.

Foto: NTB

Vanvittig rekord:

Luke Shaw har gitt engelskmennene en drømmestart på EM-finalen.

Høyreback Kieran Trippier fant sin backkollega Shaw, og Manchester United-spilleren banket «Three Lions» i føringen allerede etter ett minutt og 57 sekunder.

Scoringen til Shaw er tidenes raskeste mål i en EM-finale, i tillegg til hans første scoring for landslaget. Og for en kamp å gjøre det i!

Scoringen utløste noen helt elleville jubelscener i London som du kan se i videoen øverst i saken.

Kampen pågår fortsatt.

Foto: NTB

Dramatisk straffekonk - Italia er europamester:

Italia - England, 1-1

Sekundene tikket unna i det som forble noen målløse ekstraomganger på Wembley. Dermed fortsatte EM-dramaet idet utdelingen av EM-trofeet lot vente på seg. Det ble Italia som vinner når Saka bommet på den siste og avgjørende straffen for England.

Leonardo Bonucci satte målet som utlignet til 1-1 på Wembley. Og gjør med det sitt andre EM-mål totalt. Først ble headingen til Bonucci reddet, men han klarte å krige målet inn på returen.

- Det er ingen tvil om at det er Italia som ser best ut nå, sier NRKs Egil Drillo Olsen.

Italia skapte ikke de store sjansene i kampens første omgang, men noen ble det. Chiesa var nærme da han kom til skudd fra 25-meteren, men skuddet gikk, dessverre for italienerne, utenfor stolpen. For England satte et støkk i Italia da de tok ledelsen etter kun ett minutt og 57 sekunder spilt. Det var Luke shaw som sørget for det, med et skudd som gikk inn via stoplen. Dermed satt han tidenes raskeste mål i en EM-finale noensinne.

Dette er finalelagene:

Italia: Donnarumma, Di Lorenzo, Bonucci, Chiellini, Emerson; Barella, Jorginho, Verratti; Chiesa, Immobile, Insigne.

England: Pickford, Shaw, Walker, Stones, Maguire, Trippier, Rice, Phillips, Mount, Kane, Sterling

Kampen kan du følge her:

Bilde: NTB

Raser før finalen:

I kveld spilles EM-finalen mellom England og Italia på Wembley. I etterkant av semifinalen mot Danmark, ble det engelske fotballforbundet straffet for blant annet at supportere brukte laserpenn mot de danske spillerne under kampen.

Den tidligere engelske landslagsspilleren Gary Neville (46) reagerer nå på sanksjonene. Han synes ikke at de engelske supporterne opptredte urettmessig.

- Er det virkelig så ille og respektløst?, skriver 46-åringen på Twitter.

I tillegg til bruk av laserpenn buet også de engelske supporterne under danskenes nasjonalsang. Dette fikk kritikk, men Neville synes reaksjonene har vært i overkant.

- Når jeg spilte i ulike land og supportere buet under nasjonalsangen vår, tok jeg det alltid som at de ønsket å få oss ukonsentrert. Jeg tok det aldri som et angrep på oss som mennesker, skriver han på Twitter.

Men akkurat under finalen og Italias nasjonalsang, oppfordrer den tidligere Manchester United-spilleren om å vise respekt.

- Hvis du har så flaks at du har fått billett til finalen, vær så snill å ikke bue under Italias nasjonalsang. Den er fantastisk og verdt å høre på, skriver han.

FOTO: Pa

Advarer fansen:

Søndag kveld spilles det som må kunne regnes som en av de største fotballkampene på engelsk jord når England spiller EM-finale mot Italia på Wembley.

Engelskmennene har hatt et eventyrlig mesterskap, og kan sikre seg sitt første trofé siden de vant VM i 1966. Det er tillatt med 66.000 tilskuere på Wembley, men det ryktes om at det vil oppstå store ansamlinger både utenfor arenaen og i Londons gater.

Derfor går politiet i London nå ut med en advarsel til fansen.

- Hvis du ikke har billett til kampen, fansonen eller har booket bord på en pub, bar eller klubb er beskjeden min klar: Vær så snill og ikke kom til London. Du kan ende opp med å ikke få med deg kampen, sier Laurence Taylor i politiet i London til Skysports.

Det har ved flere anledninger i mesterskapet oppstått elleville scener i Londons gater etter flere av Englands kamper. Det har fått flere til å slå alarm.

For samtidig som britene feiret i gatene etter seieren mot Danmark, la Imperial College i London ut en studie som viste at smitten i Storbritannia hadde firedoblet seg siden 7. juni og nå dobler seg hver sjette dag.


Foto: NTB

Annonsørinnhold