Annonse

Høyres landsmøte

Erna Solberg om terrorangrepet i Christchurch

Erna Solberg kommenterte terrorangrepet mot to moskeer i Christchurch i New Zealand. 49 mennesker ble drept.

- Mange har mistet livet og mange er skadet. Enda flere opplever frykt og tap.

- Dette er sjokkerende og opprørende. Det viser igjen hvor farlig hat kan være. Et hat som rettet seg mot mennesker i bønn. Et hat med våpen i hånden som har tatt livet av så mange mennesker. Angrepet vekker også de vonde minnene fra terroren i Oslo og på Utøya 22. juli 2011.

- Vi ønsker et samfunn der alle kan leve det livet ditt ønsker, uansett bakgrunn. Vi fordømmer alle former for ekstremisme og vil fortsette å bekjempe disse holdningene.

- New Zealand, de drepte og deres familier og deres trosfeller er i våre tanker i dag. Og muslimer i alle land som samles i fredagsbønn. De skal vite at de har vår medfølelse.

Annonse

Erna avviser dobbel straff

På pressekonferansen i etterkant av landsmøtetalen, ble Erna Solberg stilt spørsmål om kampen mot ungdomskriminalitet og gjenger.

Solberg sier det ikke er aktuelt med dobbel straff hvis du er medlem av en gjeng, slik de har i Danmark og Sylvi Listhaug mener er en god idé.

Solberg sa også følgende om ungdomsstraff:

- Da vi innførte ungdomsstraff tenkte vi på de som hadde rotet seg inn i litt rus og kriminalitet. Vi så ikke for oss at ungdom under 15 år kunne ha over 100 alvorlige forhold som de hadde fått fengselsstraff for hvis de var eldre, sier Solberg, og varsler at det kan komme tøffere tiltak.

Annonse

Erna kritiserer integreringsjobben i kommunene

Erna Solberg trekker fram at resultatene fra introduksjonsprogrammet varierer voldsomt fra kommune til kommune.

«Introduksjonsordningen for nyankomne innvandrere
ligger i kommunene.
Norskopplæringen ligger i kommunene.
Pengene kommer fra staten, men resultatene spriker
kraftig.
Andelen som er i arbeid eller utdanning fire år etter
at de startet på introduksjonsprogram, spriker fra 80
prosent til under 40 prosent.
Noe kan nok forklares med ulike grupper deltakere.
Men det må ikke være tvil om at her må det rett og
slett gjøres en bedre jobb.»

Annonse

Solberg godtet seg over at kommentatorene tok feil

Erna Solberg feiret det første borgerlige flertallet siden Kåre Willoch med å godte seg over dem som sa hun ikke ville få det til.

Både Dagsavisen, VG og Dagbladet fikk passet påskrevet da statsministeren og partilederen innledet sin tale til Høyres landsmøte på Gardermoen fredag ettermiddag. Hun hevdet hun kunne ramset opp mange flere.

– VG skrev i 2017: «Det er over, slutt, dødt og begravet. Nok et forsøk på å bygge en levedyktig allianse mellom de borgerlige partiene har kollapset», siterte statsministeren.

– Men la meg si det med ord som kommentatorene kan kjenne igjen: Vårt store prosjekt har lyktes, og firepartisamarbeidet har gjenoppstått fra de døde, fastslo statsministeren til rungende applaus fra salen.

For to år siden ble Høyre-Frp-regjeringen utvidet med Venstre, mens KrF ble innlemmet et års tid senere. Med KrF i folden hadde regjeringen sikret seg flertall i Stortinget. Solberg har allerede blikket festet på valget 2021 og har til hensikt å bli gjenvalgt for tredje gang.

Borgerlig samling har vært viktig for Høyre i mer enn 100 år, framholdt hun.

– Fordi det er der vi finner troen på mennesker, på menneskers skaperkraft og ønsket om et samfunn med muligheter for alle, sa Solberg.

(NTB)

Annonse