Idrettsgallaen 2019

Bjørgen årets kvinnelige utøver:

Året Marit Bjørgen la opp blir først og fremst husket som et suksessfullt år, der langrennssportens mest meriterte og beundrede utøver viste at hun fortsatt er best, i en alder av 38 år.

Med to nye OL-gull, ett sølv og to bronsemedaljer i Pyeongchang skrev hun seg inn i historien som tidenes mestvinnende vinterolympier og passerte landsmennene Bjørn Dæhlie og Ole Einar Bjørndalen på lista.

OL-gullene kom på 4 x 5 km stafett og 30-kilometeren og bidro til Norges historisk gode OL-innsats, hvor det totalt ble hentet hjem 39 medaljer.

- Jeg kjenner det er litt vemodig å stå her også, for det er siste gang. Det er vanvittig sterke kandidater som var nominert sammen med meg. Jeg er priviligert som har kunnet drive med toppidrett i så mange år. Støtteapparatet og lagvenninene har vært som en andre familie.

Bjørgen vant prisen foran navn som Ada Hegerberg, Ragnhild Mowinckel og Ragnhild Haga.

Foto: Scanpix
Studioet fortsetter under annonsen

Årets navn:

Seerne har stemt fram Marit Bjørgen til årets navn. Hun vant prisen for årets kvinnelige utøver, men er nå oppe på scenen for andre gang i kveld.

- Tusen hjertlig takk!

- Dette ble litt emosjonelt, dette hadde jeg ikke forventet. Hva skal jeg si? jeg mangler ord. Et fantastisk punkt på en fantastisk karriere. jeg er glad for alt jeg har oppnådd og opplevd på veien, og alle jeg har møtt. En stor takk til dem. Tusen takk til det norske flagg som har stemt meg fram og heiet på meg.

Warholm årets forbilde:

Karsten Warholm får prisen for årets forbilde. Sunnmøringen er kjent for å ha et godt humør og er en utøver som tar seg tid til fans og omgivelsene. Han tok EM-gull i fjor sommer,

- Jeg vet ikke hvor jeg skal begynne. jeg hadde forventet å gå tomhendt hjem, og jeg overrasket over at jeg får en slik pris. Det var veldig fine ord. Jeg vet ikke om du har kommet på det selv, eller noen har skrevet det for deg, sa han ertende til prisutdeler Aksel Lund Svindal.

- Opp gjennom livet har det vært viktig for meg å se folk for den de er. jeg mener at selv om jeg har prestert som jeg har gjort, så har jeg ikke noen større verdi enn andre. Det synes jeg er viktig, og noe vi skal leve etter.

- Jeg hadde en morfar en gang, han er død. Jeg lærte mye der.

- Jeg har hatt en kjæreste. Hun var veldig syk, vi kom oss gjennom det. Vi har gjort dette sammen. Jeg mener dette er en lagprestasjon. Leif, du er der for meg hver dag. Familien din er som en andre familie for meg.

- Nå griner jeg litt, fordi det er ganske rørende. Men også fordi jeg er 22 år og føler jeg har oppnådd alt, så jeg vet da faen hva jeg skal gjøre videre.

Foto: Scanpix

Jakob Ingebrigtsen utøvernes pris:

Utøvernes pris blir avgjort fra av, ja, utøverne selv. I et særdeles sterkt norsk idrettsår var det yngstemann, Jakob Ingebrigtsen, som ble funnet mest verdig prisen av kollegaene. Han er den yngste som har vunnet denne prisen i Idrettsgallaens historie.

18-åringen har imponert stort denne sesongen, med EM i Berlin som det store høydepunktet. Her tok den gang bare 17 år gamle Ingebrigtsen først gull på 1500-meter, før han fulgte opp med et nytt gull på 5000 meter dagen etter.

En hel verden har latt seg imponere av det unike talentet fra Norge, og året ble kronet med et nytt gull i U20-klassen under EM i terrengløp.

- Denne henger utrolig høy. Jeg vil takke alle utøverne som har stemt på meg. Det er de som gir oss lyst til å drive med idrett og gir oss barn, hvis jeg kan kalle meg selv det, motivasjon til å prøve å bli en av verdens beste, sa Jakob fra scenen.

Prisen ble delt ut av Karsten Warholm som vant prisen i fjor.

Tidligere i kveld har Jakob Ingebrigtsen vunnet prisen for årets gjennombrudd, mens pappa Gjert ble årets trener.

Gjert Ingebrigtsen årets trener:

Gjert Ingebrigtsen var nominert i kategorien «Årets trener» sammen med Leif Olav alnes, Hege Riise, Kåre Mol, Sondre Skarli og Alexander Stöckl, men det var mannen med de løpssterke sønnene som gikk til topps i kåringen.

- Hvem skulle trodd at det var mulig å komme fra sånne kår og vinne sånne flotte priser? Jeg vil gjerne takke barna mine som lar meg ta del i deres mål og drømmer, den fantastiske kona mi som jeg har vært gift med i 30 år, sa far Ingebrigtsen.

Ingebrigtsen har sammen med sønnene Jakob, Filip og Henrik forbauset en hel fridrettsverden og under årets europamesterskap stakk yngstemann av med to gull (1500 m og 5000 m). Eldstemann, Henrik, tok en svært imponerende bronse, og i bakgrunnen kunne pappa Gjert stolt erkjenne at han hadde truffet med treningsopplegget i år også.

Foto: Scanpix

Årets mannlige funksjonshemmede utøver:

Gunn-Rita Dahle Flesjå delte ut prisen for årets mannlige funksjonshemmede utøver. Håkon Olsrud, Jesper Saltvik Pedersen, Nils-Erik Ulset, Tommy Urhaug var nominert, og det var Saltvik Pedersen som stakk av med prisen.

Han tok Norges eneste gull i Pyeongchang.

- Tusen takk til juryen. Alpint er en individuell idrett, men det er utrolig mange som har stått på for at jeg kan være her i dag, sa han og takket familien og trenere.

Årets ildsjel:

Doris Norbye ble kåret til "Årets ildsjel" under idrettsgallaen.

- Takk til alle hjemme i Karasjokk som har stemt på meg og alle i juryten. Denne kan være representativ for alle tusener av ildsjeler rundt omkring i landet som gjør en så god jobb.

Hopperne årets lag:

Idrettsgallaen setter også fokus på de sterke lagene i tillegg til de imponerende enkeltmannsprestasjonene. Og i kategorien «Årets lag» var det flere sterke kandidater.

Til topps i kåringen gikk hopplandslaget, som under Alexander Stöckls ledelse tok ett gull, ett sølv og to bronser under OL i Pyeongchang. Gullet kom i lagkonkurransen, hvor hopperne fikk vist at de er gode alle sammen.

Under VM i skiflyging viste de norske hopperne seg nok en gang sterkest. Lagkonkurranse ble vunnet, og i det individuelle rennet gikk Daniel André Tande til topps.

Foto: Scanpix

Lund Svindals takketale:

Alpinisten var tydelig overrasket over å stikke av med prisen:

- Wow!, var Aksel Lund Svindals første reaksjon.

- Det trodde jeg ikke da keg så de andre nominerte, men da var det ekstra deilig. jeg synes dette er en fin anledning til å takke alle jeg vanligvis ikke treffer - nordmenn som gjør at vi kan ha denne typen arrangementer og har entusiasme for idretten, sa alpinisten fra scenen.

Svindal årets mannlige utøver:

Aksel Lund Svindal har rukket å bli 35 år, men dominerer fortsatt alpinsirkuset, og det til tross for et kne som synger på siste verset.

Det store høydepunktet denne sesongen kom under OL i Sør-Korea, hvor Svindal tok historiens første OL-gull i utfor. Svindal vant rennet 12 hundredeler foran lagkameraten Kjetil Jansrud, som sørget for norsk dobbeltseier. Det var alpinistens andre OL-gull totalt og fjerde OL-medalje i karrieren.

- Wow!, var Aksel Lund Svindals første reaksjon.

- Det trodde jeg ikke da keg så de andre nominerte, men da var det ekstra deilig. jeg synes dette er en fin anledning til å takke alle jeg vanligvis ikke treffer - nordmenn som gjør at vi kan ha denne typen arrangementer og har entusiasme for idretten, sa alpinisten fra scenen.

Lund Svindal var nominert sammen med Kjetil Borch, Øystein Bråten, Johannes Thingnes Bø, Johannes Høsflot Klæbo, Simen Hegstad Krüger, Håvard Holmefjord Lorentzen, Jakob Ingebrigtsen og Karsten Warholm.

Foto: Scanpix

Vi følger Idrettsgallaen live. Her får du siste nytt om vinnerne og snakkisene rundt utdelingen.

Magnus Gamlem

Annonsørinnhold