Klæbo-saken

Klæbo funnet skyldig:

Johannes Høsflot Klæbo (22) er dømt til 16 dagers betinget fengsel for å ha forårsaket kollisjonen der blant annet en tolv år gammel jente ble skadd.

- Du er funnet skyldig i forhold du er siktet for, og det er grunnlag for å avsi en tilståelsesdom på bakgrunnen av den forenklede behandlingen som har vært her i dag, leser dommer Ingvild Skaar i Sør-Trøndelag tingrett.

Etter en 30 minutter lang rettsbehandling dømmes Klæbo for overtredelse av veitrafikklovens § 3. Straffen utmåles med betinget fengsel i kombinasjon med bot.

- Siktede har utvist manglende oppmerksomhet i forbindelse med at den forankjørende bilen stoppet for en fotgjenger i et gangfelt. Siktede ble for seint oppmerksom på at bilen foran hadde stanset, og i det han skulle bremse tråkket han ved en feil inn gasspedalen, leser dommeren.

Klæbo dømmes til betinget fengsel i 16 dager og en bot på 10 000, subsidiært fengsel 15 dager om boten ikke betales. Han dømmes også til en tap av førerrett i ni måneder. Klæbo må ta en delvis praktisk prøve dersom han vil ha førerkort på nytt.

Skistjerna fikk åtte dagers strafferabatt for å ha tilstått umiddelbart og for å ha erkjent straffskyld.

Klæbo vedtok dommen på stedet, uten ytterligere spørsmål.

Som varslet svarte ikke Klæbo på spørsmål fra pressen. I stedet fikk han jakken sin, før han småløp ned trappa og forsvant ut bakdøra i tinghuset.

Studioet fortsetter under annonsen

Følg domsavsigelsen direkte:

Tilståelsessaken som pågår i Sør-Trøndelag tingrett nærmer seg slutten.

Skistjerna Johannes Høsflot Klæbo er siktet for brudd på vegtrafikkloven § 3 som er den generelle aktsomhetsbestemmelsen i vegtrafikkloven. Overtredelser av loven straffes med bøter eller fengsel i inntil et år.

Klæbo har i dag lagt seg flat i retten, hvor han har gjort det klart at han erkjenner straffskyld for det han er siktet for, etter trafikkulykka på Byåsen i desember i fjor.

Dagbladet sender domsavsigelsen direkte her. Det er ventet at den vil komme før klokka 10.00.

Pause i retten:

Klæbo sier at han ikke har noen særegne behov for førerkort. Han ønsker ikke å tilføye noe mer.

Dommer Ingvild Skaar sier at nå at hun skal skrive dommen, og spør igjen om Klæbo fortsatt ønsker tilståelsesdom, hvoretter han svarer ja.

Da tar retten 15-20 minutters pause

Dette er gjerningsbeskrivelsen:

Dette er gjerningsbeskrivelsen i siktelsen, ifølge Adresseavisen:

«Onsdag 12. desember 2018 ca. kl. 14.25 i Byåsvegen i Trondheim kjørte han en Toyota Rav 4 med kjennemerke NN uten å være tilstrekkelig aktpågivende, idet han på grunn av uoppmerksomhet e.l. ikke bremset ned for en Opel Insignia med kjennemerke NN, som hadde stanset for fotgjenger NN som var på vei over et gangfelt. Han kjørte dermed inn i bakenden på Opelen slik at denne ble skjøvet fremover og traff NN, som ble påført lettere personskade. Passasjer i Opelen, NN, ble påført brudd i ryggen som følge av påkjørselen og begge bilene fikk materielle skader.»

Fikk ikke med seg hvor langt bilen ble skjøvet:

DOMMER: - Fikk du med deg hvor langt bilen foran deg ble skjøvet framover?

- Nei, svarer Klæbo, før dommeren begynner å kese opp Klæbos forklaring.

Klæbo sier at det dommer har skrevet ned stemmer, men viser til at farten han hadde var basert på en rapport han har lest om påkjørselen i ettertid.

- Erkjenner du straffskyld?

- Ja, svarer Klæbo.

- Du er kjent med påtalemyndighetens forslag til straff? spør dommeren.

Påstanden er betinget fengsel i 18 dager i tillegg til en bot på 10 000 kroner - subsidiært 15 dager i fengsel, samt inndragelse av førerkort i ni måneder. Uten tilståelsen ville straffen blitt på 22 dager.

- Med tanke på boten, hva har du månedsinntekt.

- Det varierer fra måned til måned, men i året, nesten en million, svarer Klæbo.

Ønsker betinget fengsel:

Politiet i Trøndelag har lagt ned påstand om en kortvarig betinget fengselsstraff - noe som betyr at han ikke må sone i fengsel. I tillegg har politiet lagt ned påstand om at Klæbo må bli ilagt bot.

Påstanden er betinget fengsel i 18 dager i tillegg til en bot på 10 000 kroner. Uten tilståelsen ville straffen blitt på 22 dager.

- Mer sjokk enn noe annet:

Hvordan opplevde du sammenstøtet?

- Ja, du hører jo et smell, men det er vel mer sjokk enn noe annet.

- Jeg gikk ut og snakket med de etterpå. Da fikk jeg med meg hva som hadde skjedd og sett at alt gikk bra med dem, fortsetter han.

Dommeren vil vite om Klæbo snakket med begge personene som var til stede, hvilket han svarer bekreftende på.

Bilen til Klæbo ble kondemnert i ettertid på grunn av en del tekniske skader.

Dommeren skriver ned Klæbos forklaring. Klæbo sitter stille i stolen og venter.

- Vanlig vinterføre:

Dommeren vil vite om Klæbo så en fotgjenger i veibanen.

- Nei, jeg fikk ikke med meg at det var noen som gikk over.

Klæbo mener han hadde normal avstand til bilen foran, men sier at han ikke var oppmerksom nok på bilen som hadde stoppet.

Han sier det var normale kjøreforhold.

- Det var vanlig vinterføre.

- Var dette et område du var kjent i? spør dommeren.

- Ja, svarer Klæbo og bekrefter at han også visste at det var en fotgjengerovergang her.

Skistjerna sier han mener det var en fartsgrense på 40 kilometer i timen på stedet, og mener selv han holdt rundt 30 km/t på vei inn i rundkjøringen.

DOMMER: - Det er ikke like lett å huske alle detaljer, men husker du om det var noe spesielt som fanget din oppmerksomhet?

- Nei.

Erkjenner straffskyld: - Jeg fikk panikk:

Klæbo ankom rettsalen i Sør-Trøndalg tingrett fem minutter før retten ble satt, iført hvite joggesko, jeans og blå genser.

En journalist spør om han vil svare på spørsmål etterpå. Klæbo svarer ikke, men en ansatt i tingretten sier at han ikke ønsker å si noe.

På slaget 09.00 er retten satt.

Klæbo ønsker en tilståelsesbedømmelse av saken sin, og erkjenner følgelig straffskyld for det han er siktet for.

Fordi det er en tilståelsessak har Klæbo status som siktet og ikke tiltalt, som er vanlig når man må møte til rettsforhandlinger.

Klæbo er i gang med å forklare hva som skjedde, da han 12. desember i fjor kjørte inn i en bil bakfra på vei ut av en rundkjøring på Byåsen i Trondheim.

- Jeg kjører på vei hjem fra byen, kommer inn i rundkjøringen med relativt lav fart. Jeg får ikke med meg at bilen foran meg får en bråbrems. I stedet for å trykke på bremsen, trykker jeg på gasspedaler og akselererer inn i bilen foran.

Skistjerna sier at han ikke satt med mobil, eller var spesielt uoppmerksom.

- Jeg følte ikke at jeg var spesielt uoppmerksom, men får ikke med meg bråbremsen. Jeg fikk panikk. Derfor trykket jeg på gasspedalen i stedet for bremsen. Det skal vel være autobrems på sånne biler, sier Klæbo.

Johannes Høsflot Klæbo i retten:

Allerede en time før Trondheims store skistjerne, Johannes Høsflot Klæbo, skal inn i rettssal 309 i Sør-Trøndelag tingrett, var de fleste av pressestolene opptatt: Fem dager etter at han ble VM-konge skal 22-årige Klæbo inn på en ny arena.

For klokka ni i dag skal den unge skistjerna inn i retten etter trafikkulykka på Byåsen i desember. Klæbo er siktet for uaktsom kjøring som førte til personskade.

Det var 12. desember i fjor Klæbo kjørte inn i en bil bakfra på vei ut av en rundkjøring på Byåsen i Trondheim. Bilen Klæbo kjørte inn i hadde stoppet for en fotgjenger og ble skjøvet framover i sammenstøtet. Da traff den en 12 år gammel jente som var på vei over veien. Hun fikk lettere personskader.

En av passasjerene i bilen Klæbo traff, fikk flere brudd i ryggen i påkjørselen og ble sykemeldt i seks uker, heter det i siktelsen mot langrennsstjerna.

Dagbladet er til stede i rettssalen, og dekker saken fortløpende her i vårt livestudio.

Fra VM-konge til rettssalen. Slik blir saken mot Klæbo

Fra VM-konge til rettssalen. Slik blir saken mot Klæbo

dagbladet
Ingen flere meldinger

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.