Annonse

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.

Annonse

Massive klimademonstrasjoner over hele verden

Titusener av demonstranter, både barn og voksne, er ventet å ta til gatene i det en ny global klimademonstrasjon sparker i gang i dag.

Det er ventet at det vil bli holdt demonstrasjoner ved mer enn 3000 steder i så mange som 170 land over hele verden.

Demonstrasjonene er allerede godt i gang i alle byer. Først ut var demonstrantene på New Zealand. I landets hovedstad Wellington, er det anslått at over 40 000 mennesker har møtt opp foran parlamentet. Ansamlingen av folk foran parlamentsbygningen er den største på mange år, skriver New Zealand Herald.

– Stopp å høre på hva de sier, se på hva de gjør, fortalte Luke Wijohn, organisatoren bak klimastreiken i Auckland, til de oppmøtte, ifølge NTB.

Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg, som har engasjert ungdommer verden over for å klimastreike, skal delta i en demonstrasjon i Montreal i Canada. Landets statsminister Justin Trudeau skal også delta.

Også i Norge er det ventet protester en rekke steder i landet. Foran Stortinget vil demonstrasjonen starte klokka 11.

Dagbladet følger demonstrasjonene direkte, både her i form av tekstoppdateringer, og med livesending på Dagbladet TV.

Les hele saken

Gretas nye makker: - En krise selv ikke Marie kan fikse

Annonse

Ny norsk oljerekord

Samtidig som et enormt antall mennesker demonstrerer for klimaet verden over, melder Oljedirektoratet at rekordmange felt er i produksjon på norsk sokkel.

I høst vil det være 88 produserende olje- og gassfelt på sokkelen. Aldri før har det vært så mange – og fortsatt er det ytterligere 85 funn som kan bygges ut, skriver NTB.

– Det er nok olje og gass på norsk sokkel til at vi kan ha lønnsom, effektiv og forsvarlig petroleumsvirksomhet i mange tiår, sier direktør for utbygging og drift Ingrid Sølvberg i Oljedirektoratet.

Fredag la direktoratet fram sin ressursrapport for funn og felt i 2019. Den viser at det nå er 86 produserende felt på sokkelen. Når Johan Sverdrup og Skogul kommer i produksjon i høst, er man oppe i 88 felt.

– Prognosene fram mot 2023 viser at produksjonen øker fra 2020. Oppstart av nye felt, blant annet Johan Sverdrup, kommer til å mer enn veie opp for reduksjonen i oljeproduksjon fra felt som nå er i drift, skriver direktoratet.

Neste år planlegges det at feltene Bauge, Martin Linge, Yme, Dvalin og Ærfugl skal komme i produksjon. Det ventes at totalproduksjonen på norsk sokkel kan nå en ny topp i 2023.

Dagbladet/NTB

Artikkelbilde.
Klimaaktivister i protestgruppa 350.org setter håndavtrykk av falsk olje på glasspyramiden ved Louvre-museet i Paris. Foto: Charles Platiau / Reuters / NTB Scanpix
Annonse

Hektisk klimauke

Dagens globale klimastreik markerer slutten på en omfattende klimauke, som startet med den global klimademonstrasjon forrige fredag, etterfulgt av FNs klimatoppmøte - hvor blant annet Greta Thunberg holdt en tale som har fått massiv oppmerksomhet.

Onsdag slapp FNs klimapanel (IPCC) en rystende ny spesialrapport som blant annet viser at situasjonen er kritisk for verdenshavene:

Havnivået stiger raskere enn tidligere, permafrosten tiner, og kystbyer vil bli rammet av årlig ekstremvær, viser klimarapporten.

Les hele saken

Kritisk for verdenshavene: - Forandrer hele verden

- Massivt

- Ifølge organisasjonen selv, har de samlet over fire millioner streikende i løpet av september. Så det er voldsomme dimensjoner, sier Geir Ramnefjell, politisk redaktør i Dagbladet.

- Det er ikke vanlig å se at en sak mobiliserer så jevnt og så massivt over så lang tid. Dette er noe som helt klart vil påvirke samfunnet vårt, og trolig beveger politikerne våre, sier han videre.

Annonse

Flere hundre tusen demonstrerer

Ifølge The Guardian er det anslått at rundt 300 000 mennesker har møtt opp i rundt 100 australske byer og tettsteder for å demonstrere.