Annonse

Kongsberg-rettssaken

Onsdag 18. mai starter rettssaken mot Espen Andersen Bråthen (38). Han er tiltalt for fem drap, elleve drapsforsøk og 13 tilfeller av grove trusler. Det er 31 fornærmede i saken, inkludert de fem drepte.

Det var 13. oktober i fjor at Bråthen, bevæpnet med kniver og pil og bue, gikk til angrep på tilfeldige forbipasserende i Kongsberg. Fem personer ble brutalt drept.

38-åringen har erkjent straffskyld, og uttalt at han angrer. Han har siden vært innlagt på psykiatrisk institusjon.

Påtalemyndigheten er av den oppfatning at Bråthen var utilregnelig på handlingstidspunktet, og har varslet at det vil nedlegges påstand om tvungent psykisk helsevern.

I studioet: Angelica Hagen, Audun Hageskal, Stian With

Annonse

Erkjenner straffskyld for Kongsberg-drapene

Espen Andersen Bråthen erkjenner straffskyld for drapene på Kongsberg i fjor høst. Det kom fram i Buskerud tingrett på rettssakens første dag.

Bråthen er tiltalt for fem drap, elleve drapsforsøk og 13 tilfeller av grove trusler. 38-åringen har tidligere erkjent de faktiske forholdene, og uttalt at han angrer.

- Jeg erkjenner straffskyld for hele tiltalen, sier Bråthen.

Klokka 08.59 ankom han rettssal 2. Med håndjern og fulgt av fire personer fra politiet ble han ført inn i rettssalen.

- Det blir bra å komme i gang. Jeg håper og tror han vil forklare seg. Det er en meget syk mann, sa Bråthens forsvarer, advokat Fredrik Neumann da han selv ankom tingretten onsdag.

Erkjenner straffskyld for Kongsberg-drapene

Les hele saken

Dette blir sentralt

Annonse

Siste dag i retten

I dag er det siste dag i rettsforhandlingene etter Kongsberg-drapene 13. oktober i fjor. Den drapsdømte Espen Andersen Bråthen (38) ble rett før klokka 9 ført inn rettssalen iført en hvit skjorte og mørk joggebukse. Her ble han møtt av sin forsvarer, Fredrik Neumann.

Neumann skal i dag holde sin prosedyre, etter at påtalemyndidghetene i går la ned påstand om tvunget psykisk helsevern for Bråthen.

- For å oppsummere var tiltalte helt uten skyldevne, han var utilregnelig på gjerningstidspunktet, sa aktor Vibeke Martins i går.

Neumann signaliserte i går at hans prosedyre var svært sammenfallende med det påtalemyndighetene prosederte på. Også han har signalisert at han vil legge ned påstand om tvunget psykisk helsevern for Bråthen.

Tidligere i rettssaken er det kommet fram at Bråthen lider av paranoid schizofreni.

Før Neumann starter sin prosedyre, skal bistandsadvokatene fortsette sin prosedyre som ble påbegynt i går.

- 37 dramatiske minutter
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

- 37 dramatiske minutter

HOKKSUND TINGRETT (Dagbladet): - Det er en meget alvorlig sak vi har til behandling. 37 dramatiske minutter er grunnlaget for tiltalen.

Slik innledet aktor Andreas Christiansen påtalemyndighetens prosedyrer i rettssaken tirsdag.

Han minnet retten om at påtalemydinghetens oppgave var å forholde seg til de konkrete forholdene og at det var viktig at saken blir behandlet som en hver straffesak, til tross for sakens omfang.

Han påpekte også at Bråthen var «en syk person uten skyldevne» og at de vil legge ned påstand om tvunget psykisk helsevern.

Flere av bistandsadvokatene, som representerer de fornærmede i saken, har bedt om at påtalemyndigheten endrer tiltalen. Dette varslet Christiansen at ikke vil skje.

- Vi har full forståelse for at det er flere som reagerer på dette, men vi må være sikre på bevisene i tiltalepunktene, og foreta en konkret vurdering. Det er godt mulig vært flere fornærmede som ikke er omtalt i tiltale, men det er en helhetsvurdering av hva vi må ha for å få en rettskraftig dom.

Annonse

Prosedyrene i gang

HOKKSUND TINGRETT (Dagbladet): Det er i dag klart for prosedyrer i rettssaken etter Kongsberg-drapene 13. oktober i fjor. Saken har pågått i rundt én måned.

Rett før klokken 9 ble den drapstiltalte Espen Andersen Bråthen ført inn i retten, iført en hvit skjorte og mørk joggebukse.

Det er på forhånd varslet at det vil legges ned påstand om at Bråthen skal dømmes til tvunget psykisk helsevern og at han fortsatt er en syk mann.

Ble beskutt: - Begynner å løpe

Fredag ettermiddag vitner mannen som ble beskutt med flere piler utenfor Coop Extra-butikken. Bråthen er tiltalt for drapsforsøk mot ham.

Idet mannen er i ferd med å avslutte en telefonsamtale med faren sin, hører han et høyt smell.

- Jeg skvetter. Lurer på hva lyden var. Jeg hadde på meg airpods med støyreduksjon, så jeg hørte det ikke så godt. Men hørte noe leven i bakgrunnen, så trodde først at det var noen som slåss. Så jeg bestemte meg for å ta ut øreproppene for å høre bedre. Da hører jeg noen som roper, forklarer han i retten.

Han snur seg mot høyre og får øye på Espen Andersen Bråthen, som sikter på ham.

- På ren refleks begynner jeg å løpe. Jeg hører veldig fort et nytt smell. Enda høyere enn det forrige. Jeg er i en modus at jeg bare løper. Mens jeg løper, ser jeg en bil i enden av torget og hiver meg bak den. Idet jeg kommer meg bak bilen, ser jeg at det flyr en pil over bilen, som treffer veggen bak. Da skjønte jeg ordentlig at jeg ble beskutt, sier mannen.

Han kommer seg etter hvert videre og ringer politiet. Så beveger han seg opp mot torget igjen for å advare andre, uten nytte.

- Jeg står der helt til en politimann kommer ut og ber dem holde seg unna. Her ser jeg også pilen som ble skutt mot meg. Ser at den er ganske spiss. Den så modifisert ut på en måte, sier han.

Annonse

Skutt av pil: - Måtte komme meg ut

En kvinne, som ble truffet av en av Bråthens piler, vitner i rettssaken mot ham. Han er tiltalt for drapsforsøk mot henne.

Hun var i butikken da hun ble advart av kjæresteparet som møtte på Bråthen inne i garasjeanlegget. De to kom løpende gjennom butikken, og ropte for å advare andre.

- «Det kommer en gal mann», ropte han. Så kjente jeg at det traff. Det sa pling i gulvet. Vet ikke hvorfor jeg bøyde meg ned for å se. Jeg vet at man ikke skal røre bevis, men jeg ville gjemme pila, så han ikke kunne bruke den igjen mot meg. Jeg tenkte så at jeg måtte komme meg ut til hunden min, sier hun.

Pilen traff henne først i skulderen, før den falt i gulvet. Onsdag ble det lagt fram videoovervåking, som viser skuddet. Her ser man at hun plukker opp den aktuelle pilen og legger den under en butikkhylle.

Kvinnen forteller at hun tenkte på å gjemme seg bak en kjøledisk. Men så møtte hun på den sivile politimannen som var i butikken, og forsto at han hadde kontakt med politiet som var på vei.

De to kom seg ut sammen, og hun satte seg inn i bilen. Den aktuelle sivile politimannen ble seinere truffet av en pil i ryggen.