KrFs skjebnevalg

KrF vraker Hareides veivalg - partilederen er ferdig!

Etter at Grøvans forslag om å forbli i opposisjon falt, er det nå rød side mot blå side i den avgjørende voteringen over KrFs skjebne.

Rød side vant første runde, men i runde to må en rekke tidligere gule delegater ta stilling til rødt eller blått. Det vil endre maktfordelingen på landsmøtet.

De 190 partidelegatene har nå votert og utfallet av KrFs mye omtalte veivalg er omsider klart:

Rød side: 90
Blå side: 98

Studioet fortsetter under annonsen

Ropstad: - Minst tre statsråder

Knut Arild Hareide, Kjell Ingolf Ropstad og Erna Solberg møttes på «Debatten» på NRK.

- På Wikipedia-siden min håper jeg det står at det var en person som virkelig brant for de verdiene han stod for, sa Hareide til NRK.

Han mente fortsatt at FrP og KrF har for stor avstand til at de kan sitte i regjering sammen, og at de fortsatt har gode muligheter om ikke Solberg-regjeringen stiller opp for dem.

- Jeg er selvfølgelig skuffet over at de ikke valgte mitt valg i dag, og jeg trenger ikke å forsvare at valget de tok i dag var det riktige fordi det er ikke min mening.

Ropstad ville ikke svare på om han blir partileder eller ikke. Til Dagbladet sa han tidligere i dag at både han og nestleder Bollestad er klare til å lede partiet.

– Vi er samlet om at kampen mot sorteringssamfunnet er en prioritert sak. Det handler om livsvern før fødsel. Men vi stiller ikke med ufravikelige krav, sa han til NRK.

Ropstad sa til Dagbladet at de kommer til å være kravstore i forhandlingene, og at de ikke går i regjering for enhver pris.

På spørsmål om hvor mange statsrådsposter det er realistisk at KrF får, svarer Ropstad til NRK at han vil ha minst tre.

Statsminister Erna Solberg ville ikke tidligere i dag svare på spørsmålet om hvor mange plasser KrF kan forvente seg å få i regjering.

Solberg sa til NRK at det er bedre stemning nå som alt er avklart, men at de fortsatt ikke er helt i mål. Hun fortsatte:

- Vi skal forhandle, og det er helt reelle forhandlinger om en politisk plattform som alle fire partier skal synes er bra nok.

Statsministeren sa tidligere i dag at det ikke foreløpig er lagt noen tidsplan for de videre forhandlingene.

Dagbladet sendte direkte med tillatelse fra NRK.

Hareide nekter å bli statsråd for Erna Solberg

Hareide nekter å bli statsråd for Erna Solberg

dagbladet.no

Ropstad: - Vi går ikke i regjering for enhver pris

KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad skal lede KrF sine regjeringsforhandlinger. Med seg får han nestleder Olaug Bollestad, sentralstyremedlem Erik Lunde og rådgiver i KrFs stortingsgruppe Jorunn Hallaråker.

- Vi sitter med en situasjon hvor vi har fått et mandat, samtidig vet vi at det er mange i vår organisasjon og våre medlemmer som er skuffet. Hvis vi skal komme videre fra sonderinger til forhandlinger, så er det viktig at vi har med et fotavtrykk sånn at hele Krf kjenner at de har et foravtrykk i det som eventuelt blir et resultat, sier Bollestad.

- Det er et offensivt KrF som går inn i forhandlingene. Det er heller ikke sånn at vi skal inn i regjering for en hver pris. Vi trenger gode gjennomslag i en sånn regjering, og derfor kommer jeg til å være kravstor i forhandlingene, sier Ropstad.

Han forteller at landstyret har vært opptatt av at regjeringsvalget skal gi resultater.

- Jeg vil gå langt i å si at KrF må se tydelige endringer i en mer offensiv klimapolitikk, fattigdomsbekjempelse, integrering, kamp mot slaveri, og det må partiet også diskutere før vi tar stilling i de enkelte sakene, sier Ropstad.

De to nestlederne møter pressen på Gardemoen fredag kveld.

FOTO: Hans Arne Vedlog/ Dagbladet

Jensen: - Ikke tenkt til å forskuttere en regjeringsutvidelse nå

- Frp er klar for sonderinger med Krf, men jeg har ikke tenkt å forskuttere en regjeringsutvidelse nå, sier Frp-leder Siv Jensen, i en pressemelding.

Jensen sier at de derfor kommer til å bruke tid på regjeringsforhandlingene for å sikre at FrPs saker blir ivaretatt om KrF skal inn i regjering.

- Jeg er glad over at Krfs landsmøte anbefaler et forpliktende samarbeid for å unngå at Ap, Sv og Sp får innflytelse, sier hun.

Solberg: - Jeg har ingen tidsplan for KrF-forhandlinger

- KrF har i dag tatt en historisk avgjørelse. De vil søke mulighetene for en flertallsregjering med Høyre, Frp og Venstre. Det er selvfølgelig jeg glad for, sier statsminister Erna Solberg.

- Det har vært mitt mål lenge. Samarbeidet mellom våre fire partier har gitt gode resultater så langt.

Statsministeren trekker så fram flere ting som viser at samarbeidet har vært positivt for Norge.

- Det er sånn at norsk økonomi går godt, det er flere som kommer i jobb, elever lærer mer og flere fullfører videregående skole, folk får raskere og bedre helsehjelp, flere rusavhengige blir sett og får verdige tilbud og klimautslippene går ned, sier Solberg.

- Jeg kunne fortsatt oppramsingen av resultatene, men det viktigste er at vi får til mer sammen for å løse de store viktige oppgavene Norge står foran.

Solberg er imponert over åpenheten KrF har vist i prosessen.

- KrF har imponert oss med sin åpne prosess som har gitt alle et unikt innblikk i hvordan partidemokratiet fungerer. Få hadde vel trodd at fylkesårsmøter kunne være en klikkvinner, sier statsministeren.

Solberg synes det er synd at Knut Arild Hareide ikke ønsker å fortsette som partileder.

- Men jeg har både forståelse og respekt for den avgjørelsen i lys av at han ønsket å gå en annen vei. Jeg har satt pros på det samarbeidet vi har hatt. Jeg har samarbeidet godt med ham i mange år. Vi har hatt mange gode og fortrolige samtaler, og funnet gode løsninger sammen, sier Solberg.

Solberg vil ikke svare på spørsmålet om hvor mange plasser KrF kan forvente seg å få i regjering.

- Det er foreløpig ikke lagt noen tidsplan for forhandlingene. Det viktige nå er at vi kommer i gang med budsjettforhandlinger. Så må vi kjøre regjeringsforhandlinger parallelt. Men det viktigste er at endepunktet blir godt, ikke at vi har en tidsplan, sier Solberg.

Om abortspørsmålet, som er svært viktig for KrF, sier statsministeren:

- Høyre har sagt at vi er åpne for å snakke om dette i forhandlinger for å finne løsninger som kan være forpliktende for alle fire partiene.

Solberg mener hennes standhaftighet på å stå fast på at de alltid har basert regjeringssamarbeidet på fire partier har vært viktig for at det nå går mot en flertallsregjering med KrF, Venstre, Høyre og Frp.

- Dette er en sak jeg har hatt med meg siden vi åpnet døren til Frp i 2006. At vi ønsket et regjeringssamarbeid utgått av fire partier. Av og til lønner det seg å være standhaftig over lang tid, og ha langsiktigheten foran seg når man jobber med dette.

Bekkevold er skuffet

– Jeg kjenner på en stor skuffelse. Vi tapte en sak hvor mange av oss har investert mye krefter for å vinne fram. Men så er det en dobbel sorg, i det at Knut Arild har varslet at han går av som partileder. Det kjennes så tungt, for han har vært en utrolig dyktig partileder med fantastiske lederegenskaper, sier Stortingsrepresentant, Geir Jørgen Bekkevold, til NTB.

Bekkevold støttet Hareides syn om at partiet skulle gå i regjering med Ap og Sp.

Vedum: - Helt uforståelig

– Det er dramatisk og et veldig splittet parti vi så nå. Det er helt uforståelig at de velger å være i regjering med Høyre, Frp og Venstre med tanke på deres sentraliserende politikk, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til NRK.

Løftebruddet

DAGBLADETS KOMMENTATOR, Ola Magnussen Rydje:

Bare et år etter valget går KrF midt imot sitt eget løfte til velgerne om å ikke gå inn i regjering med Frp. Man kan si at det ville blitt feil samme hva de hadde gjort i dag, men dagens vedtak må være blant de klareste løftebruddene velgerne har sett de siste åra.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

De Grønne varsler klimamistillit

De Grønne mener det nå hviler et enormt ansvar på KrF og varsler klimamistillit.

– KrF har nå valgt en regjering som ikke fortjener Stortingets tillit og som har sviktet fullstendig i klimapolitikken. Nå hviler det et enormt ansvar på KrF. Dersom KrF ikke klarer å gi statsbudsjettet en helt ny kurs på klima, vil De Grønne fremme mistillit mot regjeringen, sier partiets talsperson Une Bastholm i en kommentar til KrFs retningsvalg.

Hun mener at statsbudsjettet regjeringen la fram for få uker siden, er usolidarisk og styrer mot mer ekstremvær og matmangel.

– Nå får det være nok. Det er på tide at stortingsrepresentantene tar stilling til om en regjeringen i 2018 kan komme unna med å levere så dårlig på vår tids største utfordring, sier Bastholm.

- Det ble argumentert fra talerstolen med at det å velge Erna ville være bra for klimaet, hva har du å si til det?

- Det kan jeg ikke fatte og begripe. Erna er den av de to statsministerkandidatene vi har i Norge nå som har vist de fem siste årene at hun ikke prioriterer klima. Vi vet jo ikke helt hva slags klimapolitikk vi får med Jonas Gahr Støre, men vi vet jo i hvert fall at vi ikke får en klimainnsats som trengs med Erna Solberg.

Støre: - Det er en trist dag for landet

- Jeg er skuffet på vegne av landet. Det er en trist dag for landet. Dette betyr mer penger til skattekutt og mer Høyre-politikk. Men dette er valget som er tatt, det betyr at vi skal føre en konsekvent opposisjonspolitikk, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Han møter pressen i Stortingets vandrehall etter at Knut Arild Hareides nederlag er et faktum.

- Hareide har vist stort mot, men KrF sitt landsmøte har talt demokratisk, og det må vi respektere, sier partilederen.

- Er du skuffet over at du ikke bli statsminister i denne omgangen?

- Det kommer nye omganger. Dette var en litt uvanlig omgang, for den var ikke annonsert, kan du si. Vi sa at dersom flertallet skifter, så kan vi ta ansvar. Nå skjedde ikke det, tvert i mot, så blir sentrum borte fra det rommet de har hatt i Stortinget. Det påkaller en skarpere opposisjon, og det får de fra oss, sier Støre.

Arbeiderparti-lederen sier han har veldig respekt for det motet Hareide har vist.

- Det synes jeg han fortjener anerkjennelse for. Han har trodd på noe han mente var viktig for partiet sitt, og for landet. Han har løftet blikket. Det er ikke så ofte en partileder tar den sjansen. Han kan stå veldig oppreist for det han har trodd på, sier Støre.

FOTO: Emilie Rydning / Dagbladet

Støre: - KrF ville fått større gjennomslag hos oss

- Vi har ment at KrF ville fått større gjennomslag for viktige deler av sin politikk ved å samarbeide i sentrum og til venstre, men vi har respekt for det valget et knapt flertall i partiet har gjort, sier i partileder, Jonas Gahr Støre (Ap), i en pressemelding etter voteringen.

For Arbeiderpartiet er dette en avklaring som betyr at vi kan bruke alle krefter på å bygge lag og politikk for en slagkraftig rødgrønn opposisjon, sier Støre.

Steinar Suvatne, Kirsten Karlsen, Gunnar Ringheim, Mina Janssen og Lars martin Gimse

Dette skjer

Fakta:

  • Fredag 2. november møter 190 delegater på KrFs landsmøte for å avgjøre partiets veivalg.

  • KrF-politikerne samles på Scandic Oslo Airport på Gardermoen klokka 11 fredag.

  • Etter en innledning om politiske prioriteringer, skal Hareide holde sin 20 minutter lange tale. Det er knyttet stor spenning til om han vil varsle sin avgang hvis partiet nekter å bli med på hans venstresving.

  • Både nestleder Kjell Ingolf Ropstad og parlamentarisk nestleder Hans Fredrik Grøvan skal begrunne sine syn om å gå inn i regjering og å forbli i opposisjon.

  • Deretter blir det debatt før landsmøtet skal avsluttet ved 18.30-tiden. Da skal delegatene ha stemt.

  • Det er knyttet stor spenning til om avstemmingen skal være hemmelig og skriftlig eller åpen. Det er også en pågående diskusjon om voteringsrekkefølgen.

  • Etter alt å dømme, kan det bli flertall på fredagens landsmøte for at KrF skal gå inn i regjering med Høyre, Venstre og Frp. Flertallet av delegatene som er valgt av årsmøtene, har Solberg-regjeringen som sitt foretrukne standpunkt dersom de blir nødt til å velge.