Moskéangrepet i Bærum

Manshaus avhøres i ettermiddag:

Torsdag ble det kjent at draps- og terrorsiktede Philip Manshaus (21) ønsket å forklare seg for politiet. Fredag morgen opplyser hans forsvarer Unni Fries til Dagbladet at avhøret vil finne sted i ettermiddag - litt før klokka 16.00.

Hun bekrefter videre at hun vil være til stede under avhøret, etter klientens ønske. På spørsmål om hvorfor han nå likevel ønsker å forklare seg, har hun ingen ytterligere kommentar.

Manshaus vil la seg avhøre

Manshaus vil la seg avhøre

dagbladet
Studioet fortsetter under annonsen

- Gjorde viktige beslag i Manshaus' bil:

Politiet i Oslo opplyser at de har beslaglagt tre våpen, to rifler og en hagle, etter angrepet på Al-Noor-moskeen i Bærum.

Samtidig sier politiadvokat Pål Fredrik Hjort Kraby at det ble gjort flere beslag i Manshaus' bil etter angrepet.

Manshaus hadde både på seg hjelm og et GoPro-kamera under angrepet. Vitner har også opplyst at han skal ha hatt på seg vernevest, militærjakke og spikersko under angrepet mot moskeen.

- Jeg ønsker ikke å gå ytterlige i detalj rundt bekledning og utstyr. Men, vi gjorde viktige beslag i bilen han brukte. Jeg vil ikke gå i detalj på hva det er, sier Kraby.

Funnene politiet har gjort til nå, samt hans forklaring, gjør at politiet mener terrorhandlingen er planlagt.

Vitner har tidligere opplyst om at Manshaus skal ha hatt med seg et håndvåpen under angrepet, det avkrefter politiadvokaten.

- Det var ingen håndvåpen der. Der har nok vitneobservasjonene vært feil, sier politiadvokat Pål Fredrik Hjort Kraby til Dagbladet.

Det ble avfyrt skudd både innenfor og utenfor moskeen.

- Teknikerne jobber med å avklare hvor mange skudd som ble avfyrt utenfor og innenfor moskeen. Vi vet at våpnene som ble beslaglagt samsvarer med våpen som lovlig ble oppbevart på boligen, sier han.

Philip Manshaus er siktet for terror i forbindelse med skytingen i moskeen, samt drapet på sin søster Johanne Ihle Hansen (17) i forkant.

Vil ikke avhøres - sier ja til observasjon:

Terrorsiktede Philip Manshaus sier ja til prejudisiell observasjon.

Det melder NTB.

En såkalt prejudisiell observasjon er en foreløpig psykiatrisk vurdering som ofte gjøres i straffesaker for å vurdere hvorvidt en siktet er tilregnelig eller ikke.

Manshaus vil likevel ikke avhøres, opplyser advokat Unni Fries.

- Philip Manshaus har meddelt oss at han på det nåværende tidspunkt ikke lenger ønsker å møte i politiavhør. Han er imidlertid villig til å medvirke til en prejudisiell observasjon, opplyser Fries i en epost til NTB.

Dagbladet oppdaterer saken.

Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet

Terrorhåndtering skal evalueres:

Politiets og PSTs håndtering av angrepet mot Al-Noor-moskeen skal evalueres eksternt, skriver politiet i en pressemelding. Denne beslutningen er tatt i samråd mellom Oslo politidistrikt, PST og Politidirektoratet (POD).

Politidirektør Benedicte Bjørnland i Politidirektoratet forteller til Dagbladet at det kan ta et par uker før en utvalgsleder er plukket ut.

- Det er en uke siden det skjedde, slik at vi ikke har hatt tid og anledning enn så lenge til å ferdigstille et mandat, sier hun til Dagbladet.

Hvem som skal gjennomføre evalueringen, er foreløpig uklart.

Bjørnland forteller at de viktigste aspektene ved å finne en som kan lede evalueringsutvalget, er uavhengighet, i tillegg til faglig legitimitet og høy kompetanse.

- Hvordan utvalget ser på rutiner og politiets innsats ved moskeen, er ikke avklart. Vi vil meisle ut et godt og dekkende mandat for å se på de kritiske elementene, sier Bjørnland til Dagbladet.

Hun avviser ikke at de henter inn en utvalgsleder utenfor landegrensene.

- Vi ser for oss at utvalget ledes av en person som ikke er tilknyttet politietaten. Faglig legitimitet og høy kompetanse, og uavhengighet er de viktigste aspektene ved den som leder utvalget. Det kan være vi har innspill til hvordan utvalget settes sammen - det viktigste er at de nødvendige kompetansene komplementeres, sier Bjørnland.

Evalueringen er en prioritert oppgave, men det haster ikke, ifølge politidirektøren.

- Det er ikke akutt, det viktigste er at vi får gjort en skikkelig faglig og troverdig evaluering av hendelsene, sier hun.

Evalueringen iverksettes på tross av at politiet allerede har rutiner for intern evaluering.

- Vi tar angrepet på stort alvor. Vi har rutiner for intern evaluering, men vi er enige om at det også er viktig med et kritisk blikk utenfra, slik at vi kan lære mest mulig og løse oppdraget vårt bedre, sier Bjørnland i pressemeldingen.

Oslo politidistrikt har en etablert praksis for å evaluere oppdrag ved større hendelser, heter det i pressemeldingen.

- Terrorangrepet i Bærum er svært alvorlig, og det er naturlig at andre enn oss selv gjennomgår alle sidene ved dette oppdraget, både hva som gikk bra og hva som kunne vært gjort bedre. Jeg mener det er helt nødvendig at vi trekker ut kunnskap og erfaringer som kan benyttes i det videre arbeidet mot terror og andre alvorlige hendelser. En ekstern evaluering i tillegg til det arbeidet vi gjør internt vil styrke kunnskapen og erfaringsgrunnlaget, sier politimester i Oslo, Beate Gangås.

Manshaus oppsøkte læstadianske menigheter :

Det opplyser kilder i miljøet til NRK.

Statskanalen skriver at Manshaus skal ha deltatt på flere gudstjenester og ungdomstreff for læstandianske menigheter det siste året før hendelsene han nå er siktet for.

Blant annet skal han ha oppsøkt en påskesamling til menigheten i Bryn bedehus i Oslo, og et ungdomstreff rundt samme tid. Da skal han ha forklart at han kom dit med en venn, og at det var den største årsaken til at han var der.

Han skal også ha deltatt på samlinger hos menigheten nær Fosen folkehøgskole i Trøndelag, mens han var elev der, sist skoleår.

– Det vi er kjent med er at han har vært på våre gudstjenester i nærheten av folkehøyskolen han på gikk på, og på sitt hjemsted. Han er ukjent for våre menigheter andre steder, sier pressevakt Vidar Bolle for menighetene til NRK.

– Vi er rystet, hendelsen preger også oss, sier Bolle, som til NRK understreker at de tar sterk avstand fra det som er kommet fram om den draps- og terrorsiktedes holdninger i mediene, som han mener er i strid med det kristne læstadianere står for.

I løpet av skoleåret skal han, ifølge tidligere elever NRK og Adresseavisen har vært i kontakt med, ha blitt stadig mer kristen.

«Plutselig fikk han en vanvittig mani rundt bibelen. Det var et vendepunkt», forteller tidligere medelev Benjamin Aas til NRK.

Slik så de Manshaus endre seg

Slik så de Manshaus endre seg

dagbladet

Erkjenner fortsatt ikke straffeskyld:

Terror- og drapssiktede Philip Manshaus erkjenner fortsatt ikke straffskyld for angrepet på en moske i Bærum og drapet på sin egen stesøster.

Temaet for dagens åsted var åstedet i Eidsmakarka, hvor hans 17 år gamle stesøster ble funnet død, og reiseveien fra Eidsmarka til moskeen, ifølge politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby.

- Dagens avhør var primært detaljer fra åsted i Eidsmarka og reiseruten til moskeen, sier politiadvokaten. Han legger til at våpen var tema i gårsdagens avhør.

- Der fikk vi viktige detaljer, sier han.

Siktede er villig til nye avhør. Dette blir sannsynligvis til uka, ifølge politiet.

Ifølge Manshaus' forsvarer, Unni Fries, har den siktede vært samarbeidsvillig i dagens avhør som varte i tre-fire timer.

Les mer her:

- Forklarte seg om drapsåstedet

- Forklarte seg om drapsåstedet

dagbladet

Avhøret av Manshaus avsluttet:

Politiet er nå ferdig med det andre avhøret av Philip Manshaus (21). Avhøret varte i litt over fire timer. Den draps- og terrorsiktede ble også avhørt fredag kveld.

Dagbladet er til stede på politihuset.

- Erkjenner faktiske forhold:

Politiet har nå avsluttet avhøret av siktede i Bærumssaken.

- Siktede erkjenner de faktiske forhold, men han har enn så lenge ikke formelt tatt stilling til spørsmålet om straffeskyld. Hans forklaring har gitt et viktig bidrag inn i den videre etterforskningen, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby i en pressemelding.

Les mer her:

- Erkjenner faktiske forhold

- Erkjenner faktiske forhold

dagbladet

Manshaus i avhør med politiet:

Draps- og terrorsiktede Philip Manshaus sin forsvarer Unni Fries gikk fredag ettermiddag inn på politihuset i Oslo for å møte sin klient.

Hun opplyste tidligere i dag til Dagbladet at Manshaus ville avgi forklaring denne ettermiddagen, litt før klokka 16.00, og at hun da ville være tilstede.

På vei inn ønsket hun ikke å forklare hvorfor hennes klient nå stiller til avhør, men hun sier det ikke har sammenheng med at politiet vurderer å tvangsinnlegge Manshaus.

– Nei, det har det ikke. Mitt inntrykk er at dette er helt frivillig fra hans side. Han ønsker og avgi en forklaring og var klar for det nå, sier forsvareren til VG.

Ifølge NRK ble Manshaus hentet på Ila fengsel og fraktet til politihuset fredag ettermiddag.

– Jeg har ingen informasjon som tilsier at han har endret sin oppfatning om straffskyld, og jeg vil ikke kommentere om han knytter seg til handlingene, sa Fries til pressen før avhøret, ifølge Aftenposten.

Imamen: - Et angrep på det norske samfunnet:

Imam Syed Mohammad Ashraf ved Al-Noor-moskeen i Bærum kaller den draps- og terrorsiktede Philip Manshaus for «en fiende av menneskeheten».

Etter fredagsbønnen uttaler Ashraf overfor Dagbladet at de har følt seg veldig godt ivaretatt etter terrorhendelsen på lørdag.

- Vi føler at det norske folk har vist sympati og solidaritet. Vi er også nordmenn, selvfølgelig, men dette ga oss mot og vi føler at vi ikke er alene. Det er en veldig god følelse, sier Ashraf.

Han understreker at de ser på terrorhandlingen som et angrep på hele det norske samfunnet.

Menigheten og forstanderen i moskeen har bedt om bistand fra advokat John Christian Elden.

- Styret i moskeen har bedt meg om å bistå. Dette er en viktig sak og det er viktig at de får god bistand og blir ivaretatt på samme måte som med andre terrorhandlinger i Norge. Mange i moskeen lider av frykt som følge av angrepet, sier Elden til Dagbladet.

Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix

Politiet fikk blomster før fredagsbønn:

En knapp uke etter at terror- og drapssiktede Philip Manshaus (21) gikk inn i Al-Noor Islamic Centres moské i Bærum samles menigheten til bønn på Rykkinn. Pressen fikk overvære deler av bønnen.

Dagbladets reporter på stedet forteller at alle lyttet i ro, de fleste med blikket rettet mot imamen.

- Stemningen føltes håpefull og alvorlig samtidig, sier reporter Kristian Tvedt.

Moskeens bistandsadvokat John Christian Elden fra advokatfirmaet Elden er til stede. På utsiden står det en politibil. De to politibetjentene fikk roser av to små barn tilhørende menigheten.

Foto:John T.Pedersen / Dagbladet

Philip Manshaus (21) er siktet for drap og terrorhandling. Like etter klokken 16 lørdag avfyrte han flere skudd ved en moské i Bærum. 65 år gamle Rafiq ble lettere skadd i basketak med gjerningsmannen.

Da politiet aksjonerte mot en bolig senere på kvelden, fant de en død kvinne. Søndag ble det bekreftet at kvinnen er Manshaus stesøster (17).

Manshaus skal ha hyllet Quisling og har uttrykt høyreekstreme holdninger på nett.