New Zealand-angrepene

Advarer mot Facebook-video

Politiet i New Zealand har advart mot å spre en Facebook-video som angivelig viser skytingen i Masjid Al Noor-moskeen i Christchurch i New Zealand.

- Politiet er klar over at det finnes en ekstremt vond video knyttet til hendelsen i Christchurch, som sirkulerer på nettet. Vi vil sterkt oppfordre at videoen ikke deles, skriver politiet i New Zealand i en Twitter-melding.

Ikke lenge etterpå uttaler talsperson for Facebook i New Zealand, Mia Garlick, at videoen har blitt tatt ned.

- Politiet i New Zealand varslet oss om en video på Facebook kort tid etter at den startet, og vi fjernet raskt både personens Facebook- og Instagram-kontoer, samt videoen, sier hun til CNN.

Studioet fortsetter under annonsen

Mer politi ved moskeer i Norge

Øst politidistrikt, som dekker fylkene Akershus og Østfold melder at de øker tilstedeværelsen rundt moskeer.

- Etter terrorhandlingen i New Zealand øker vi tilstedeværelsen omkring moskeer i distriktet for å skape trygghet. Vi har ingen informasjon om at moskeer eller andre trossamfunn i Øst politidistrikt er spesielt utsatt, melder politiet.

Paven: - Dypt berørt

Pave Frans sier i et telegram at han er «dypt berørt av å høre om skadene og tapene av liv som skyldes de meningsløse voldshandlingene».

- Jeg forsikrer alle på New Zealand, og spesielt det muslimske samfunnet, om min hjertelige solidaritet i kjølvannet av angrepene, sier han.

Paven legger til at også han hyller innsatsen til nødetatene.

Trump med varme ord

USAs president Donald Trump skriver på Twitter at han sender sin varmeste sympati og beste ønsker til folket på New Zealand etter den fryktelige massakren.

- 49 uskyldige mennesker har så meningsløst mistet livet, og så mange er alvorlig skadet. USA står sammen med New Zealand. Gud velsigne alle!

PST følger New Zealand-terroren tett

PST følger situasjonen på New Zealand tett.

- Vi har per nå ikke opplysninger som tilsier at det som har skjedd der påvirker trusselbildet her, men vi jobber nå med å samle mest mulig informasjon om gjerningsmennene, sier Trond Hugubakken i PST til NRK.

Oslo-politiet sier flere moskeer har vært i kontakt med dem, og at de setter inn sikkerhetstiltak rundt moskeene i hovedstaden.

Det ble tidligere i dag kjent at moskeene i Oslo øker sikkerheten under fredagsbønnen.

Dronningen sender sine kondolanser

Dronning Elisabeth av Storbritannia har sendt ut følgende melding til folket på New Zealand:

- Jeg har blitt dypt berørt av de forferdelige hendelsene i Christchurch i dag. Prins Philip og jeg sender våre kondolanser til familie og venner av dem som har mistet livet. Jeg vil også hylle nødetatene og frivillige som gir støtte til dem som er skadet, skriver Dronningen i en uttalelse.

Minst 17 flygninger kansellert

Flyselskapet Air New Zealand har kansellert minst 17 flygninger til og fra Christchurch fordi de ikke kan sikkerhetssjekke alle passasjerene etter angrepet.

Air New Zealand sier at noen innenriksreiser med mindre fly blir kansellert, mens flygninger med større fly fortsatt vil kunne ta av og lande, da det allerede er innarbeidede sikkerhetsrutiner på plass for disse.

Vanligvis slipper passasjerene på disse flygningene inn og ut av Christchurch uten å gå igjennom en sikkerhetssjekk. Flyselskapet sier sikkerheten til kundene og selskapets ansatte er høyeste prioritet etter angrepet.

(NTB)

Protester i Dhaka

Muslimer i Bangladesh protesterer i gatene i Dhaka etter at 49 personer er drept på to forskjellige moskeer i New Zealand fredag.

Tre personer er pågrepet etter terrorangrepet. Politiet og statsministeren på New Zealand har uttalt at de pågrepne hadde høyreekstreme ideologier.

Muslimsk Dialognettverk (MDN) her i Norge mener norske myndigheter bør revurdere sin handlingsplan og inkludere tiltak mot det de mener er økt muslimhat i samfunnet.

PROTEST: Her protesterer dem etter terrorangrepet i New Zealand. MUNIR UZ ZAMAN / AFP

Blomsterhav ved moskeen

Flere har lagt ned blomster ved Masjid Al Noor-moskeen i Christchurch etter angrepet fredag.

42 personer er bekreftet drept ved denne moskeeen. Ytterligere sju ble drept i en skyteepisode i Linwood-moskeen.

KONDOLANSER: Byen Christchurch er i sorg etter angrepene. Foto: Marty MELVILLE / AFP)

Undersøker sted i Dunedin

Politiet på New Zealand undersøker en eiendom i Dunedin.

- Stedet er av interesse i tilknytning til den alvorlige skyteepisoden i Christchurch, opplyser de.

Politiet melder også at de har evakuert naboer til adressen, som et sikkerhetstiltak.

Al Huda-moskeen, som ligger i Sommerville Street, var under politioppsyn etter angrepet. I manifestet til Brenton Tarrant, som er pågrepet i forbindelse med angrepet, står det at denne moskeen var det opprinnelige målet, men at gjerningsmannen ombestemte seg etter en tur til Christchurch.

Haizal Hussaini, som går i moskeen, sier til Otago Daily Times at trossamfunnet er blitt gjort oppmerksomme på at de kan ha vært det opprinnelige målet, og beskriver det som «ekstremt forstyrrende».

Moskeen er midlertidig stengt på oppfordring fra politiet.

Avisa Otago Daily Times erfarer at et kjøretøy som var involvert i angrepet, kommer fra Dunedin. Radio New Zealand skriver at en bil som knyttes til angrepet, ble kjøpt i Dunedin for to år siden, og står registrert på en adresse i Sommerville Street. Dunedin ligger i Otago-provinsen, som i nord og grenser til Canterbury, der Christchurch er hovedsetet.

Det aktuelle stedet ligger i Somerville Street. Dunedin ligger drøyt 35 mil sør for Christchurch, der to moskeer ble angrepet under fredagsbønnen.

(NTB)

Et minutts stillhet i Underhuset

Speaker John Bercrow opplyser at det vil holdes et minutts stillhet for New Zealand-ofrene i det britiske Underhuset.

DETTE ER SAKEN:

Klokka 13.40 lokal tid åpnet en person ild i Masjid Al Noor-moskeen i Christchurch på New Zealand.

Rundt to timer senere, kom det melding om at det også har vært en skyteepisode i Linwood-moskeen, et annet sted i byen.

Tre menn er pågrepet etter angrepene, som omtales som terror. En av dem, en mann i slutten av 20-åra, er siktet for drap.

28 år gamle Brenton Tarrant publiserte et manifest i forkant av terrorangrepet, der han blant annet hyller Anders Behring Breivik.

Foreløpig er 49 personer bekreftet drept i de to angrepene.

Ralf Lofstad, Angelica Hagen og Trym Mogen

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.