Annonse

Nyhetsstudio Trondheim

Kø hos begravelsesbyråene

Kø hos begravelsesbyråene skaper utfordringer for pårørende. Antallet dødsfall går kraftig opp, noe som delvis forklares med covid.

Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at 37.200 mennesker har dødd i år – det er drøyt 10 prosent flere enn i samme periode i fjor. I Trondheim har økningen vært på 15 prosent, melder Adresseavisen.

– Noe skyldes at de store kullene som er født rett etter krigen, begynner å dø. Det døde også litt færre enn normalt under pandemien, så en oppgang er å forvente. Men disse to faktorene kan ikke alene forklare det høye antallet døde. En del forskere mener økningen også skyldes koronarelaterte dødsfall, som FHI nå melder at går opp, sier demograf Anders Sønstebø i SSB til Adresseavisen.

Så langt i år har det vært 3000 korona-relaterte dødsfall her i landet.

Daglig leder Lars Svanholm i Svanholm og Vigdal gravferd, sier til avisen at det er ekstremt hektisk for tiden, og forteller at de har problemer med å ta unna alle dødsfallene i Trondheim.

Han opplyser også at kapasiteten på kjølerommene er sprengt.

- Dersom trenden fortsetter på nyåret, må vi utvide.

(NTB)

Legger ned
Foto: Vegard Grøtt / NTB

Legger ned

Turutstyrskjeden til Lars Monsen, Lars Monsen Gear, legger ned samtlige av sine butikker på kjøpesentre i Norge. Dette melder selskapet i en pressemelding.

- Produktutviklingen har gått langt raskere enn avtalefestet, noe som har ført til at langsiktige og strategiske valg må tas. Vi forsvinner fra kjøpesentrene, men kan fort dukke opp som Lars Monsen Stores andre steder, som for eksempel fjellhotell, lodger og lignende, sier daglig leder Chris Løvold i pressemeldingen.

Selskapet vil fra og med 1. mars øke sin distribusjonen gjennom Sport Outlet, som ifølge pressemeldingen har solgt svært godt av produktene av turutstyrskjedens produkter.

- Samarbeidet har fungert svært godt, og vi ønsker å gi ytterligere gass, sier Løvold.

NTNU strammer inn på utenlandske forskere

NTNUs teknologifakulteter fikk 234 søknader fra Iran, Kina og Russland i fjor, viser en kartlegging Universitetsavisa har foretatt. Kun én ble ansatt.

De tre landene står høyt på PSTs bekymringsliste, og NTNU oppgir at signaler fra regjeringen om at universitetene må være mer forsiktige, som en av årsakene til innstramningene.

Universitetsavisa har undersøkt hvor mange søknader som kom fra de tre landene på ledige, faste forskerstillinger ved teknologifakultetene Fakultet for ingeniørvitenskap (IV), Fakultet for naturvitenskap (NV) og Fakultet for informasjonsteknologi og elektroteknikk (IE).

Totalt ble det utlyst 70 faste forskerstillinger ved de tre fakultetene. Det kom 121 søknader fra Norge, 148 søknader fra Iran, 69 søkere fra Kina og 17 søkere fra Russland. Det ble ansatt én person fra Kina ved IV-fakultetet.

- Vi har strammet inn på vurderingene vi gjør i ansettelser, bekrefter dekan Olav Bolland ved IV-fakultetet.

PST har advart mot faren for spionasje og annen ulovlig informasjonsinnhenting i sine årlige trusselvurderinger. Senioranalytiker Per Marius Frost-Nielsen i PST understreker at de ikke ønsker å skape hindringer for fri forskning, men at de har fokus på sikkerhetssituasjonen.

(NTB)

Ulykke på E6

Nødetatene har rykket ut til melding om tre biler som har kollidert i sørgående felt på E6 ved avkjøring Tiller/Brattsberg i Trondheim.

- Det skal ikke være en alvorlig trafikkulykke. Snakk om en påkjørsel bakfra, sier Trond Halaas, operasjonsleder i Trøndelag politidistrikt, til Dagbladet.

Det var to personer involvert i ulykka. Ingen av de to skal være alvorlig skadd.

- De blir ivaretatt av helse på stedet.

Ulykka fører til redusert framkommelighet på stedet.

- Det er saktegående kø forbi stedet, sier Halaas.

Klokka 08.47 melder politiet at veien er ryddet og åpnet. Politiet oppretter sak på hendelsen.

- Ingen personskade, men store materielle skader, skriver politiet på Twitter.

Frigir navn etter dødsulykke

Det var Bjarne Ludvik Torgersen (67) som omkom i dødsulykken ved Abelvær hurtigbåtkai sist fredag. Det opplyser Frithjof Pedersen, avsnittsleder ved Nærøysund politistasjon, til Dagbladet.

67-åringen var bosatt i Abelvær.

Det var klokken 08.45 fredag at politiet fikk beskjed om ulykken. Den skal ha skjedd da passasjerene skulle gå om bord på båten som går mellom Rørvik og Namsos.

Det var Adresseavisen som først omtalte saken.

Person pågrepet etter trusselsituasjon med luftvåpen

Politiet i Trondheim har pågrepet en person etter en trusselsituasjon, skriver de på Twitter.

Melder informerte politiet om at han ble truet av det han opplevde som et enhåndsvåpen.

- Vi har under ransaking funnet et enhånds luftvåpen i siktedes kjøretøy, skriver de videre.

Lastebil sperrer felt på E6

En lastebil sperrer høyre felt i nordgående retning på E6 ved Okstafbakken i Trondheim. Det melder Vegtrafikksentralen på Twitter. Lastebilen står fast mist i bakken.

Klæbo har bestemt seg
Foto: Terje Pedersen / NTB

Klæbo har bestemt seg

I et intervju med Viaplay i helgen, var Johannes Høsflot Klæbo usikker på om det ble flere konkurranser før Ski-VM i Planica-VM.

Sprinttrener Arild Monsen bekrefter i et intervju med Adresseavisen, at Klæbo planlegger å gå verdenscuprenn i italienske Toblach til helga, som er den siste verdenscuphelga før VM.

- Planen er å gå. Hvor mange dager får vi se på, sier Monsen til Adresseavisen.

Etter søndagens konkurranse i Frankrike, reiste Klæbo direkte til Lavaze i Italia, som ligger på omtrent 1800 meter over havet.

Adresseavisen får samtidig opplyst at Anne Kjersti Kalvå, som har vært ute etter koronasykdom, planlegger comeback i Toblach.

I Toblach står sprint i friteknikk, 10-kilometer intervallstart i friteknikk og stafett (4 x 7,5 km) på programmet.