Nyhetsstudio

Ordfører med nytt Oslo-spark:

Ordfører Torgeir Dahl (H) i Molde mener Oslo bør skjevfordele vaksine internt mellom bydelene før det ropes etter doser fra resten av landet.

Dahl har søndag høstet storm for sin kritikk av coronainnsatsen i Oslo.

Men Høyre-ordføreren viker ikke. Tvert imot kommer han nå med et nytt angrepspunkt.

I et intervju med NTB reagerer Dahl nemlig kraftig på hvordan byrådsleder Raymond Johansen (Ap) gjentatte ganger har gått ut og bedt om mer vaksine til Oslo, på bekostning av resten av landet, når byrådslederen ikke har gjort en tilsvarende skjevfordeling selv.

– Det som er interessant, er at Johansen faktisk ikke har gjort en slik skjevfordeling internt i Oslo mellom de ulike bydelene. Det hadde vært naturlig at han prioriterte bydelene med høyest smittetrykk, sier Dahl til NTB.

– Hvis han mener at dette skal være basert på smittetrykket lokalt, så bør det første være at Oslo selv gjør det, i stedet for å rope på vaksine fra resten av landet. Det henger ikke sammen, sier han.

Byrådet i Oslo har lenge ment at hovedstaden bør prioriteres i vaksineringen fordi det er der smittetrykket har vært høyest over tid.

Folkehelseinstituttet har så langt stått imot, men skjevfordeling ut fra smittetrykk er blant spørsmålene som nå vurderes i forbindelse med en større revisjon av vaksineplanen.

(NTB).

NYTT OSLO-SPARK: Ordfører Torgeir Dahl (H, til høyre i bildet) langer ut igjen. Foto: Vidar Ruud / NTVG
Studioet fortsetter under annonsen

De Blasio ber om tilbaketrekking av fullmakter:

New Yorks borgermester Bill de Blasio (D) har sendt ut en kunngjøring der han ber om at delstatens guvernør Andrew Cuomos fullmakter til å gjennomføre nødtiltak trekkes tilbake, melder Jonathan Lemire, journalist for nyhetsbyrået AP.

Anmodningen er stilet til delstatssenatet i New York, og dreier seg om fullmaktene Cuomo besitter i forbindelse med coronahåndteringen.

Det er den siste tida framsatt alvorlige anklager mot guvernøren, som har framstått som frontfigur i New Yorks kamp mot coronapandemien; to kvinner sier han har trakassert dem seksuelt. I tillegg mener de Blasio at Cuomo må etterforskes for dødsfall på sykehjem.

- Etterforskningen av sykehjem må stå fritt til å undersøke valgkampbidrag fra sykehjemsindustrien, skriver de Blasio - som framstår som en hovedrival til Cuomo innad i Det demokratiske partiet.

Det har kommet fram at guvernøren kraftig underspilte dødstall i starten av pandemien. I tillegg ble over 9000 coronapasienter sendt fra sykehus til sykehjem før de var friskmeldt. Dette tallet er 40 prosent høyere enn det tidligere oppgitte tallet fra myndighetene.

Borgermesteren understreker at etterforskningene han krever, må være uavhengige av guvernørens kontor.

ANKLAGES: New York-guvernør Andrew Cuomo. Foto: Seth Wenig / Reuters / NTB
Ny anklage om trakassering

Ny anklage om trakassering

dagbladet

Kommer med nye tiltak:

Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen og helsebyråd Robert Steen holder en pressekonferanse klokka 18.00 søndag. Der vil det komme nye tiltak etter en økning i smitten i hovedstaden den siste uka.

Dagbladet er på plass og starter sendinga fra klokka 17.45.

Søndag morgen var det meldt om 138 nye smittetilfeller i Oslo. Dagen før var det rekordhøyt smittetall på 245 - det høyeste siden starten av pandemien.

Minst 18 drept i sammenstøt i Myanmar:

Minst 18 mennesker er drept i sammenstøt i Myanmar søndag, ifølge FN. Dødstallet er det klart høyeste så langt i protestene etter militærkuppet.

FNs menneskerettighetskontor OHCHR viser til troverdige opplysninger de har mottatt om sammenstøtene.

- Flere steder i landet har politi og militær styrker konfrontert fredelige demonstranter og brukt både dødelige og ikke-dødelige maktmidler, melder OHCHR, ifølge den tyske kringkasteren DW.

I tillegg til de 18 drepte skal 30 mennesker ha blitt såret. Menneskerettskontoret oppfordrer militæret i Myanmar til umiddelbart å stanse voldsbruken.

Ulike medier har rapportert om ulike dødstall i Myanmar i løpet av søndagen. Nyhetsbyrået AFP meldte tidligere på dagen at minst seks mennesker var drept.

Også dette ville vært det høyeste dødstallet i løpet av én dag siden militærkuppet 1. februar.

En av byene der sikkerhetsstyrkene skal ha brukt skarp ammunisjon, er Dawei i den sørøstlige delen av Myanmar. Her ble tre menn drept da sikkerhetsstyrker slo til mot demonstranter.

En redningsarbeider fortalte til AFP at de tre ble skutt med skarp ammunisjon, mens andre ble truffet av gummikuler.

- Dødstallet kan øke fordi flere sårede fortsatt kommer inn, sa redningsarbeideren Pyae Zaw.

Lokalavisen Dawei Watch skrev også at tre døde i hendelsen. Og politikeren Kyaw Min Htike bekrefter overfor Reuters at politiet skjøt og drepte tre personer.

Politiet og talspersonen for militærjuntaen har ikke svart på nyhetsbyråets forsøk på å innhente en kommentar.

(NTB)

Bygger opp til ananaskrig:

Kina forbyr ananas fra Taiwan, noe som ifølge Taiwans president er et bakholdsangrep. Han oppfordrer sine borgere til å spise ananas som aldri før.

Kina er ett av de største markedene for ananas i Asia, og verden for øvrig. En av produsentene er Taiwan, men taiwansk ananas kan ikke lenger importeres til Kina.

Ifølge kinesiske myndigheter er ananas fra Taiwan forbudt på grunn av farlige småkryp i forsendingene, som er med på å ødelegge for Kinas eget landbruk.

Taiwans president Tsai Ing-wen kaller det et bakholdsangrep, og oppfordrer alle i Taiwan til å spise mye mer ananas enn vanlig for å støtte opp om bøndene som nå har mistet en av sine største kunder.

Ananaskrigen har et politisk bakteppe i at Kina oppfatter utbryterrepublikken Taiwan som en del av Kina. Norge har ikke diplomatiske forbindelser til Taiwan.

(NTB)

Midlertidig stans i felling av ulv:

En genetisk viktig hannulv er på vandring på Østlandet, og fellingstillatelsene i deler av Viken og Innlandet er derfor midlertidig stanset.

Områdene som er unntatt lisensfelling, er øst for E6 i Viken og i kommunene Sør-Odal og Kongsvinger i Innlandet, henholdsvis rovviltregionene 4 og 5.

Det er Klima- og miljødepartementet som har gitt statsforvalterne i de to fylkene myndighet til å midlertidig stanse lisensfellingene.

- Vi vurderer situasjonen fortløpende og vil åpne for lisensfelling igjen så snart det er mulig å gjøre det, skriver Statsforvalteren i Oslo og Viken på sine nettsider.

Den aktuelle hannulven ble flyttet til Østfold fra Innlandet i januar og er viktig for den norske ulvebestanden, som er preget av innavl. (NTB)

Erna Solberg: - Slå ned smitten - enten det er Oslo eller Molde:

Statsminister Erna Solberg sier i en skriftlig uttalelse til Dagbladet at hele Norge står i en krevende situasjon.

Bakgrunnen er Molde-ordfører og Solbergs partifelle Torgeir Dahls kritiske uttalelser om Oslos coronahåndtering.

- Regjeringen er opptatt av å slå ned smitten, rulle ut vaksine og bistå kommuner som trenger hjelp – enten det er Oslo eller Molde, sier Solberg.

- Norge står i en krevende situasjon med økende smitte flere steder, og vi har et godt samarbeid med kommunene om håndteringen av pandemien. Folk og bedrifter i Oslo har levd under strenge tiltak i lengre tid. Jeg håper at de nye tiltakene kan få smitten ned, slik at vi kan ta hverdagen tilbake, sier Erna Solberg.

Skyter gummikuler mot demonstranter:

Flere demonstranter skal ha blitt skadd i demonstrasjoner for demokrati i Bangkok i Thailand. Det skriver Bangkok Post.

Det skal også ha blitt brukt tåregass og vannkanoner.

Foto: NTB

Høies statssekretær: - Overlater diskusjonen til Molde og Oslo:

Det har vakt sterke reaksjoner etter at Molde-ordfører Torgeir Dahl (H) gikk ut og kritiserte byrådsleder Raymond Johansens (Ap) håndtering av coronapandemien i hovedstaden.

Statssekretær Saliba Andreas Korkunc (H) i Helse- og omsorgsdepartementet svarer på vegne av helseminister Bent Høie (H) at de ikke ønsker å blande seg inn i diskusjonen.

- Oslos befolkning har levd under strenge tiltak i lang tid. Nå stiger dessverre smitten igjen, og Helsedirektoratet, FHI og Oslo kommune har nå god dialog om nye tiltak. Forhåpentligvis vil de nye tiltakene få smitten betydelig ned, slik at vi igjen kan begynne å ta hverdagen tilbake, sier Korkunc til Dagbladet, og fortsetter:

- Diskusjonen mellom en ordfører og en byrådsleder som begge er opptatt av det beste for sine innbyggere, overlater jeg til dem. Vi er opptatt av å rulle ut vaksiner, slå ned smitten nasjonalt og bistå kommuner som trenger hjelp. Enten det er Molde eller Oslo. Vi står i en krevende situasjon med økende smitte flere steder, og har et godt samarbeid med alle landets kommuner i håndteringen av pandemien.

- Så dere støtter altså ikke partifellen i Molde?

- Den diskusjonen overlater vi til Molde og Oslo å ta, sier Korkunc.

Britene har vaksinert 20 millioner:

20 millioner briter har nå fått første dose av coronavaksinen. Det melder Sky News.

Helseminister Matt Hancock sier han er overlykkelig, og sender en stor takk til helsevesenet.

- En fantastisk bragd, sier han.

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.