Annonse

Nyhetsstudio

Slår laksealarm i Finnmark
Foto: NTB

Slår laksealarm i Finnmark

Forrige uke besluttet Eiby Jeger- og fiskerforening (EJFF) å frede all laks over syv kilo i Eibyelva i Nord-Norge. Elva ligger cirka 8 kilometer sør for Alta Sentrum og er et populært sted for ivrige fiskere.

Det spørs imidlertid om det blir like mye aktivitet i og ved elva framover. Nå settes det nemlig inn ytterligere restreksjoner.

Med umiddelbar virkning fredes all laks over tre kilo, samt all hunnfisk i elva.

- Vær obs på at hunnlaks kan forekomme i størrelser under tre kilo. EJFF innfører umiddelbar fredning, skriver Erik Thalberg Pettersen, nestleder i EJFF, ifølge Altaposten. Avisa omtalte saken først.

Årsaken til tiltakene er at drivtellingene gjennomført i elva har indikert at bestanden av mellom- og storlaks i elva er lav. I tillegg er det registrert tyvfiske på samme sted.

Når man eventuelt igjen kan dra opp storlaksen, er usikkert.

Annonse

Truet med kniv på t-banen

Politiet har pågrepet en mann som skal ha oppført seg truende med kniv på T-banen i Oslo. Mannen ble tatt på Trosterud.

Politiet pågrep mannen på Trosterud, opplyser operasjonssentralen i Oslo politidistrikt.

Vitner forteller til VG at T-baneføreren forsøkte å kaste mannen av banen.

Overfor avisa bekrefter oppdragsleder Christian Verhaug at politiet har funnet en kniv med blod på, men han sier at blodet skal stamme fra gjerningspersonen.

- Vi har ikke fått meldinger om at andre er skadd. Han ble selv sett til av ambulanse og ble plastret av dem, uten alvorlige skader, forteller Verhaug.

(Dagbladet/NTB)

- Aldri vært farligere

- Jeg tror det er Russland som vil strupe forsyningen uten å si det, sier høyskolelektor Ståle Ulriksen ved Sjøkrigsskolen om lekkasjene fra gassrørledninger.

Siden Russland stoppet å levere gass til Europa gjennom Nord Stream 1 i slutten av forrige måned, har Norges rolle som leverandør av gass blitt svært viktig.

- Derfor har det heller aldri vært større grunn for å ødelegge den. Det har aldri vært så farlig som nå og vi har fullstendig ignorert dette med hodet i sanden, sier Ulriksen til E24.

Han tror lekkasjene fra Nord Stream 1 og Nord Stream 2 i Østersjøen dreier seg om russisk sabotasje.

- Jeg tror det er Russland som vil strupe forsyningen uten å si det, en såkalt ikke-attribuerbar handling, sier Ulriksen.

(NTB)

Annonse
Full støtte
FØLGER MED: Danmarks utenriksminister Jeppe Kofod snakket tirsdag kveld med USAs utenriksminister Antony Blinken (t.v.) om lekkasjene fra gassrørledningene Nord Stream 1 og 2. Foto: Shutterstock

Full støtte

Danmarks utenriksminister Jeppe Kofod snakket tirsdag kveld med USAs utenriksminister Antony Blinken om lekkasjene fra gassrørledningene Nord Stream 1 og 2.

Kofod orienterte Blinken om situasjonen, som blir etterforsket av danske myndigheter.

- Jeg informerte om den alvorlige situasjonen som har vært med eksplosjoner på Nord Stream 1 og 2. Og om at vi ser det som en bevisst handling, sier Kofod.

Blinken lovte å støtte fullt opp om både Danmark og Europa, ifølge Kofod.

- Det er full støtte fra amerikanerne til både Danmark, Europa og den europeiske energisikkerheten.

Det er oppdaget gasslekkasjer tre steder på de to gassrørledningene Nord Stream 1 og Nord Stream 2 i Østersjøen.

To av lekkasjene er på Nord Stream 1 i svensk økonomisk sone, omtrent utenfor Simrishamn i Sverige. Nord Stream 2 lekker i dansk økonomisk sone, sørøst for Bornholm. Både norske, danske og svenske målestasjoner registrerte kraftige eksplosjoner i de samme områdene som gasslekkasjene oppsto.

Flere lands ledere har gått ut og sagt at gasslekkasjene trolig er et resultat av sabotasje, inkludert statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), Danmarks statsminister Mette Frederiksen og Sveriges statsminister Magdalena Andersson.

(NTB)

Telia-trøbbel
Foto: Skjermbilde av Downdetector

Telia-trøbbel

Det er rapportert omtrent 270 tilfeller som har hatt tekniske problemer under Nations league-kampen. Det viser statistikken til Downdetector.

Telia melder til Dagbladet at de har hatt problemer med en feilkode når man prøver å logge inn i Telia Play, men kan ikke se at de har hatt bortfall av tjenesten.

Telia kan ikke svare på hvor mange som har gått glipp av kampen.

Annonse
Truer med kraftige reaksjoner
Foto: Reuters / NTB

Truer med kraftige reaksjoner

EU-kommisjonens president, Ursula von der Leyen, uttaler seg tirsdag kveld om situasjonen i Østersjøen. Tirsdag kom nyheten om at gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 lekker like utenfor den danske øya Bornholm i Østersjøen.

Rørene frakter gass mellom Russland og Tyskland.

- Enhver bevisste ødeleggelse av europeisk energiinfrastruktur er uakseptabel og vil medføre sterkest mulige reaksjoner, sier von der Leyen ifølge Reuters.

Danmarks statsminister, Mette Frederiksen, gikk tidligere tirsdag ut og påpekte at situasjonen i Østersjøen ikke dreier seg om et uhell. Likevel avviste statsministeren at det dreier seg om et angrep på Danmark, siden hendelsen har skjedd i internasjonalt farvann.