Annonse

Nyhetsstudio

To til sykehus etter ulykke

To personbiler, med til sammen tre personer, var involvert i en trafikkulykke på E8 i Troms fredag kveld. Én person satt fastklemt etter ulykka.

Totalt er to personer sendt til Universitetssykehuset Nord-Norge med luftambulanse, mens den tredje involverte er fraktet med ambulanse.

Politiet skriver i en oppdatering klokka 21.41 at det er snakk om en møteulykke, og at det er glatt på stedet fra en del underkjølt regn.

- Den ene bilen er en leiebil med utenlandske turister, det er disse som ble fraktet med luftambulanse, skriver politiet.

Vegtrafikksentralen skriver på Twitter at veien er stengt på stedet.

Omkjøring går via fylkesvei 7900.

Ved 23.30-tida skriver Universitetssykehuset Nord-Norge på Twitter at de tre personene som ble sendt til sykehus, to menn og ei kvinne, har moderate skader.

Zelenskyj skal møte kong Charles
Foto: Sergei SUPINSKY / AFP

Zelenskyj skal møte kong Charles

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har fått audiens hos kong Charles. Det melder nyhetsbyrået Reuters.

Zelenskyj skal besøke london i dag.

Utenlandsbesøket vil være det andre kjente besøket til den ukrianske presidenten siden Russland angrep Ukraina 24. februar 2022.

Zelenskyj skal også møte Storbritannas statsminister Rishi Sunak, samt møte ukrainske tropper i landet.

Lover å øke ytelser og stønader
Foto: Rodrigo Freitas / NTB

Lover å øke ytelser og stønader

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sier at han også vil øke offentlige ytelser og tilskudd for å ta høyde for den voldsomme prisveksten i år.

– Dette handler ikke bare om offentlig sektor. Det handler selvfølgelig også om privatøkonomien, spesielt for dem som er på ulike ytelser. Det kommer til å skje. For vi må sørge for at det blir minst mulig vanskelig for folk, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

I forrige uke sendte han ut en pressemelding om at statsbudsjettet for i år må justeres for å ta høyde for ekstraordinær pris- og lønnsvekst. I Stortinget onsdag lurte flere på om dette kun gjelder for offentlige virksomheter, eller om det også gjelder andre ytelser.

Vedum minnet om at grunnbeløpet i folketrygden, som bestemmer nivået på flere offentlige ytelser, automatisk blir justert til våren.

– Vi er opptatt av at ulike offentlige ytelser selvfølgelig skal reguleres når pris- og kostnadsveksten går opp på den måten den gjør. Det ligger det automatikk i, sa Vedum i Stortinget etter å ha fått spørsmål fra Frps Roy Steffensen (Frp).

Rødts nestleder, Marie Sneve Martinussen, minnet om at sosialhjelpen ikke justeres på denne måten. Vedum svarte at grunnprinsippet er at de postene som ble justert for prisøkning i statsbudsjettet før jul, nå skal justeres på nytt for ny prisøkning.

– Det skal være mest mulig i samsvar med det Stortinget vedtok før jul. Også stønadsnivåene og tilskudd til virksomheter som politi og forsvar skal være i samsvar med det, sa Vedum.

Martinussen tolket svaret i retning av at sosialhjelpssatsene også skal oppjusteres.

(NTB)

Halloweentragedien: Stilles for riksrett
Foto: AP

Halloweentragedien: Stilles for riksrett

Med klar margin stemte Sør-Koreas nasjonalforsamling onsdag for å stille landets innenriksminister Lee Sang-min stilles for riksrett.

Opposisjonen, som har flertallet i parlamentet, vil holde Lee ansvarlig for de ulike tingene som sviktet fra statlig hold under halloweentragedien 30. oktober i fjor.

159 personer omkom og 196 ble skadd da det oppsto massetrengsel og panikk under en feiring i trange gater i hovedstaden Seoul. En 20 år gammel kvinne fra Sandnes var blant de omkomne.

Lee og politiet har fått kraftig kritikk for hvordan de håndterte tragedien, særlig etter at logger fra nødnumrene ble offentliggjort. Disse viste at det kom inn flere anrop som advarte om faren for massetrengsel flere timer før tragedien.

Riksrettsvedtaket sender saken til landets grunnlovsdomstol, som har seks måneder på seg til å avgjøre om Lee skal avsettes permanent. I mellomtiden er innenriksministeren suspendert fra posten.

Innenriksministeren selv ønsker ikke å gå av, og også president Yoon Suk-yeol har uttrykt sin misnøye med vedtaket.

(NTB)

Säpo: – Flere trusler om attentat mot Sverige

Det svenske sikkerhetspolitiet Säpo sier de ser flere trusler om attentat mot Sverige i sin etterretning, men hever ikke trusselnivået i landet.

– Den siste tidens hendelsesutvikling med trusler som rettes mot Sverige og svenske interesser er alvorlig og påvirker Sveriges sikkerhet, skriver Säpo i en pressemelding.

Sikkerhetspolitiet har tidligere fastslått at situasjonen som har oppstått etter blant annet koranbrenningen utenfor Tyrkias ambassade, kan drive fram flere trusler og at sikkerhetssituasjonen er blitt verre. De har likevel ikke tatt noen beslutning om å endre terrortrusselnivået. Det ligger fast på forhøyet nivå.

Sverige anses samtidig for å være gjenstand for økt oppmerksomhet fra voldsforherligende islamister globalt.

– Terrortrusselnivået er basert på en langsiktig vurdering. Det innebærer at dersom utviklingen fortsetter over tid, kan det komme en forhøying av trusselnivået, skriver Säpo.

(NTB)

Stilles for riksrett
Foto: Kim Seung-doo/Yonhap via AP

Stilles for riksrett

Parlamentet i Sør-Korea har votert for at landets innenriksminister skal stilles for riksrett etter halloween-tragien 31. oktober i fjor.

173 av 300 parlamentarikere stemte for riksrett, skriver The Korea Times. 100 stemte imot, fem avsto fra å stemme.

159 mennesker mistet livet etter tragedien da det oppsto panikk i en folkemengde som feiret halloween i landets hovedstad Seoul.

Norske Stine Roalkvam Evensen (20) fra Sandnes var blant dem som mistet livet.

Les hele saken

- Uvirkelig sjokk

Taus om Mehl-grilling
I HARDT VÆR: Det er uvær i Nord-Norge, og politisk storm på Stortinget. Foto: Javad Parsa / NTB

Taus om Mehl-grilling

Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum ønsker ikke å gi noen kommentarer i forkant av at hans justisminister skal møte i Stortinget i dag.

- Dette klarer Emilie veldig fint å svare for selv, er Vedums knappe kommentar på vei inn i Stortinget.

Mehl må i dag svare på spørsmål knyttet til Dagbladets avsløring om at hun hadde TikTok på jobbtelefonen i flere uker.

Mehl lot i flere måneder være å besvare Stortingets mange spørsmål om saken, under påskudd om sikkerhetshensyn.

I forrige uke kunne Dagbladet fortelle at det var Mehl selv som hadde gjort disse sikkerhetsvurderingene - ikke NSM, PST, eller andre faginstanser.

Det fortalte justisministeren aldri til Stortinget.

Høyre-leder Erna Solberg rykket ut og sa at Mehl hadde forsøkt å føre Stortinget bak lyset.

I dagene etter Solbergs utfall har Høyre skiftet kurs. Høyre konkluderte allerede før dagens spørsmålsrunde at partiet ikke ville støtte en høring i saken - uansett.

Dette har fått Frp til å steile, kunne Dagbladet fortelle i dag.

Les hele saken

Krangel om Mehls framtid

Erdogan fremme ved jordskjelvrammet område

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har nå ankommet et av de jordskjelvrammede områdene sør i landet. Det melder nyhetsbyrået Reuters.

Den tyrkiske presidenten har innført tre måneders unntakstilstand i de katastroferammede områdene.

Les hele saken