Annonse

Nyhetsstudio

- Tror bordet er for lite
STORT: Fem verdensledere sitter ved møtebordet. Putin sitter nede til venstre. Foto: Det kaspiske toppmøtet

- Tror bordet er for lite

Nok en gang tiltrekker bordet seg oppmerksomhet under et av Russlands president Vladimir Putins møter.

Statslederene i flere land i området rundt Det kaspiske hav er samlet for toppmøte i Turkmenistan onsdag. De er samlet rundt et gigantisk bord, og de fem regjeringssjefene har meget god plass.

- Det er fem verdensledere som deltar på det kaspiske toppmøtet i Ashgabat. Putin er en av dem. Jeg tror bordet er for lite, skriver EU-, Nato- og Eurasia-forsker Luke Coffrey ved Hudson Institute på Twitter.

Også rådgiver i det ukrainske innenriksdepartementet Anton Herasjenko har lagt ut bilde fra toppmøtet på Twitter. Han sammenlikner det med et bilde fra G7-møtet, hvor det sitter ni personer rundt et helt vanlig møtebord.

Financial Times' Moskva-korrespondent Max Seddon skriver på Twitter at man trolig kunne fått plass til en hel hockeybane i midten av bordet.

Annonse
Hjernespisende amøbe kan ha drept barn i USA
Bildet viser amøben Neagleria fowleri. Foto: UIG / REX / NTB

Hjernespisende amøbe kan ha drept barn i USA

Den hjernespisende amøben Neagleria fowleri mistenktes å ha forårsaket et barns død i Douglas i Nebraska, opplyser lokale og statlige helsemyndigheter.

Naegleria fowleri er en frittlevende amøbe som kan angripe hjernen via neseslimhinner og luktenerven. Amøben kalles nettopp «den hjernespisende amøben», og kan forårsake primær amøbemeningoencefalitt (PAM), en alvorlig hjernebetennelse med svært høy dødelighet (cirka 95 prosent), skriver Folkehelseinstituttet (FHI) på sine nettsider.

Sykdom rammer vanligvis yngre, friske personer, og kan overføres via bading i innsjøer, elver og uklorerte basseng.

Barnet som er død i Douglas, skal ha engasjert seg i «typisk svømmeaktivitet», ifølge byens helsedirektør Lindsay Huse.

- Vi kan ikke forestille oss sorgen familien går gjennom, og vår dypeste medfølelse går til dem, sier hun ifølge Washington Post, som skriver at myndighetene jobber med å få bekreftet om barnet døde av amøben eller ikke.

I så fall er det det første slike dødsfallet i delstatens historie.

Rykket ut etter melding om skudd i Oslo

Rundt klokka 01.20 natt til fredag rykket Oslo-politiet mannssterke ut etter flere meldinger om at det var avfyrt skudd ved Grorud stasjon, skriver Avisa Oslo.

På stedet utførte politiet en rekke søk etter gjerningsperson og potensielt skadde.

- Vi snakket også med vitner. De beskriver det som kan ha vært et gassvåpen, og ikke et ekte skytevåpen, sier innsatsleder Brian Skotnes til avisa.

Operasjonsleder Vidar Pedersen forteller fredag morgen at politiet har en mistanke om hvem som skal ha avfyrt skuddene, og at de har grunnlag for å få tak i vedkommende.

Ingen er meldt skadd som følge av hendelsen.

Annonse

Full bilfører krasjet med båt

Øst politidistrikt måtte i går kveld hanskes med et usedvanlig ulykkessceniario: En bil hadde krasjet med en båt i Greåker, melder Sarpsborg Arbeiderblad.

Båten sto i opplag ved en gangsti, som bilen viste seg å ha kjørt på. Bilføreren blåste ifølge politiets operasjonsleder «til langt over lovlig verdi» og ble tatt med til fyllearresten.

Tidligere på dagen ble det meldt at mannen - som er utenlandsk statsborger, men bosatt i området - kjørte rundt naken og beruset.

Morgennytt

Zelenskyj angripes på hjemmebane
Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj, er blitt hyllet som en helt både i hjemlandet og resten av verden for sin håndtering av det russiske angrepet. Men etter et intervju får han hard kritikk på hjemmebane.

Slakter regjeringens strømhåndtering
I en måling i Klassekampen svarer to av tre at de synes regjeringen har håndtert strømkrisen svært dårlig eller nokså dårlig.

Apple melder om alvorlig sikkerhetssvikt
Apple melder om sikkerhetshull som rammer selskapets telefoner, nettbrett og datamaskiner. I verste fall kan hackere ta fullstendig kontroll over enhetene.

Annonse

USA forbereder ny støttepakke

Biden-regjeringen jobber med en ny pakke militærbistand til Ukraina på 800 millioner dollar, ifølge Reuters. Den kan angivelig bli kunngjort allerede fredag.

Det er tre kilder med kjennskap til saken som opplyser om dette til nyhetsbyrået. Summen tilsvarer rundt 7,8 milliarder kroner.

President Joe Biden vil godkjenne bistanden gjennom en presidentfullmakt som gir ham muligheten til å gi bort overskuddsvåpen fra amerikanske lagre, sier kildene.

Kunngjøringen kan skli over i neste uke, og rammene på pakken kan også komme til å endre seg, understreker kildene. Det hvite hus har ikke ønsket å kommentere opplysningene.

Washington har sendt flere milliarder dollar i bistand til den ukrainske regjeringen. Ofte har rammene på pakkene blitt lekket til amerikanske medier i forkant av kunngjøringene.

(NTB)