Annonse

Nyhetsstudio

Pride-skytingen: Ingen avhør i dag
FØR ANGREPET: Politiet har hentet inn overvåkingsbilder av Zaniar Matapour fra timene før skytingen. Foto: Politiet

Pride-skytingen: Ingen avhør i dag

Forsvarer John Christian Elden bekrefter til Dagbladet at det heller ikke i dag blir avhør av terrorsiktede Zaniar Matapour (43).

Matapour, som avfyrte flere skudd mot utesteder i Oslo sentrum i Pride-helga, er siktet for drap, drapsforsøk og terror. Han har ikke latt seg avhøre av politiet, og det er uklart hvordan han stiller seg til siktelsen.

43-åringen har nektet å la seg avhøre fordi han ikke vil at politiet skal ta opptak av avhøret, av frykt for at avhørene blir manipulert.

Onsdag opplyste politiadvokat Børge Enoksen at politiet har tilbudt å gjennomføre avhør uten opptak, men at Matapour fortsatt har nektet.

Annonse

Morgennytt

Zelenskyj angripes på hjemmebane
Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj, er blitt hyllet som en helt både i hjemlandet og resten av verden for sin håndtering av det russiske angrepet. Men etter et intervju får han hard kritikk på hjemmebane.

Slakter regjeringens strømhåndtering
I en måling i Klassekampen svarer to av tre at de synes regjeringen har håndtert strømkrisen svært dårlig eller nokså dårlig.

Apple melder om alvorlig sikkerhetssvikt
Apple melder om sikkerhetshull som rammer selskapets telefoner, nettbrett og datamaskiner. I verste fall kan hackere ta fullstendig kontroll over enhetene.

USA forbereder ny støttepakke

Biden-regjeringen jobber med en ny pakke militærbistand til Ukraina på 800 millioner dollar, ifølge Reuters. Den kan angivelig bli kunngjort allerede fredag.

Det er tre kilder med kjennskap til saken som opplyser om dette til nyhetsbyrået. Summen tilsvarer rundt 7,8 milliarder kroner.

President Joe Biden vil godkjenne bistanden gjennom en presidentfullmakt som gir ham muligheten til å gi bort overskuddsvåpen fra amerikanske lagre, sier kildene.

Kunngjøringen kan skli over i neste uke, og rammene på pakken kan også komme til å endre seg, understreker kildene. Det hvite hus har ikke ønsket å kommentere opplysningene.

Washington har sendt flere milliarder dollar i bistand til den ukrainske regjeringen. Ofte har rammene på pakkene blitt lekket til amerikanske medier i forkant av kunngjøringene.

(NTB)

Annonse

Estland øker militærstøtten

Estland vil gi Ukraina mer militær støtte til krigen mot Russland. Esterne lover blant annet bombekastere og panservernvåpen.

Estland, som både er medlem i EU og Nato, vil også støtte et britisk initiativ for å styrke opptrening av ukrainske styrker og sammen med Tyskland donere et feltsykehus.

– Kampene i Ukraina er stadig intense. Selv om mer og mer vestlige våpen når frontlinjen, er det vår moralske plikt å fortsette å støtte Ukraina, sier Estlands forsvarsminister Hanno Pevkur i en uttalelse fra det estiske forsvarsdepartementet.

– De kjemper for våre delte verdier, så om det er noe vi kan sende til ukrainerne, så må vi gjøre det, sier han videre.

Estland sier de har gitt Ukraina 250 millioner euro i militær bistand siden Russland invaderte landet i slutten av februar. Det tilsvarer rundt 2,5 milliarder kroner.

(NTB)

Xi og Putin til toppmøte
KOMMER: Både Kinas president Xi Jinping (til høyre) og Russlands president Vladimir Putin kommer på G20-toppmøtet på Bali i november. Foto: AP

Xi og Putin til toppmøte

Kinas president Xi Jinping og Russlands president Vladimir Putin deltar begge på G20-toppmøtet i Bali i november, ifølge Indonesias president Joko Widodo.

- Xi Jinping kommer. President Putin har også sagt til meg at han vil komme, sier Widodo i et intervju med Bloomberg. De to landenes utenriksministre var til stede ved det forrige G20-møtet på Bali i juli.

Det neste toppmøtet vil finne sted 15. og 16. november.

Widodo, som har forsøkt å ta en meklerrolle i krigen mellom Russland og Ukraina, har vært under press fra vestlige land om å trekke tilbake Putins invitasjon til toppmøtet.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har sagt at han kommer til toppmøtet, men at det avhenger av hvem andre som kommer.

(NTB)

Annonse

Stavanger: Brann i rekkehus

Beboere fra et rekkehus og omkringliggende boliger på Kvernevik i Stavanger er evakuert etter at det brøt ut kraftig brann natt til fredag.

Politiet meldte om brannen like før klokka 1 natt til fredag. Beboerne på den aktuelle adressen kom seg raskt ut fra boligen, opplyste operasjonssentralen for Sørvest politidistrikt til NTB.

Like før klokka 1.30 opplyser operasjonsleder Roger Litlatun til Stavanger Aftenblad at brannen har spredt seg. Rekkehusene i Mjughauglia består ifølge politiet av fem boliger.

– Brannen har spredt seg. Alle nærliggende boliger er i ferd med å evakueres. Det skal være kontroll på alle beboere, sier operasjonslederen.

Klokken 2.45 skriver politiet at brannvesenet fremdeles arbeider med å slokke flammene.

– Nærliggende rekkehus er også evakuert. det jobbes med å hindre spredning til neste husrekke, skriver operasjonssentralen.

Beboerne som er evakuert, er ivaretatt og innlosjert i et lokale i nærområdet.

(Dagbladet/NTB)