Annonse

Nyhetsstudio

Stanser rotasjon: - Ingen påvirkning
AVVIKLES: Norske styrker drifter Camp Bifrost. Den skal avvikles. Foto: NTB

Stanser rotasjon: - Ingen påvirkning

Militærregimet som styrer Mali, setter ned foten for rotasjon av den internasjonale FN-styrken Minusma inntil videre.

Beslutningen gjelder inntil det er gjennomført et møte for å legge til rette for koordinering og regulering av rotasjon av styrkene, heter det i en uttalelse fra Malis utenriksdepartement.

Departementet oppgir ikke grunnen til at de setter utbyttingen av styrker på hold. Norge er blant landene som bidrar til styrken.

Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) sier til Dagbladet at situasjonen foreløpig ikke påvirker de norske styrkene i landet.

- Per dags dato har situasjonen i Mali ingen påvirkning på oppdraget, skriver major Elisabeth Q. Eikeland ved FOH i en e-post til Dagbladet.

Hun skriver videre at leiren Camp Bifrost, hvor de fleste norske soldatene befinner seg, skal avvikles.

FN har hatt en internasjonal styrke i landet siden 2013 for å håndtere et islamistisk opprør. Men forholdet mellom styresmaktene i landet og verdenssamfunnet har blitt stadig vanskeligere.

For noen dager siden ble 49 soldater fra Elfenbenskysten pågrepet. Juntaen i Mali anklaget dem for å være leiesoldater som hadde regimeskifte i Mali som mål.

Elfenbenskysten hevder på sin side at soldatene hadde støttefunksjoner i tråd med FN-prosedyrene for fredsbevarende styrker. De tillater å bruke underleverandører til logistiske operasjoner.

30. juni forlenget FNs sikkerhetsråd mandatet for Minusma, til tross for økende bekymring for situasjonen i landet. Det har kommet rapporter om massedrap begått av at maliske sikkerhetsstyrker og det som hevdes å være russiske leiesoldater.

(NTB / Dagbladet)

Annonse
- Verden må reagere
Foto: Genya SAVILOV / AFP

- Verden må reagere

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj går hardt ut mot Russland, etter at Kakhovka-demningen sør i Ukraina ble ødelagt tidlig tirsdag morgen.

- Dette er bare én dag med russisk aggresjon. Dette er bare én russisk terrorhandling. Dette er bare én russisk krigsforbrytelse. Nå er Russland skyldig i brutalt økomord. Eventuelle kommentarer er overflødige, skriver han på Twitter, og legger til:

- Verden må reagere. Russland er i krig mot livet, mot naturen, mot sivilisasjonen. Russland må forlate Ukraina og må holdes fullt ansvarlig for sin terror.

Ukrainsk etterretning hevder at det var Russland som sprengte demningen, angivelig i panikk for å bremse en ukrainsk militæroffensiv.

- Dette var en åpenbar terrorhandling og krigsforbrytelse, og bevisene vil bli lagt fram for et internasjonalt tribunal, skriver de på Telegram.

Russland avviser dette og hevder demningen ble ødelagt i et ukrainsk rakettangrep.

Annonse

Ber om statusoppdatering innen 16.00

Barneministeren ber om statusoppdatering fra Bufdir om tapte bekymringsmeldinger innen 16.00 i dag.

Den tekniske feilen i barnevernets datasystem har ført til at minst 70 bekymringsmeldinger fra 22 kommuner i landet har gått tapt. Det viser en oversikt fra VG.

Mandag ble det kjent at det er avdekket en feil knyttet til samhandlingen mellom den nasjonale meldingsportalen for innsending av bekymringsmeldinger og Familia, som er fagsystemet som barnevernet mange norske kommuner benytter.

Konsekvensen er at bekymringsmeldinger om barn ikke har nådd fram til kommunene og at meldingene har forsvunnet.

En kartlegging VG har gjort viser at det er snakk om minst 70 bekymringsmeldinger som har forsvunnet fra 22 kommuner rundt om i Norge. Et fåtall av disse bekymringsmeldingene har i ettertid latt seg gjøre å finne igjen.

Annonse
Flyktninghjelpen har inngått avtale med Taliban
Jan Egeland. Foto: NTB

Flyktninghjelpen har inngått avtale med Taliban

Flyktninghjelpen har inngått avtale med Taliban som åpner for at kvinner igjen kan få jobbe for hjelpeorganisasjonen i flere afghanske provinser.

- Jeg er glad for å kunne bekrefte at vi har vært i stand til å gjenoppta mesteparten av våre humanitære operasjoner i Kandahar samt en rekke andre regioner i Afghanistan, sier generalsekretær Jan Egeland.

- Alt vår arbeid er rettet mot kvinner og menn, jenter og gutter, med likeverdig deltakelse av våre kvinnelige og mannlige kollegaer, sier han.

(NTB)

Annonse